Pompoenrisotto. Een heerlijke risotto met pompoen die je in de oven maakt. Daarmee is deze risotto ideaal voor drukke doordeweekse avonden. Simpel, maar zo lekker. Echt een aanrader!
Pompoenrisotto recept
Toen ik nadacht over een lekkere risotto om deze herfst met jullie te delen kwam ik al snel op het idee voor deze pompoenrisotto. Want denk je aan herfst, dan denk je aan pompoen, toch? Alhoewel deze risotto uit de oven ook heerlijk zal smaken in de overige seizoenen, vind ik het echt helemaal passen bij het najaar. Comfort food ten top!

Pompoenrisotto met salie
Je hebt niet veel nodig voor deze risotto met pompoen, hij is namelijk helemaal vega en de pompoen en kruiden geven het gerecht veel smaak. De salie is overigens optioneel, zelf vind ik dat een heerlijke combinatie met pompoen, maar als je er niet van houdt kun je het uiteraard achterwege laten.
Dit gerecht is simpel, maar echt erg lekker. Een heerlijk maaltje om mee op te warmen tijdens gure, koudere dagen. Net als deze risotto champignons, dat vind ik ook zo’n heerlijk gerecht voor dit seizoen.

Risotto uit de oven
Eerlijk is eerlijk, met een ‘gewone’ risotto ben je vaak wel even bezig. Ook deze risotto heeft tijd nodig om te garen, maar daar hoef je niet veel voor te doen. De oven doet namelijk het meeste werk! Zo heb jij ondertussen je handen vrij om andere dingen te doen, ideaal vind ik dat. Zeker met 3 kinderen thuis ;-).
Ik maak deze pompoenrisotto trouwens in een ovenvaste pan, maar je kunt uiteraard ook een gewone hapjespan gebruiken en de risotto daarna laten garen in een ovenschaal in de oven.

Meer recepten met pompoen
Voor dit recept kun je zowel flespompoen als hokkaido pompoen gebruiken, naar eigen wens bak je de pompoen met of zonder schil. Wil je meer lekkers koken met pompoen? Wat dacht je van een overheerlijke pompoensoep. Of deze pompoentaart, die is ook waanzinnig. Laat de herfst (en pompoenen) maar komen!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 800 gram pompoen (blokjes)
- snuf kruidnagel
- 300 gram risotto rijst
- 1 ui (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 800 ml groentebouillon
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- olijfolie, zout, zwarte peper
- verse salie naar smaak
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de pompoenblokjes met wat olijfolie en zout en peper naar smaak. Verdeel over een bakplaat of ovenschaal en rooster ca. 20 minuten tot de pompoen gaar is (zodra je er met een vork makkelijk in kunt prikken).
- Pureer de helft van de geroosterde pompoen en voeg daar de kruidnagel aan toe.
- Verhit een ovenvaste pan* op middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Fruit dit in 2 minuten even aan.
- Voeg de risotto rijst toe aan de pan en bak deze 3 minuten tot het glazig is.
- Voeg de gepureerde pompoen toe en roer goed door elkaar.
- Voeg de groentenbouillon, tijm en pompoenblokjes toe aan de pan.
- Plaats de deksel op de pan en zet deze in de oven gedurende 35-40 minuten.
- Haal de pan uit de oven, roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met extra zout en peper.
- Bak optioneel de salieblaadjes knapperig in een beetje olie en garneer de pompoenrisotto ermee. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Evelien Meesters says:
Hallo ik probeer het recept te maken maar in de stappen lees ik niet terug wat ik met het gepureerde gedeelte pompoen doe?
Groetjes Evelien
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hey Evelien, scherp! Ik heb het direct aangepast in het recept. Kook ze!
Estrella Valkenburg says:
Wat een heerlijk recept! De pan was helemaal leeg (kan zijn doordat ik alles heb opgegeten 🙈😅). Echt weer een top recept! Bedankt!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha kijk dat horen we graag! Bedankt voor het delen 🙂
Annemarie says:
Dit was echt zo (verrassend) lekker! Hoewel je wat geduld moet hebben is het eenvoudig te maken en toch rijk van smaak. Het resultaat is het wachten meer dan waard! Eén van onze nieuwe favorieten voor dit seizoen 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel Annemarie!
Carina says:
Gisteren dit recept iets aangepast gemaakt. In plaats van kaas edelgist vlokken gebruikt . Volgende keer voeg ik nog linzen oid toe. Het was heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dat klinkt als een heerlijke variatie.