Volg mij:
Kooktips

Kooktip: Zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken. Het is weer eens de hoogste tijd voor een nieuw artikel in de categorie: kooktips! In deze artikelen vertel ik je over basis kooktechnieken, tips voor in de keuken maar ook alles wat je wilt weten over verschillende ingrediënten.

Vandaag een basis recept hoe je pompoenpuree of pompoenmoes, net hoe je het wilt noemen, kunt maken. Zelf  gebruik ik het met enige regelmaat in verschillende recepten.

Zeldzaam

Pompoenpuree is in Nederland niet of nauwelijks te vinden in de supermarkt. Als je mazzel hebt misschien bij een reformwinkel of natuurwinkel, heel misschien bij een toko met een uitgebreid assortiment maar het is lastig te vinden. Zelf maken is de oplossing. Het is makkelijk om te maken, een handige manier om het hele jaar door pompoen te eten én je weet zeker dat er alleen pompoen in de puree zit en niet allerlei toevoegingen.

Overal voor te gebruiken

Pompoenpuree kun je voor heel veel verschillende recepten gebruiken. Taarten en andere zoete baksels. Hartige gerechten zoals risotto met pompoen of wat dacht je van deze gezonde ontbijtrepen? Maar ook een pompoen smoothie of juist in een lekkere herfstige granola (linkje) maak je klaar met pompoenpuree.

Pompoenpuree kun je enkele dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Je kunt het ook prima invriezen dan blijft het lang goed (ca. 10 maanden) en kun je het hele jaar door genieten van pompoenpuree! Tip: vries de pompoenpuree in kleine porties in zodat je elke keer makkelijk een beetje kunt pakken.

pompuree


Het recept voor pompoenpuree:

Voorbereidingstijd: 15  minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten

Wat heb je nodig voor pompoenpuree (ingrediënten):

  • Pompoen
  • Water

Overig: Keukenmachine

Hoe je Pompoenpuree maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de pompoen in parten of grote stukken en verwijder de zaadjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  3. Verdeel de pompoen over een ovenplaat of ovenrooster welke bedekt is met bakpapier. De schil van de pompoen leg je naar boven of opzij. Zet de bakplaat in de oven voor 30 minuten tot de pompoen zacht is.
  4. Laat de pompoen even afkoelen. Daarna kun je makkelijk de schil er aftrekken of schraap het vruchtvlees eruit met een lepel.
  5. Doe het vruchtvlees van de pompoen nu in de keukenmachine en pulseer het tot een gladde puree. De pompoenpuree kan nu vrij dik zijn. Een paar eetlepels water erbij zorgt voor een mooie gladde puree. Zeef de puree door een fijne zeef om eventuele stukjes eruit te halen en laat de pompoenpuree vervolgens goed afkoelen. Daarna is je pompoenpuree klaar voor gebruik!

Pompoenpuree Pompoenmoes

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Ik heb og nooit iets met pompoenpuree gemaakt! Op de één of andere manier lijkt het me helemaal niet lekker in zoete baksels. Maar ik ben wel weer dol op carrot cake dus wellicht is het gewoon een kwestie van een keer proberen.

    1 februari 2016 at 20:15
    • Beantwoorden Eef

      Echt een aanrader om eens te proberen. Het is eigenlijk net zoals met carrot cake en als je dat lust ga je dit ook zeer waarschijnlijk lekker vinden 🙂

      2 februari 2016 at 20:55
      • Beantwoorden Adrienne

        Heb je weleens de pumpkin bars van Sarah Carey gemaakt? Deze zijn gemaakt met pompoen puree.

        5 april 2016 at 22:40
        • Beantwoorden Eef

          Nee, maar ik heb het direct opgezocht… oh my dát ziet er lekker uit! Wie weet ga ik die eens proberen, lijken me heerlijk 🙂 Dank voor de tip! Heb jij ze al wel geprobeerd?

          5 april 2016 at 23:01
  • Beantwoorden Adrienne

    Vorig weekend was de eerste try-out. Zo lekker dat ik meteen weer een nieuwe pompoen heb gekocht voor komend weekend! Het fijne is dat de receptuur echt klopt. Het is echt de moeite waard om te proberen. Succes verzekerd!!!

    5 april 2016 at 23:08
    • Beantwoorden Eef

      Oeh! Dat klinkt veel belovend! Deze ga ik onthouden, bedankt voor de tip 🙂

      6 april 2016 at 20:02

    Laat een reactie achter