Pompoentaart

Pompoentaart

Pompoentaart. Ooit weleens een echte klassieke pompoentaart gegeten? Zo ja, dan ben je nu waarschijnlijk al naar het recept aan het scrollen want dit is zo lekker! Zacht zoet, mild van smaak en je proeft die heerlijke pompoen goed terug in de taart. Licht kruidig en zo waanzinnig lekker!

Het is niet voor niets dat ik vandaag, 31 oktober, het recept voor pompoentaart online zet. Het is namelijk Halloween! Heel eerlijk, ik heb zelf niet zo heel veel met Halloween. Ik vier het niet en alle griezelige gerechten, die vind ik vaak toch net niet zo mooi uitzien. Uitzonderingen daar gelaten hoor want ik heb collega’s die er echt een prachtig feestje van maken, maar op de een of andere manier inspireert het mij niet. Wie weet veranderd het nog eens voor voor nu hou ik het bij 11 november. Wat voor mijn dochtertje het eerste jaar lopen gaat zijn! Duimen jullie mee dat het droog blijft 😉

Pompoentaart

Nu hou ik wel heel erg van pompoen (dat wist je vast al als je mij langer volgt) en aangezien Halloween ook bekend staat op de pompoenen besloot ik er een klassieke Amerikaanse pompoentaart mee te maken. Want een lekkere taart bakken doe ik natuurlijk wel heel graag, dus ik maak mooi van deze gelegenheid gebruik om deze fantastische pompoentaart met je te delen. Die is, net als deze pompoen cheesecake, leuk om te bakken met Halloween. Maar kun je natuurlijk ook prima op iedere andere willekeurige dag maken 😉 .

Stukjes pompoentaart

Hoe maak je een pompoentaart?

Wat ik zo leuk vind aan deze pompoentaart, is dat het echt een makkelijk recept is. Je maakt de bodem, dat is echt een klusje van niks met behulp van de keukenmachine, en laat deze rusten. Dan bak je ‘m even voor terwijl je de vulling maakt, kwestie van alle ingrediënten mengen, en giet deze in de vorm. Dan bak je de taart af en klaar is je pompoentaart! Klinkt heel simpel en zo is het ook echt.

Pompoenen

Zoete pompoentaart

De bodem van de taart is heel simpel van smaak, maar dat combineert juist perfect met de vulling van de taart, die heel romig, zacht zoet door de pompoen en licht kruidig is. De taart is dus niet heel zoet, je voegt immers ook geen suiker toe, maar is van zichzelf door de pompoen en de gecondenseerde melk heel zacht zoet. Daardoor proef je de kruiden goed en ook de pompoen.

Pompoentaart recept

Toefje slagroom erbij

De structuur van deze pompoentaart is heerlijk zacht. Je glijdt er met je vork zo doorheen. En dat vind ik persoonlijk echt heerlijk aan dit taartje. In het pompoentaart recept heb ik optioneel nog toegevoegd om het af te maken met een toef slagroom op iedere punt. En dat zou ik je ook zeker aanraden, dat past er perfect bij en maakt het geheel nóg lekkerder.

Tip: heb je nog wat pompoen over? Maak er dan een lekkere pompoensoep mee.

Zoete pompoentaart

Pompoentaart

Pompoentaart

Romige, zacht zoete pompoentaart met lekkere kruiden. Dit pompoentaart recept is heel makkelijk om te maken.
4.64 van 25 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deeg rusten: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gram roomboter (koud - in stukjes)
  • water, zout
Pompoentaart
  • 250 gram pompoenpuree
  • ½ blik gecondenseerde melk (200 gram)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment (gemalen)
  • 1 theelepel gember (gemalen)
  • ½ theelepel kardemom (gemalen)
  • ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • snuf zout
Optioneel
  • slagroom (opgeklopt - 250 ml voor de gehele taart)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bloem samen met een snuf zout, de bakpoeder en de roomboter in stukjes in een keukenmachine. Voeg een of twee eetlepels (koud) water toe tijdens het mixen tot het deeg pakt en een mooie bol vormt.
  • Pulseer een aantal keer en voeg nu telkens 1 eetlepel koud water toe tot het deeg pakt. Ongeveer 3 - 5 eetlepels water heb je nodig.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het nu 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de quiche- of bakvorm in. Verdeel hierover het deeg en bak blind in de oven (met bakpapier en bakbonen) voor ca. 15 minuten.
  • Laat afkoelen en verlaag de oven naar 175 graden boven- en onderwarmte. Maak ondertussen de vulling. Meng daarvoor alle ingrediënten voor de vulling.
  • Verdeel dit over de bakvorm. Bak de pompoentaart in ca. 30-45 minuten gaar. Serveer optioneel met een toef slagroom.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 230kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 4g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pompoentaart

Pompoentaart Pinterest Collage

33 thoughts on “Pompoentaart

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Miranda, wat vervelend dat de uitleg niet helemaal duidelijk is. Het is een vrij makkelijk recept, ik help je even opweg! In de uitleg staat ‘Maak ondertussen de vulling. Meng daarvoor alle ingrediënten voor de vulling.’ De ingredënten voor de vulling staan aangeduid als ‘Pompoentaart’, onder de ingrediënten voor de bodem. De slagroom, opgeklopt is ter toevoeging, niet door de vulling. Op de foto’s kun je zien dat de slagroom erbij is geserveerd. Sorry voor de onduidelijkheid. Ik hoop dat je er zo een beetje uitkomt, ik hoor het graag als er meer vragen zijn! Kook ze!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Jessica, de slagroom is extra erbij dus dat is een beetje afhankelijk van hoeveel je zelf wilt serveren. Voor bij de hele taart zou ik 250 ml gebruiken. Fijne avond!

  • Hoi, ik heb het recept nog niet geprobeerd, maar hij klinkt heerlijk.

    Ik wilde jullie attenderen op iets met de website. Als ik jullie recept open krijg ik voorde bodem wel de goede hoeveelheidbakppeder, maar mijn zusje krijgt voor bakpoeder helemaal geen hoeveelheid. (ik heb android, zij heeft Apple ik weet niet of dat uit maakt).

    Het kan voor iemand die nieuw is naar bakken, best wel wat paniek geven. 😉

  • Joy Broekema says:

    Ik snap echt helemaal niets van de uitleg. Er staat 1 ei en 1 eidooier vulling? Moet er dan 1,5 door de vulling? Of 1 ei door de vulling en de eidoor dan?! Lekker duidelijk weer….

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Joy, wat vervelend dat de uitleg niet helemaal duidelijk voor je is. Het is een vrij makkelijk recept, ik help je even op weg! In de uitleg staat ‘Maak ondertussen de vulling. Meng daarvoor alle ingrediënten voor de vulling.’ De ingrediënten voor de vulling staan aangeduid als ‘Pompoentaart’, onder de ingrediënten voor de bodem (dus inderdaad 1 ei + 1 dooier).

  • Ziet er lekker uit, ga hem zeker eens proberen! Als je nou geen zin hebt om pompoenpuree te maken, bij ah verkopen ze babypotjes pompoen. Zit 93% pompoen in en 7 % water. Denk dat dat prima kan bij deze taart?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dankje Chantal! Ik durf geen advies te geven over babypotjes, hoewel ik het wel een hele leuke en creatieve tip vindt! Het kan zijn dat het iets te nat is maar ik hoor heel graag of het is gelukt, kook ze!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marith, als je op de winkelmandjes van AH of Jumbo klikt zie je welk merk je kan gebruiken. Je hebt ze tegenwoordig van huismerk, maar de klassieker is wel van Friesche Vlag uit blik.

  • Leonoor Odekerken says:

    Ik weet niet zo goed hoeveel pompoen ik moet gebruiken voor 250 gr pompoenpuree, het recept van de pompoenpuree geeft 1 portie, maar niet hoeveel gram het is.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat klopt, dat is afhankelijk van de grootte van je pompoen. Maar je kunt het heel goed invriezen! Maar met een halve pompoen (400-500 gram) maak je denk ik zeker genoeg hoor voor 250 gram puree.

  • Hi Eef, welke keukenmachine heb jij? Ik maak eigenlijk altijd het deeg met de hand maar ik wil eigenlijk overstappen op een keukenmachine. Keuzestress!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept