Witlof met ham en kaas. Wie kent het niet? Dit is mijn favoriete manier om witlof met ham en kaas uit de oven te bereiden. Klassiek met gekookte witlof, lekker veel kaassaus en ham. Geloof mij maar, als je dit op tafel zet dan is het genieten geblazen!
Witlof ham en kaas is zo’n heerlijke klassieker. Waarvan ik stiekem best een beetje verbaasd was dat deze nog niet op mijn blog stond. We maken hem regelmatig en het is echt een favoriet van mijn vriend. Zachte, gekookte witlof omwikkelt met een plakje ham (liefst beenham, liefst ook die flinterdunne) in een ovenschaal met kaassaus boven en onder én nog een beetje eroverheen gestrooid. Ik ben natuurlijk niet voor niets een kaasmeisje uit Alkmaar 😉
De lekkerste witlof met ham en kaas
Voor mij is deze versie dus absoluut de lekkerste manier om witlof met ham en kaas uit de oven te maken. Dit is trouwens ook een heel toegankelijk recept om te ‘wennen’ aan de smaak van witlof. Als je er (nog) niet zo van houdt, kan de smaak namelijk best aanwezig zijn. Door het koken wordt deze trouwens al milder, verdwijnt het bittere en daarna het bakken in de oven, plus de kaassaus en ham erbij maken dat de smaak van witlof niet overheerst, maar wel heel goed past bij de hartige smaak van de kaas en de ham. Dat geldt trouwens ook voor deze witlof ovenschotel, en als je sowieso dol bent op witlof dan kan ik je deze witlofsalade ook aanraden.
Makkelijke witlof ham en kaas
Wat ik zo ideaal vind aan dit gerecht, is dat het zo makkelijk is om te maken. Je kookt de witlof even voor, maakt de kaassaus, wikkelt de witlof in ham en bakt het geheel nog even in de oven. Easy toch? Wat nog wel een goede is om op te letten, is dat je de kern van de witlof goed verwijdert. Dit is namelijk erg bitter en niet lekker om mee te bakken. Het kan zijn dat de witlof na het koken dan wat meer uit elkaar valt, maar dat maakt helemaal niet uit. Je pakt gewoon een beetje witlof en wikkelt de ham eromheen en je hebt er weer een pakketje van gemaakt! En dan rest mij verder niet veel meer dan te zeggen: geniet van deze overheerlijke witlof met ham en kaas.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram witlof (ca. 4-6 stronken)
- 25 gram roomboter (ongezouten)
- 20 gram bloem
- 175 ml melk
- 75 gram Geraspte kaas (+ extra ter garnering)
- 100 gram beenham (ca. 4-6 plakken)
- peper, zout en nootmuskaat
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Halveer de witlof en snij de bittere kern eruit. Verhit een pan met ruim water en een lekkere snuf zout en breng dit aan de kook. Kook hierin de witlof beetgaar.
- Ondertussen maken we ook alvast de kaassaus. Neem hiervoor een steelpan met dikke bodem doe hierin de roomboter op middelhoog vuur.
- Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe en blijf dit roeren tot er een soort deegbal ontstaat (makkelijkste is om hiervoor een houten pollepel te gebruiken).
- Bak die op laag vuur even en voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je met een garde er een mooie gladde saus van maakt.
- Voeg dan beetje bij beetje de geraspte kaas toe en breng de saus verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Als de witlof beetgaar is, giet je deze af (door het halveren zullen de meeste bladeren los zitten dat is prima). Neem wat witlof en wikkel het in een plakje beenham en herhaal dit tot alle witlof en plakjes beenham op zijn.
- Verdeel dan de helft van de kaasaus over de bodem van een ovenschaal, leg hierop de witlof rolletjes in de ham en giet daaroverheen de rest van de kaassaus. Garneer met eventueel een beetje extra gerapte kaas.
- Zet de ovenschaal nu in de oven voor ca. 10 tot 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Margot says:
Zo maak ik de witlof altyd , erg makkelijk en je kunt het al eerder klaar maken en later in de oven,
Weinig koolhydraten!
Siep says:
Hallo Eef,
Ik gebruik altijd plakken extra belegen kaas (geen oude kaas, die breekt stuk) in plaats van een kaassaus te maken. Dit is nog eenvoudiger en sneller klaar. Je rolt na de ham een plak kaas om de witlof. Ook snij ik de witlof niet door, maar laat hem heel, dan valt er ook niets uit elkaar. Het kerntje er niet uit halen voorkomt het uit elkaar vallen ook. Tegenwoordig is witlof niet meer bitter.
Probeer dit eens zou ik zeggen, wij smullen er altijd weer van. Gebakken aardappeltjes eten wij er altijd bij, dan heb je geen saus nodig.
Eef says:
Hi Siep, dit is precies hoe ik het vroeger ook deed inderdaad en nu ook weleens als het even snel moet. Behalve de kern want die haal ik er het liefste wel uit. Het resultaat is dan een stuk zachter en gelijk gekookte witlof. Probeer het eens en ook de kaassaus het kan zeker makkelijker zoals jij zegt, maar dit is echt de lekkerste manier (naar mijn mening dan 😉 )
Siep says:
Okay, ik ga het uitproberen.
Mike van Schoonderwalt says:
Dag Eef, de “opslaanknop” ontbreekt bij dit recept. In plaats daarvan de knop “ga naar verzamelingen”
Mvg, Mike
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Mike, als je niet bent ingelogd zie je geen ‘opslaan’ staan. Als je je inlogt dan zie je de button vanzelf weer staan. Kook ze 🙂
Eef says:
Lastig altijd om het zo te zeggen vanaf hier maar ik denk dat je de boter niet genoeg hebt laten ‘zweten’ en het vuur te hoog hebt gehad. Dan verbrand de boter/ bloem en wordt het inderdaad bruin.
Annet says:
Ik haal altijd de kern van de witlof eruit met een appelboor! Gaat prima!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een leuke tip, dat ga ik eens proberen 🙂
Ron Spee says:
Hi Eef,
Wij maken dit al heel lang met plakken (licht) belegen kaas ipv kaassaus, als extra voegen wij als laatste nog 2 schuimig geklopte eieren toe voordat de schotel de oven in gaat, is de moeite waard.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Ron! Jullie variatie klinkt ook erg lekker 🙂
Samira Van Nieuwkerk says:
Hoi, wat kan ik als ipv de ham gebruiken? ( ik eet geen varkensvlees)
Eef says:
Flinterdunne kipfilet is een heerlijk alternatief
Tuur says:
Een heerlijk recept en idd kan het ook met geraspte kaas i.p.v. een kaassaus.
Wat ik minder goed vind is dat u schrijft dat je de witlof bij het koken in ruim water moet doen. Dat hoeft niet! Kook groenten en aardappels zuinig zoals onze oma’s: een bodempje water met het deksel op de pan. Als je dat goed doet hoef je niet of nauwelijks af te gieten waardoor je geen vitamines en mineralen weggooit, en het water kookt sneller zodat je al snel het vuur laag kunt zetten.
Het is dus sneller, goedkoper en gezonder.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel voor je tip!!
Wies says:
Hallo zo maak ik de witlof wassen en 10 minuten koken en goed uit laten lekken. in tweeën snijden naar grote . plak ham er onder witlof er op en dan geraspte kaas met peper er in en op rollen. wat geraspte kaas er over , beetje kookwater er bij en in de oven Heerlijk
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt goed Wies!
Mir says:
Hi, heerlijk recept, Eef, en leuk om weer een “oud” recept terug te zien. Zo maakte mijn moeder en oma de witlof vroeger ook.
Zoals ik het van heb heb geleerd: de witlof kook ik in iets meer dan een bodempje water. Goede tip van Tuur, maar hierna leg ik uit waarom geen bodempje.
Ik haal de kernen er niet uit, omdat de witlof dan helemaal uit elkaar valt en ik hou van een beetje bite erin. De bittere smaak valt reuze mee. In plaats van de witlof af te gieten, bewaar ik het kookvocht!
Omdat ik meestal flinke witlofstronken uitzoek, snijd ik ze wel doormidden. Plak lekkere ham eromheen. Inderdaad beenham of roasted ham. De omwikkelde witlof rolletjes in een licht ingevette ovenschaal, geraspte kaas erover en daarover heen giet ik het opgevangen kookvocht. Niet te royaal, maar tot de witlofrolletjes ongeveer half onder het vocht staan, misschien iets minder.
Dan een dun laagje paneermeel en nog wat geraspte kaas eroverheen en afmaken met een paar dunne klontjes (room)boter verspreid over de schaal en ca. 15 minuten in de oven op 180 graden tot het korstje lekker knapperig en bruin is.
Resultaat: het kookvocht met de kaas en de boter smelt tot een smakelijk soort “jus”. Heerlijk als je er gekookte aardappeltjes bij serveert.
Vanavond ga ik er een complete ovenschotel van maken. Eerst nog een dakje van aardappelschijfjes (restant van gisteren gekookt), dan paneermeel, kaas en boter. Dat wordt vast weer smullen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! En leuk om te lezen hoe jij het maakt, klinkt goed! 🙂
Peer says:
Ik ben heel verbaast over het lemmingengedrag. Bij tig recepten wordt gerefereerd aan bitterheid van de kern, gebeurt ook bij spruiten bijvoorbeeld. De bitterheid van vele groenten is er volkomen uitgekweekt!!!
Kortom, helaas, helaas, Witlof van nu heeft een vlakke smaak en er hoeft geen hart meer uitgesneden want er zit geen hart meer in…
Jolanda says:
Ja, je hebt echt gelijk Peer.
Ik vind de bittere witlof van vroeger ook lekkerder. Net als de spruitjes.
Jolanda
Ed van Kessel says:
Hoe lang in airfreyer?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou ik niet precies weten, ik heb het zelf niet gemaakt in de airfryer. Maar je kunt het uiteraard proberen! 🙂
A.J. Palland says:
We hebben heerlijk gegeten vanavond.
Dit ga ik zeker vaker maken. Ik heb zelf wel meer saus gemaakt dan in het recept staat.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel!