De Indiase keuken is wereldberoemd door haar uitgebreide smakenpalet met vele verschillende specerijen en kruiden. Het bekende naanbrood, pappadums en natuurlijk de geurende (en soms erg pittige) curry’s. Één van de bekendste curry’s is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus. Hoe pittig jij deze curry wil, bepaal je overigens helemaal zelf en hoe je dat doet vertel ik je vandaag.
We maken deze tikka masala echt he-le-maal zelf; geen pakjes, potjes of zakjes maar gewoon zelf. Moeilijk is het zeker niet, maar zoals je misschien al hebt kunnen zien is de ingrediëntenlijst wel lang.
Ingrediënten voor Tikka Masala
Normaal ben ik van de korte(re) ingrediëntenlijsten, maar voor dit gerecht heb je het toch echt allemaal nodig. Om het recept overzichtelijk te houden heb ik de ingrediëntenlijst in tweeën gesplitst waarvan 1 deel voor de marinade van de kip en 1 deel voor de Tikka Masala. Je zult zien dat veel ingrediënten overlappen en je waarschijnlijk de meeste wel thuis of in je keukenkastje hebt staan.
Twee kruiden zul je misschien niet kennen en dat zijn kardemom en Kasoori Methi; beide zijn (nog) niet erg bekend in Nederland, hoewel kardemom steeds bekender wordt (gelukkig maar want het is heerlijk 😉 ). Even wat meer informatie over beide kruiden:
- Kardemom kun je als peulen in de winkel kopen, maar ook gemalen in poedervorm (welke we voor dit recept gebruiken). Ik vind kardemom heerlijk ruiken; het is fris, kruidig. Kardemom is meestal gewoon verkrijgbaar in de supermarkt (bijvoorbeeld Albert Heijn verkoopt de poedervorm) maar ook bij de toko kun je terecht hiervoor. Je kunt de kardemom eventueel ook vervangen voor 1/4 theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat, maar als het even kan raad ik je toch aan gewoon kardemom te gebruiken.
- Kasoori Methi is eigenlijk helemaal niet zo bekend. Kasoori Methi is gedroogd fenegriek blad. Het heeft een beetje een bittere smaak en je moet dan ook echt letten op de hoeveelheden die je gebruikt. Vervangen kun je eigenlijk niet, dus als je het niet kunt vinden is het beter dit ingrediënt weg te laten. Het geeft echter wel een diepe mooie smaak aan je gerecht, dus mocht je het kunnen vinden maakt het je tikka masala alleen maar lekkerder. Kijk even bij de toko meestal hebben ze het daar wel.
Goed, genoeg gekletst! De hoogste tijd om aan de slag te gaan met deze waanzinnig lekkere curry.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kipdijfilet
- 250 gram yoghurt
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 1 cm verse gember (geraspt)
- 1 eetlepel komijn poeder
- 1/2 eetlepel koriander poeder
- 1/4 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
- 1 middelgrote ui (gesnipperd)
- 1/2 rode paprika (in blokjes )
- 6 ongezouten cashewnoten
- 3 kruidnagels
- 1/2 stokje kaneel
- 1/2 theelepel kardemom poeder
- 1/2 theelepel koriander poeder
- 1 theelepel komijn poeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 4 eetlepels kookroom
- 1 theelepel kasoori methi (gedroogde fenegriek)
- 1 eetlepel roomboter
- zout
- zonnebloemolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom.
- Doe alle ingrediënten vermeldt onder 'voor de kip marinade' bij de kip en laat dit ongeveer een klein half uurtje intrekken.
- Doe een beetje olie in een ruime pan en bak de kip vervolgens gaar, als de kip gaar is haal je de pan van het vuur.
- Terwijl je de kip bakt doe je in een andere koekenpan ook een beetje olie en fruit hierin de gesnipperde ui tot deze glazig is.
- Voeg dan de paprika en de cashewnoten toe en bak alles op middelhoog vuur voor een minuutje of 2-3. Zet het vuur uit en maak er een puree van met een (hitte bestendige) staafmixer of laat het even afkoelen en gebruik de keukenmachine om er een puree van te maken. Eventueel kun je een paar eetlepels water toevoegen indien nodig.
- Zet de pan waarin je net de ui, paprika en cashewnoten in hebt gebakken weer op het vuur en doe er weer een beetje olie en een eetlepel roomboter in.
- Wanneer de boter gesmolten is zet je het vuur middelhoog en bak je de volgende kruiden heel licht even aan tot je deze begint te ruiken: de kruidnagel, het halve kaneelstokje, de kardemompoeder, korianderpoeder en de komijnpoeder.
- Voeg dan de puree van ui, paprika en de cashewnoten toe en meng dit alles door elkaar. Bak voor 2 á 3 minuten.
- Voeg dan de cayennepeper, tomatenketchup, een flinke snuf zout en de kookroom toe en meng goed door elkaar. Als laatste doe je nu de kasoori methi erbij (even verkruimelen) en breng het geheel aan de kook.
- Tot slot doe je de kip erbij en meng alles goed door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en cayennepeper. Let op: cayennepeper heeft even 'nodig' om de pittige smaak af te geven aan het gerecht. Gebruik dus niet teveel cayennepeper in één keer.
- Garneer de tikka masala met verse koriander en serveer met rijst en/of naanbrood. Eet smakelijk!
kelly says:
Leuk!!! Ik ben hier echt heel erg dol op! Vorige week zelf ook voor het eerst de pasta voor een curry gemaakt. Recept komt morgen online. 🙂 Aan de ingredientenlijst te zien kan het alleen maar verukkelijk zijn!
Eefkooktzo says:
Oeh ik ga meteen even bij je kijken, ben benieuwd 🙂
Anne-Marie Otter says:
Wow, ben onder de indruk hoor. Eigen marinade, eigen currymix. Had graag een hapje meegegeten!
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂 Natuurlijk ben je van harte welkom een hapje mee te eten 😉
Sylvia says:
Heerlijk recept. Dan wil je geen kant en klare saus of mix meer.
Alleen kasoori methie heb ik niet gebruikt. Even op zoek gaan.
Ga vanavond pasta met zongedroogde tomaten en kip maken.
Vr.Gr. Sylvia
Eef says:
Bedankt voor je leuke reactie Sylvia, vind het altijd super leuk om reacties te lezen van lezers die mijn recept hebben gemaakt 🙂 In principe kun je het recept ook prima zonder Kasoori Methi maken inderdaad het geeft alleen net even een mooie ‘touch’ aan het gerecht om het zo maar te zeggen 😉 Ben heel benieuwd wat je van de zongedroogde tomaten & kip vindt.
Sylvia says:
Zongedroogde tomaten en kip ook weer heel lekker en makkelijk te maken.
☺
Eef says:
Super lief dat je dat nog even laat weten! Leuk & dank je wel 🙂
Yvonne says:
Hoi Eef, ik wil dit recept maken en heb methi seeds in huis. Weet jij toevallig of dat kasoori methi is? Had jij bruine zaadjes? Of groene blaadjes? Alvast bedankt
Eef says:
Ik had groene blaadjes, hele kleine. Zoals deze: https://www.google.nl/search?q=kasoori methi&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=zY1jcOmDIf1ngM%3A%2CqkI8OTRMRQnmPM%2C_&usg=__8EDYVu8JZlmlups0WNpzZ4LHAFI=&sa=X&ved=0ahUKEwj4-MHrleXZAhWHDewKHcOGDNQQ_h0IpgEwDQ#imgrc=zY1jcOmDIf1ngM:
Yvonne says:
Hoi Eef, ik wil dit recept maken en heb methi seeds in huis. Weet jij toevallig of dat kasoori methi is? Had jij bruine zaadjes? Of groene blaadjes? Alvast bedankt
Marian says:
Hallo Eef,
Ben de tikka masala aan het maken!. Bak je de kipstukjes met de marinade van de yoghurt erbij (heb volgens mij qua verhouding teveel yoghurt)..
Eef says:
Wat lekker! Komt goed, gewoon even rustig inkoken dan verdampt het meeste vocht 🙂
Jan says:
Nou, ik heb het geprobeerd maar met de yoghurt en het bakken gaat alles mis. Het is meer koken dan bakken door het vocht van de kip en de yoghurt. Denk dat ik het maar weggooi. Jammer.
F says:
De beste versie
Lisanne says:
Echt een heerlijk gerecht! Heel leuk dat je hem helemaal zelf maakt zonder een kant en klare kruidenmix of garam masala te gebruiken. Met zelfgebakken naambrood en wat rijst helemaal af!