Kooktip: zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken. Het is weer eens de hoogste tijd voor een nieuw artikel in de categorie kooktips! In deze artikelen vertel ik je over basis kooktechnieken, tips voor in de keuken, maar ook alles wat je wilt weten over verschillende ingrediënten.

Vandaag een basisrecept hoe je pompoenpuree of pompoenmoes, net hoe je het wilt noemen, kunt maken. Zelf gebruik ik het met enige regelmaat in verschillende recepten.

Zeldzaam

Pompoenpuree is in Nederland niet of nauwelijks te vinden in de supermarkt. Als je mazzel hebt misschien bij een reformwinkel of natuurwinkel, heel misschien bij een toko met een uitgebreid assortiment, maar het is lastig te vinden. Zelf maken is de oplossing. Het is makkelijk om te maken, een handige manier om het hele jaar door pompoen te eten én je weet zeker dat er alleen pompoen in de puree zit en niet allerlei toevoegingen.

Overal voor te gebruiken

Pompoenpuree kun je voor heel veel verschillende recepten gebruiken. Taarten en andere zoete baksels. Hartige gerechten zoals risotto met pompoen, of wat dacht je van deze gezonde ontbijtrepen? Maar ook een pompoen smoothie of juist in een lekkere herfstige granola maak je klaar met pompoenpuree.

Pompoenpuree kun je enkele dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Je kunt het ook prima invriezen dan blijft het lang goed (ca. 10 maanden) en kun je het hele jaar door genieten van pompoenpuree! Tip: vries de pompoenpuree in kleine porties in zodat je elke keer makkelijk een beetje kunt pakken.

pompuree

Pompoenpuree

Maak zelf je eigen pompoenpuree of pompoenmoes. Het is lastig te vinden in de supermarkt terwijl je het zelf makkelijk kunt maken.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 1 portie

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • Pompoen
 • Water

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
 • Snijd de pompoen in parten of grote stukken en verwijder de zaadjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
 • Verdeel de pompoen over een ovenplaat of ovenrooster welke bedekt is met bakpapier. De schil van de pompoen leg je naar boven of opzij. Zet de bakplaat in de oven voor 30 minuten tot de pompoen zacht is.
 • Laat de pompoen even afkoelen. Daarna kun je makkelijk de schil er aftrekken of schraap het vruchtvlees eruit met een lepel.
 • Doe het vruchtvlees van de pompoen nu in de keukenmachine en pulseer het tot een gladde puree. De pompoenpuree kan nu vrij dik zijn. Een paar eetlepels water erbij zorgt voor een mooie gladde puree.
 • Zeef de puree door een fijne zeef om eventuele stukjes eruit te halen en laat de pompoenpuree vervolgens goed afkoelen. Daarna is je pompoenpuree klaar voor gebruik!
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pompoenpuree Pompoenmoes

6 reacties op “Kooktip: zelf pompoenpuree maken

 • Ik heb og nooit iets met pompoenpuree gemaakt! Op de één of andere manier lijkt het me helemaal niet lekker in zoete baksels. Maar ik ben wel weer dol op carrot cake dus wellicht is het gewoon een kwestie van een keer proberen.

  • Echt een aanrader om eens te proberen. Het is eigenlijk net zoals met carrot cake en als je dat lust ga je dit ook zeer waarschijnlijk lekker vinden 🙂

    • Nee, maar ik heb het direct opgezocht… oh my dát ziet er lekker uit! Wie weet ga ik die eens proberen, lijken me heerlijk 🙂 Dank voor de tip! Heb jij ze al wel geprobeerd?

 • Vorig weekend was de eerste try-out. Zo lekker dat ik meteen weer een nieuwe pompoen heb gekocht voor komend weekend! Het fijne is dat de receptuur echt klopt. Het is echt de moeite waard om te proberen. Succes verzekerd!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept