Volg mij:
Hoofdgerechten, Pasta & Italiaanse Gerechten, Vega

Romige Risotto met Champignons

Risotto, altijd goed! Dit recept voor romige risotto met champignons is echt op en top comfort food. Voor de bereiding heb je wat liefde en tijd nodig maar het resultaat…oh, zo lekker! Deze risotto is vegetarisch, romig en zit bomvol smaak.

Ik ben dol op champignons maar vriendlief iets minder of zeg liever, helemaal niet. Als ik dus een keertje alleen voor mezelf kook dan is het 9 van de 10 keer iets met champignons en dan natuurlijk lekker veel! In deze risotto komen ze perfect tot hun recht. Een volle romige risotto die zacht is van smaak, simpelweg heerlijk! De champignons zijn opgebakken in boter en knoflook en dat is natuurlijk één van de lekkerste manieren is om champignons klaar te maken.

Een klein beetje tijd…

Voor het maken van een lekkere risotto heb je wel wat tijd nodig. Fruit een uitje en wat knoflook aan in een beetje olijfolie, schep de risotto erdoorheen en dan komt hetgeen waar je tijd voor nodig hebt: schepje voor schepje voeg je een beetje bouillon toe. Niet te veel maar ook weer niet te weinig. Langzaam roeren in de pan en het vuur niet té laag maar ook zeker niet té hoog zetten. De  risotto mag zachtjes pruttelen. Met een beetje tijd, liefde en gevoel zet jij een heerlijke risotto op tafel. Het is zeker niet moeilijk en als je er goed bij blijft kan er maar weinig mis gaan.

Gemak of…

Het aller-allerlekkerste is natuurlijk om zelfgemaakte bouillon te gebruiken voor de risotto maar hé, ik snap ook wel dat je daar misschien niet altijd tijd voor hebt (ik immers ook niet).
Voor dit recept gebruik ik 500 ml kippenbouillon, daarvoor kun je verse, zelfgemaakte bouillon voor gebruiken maar ook simpelweg 1 kippenbouillonblokje op 500 ml gekookt water. Mocht je dit recept liever vegetarisch wilt houden dan kun je in plaats van kippenbouillon het beste kiezen voor paddenstoelenbouillon. Voor de room kun je natuurlijk kiezen voor een room op basis van bijvoorbeeld soja.
Bekijk ook alle andere vegetarische of Italiaanse recepten die op mijn blog zijn verschenen.
 Romige Risotto met Champignons

Het recept voor romige risotto met champignons

Wat heb je nodig voor romige risotto met champignons:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 30-40  minuten|  Totale bereidingstijd: 35-45  minuten
Hoeveelheid: voor 2 personen

  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 gram paddestoelenmix of kastanjechampignons
  • 150 gram risottorijst
  • ca. 80 gram Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels kookroom
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 ui
  • olijfolie & roomboter

Hoe je Romige Risotto met Champignons maakt:

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Doe wat olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui samen met één teentje fijngesneden knoflook.
  3. Zodra de knoflook en ui glazig worden voeg je de risottorijst toe. Schep de risottorijst goed om en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Risotto maken is niet moeilijk maar neem de tijd ervoor. Beetje bij beetje voeg je de kippenbouillon toe, elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je weer een schepje bouillon toe. Als de risotto te droog is en je bouillon op is voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout.
  4. Terwijl de risotto op een middelhoog vuurtje lekker aan het pruttelen is (wel af en toe doorroeren en bouillon toevoegen indien nodig) gaan we de champignons klaar maken. Borstel ze schoon en snijd ze in plakjes. In een andere koekenpan verhit je ruim roomboter en fruit je de laatste 3 teentjes knoflook even aan. Voeg de champignons toe en bak deze voor een paar minuutjes tot ze gaar zijn. Houd de champignons apart.
  5. Als de risotto bijna klaar is voeg je 4 eetlepels kookroom en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto en proef of deze klaar is (de risotto korrel moet romig en zacht zijn maar wel een lichte bite hebben). Zet het vuur uit en voeg de champignons toe aan de risotto. Garneer de risotto op het bord met wat Parmezaanse kaas naar smaak en wat fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!

Romige Risotto met Champignons

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

24 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Heerlijk, heerlijk, heerlijk! Mijn man houdt niet van champignons én niet van risotto. Lees: des te meer is er voor mij.

    5 februari 2016 at 06:56
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha moeten we voortaan maar samen risotto met champignons gaan eten dan 😉

      7 februari 2016 at 22:51
  • Beantwoorden Sandra

    Hmm dit heb ik al veel te lang niet gemaakt! Ziet er weer heerlijk uit 🙂

    5 februari 2016 at 07:34
  • Beantwoorden Naomi in Wonderland

    Yuuum! Ziet er echt heerlijk uit. Ik vind champignons zo lekker dus een gerecht zoals dit kan ik wel smaken!

    8 februari 2016 at 03:31
  • Beantwoorden Gerda van Hooff

    Ik maak het ook voor mezelf, manlief houd er ook niet van.

    16 februari 2016 at 23:08
  • Beantwoorden Anja Remmé

    Hallo Eef,

    Dit lijkt me een heerlijk vega-recept maar….kippenbouillon???

    11 juli 2016 at 22:32
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha klopt dat is de niet-vega versie. In de tekst heb ik geschreven dat als je voor de vega optie gaat je het beste paddenstoelenbouillon kunt gebruiken 😉 Room kun je eventueel ook vervangen voor room op soja basis. Eet smakelijk 🙂

      11 juli 2016 at 22:39
  • Beantwoorden Catering Den Haag

    Toppertje dit recept. Bedankt voor het delen van je recept.

    20 september 2016 at 15:14
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan 🙂 Jij bedankt voor je reactie!

      23 september 2016 at 09:38
  • Beantwoorden Natasja

    Hallo Eef, kan je in plaats van kookroom ook crème fraiche of mascarpone gebruiken?

    21 augustus 2017 at 10:58
    • Beantwoorden Eef

      Hi Natasja, liever niet want beide zijn een stuk dikker dan kookroom. Kookroom kun je wel vervangen voor slagroom en eventueel een beetje melk maar bij dit laatste wordt het natuurlijk wel iets minder romig 🙂 Groetjes,

      27 augustus 2017 at 13:13
  • Beantwoorden Evi

    Heerlijke risotto! Ik had er zelf nog wat bleekselderij en citroensap aan toegevoegd. Smullen!

    8 december 2017 at 21:10
    • Beantwoorden Eef

      Heerlijke toevoeging Evi, lekker!

      15 december 2017 at 14:26
  • Beantwoorden Valerie

    Heeeeeerlijk!! Net gemaakt en heel ons gezin heeft zitten smullen ervan.
    Ik had alleen veeelste weinig risotto uiteindelijk 75gr per persoon is niet echt veel.. zeker niet als het zo lekker is!

    4 mei 2018 at 20:55
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen. Nee dat is niet heel ruim, klopt. Ik eet hiervan ook vaak veelte veel 😉 Dit is echt comfort food ten top, blij te lezen dat hij bij jou ook zo in de smaak valt.

      8 mei 2018 at 13:17
  • Beantwoorden Iris

    Hoi!

    Ik wil dit recept zo gaan maken maar kom er net achter dat er geen wijn in zit 🙁 kan ik dit toevoegen en moet ik dan minder bouillon doen?

    12 juli 2018 at 15:55
    • Beantwoorden Eef

      Hi Iris, ja dat kan prima hoor. Vervang 1/3 of de helft van de bouillon voor wijn. Wel even proeven want misschien moet hij dan nog een beetje extra zout hebben voor de smaak. Eet smakelijk!

      12 juli 2018 at 16:21
  • Beantwoorden Anja

    Super recept, echt heerlijk! Kan ik de parmezaanse kaas vervangen door jong belegen geraspte kaas (heb nog een half zakje over :-))

    10 augustus 2018 at 12:57
    • Beantwoorden Eef

      Dat kan ook heel lekker zijn! Smakelijke variatie 🙂

      12 augustus 2018 at 13:45
  • Beantwoorden Tonny

    Vandaag voor de 1e keer dit recept gemaakt met paddenstoelen mix en het is echt waar heerlijk!!!

    Wel heb ik het gemaakt met chapignonen fond i.p.v. bouillon en met vega/soya room en parrano kaas omdat we vegetarisch zijn.

    Super lekker vinden we het net als ons zoontje van 9 maanden hij heeft er ook enorm van genoten!

    11 augustus 2018 at 17:22
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Tonny, dank voor je reactie. Mijn dochtertje Lotte is net begonnen met hapjes proeven en ik kan niet wachten om haar dit recept te laten proeven. Hoop dat ze het net zo lekker vindt als jullie zoontje 🙂

      12 augustus 2018 at 13:44
  • Beantwoorden Ria

    Heel lekker receptje, vanavond gemaakt met vegetarische schnitzel.

    18 oktober 2018 at 19:04
    • Beantwoorden Eef

      Dankjewel, super leuk om te lezen 🙂

      21 oktober 2018 at 19:35

    Laat een reactie achter