Risotto met venkel

Risotto met venkel en garnalen

Risotto met venkel. Een heerlijke smeuïge risotto met venkel, Hollandse garnalen en meer lekkers. Echt een lente/zomerse risotto die heel smaakvol en lekker fris is. En daarbij ook nog eens supereenvoudig om te maken!

Dit recept voor risotto met venkel komt uit het boek Comfort Food zonder schuldgevoel van de foodblog As cooked by Ginger. De naam van haar blog verwijst naar haar prachtige ginger haarbos (welke genen ze onlangs aan haar dochtertje heeft doorgegeven). Grappige is dat we elkaar al lang volgen en toevallig elke keer tegelijk zwanger waren. Haar zoontje is even oud als mijn dochtertje Lotte en haar dochtertje is weer even oud als mijn zoontje Jurre. Mocht je deze Belgische foodie trouwens nog niet kennen, breng dan zeker even een bezoekje aan haar blog! Op Laurence haar foodblog staat gezond genieten centraal. Frisse, kleurrijke foto’s waarvan je direct trek krijgt en toegankelijke recepten. De Vlaamse is receptontwikkelaar, foodstylist, foodfotografe en heeft onlangs haar allereerste kookboek uitgebracht en ik mocht er een van haar ontvangen. En ik kan je vertellen, van dit kookboek werd ik direct enthousiast!

Comfort Food zonder schuldgevoel

De naam zegt het al, het boek staat vol met comfort food. Nou, dan heb je mijn aandacht, want daar hou ik wel van! En het leuke vind ik, er staat echt van alles in dit boek. Van salades tot aan gebak en zoals ze het zelf noemt gerechten in de categorie ‘lekker vettig’. Laurence haar kijk op voeding en lekker eten spreekt mij ook enorm aan. Op de achterkant van het boek staat bijvoorbeeld: ‘Bewust en aandachtig eten zorgt ervoor dat je kan genieten van je maaltijd, en dat is wat telt’. En daar kan ik het alleen maar helemaal mee eens zijn.

Romige risotto met venkel doperwten en garnalen

Zomerse risotto

Als ik een kookboek krijg, blader ik ze graag meteen door en vouw ik ezelsoren bij recepten waarbij ik denk: die wil ik wel maken! Yes, naar mijn mening moeten kookboeken ‘leven’. Er mogen vlekjes op komen, aantekeningen ingemaakt worden en bladzijdes mogen een klein ezelsoortje of een klein post-itje erop hebben zodat je weet waar je moet zijn 😉 . Over de risotto hoefde ik niet lang na te denken, die stond meteen op mijn wensenlijstje. Risotto met champignons is één van mijn favorieten, maar zo’n frisse zomerse risotto met venkel en garnalen sprak mij direct aan. En hoe lekker ook met tuinboontjes en erwtjes erbij? Klonk als een topcombinatie. Wat bleek? Dat was het ook! Ik vind het dus echt heerlijk dat een risotto zowel vol en romig kan zijn en tegelijkertijd zo fris. Ideaal dus voor in de lente en zomer. Ik heb er dan ook een nieuw favoriet risotto-recept bij :-).

Comfort food - as cooked by ginger_

Lekker licht, zoet en vettig

De hoofdstukken in het boek Comfort Food zijn opgedeeld in lekker licht, lekker vettig en lekker zoet en dat vind ik dus superleuk. Want zo werkt het ook wel vaak, heb ik zin in iets lichts of juist iets vollers, daarop baseer ik mijn keuze voor wat ik ga koken. De risotto was zeker niet het enige gerecht wat mij lekker leek, er staan er nog veel meer in. Wat dacht je van shakshuka met harissa en kikkerwten, salade met venkel en garnalen (grappig, beetje dezelfde ingrediënten als deze risotto, maar toch weer heel anders), een lekkere snelle noedelsoep, torselli met gerookte zalm en asperges en een heuse ombre-layercake… Need I go on? Het is een compleet en uitgebreid kookboek van salade tot taart en van zelfgemaakt ijs tot zoete aardappelburgers met een boerenkoolsalade. Letterlijk voor elke dag van de week een lekker gerecht!

Comfort Food zonder schuldgevoel is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com of je lokale boekhandel >>

Risotto met venkel en garnaaltjes

Risotto met venkel

Risotto met venkel en garnalen

Zomerse smeuïge risotto met venkel, garnalen, tuinbonen en doperwten uit het boek Comfort Food van As cooked by Ginger.
5 van 6 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 sjalot
  • 1 venkel
  • 200 gram risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 70 gram doperwten
  • 150 gram tuinbonen
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 30 gram roomboter
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • verse peterselie, peper en olijfolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de sjalot en snijd de venkel in reepjes.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot. Voeg de venkel toe en bak mee tot deze zacht is.
  • Voeg de rijst toe, bak even mee en voeg dan de wijn toe. Laat verdampen.
  • Zet het vuur iets lager en voeg een beetje bouillon toe. Laat inkoken en voeg telkens weer nieuwe bouillon toe tot de rijst gaar is.
  • Voeg wanneer de bouillon bijna volledig opgenomen is, de erwtjes en tuinbonen toe. Laat meebakken en haal dan de pan van het vuur.
  • Voeg de Parmezaanse kaas en boter toe. En voeg naar smaak nog peper en peterselie toe.
  • Verdeel de garnalen over de borden en serveer. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Voldoende voor 2 volwassenen en 2 kinderen of 3 volwassenen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwitten: 17g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Risotto met venkel

Risotto met venkel Pinterest Collage

4 thoughts on “Risotto met venkel en garnalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept