Tikka Masala

Tikka Masala

De Indiase keuken is wereldberoemd door haar uitgebreide smakenpalet met vele verschillende specerijen en kruiden. Het bekende naanbrood, pappadums en natuurlijk de geurende (en soms erg pittige) curry’s. Één van de bekendste curry’s is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus. Hoe pittig jij deze curry wil bepaal je overigens helemaal zelf en hoe je dat doet vertel ik je vandaag.

We maken deze tikka masala echt he-le-maal zelf; geen pakjes, potjes of zakjes maar gewoon zelf. Moeilijk is het zeker niet maar zoals je misschien al hebt kunnen zien is de ingrediëntenlijst wel lang.

Ingrediënten voor Tikka Masala

Normaal ben ik van de korte(re) ingrediëntenlijsten maar voor dit gerecht heb je het toch echt allemaal nodig. Om het recept overzichtelijk te houden heb ik de ingrediëntenlijst in tweeën gesplitst waarvan 1 deel voor de marinade van de kip en 1 deel voor de Tikka Masala. Je zult zien dat veel ingrediënten overlappen en je waarschijnlijk de meeste wel thuis of in je keukenkastje hebt staan.

Twee kruiden zul je misschien niet kennen en dat zijn kardemom en Kasoori Methi; beide zijn (nog) niet erg bekend in Nederland hoewel kardemom steeds bekender wordt (gelukkig maar want het is heerlijk 😉 ). Even wat meer informatie over beide kruiden:

Kardemom kun je als peulen in de winkel kopen maar ook gemalen in poedervorm (welke we voor dit recept gebruiken). Ik vind Kardemom heerlijk ruiken; het is fris, kruidig. Kardemom is meestal gewoon verkrijgbaar in de supermarkt (bijvoorbeeld Albert Heijn verkoopt de poedervorm) maar ook bij de toko kun je terecht hiervoor. Je kunt de kardemom eventueel ook vervangen voor 1/4 tl kaneel en een snufje nootmuskaat maar als het even kan raad ik je toch aan gewoon kardemom te gebruiken.

Kasoori Methi is eigenlijk helemaal niet zo bekend. Kasoori Methi is gedroogd fenegriek blad. Het heeft een beetje een bittere smaak en je moet dan ook echt letten op de hoeveelheden die je gebruikt. Vervangen kun je eigenlijk niet dus als je het niet kunt vinden is het beter dit ingrediënt weg te laten. Het geeft echter wel een diepe mooie smaak aan je gerecht dus mocht je het kunnen vinden maakt het je tikka masala alleen maar lekkerder. Kijk even bij de toko meestal hebben ze het daar wel.

Goed, genoeg gekletst! De hoogste tijd om aan de slag te gaan met deze waanzinnig lekkere curry.


Het recept voor tikka masala:

Voorbereiding: 30-35 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor tikka masala (ingrediënten):

Voor de kip marinade:

  • 400 gr kipdijfilet
  • 250 gr yoghurt
  • 3 teentje knoflook geperst
  • 1 ruime cm verse gember geraspt
  • 1 el komijn poeder
  • 1/2 el koriander poeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl zout

Voor de Tikka Masala:

  • 1/2 rode paprika (in blokjes gesneden)
  • 1 middelgrote ui (gesnipperd)
  • 6 ongezouten cashewnoten
  • 4 el kookroom
  • 2 el tomatenketchup
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kasoori methi
  • 1/2 stokje kaneel
  • 1/2 tl kardemom poeder
  • 1 tl komijn poeder
  • 1/2 tl koriander poeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1 el roomboter
  • zout
  • zonnebloemolie

Hoe maak je tikka masala :

  1. Snij de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom.
  2. Doe alle ingrediënten vermeldt onder ‘voor de kip marinade’ bij de kip en laat dit ongeveer een klein half uurtje intrekken.
  3. Doe een beetje olie in een ruime pan en bak de kip vervolgens gaar, als de kip gaar is haal je de pan van het vuur.
  4. Terwijl je de kip bakt doe je in een andere koekenpan ook een beetje olie en fruit hierin de gesnipperde ui tot deze glazig is.
  5. Voeg dan de paprika en de cashewnoten toe en bak alles op middelhoog vuur voor een minuutje of 2 á 3. Zet het vuur uit en maak er een puree van met een (hitte bestendige) staafmixer of laat het even afkoelen en gebruik de keukenmachine om er een puree van te maken. Eventueel kun je een paar eetlepels water toevoegen indien nodig is.
  6. Zet de pan waarin je net de ui, paprika en cashewnoten in hebt gebakken weer op het vuur en doe er weer een beetje olie en een eetlepel roomboter in.
  7. Wanneer de boter gesmolten is zet je het vuur middelhoog en bak je de volgende kruiden heel licht even aan tot je deze begint te ruiken: de kruidnagel, het halve kaneelstokje, de kardemompoeder, korianderpoeder en de komijnpoeder.
  8. Voeg dan de puree van ui, paprika en de cashewnoten toe en meng dit alles door elkaar. Bak voor 2 á 3 minuten.
  9. Voeg dan de cayennepeper, tomatenketchup,  een flinke snuf zout en de kookroom toe en meng alles weer goed door elkaar. Als laatste doe je nu de kasoori methi erbij (even verkruimelen) en breng het geheel aan de kook.
  10. Tot slot doe je de kip erbij en meng alles goed door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en cayennepeper.
    Let op: cayennepeper heeft even ‘nodig’ om de pittige smaak af te geven aan het gerecht. Gebruik dus niet teveel cayennepeper in één keer.
  11. Garneer de tikka masala met verse koriander en serveer met rijst en/of naanbrood. Eet smakelijk!

 

Tikka Masala

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

14 gedachtes op “Tikka Masala”

  1. Avatar

    Leuk!!! Ik ben hier echt heel erg dol op! Vorige week zelf ook voor het eerst de pasta voor een curry gemaakt. Recept komt morgen online. 🙂 Aan de ingredientenlijst te zien kan het alleen maar verukkelijk zijn!

  2. Avatar

    Heerlijk recept. Dan wil je geen kant en klare saus of mix meer.
    Alleen kasoori methie heb ik niet gebruikt. Even op zoek gaan.
    Ga vanavond pasta met zongedroogde tomaten en kip maken.

    Vr.Gr. Sylvia

    1. Bedankt voor je leuke reactie Sylvia, vind het altijd super leuk om reacties te lezen van lezers die mijn recept hebben gemaakt 🙂 In principe kun je het recept ook prima zonder Kasoori Methi maken inderdaad het geeft alleen net even een mooie ‘touch’ aan het gerecht om het zo maar te zeggen 😉 Ben heel benieuwd wat je van de zongedroogde tomaten & kip vindt.

  3. Avatar

    Hoi Eef, ik wil dit recept maken en heb methi seeds in huis. Weet jij toevallig of dat kasoori methi is? Had jij bruine zaadjes? Of groene blaadjes? Alvast bedankt

  4. Avatar

    Hoi Eef, ik wil dit recept maken en heb methi seeds in huis. Weet jij toevallig of dat kasoori methi is? Had jij bruine zaadjes? Of groene blaadjes? Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top