Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas. Wie kent het niet? Dit is mijn favoriete manier om witlof met ham en kaas uit de oven te bereiden. Klassiek met gekookte witlof, lekker veel kaassaus en ham. Geloof mij maar, als je dit op tafel zet dan is het genieten geblazen!

Witlof ham en kaas is zo’n heerlijke klassieker. Waarvan ik stiekem best een beetje verbaasd was dat deze nog niet op mijn blog stond. We maken hem regelmatig en het is echt een favoriet van mijn vriend. Zachte, gekookte witlof omwikkelt met een plakje ham (liefst beenham, liefst ook die flinterdunne) in een ovenschaal met kaassaus boven en onder én nog een beetje eroverheen gestrooid. Ik ben natuurlijk niet voor niets een kaasmeisje uit Alkmaar 😉

De lekkerste witlof met ham en kaas

Voor mij is deze versie dus absoluut de lekkerste manier om witlof met ham en kaas uit de oven te maken. Dit is trouwens ook een heel toegankelijk recept om te ‘wennen’ aan de smaak van witlof. Als je er (nog) niet zo van houdt, kan de smaak namelijk best aanwezig zijn. Door het koken wordt deze trouwens al milder, verdwijnt het bittere en daarna het bakken in de oven, plus de kaassaus en ham erbij maken dat de smaak van witlof niet overheerst, maar wel heel goed past bij de hartige smaak van de kaas en de ham. Dat geldt trouwens ook voor deze witlof ovenschotel, en als je sowieso dol bent op witlof dan kan ik je deze witlofsalade ook aanraden.

Witlof ham en kaas

Makkelijke witlof ham en kaas

Wat ik zo ideaal vind aan dit gerecht, is dat het zo makkelijk is om te maken. Je kookt de witlof even voor, maakt de kaassaus, wikkelt de witlof in ham en bakt het geheel nog even in de oven. Easy toch? Wat nog wel een goede is om op te letten, is dat je de kern van de witlof goed verwijdert. Dit is namelijk erg bitter en niet lekker om mee te bakken. Het kan zijn dat de witlof na het koken dan wat meer uit elkaar valt, maar dat maakt helemaal niet uit. Je pakt gewoon een beetje witlof en wikkelt de ham eromheen en je hebt er weer een pakketje van gemaakt! En dan rest mij verder niet veel meer dan te zeggen: geniet van deze overheerlijke witlof met ham en kaas.

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Heerlijke witlof met ham en kaas. Een klassieker en dit is de LEKKERSTE én de makkelijkste manier om hem zelf klaar te maken.
5 van 5 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram witlof (ca. 4-6 stronken)
  • 25 gram roomboter (ongezouten)
  • 20 gram bloem
  • 175 ml melk
  • 75 gram Geraspte kaas (+ extra ter garnering)
  • 100 gram beenham (ca. 4-6 plakken)
  • peper, zout en nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Halveer de witlof en snij de bittere kern eruit. Verhit een pan met ruim water en een lekkere snuf zout en breng dit aan de kook. Kook hierin de witlof beetgaar.
  • Ondertussen maken we ook alvast de kaassaus. Neem hiervoor een steelpan met dikke bodem doe hierin de roomboter op middelhoog vuur.
  • Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe en blijf dit roeren tot er een soort deegbal ontstaat (makkelijkste is om hiervoor een houten pollepel te gebruiken).
  • Bak die op laag vuur even en voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je met een garde er een mooie gladde saus van maakt.
  • Voeg dan beetje bij beetje de geraspte kaas toe en breng de saus verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Als de witlof beetgaar is, giet je deze af (door het halveren zullen de meeste bladeren los zitten dat is prima). Neem wat witlof en wikkel het in een plakje beenham en herhaal dit tot alle witlof en plakjes beenham op zijn.
  • Verdeel dan de helft van de kaasaus over de bodem van een ovenschaal, leg hierop de witlof rolletjes in de ham en giet daaroverheen de rest van de kaassaus. Garneer met eventueel een beetje extra gerapte kaas.
  • Zet de ovenschaal nu in de oven voor ca. 10 tot 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 172kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 9g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 6g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Witlof met ham en kaas

 

6 reacties op “Witlof met ham en kaas

  • Hallo Eef,
    Ik gebruik altijd plakken extra belegen kaas (geen oude kaas, die breekt stuk) in plaats van een kaassaus te maken. Dit is nog eenvoudiger en sneller klaar. Je rolt na de ham een plak kaas om de witlof. Ook snij ik de witlof niet door, maar laat hem heel, dan valt er ook niets uit elkaar. Het kerntje er niet uit halen voorkomt het uit elkaar vallen ook. Tegenwoordig is witlof niet meer bitter.
    Probeer dit eens zou ik zeggen, wij smullen er altijd weer van. Gebakken aardappeltjes eten wij er altijd bij, dan heb je geen saus nodig.

    • Eef

      Hi Siep, dit is precies hoe ik het vroeger ook deed inderdaad en nu ook weleens als het even snel moet. Behalve de kern want die haal ik er het liefste wel uit. Het resultaat is dan een stuk zachter en gelijk gekookte witlof. Probeer het eens en ook de kaassaus het kan zeker makkelijker zoals jij zegt, maar dit is echt de lekkerste manier (naar mijn mening dan 😉 )

  • Mike van Schoonderwalt
    Mike van Schoonderwalt says:

    Dag Eef, de “opslaanknop” ontbreekt bij dit recept. In plaats daarvan de knop “ga naar verzamelingen”

    Mvg, Mike

    • Dominique
      Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Mike, als je niet bent ingelogd zie je geen ‘opslaan’ staan. Als je je inlogt dan zie je de button vanzelf weer staan. Kook ze 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept