Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart. Absoluut een van mijn lievelingstaarten! Alhoewel, alleen als het écht een lekkere is. En de lekkerste appelkruimeltaart is wat mij betreft goedgevuld met lekker gekruide appeltjes én heeft een flinke kruimellaag. Mijn recept voor deze fantastische taart heb ik vandaag voor je klaarstaan, en geloof mij maar, deze wil je maken!

Appelkruimeltaart maken lijkt eigenlijk heel erg op het maken van een ‘gewone’ appeltaart. Het grote verschil is, natuurlijk, de kruimellaag boven op de taart. Het heet natuurlijk ook niet voor niets een appel KRUIMEL taart 😉 . Ik vind dan ook dat die kruimellaag lekker dik en crunchy mag zijn, niets zo zonde als een appelkruimeltaart met bijna geen kruimel of slappe kruimels. Met dit appelkruimeltaart recept maak je dan ook echt de lekkerste appelkruimeltaart, al zeg ik het zelf.

Recepten met appel

Sowieso gebruik ik heel graag appels in baksels. Je vindt dan ook genoeg lekkere recepten met appel op mijn blog. Uiteraard klassieke appeltaart, maar ook een heerlijke appel crumble of wat dacht je van een appel kruimel cheesecake. Maar goed ik wijk een beetje af, want je bent nu hier natuurlijk voor het recept van deze klassieke appelkruimeltaart!

Appelkruimeltaart bakken

Hoe maak je een appelkruimeltaart? Een appelkruimeltaart bakken is niet moeilijk. Omdat ik voor de klassieke uitvoering ben gegaan, lijkt ook de bereiding heel erg op het maken van een klassieke appeltaart. Eerst maak je het taartdeeg door alle ingrediënten te mengen tot een mooi compact deeg, daar bedek je de springvorm mee. Vervolgens maak je het appelmengsel en het kruimeldeeg (ook een fluitje van een cent) en daar vul je de taartvorm mee. Uurtje in de oven en tadaaa daar is je overheerlijke appelkruimeltaart. Je kunt ‘m nog een beetje warm serveren,  maar ook koud is deze appelkruimeltaart heerlijk. Dan wordt de kruimel nog wat meer crunchy. Lekker met een bolletje slagroom om het feest compleet te maken 😉

Een allemansvriend

En zo maak je wat mij betreft dus echt de allerlekkerste appelkruimeltaart. Ik bak ‘m graag in de herfst en winter als het wat kouder buiten is. Dan kan zo’n lekker stuk appelkruimeltaart mij echt even opwarmen. Laat de herfst nou net ‘officieel’ voor de deur staan. En wat ik ook zo fantastisch vind, is dat je hele huis dan zo lekker gaat ruiken. Alleen daarom zou ik ‘m al willen bakken haha. Ik vind deze taart ook ideaal om te bakken voor een verjaardag of ander feestje, het is nu eenmaal een allemansvriend. Jong en oud kunnen smullen van deze taart!

De lekkerste appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart is naar mijn idee ook echt een tijdloze taart. Ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger op verjaardagen of als we ergens een taartje gingen halen al vaak appelkruimeltaart op de het menu stond. En sindsdien ben ik er eigenlijk altijd van blijven houden. Al heb ik ook weleens een ‘slechte’ te pakken gehad, en dan kan het vies tegenvallen. Een slappe kruimel, harde appel, te weinig vulling, gekke toevoegingen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, het is echt geen moeilijke taart om te maken, maar alsnog kan er van alles misgaan. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg geldt wat mij betreft absoluut voor deze taart. Zo, genoeg gekletst nu. Tijd om je mijn ultieme-kan-niet-mislukken appelkruimeltaart recept te geven!

Appelkruimeltaart

Makkelijk recept voor een overheerlijke klassieke appelkruimeltaart. Goedgevuld met een lekkere kruimellaag. Echt een aanrader!
4.25 van 16 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 8 stukken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het taartdeeg:
  • 225 gram bloem
  • 125 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
  • 110 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 ei
Voor het kruimeldeeg:
  • 125 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram roomboter (koud in kleine blokjes gesneden)
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
Voor de appelvulling:
  • 650 gram zure appels (Goudreinetten)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • citroensap
Extra:
  • 1 eetlepel panko (of paneermeel)
  • poedersuiker

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker, het vanille-extract, een flinke snuf zout en ei door elkaar tot een mooi compact deeg.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet deze in.
  • Bedek de bodem en zijkanten van de springvorm met het deeg.
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes. Meng met wat citroensap, kristalsuiker en kaneel.
  • Maak het kruimeldeeg door alle ingrediënten te mengen tot een kruimelig deeg.
  • Verdeel wat panko of paneermeel over de taartbodem en verdeel het appelmengsel erover, bedek met een lekkere kruimellaag.
  • Zet de taart ca. 1 uur in de oven tot hij mooi goudbruin is. Serveer met wat poedersuiker.

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 515kcal | Koolhydraten: 77g | Eiwitten: 6g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

21 thoughts on “Appelkruimeltaart

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept