Pumpkin spice granola. Doordeweeks ben ik van de snelle ontbijtjes en in het weekend maak ik er graag iets speciaals van. Een goed voorbeeld van een snel én lekker ontbijt voor doordeweeks is granola. Samen met wat (Griekse) yoghurt heb je een heerlijk ontbijtje wat je ook nog eens lang een verzadigd gevoel geeft.
Zelf maak ik het liefst een ruime voorraad granola en bewaar het dan in een mooie weckpot. Deze keer ging ik los met Pumpkin Spice. Een kruidenmix waarvan je het recept ook op mijn blog kunt vinden, maar welke ik ook uit geschreven heb in dit recept. Deze kruidenmix zit bomvol warme winterse kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en gemalen kruidnagel. Perfect om de kou buiten te trotseren.
Inspiratie
Het idee voor deze granola kwam ik tegen bij Rens Kroes. In alle eerlijkheid, ik ben niet zo’n superfood of powerfood meisje te noemen, dus veel van de ingrediënten die Rens gebruikt heb ik niet in huis. Dat terwijl ik dol ben op nieuwe dingen proberen, dat dan weer wel. Zo probeerde ik laatst voor het eerst quinoa wat uiteindelijk resulteerde in het recept quinoa met kruidige worstjes. Dus zeg nooit, nooit maar toch verving ik de ahornsiroop voor “gewone” honing en de havervlokken werden “gewoon” havermout. Noem het een eigen draai, noem het praktisch, maar lekker dat ‘ie is deze granola! Zodra ik ‘s morgens mijn weckpotje open doe word ik alleen al blij van de heerlijke geur.
Pompoenpuree
Voor dit recept heb je pompoenpuree nodig. Dit kun je vrijwel niet vinden in de supermarkt en daarom maak ik dat eigenlijk altijd zelf. Lees daarvoor het recept voor zelfgemaakte pompoenpuree. Waar je wel even op moet letten is de sterkte van jouw oven. Zelf schep ik de granola elke 5 minuten even om zodat ik er zeker van ben dat deze niet verbrandt en egaal lekker knapperig wordt. Alle noten in de ingrediëntenlijst zijn overigens zonder zout en ongebrand. Voor kleine hoeveelheden noten loop ik zelf meestal even langs de notenboer, tip!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 280 gram havermout
- 150 ml honing (of agavesiroop)
- 100 gram pompoenpuree
- 100 gram witte quinoa
- 100 gram pecannoten
- 100 ml zonnebloemolie
- 50 gram walnoten
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel kardemom (gemalen)
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kruidnagel (gemalen)
- snufje fijn zeezout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- In een ruime kom doe je eerst alle droge ingrediënten (havermout, quinoa, noten & kruiden) en meng dit goed door elkaar.
- Voeg beetje bij beetje de pompoenpuree, honing en zonnebloemolie toe terwijl je alles goed door elkaar blijft roeren.
- Bedek een ovenplaat met bakpapier en verdeel hierover het granola mengsel. Je kunt het ook in twee keer bakken. Bak ca. 25 - 30 minuten in de oven en schep de granola het liefst elke 5 (!) minuten om.
- Laat de granola volledig afkoelen en bewaar 'm dan in een goed afgesloten pot. Je kunt de granola op deze manier enkele weken bewaren mits je er zo lang vanaf kunt blijven 😉 . Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmm zo ontzettend lekker zelfgemaakte granola! En met deze kruidenmix kan het al helemal niet meer stuk, jum!
Irma says:
Ooh wat heerlijk! Ik krijg echt zin om lekker de keuken in te gaan!
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Zeker een aanrader om te maken, mijn voorraadje is helaas alweer op maar duik ook zelf snel de keuken weer in om een nieuwe voorraad te maken 🙂
Deborah says:
Lijkt me lekker met die pumkin spice mix!