Wat is er nu lekkerder dan een heerlijke goudbruin gebakken ouderwets lekkere appeltaart? Met dit makkelijke appeltaart recept zet je binnen no time het lekkerste gebak op tafel.
Inhoudsopgave

Waarom dit mijn favoriet is
Ik kan de keren dat ik deze appeltaart heb gemaakt al lang niet meer op twee handen tellen. Het is een absolute favoriet bij vrienden, familie, de buren en iedereen die het ooit geproefd hebt. Waarom? Omdat het gewoon de lekkerste en de makkelijkste appeltaart is!
Appeltaart recept
Recent maakte ik weer een flink aantal van deze appeltaarten. Het leek me dan ook hét moment om ze ook eens hier te delen. Want ondanks dat ik al enorm veel appeltaarten op de site heb staan ontbrak deze klassieker. Dat is natuurlijk gek! Tijd om daar verandering in te brengen.
Wil je een paar van de andere versies vinden; check de appelkruimeltaart of de appelplaatcake maar eens. Overigens kun je ook altijd alle bakrecepten hier terugvinden.

Recept ingrediënten

- Appels – uiteraard is dat het belangrijkste onderdeel van de zelfgemaakte appeltaart! Check hieronder welke soorten appels het lekkerste zijn.
- Roomboter – ik vind roomboter echt het lekkerste om appeltaart te bakken, maar margarine kan ook.
- Zelfrijzend bakmeel – dit kan eventueel ook vervangen worden door bloem in combinatie met bakpoeder.
- Rozijnen – niet iedereen houdt van rozijnen in de appeltaart. Je kunt ze weglaten, maar gebruik dan wel wat paneermeel op de bodem om overtollig vocht van de appels op te vangen.
Voor de volledige lijst met ingrediënten check je de receptkaart hieronder.

Welke soort appels gebruik je voor appeltaart?
Van oudsher is de goudreinet natuurlijk dé appel om te gebruiken in je zelfgemaakte appeltaart. En nog steeds is dit een prima keuze. Maar er zijn tegenwoordig zoveel meer appels verkrijgbaar die het prima doen in dit makkelijke appeltaart recept. Denk maar eens aan Elstar, Pink Lady of Kanzi appels. Een mix is vaak het lekkerste. Dan heb je het frisse en zure van de goudreinet en het zoete van bijvoorbeeld Elstar.

Welke vorm gebruik je om appeltaart te bakken?
Uiteraard kun je meerdere bakvormen gebruiken voor het bakken van een appeltaart, maar ik gebruik zelf graag deze pfas vrije springvorm van 24 centimeter. Bakken in een vorm van keramiek kan ook, maar ik geef zelf de voorkeur aan een springvorm.
Een cakeblik is niet geschikt, daar kun je wel een heerlijke appelcake in bakken.
Hoe maak de appeltaart?

Stap 1: Maak het deeg
De eerste stap voor het maken van je appeltaart is het maken van het deeg. Hou er rekening mee dat je het gemaakte deeg even wilt koelen in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Verdeel het deeg in drie stukken en leg in de koeling.

Stap 2: Maak de vulling
Schil de appels en snijd alles in blokjes of plakjes. Gebruik je biologische appels dan kun je de schil ook eventueel laten zitten.

Stap 3: Meng de vulling
Vervolgens meng je alle appels met de suiker, kaneel en de gewelde rozijnen. Besprenkel met citroensap en roer alles goed door.

Stap 4: Vul de vorm
De laatste stap is het uitrollen van het deeg. Ik doe dit met een deegroller zoals deze. Bestrijk de appeltaart vervolgens met geklopt ei (losgeklopt met een beetje melk) en bak af in de oven.

FAQ Appeltaart bakken
Hoe kan ik het beste mijn appeltaart bewaren?
Je kunt de appeltaart buiten de koeling bewaren voor 1-2 dagen. Dek het wel goed af. In de koelkast voor 3-4 dagen, maar de korst kan iets droger worden.
Kan ik appeltaart invriezen?
Dat kan zeker. Snij de appeltaart in stukken en vries deze per stuk in. Goed verpakt!
Ik eet mijn appeltaart het liefst warm, kan ik m opwarmen?
Ja dat kan prima. Om op te waren liefst in de oven. Zet de oven op 150˚C en warm de appeltaart op voor ongeveer 20 minuten. Magnetron kan ook, maar de taart wordt dan wel slapper.
Ik lust geen rozijnen, kan ik die weglaten?
Ja dat kan. Gebruik dan wel wat extra panko of paneermeel om het vocht van de appels op te vangen.
Kan ik de appeltaart een dag van tevoren bakken?
Ja dat kan zeker, je kunt hem zelfs ongebakken een dag (afgedekt) in de koelkast bewaren en de volgende dag pas afbakken. Dan ruikt je huis lekker én je hebt warme appeltaart om te serveren!
Expert tip
Om een goed gebakken appeltaart te krijgen met een mooi gebakken bodem, bestrooi je deze met panko (Japans broodkruim). Als alternatief kun je daar ook paneermeel of een verkruimelde beschuit voor gebruiken.

Ingrediënten
- 1 ei (middel)
- 225 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 225 gram lichtbruine basterdsuiker
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
- 100 gram rozijnen
- 1,5 kilo appels*
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel citroensap
- Extra: panko, roomboter om de springvorm mee in te vetten, 1 ei en een scheutje melk
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Begin met het wellen van de rozijnen in warm water en laat dit even staan terwijl je het deeg maakt.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte)
- Voor het deeg doe je alle ingrediënten in een grote kom en dit kneed je tot een mooi stevig deeg. Verdeel het deeg in 3 delen en verpak ze huishoudfolie en leg ze even in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes. Doe de appels daarna in een ruime kom met de suiker, kaneel en citroensap.
- Giet de gewelde rozijnen af en voeg die toe aan de vulling. Meng alles goed door elkaar.
- Vet de springvorm in met roomboter.
- Neem nu een deel van het deeg en rol dit met een deegroller uit tot een mooie ronde lap. Als je geen deegroller hebt kun je dit eventueel met de hand doen.
- Verdeel het deeg over de bodem van een ingevette springvorm.
- Rol het 2e deel van het deeg uit en verdeel dit over de zijkant van de springvorm.
- Om een lekkere krokante, goed gebakken bodem te krijgen verdeel je nu een beetje panko of paneermeel over de bodem. Hierop stort je de vulling van appels.
- Het laatste deel van het deeg rol je nu ook uit en met een mesje maak je hier lange slierten van, van ongeveer een vingerdikte breed. Voor een leuk effect leg je die nu kruislings in een ruitpatroon over het deeg.
- Klutst het laatste eitje met een klein scheutje melk en smeer hiermee de bovenkant van de appeltaart in.
- Bak de appeltaart in ca. 1 uur goudbruin in de oven. Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
- Serveer de appeltaart zo of met een lekkere dot slagroom.
- Kies voor een mix van appels. Neem bijvoorbeeld goudreinet en combineer dit met Pink Lady, Kanzi, Elstar, Jona Gold of Granny Smith.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



hoe groot is de springvorm?
Ik zou gaan voor een met een diameter van 20 – 22 cm. Bak ze!
De taart word zo heerlijk met dit recept….lekkerste die ooit hebt gegeten 🤗😍
Wat een heerlijke appeltaart