Appelkruimeltaart. Absoluut een van mijn lievelingstaarten! Alhoewel, alleen als het écht een lekkere is. En de lekkerste appelkruimeltaart is wat mij betreft goedgevuld met lekker gekruide appeltjes én heeft een flinke kruimellaag. Mijn recept voor deze fantastische taart heb ik vandaag voor je klaarstaan, en geloof mij maar, deze wil je maken!
Appelkruimeltaart maken lijkt eigenlijk heel erg op het maken van een ‘gewone’ appeltaart. Het grote verschil is, natuurlijk, de kruimellaag boven op de taart. Het heet natuurlijk ook niet voor niets een appel KRUIMEL taart 😉 . Ik vind dan ook dat die kruimellaag lekker dik en crunchy mag zijn, niets zo zonde als een appelkruimeltaart met bijna geen kruimel of slappe kruimels. Met dit appelkruimeltaart recept maak je dan ook echt de lekkerste appelkruimeltaart, al zeg ik het zelf.
Recepten met appel
Sowieso gebruik ik heel graag appels in baksels. Je vindt dan ook genoeg lekkere recepten met appel op mijn blog. Uiteraard klassieke appeltaart, maar ook een heerlijke appel crumble of wat dacht je van een appel kruimel cheesecake. Maar goed ik wijk een beetje af, want je bent nu hier natuurlijk voor het recept van deze klassieke appelkruimeltaart!
Appelkruimeltaart bakken
Hoe maak je een appelkruimeltaart? Een appelkruimeltaart bakken is niet moeilijk. Omdat ik voor de klassieke uitvoering ben gegaan, lijkt ook de bereiding heel erg op het maken van een klassieke appeltaart. Eerst maak je het taartdeeg door alle ingrediënten te mengen tot een mooi compact deeg, daar bedek je de springvorm mee. Vervolgens maak je het appelmengsel en het kruimeldeeg (ook een fluitje van een cent) en daar vul je de taartvorm mee. Uurtje in de oven en tadaaa daar is je overheerlijke appelkruimeltaart. Je kunt ‘m nog een beetje warm serveren, maar ook koud is deze appelkruimeltaart heerlijk. Dan wordt de kruimel nog wat meer crunchy. Lekker met een bolletje slagroom om het feest compleet te maken 😉
Een allemansvriend
En zo maak je wat mij betreft dus echt de allerlekkerste appelkruimeltaart. Ik bak ‘m graag in de herfst en winter als het wat kouder buiten is. Dan kan zo’n lekker stuk appelkruimeltaart mij echt even opwarmen. Laat de herfst nou net ‘officieel’ voor de deur staan. En wat ik ook zo fantastisch vind, is dat je hele huis dan zo lekker gaat ruiken. Alleen daarom zou ik ‘m al willen bakken haha. Ik vind deze taart ook ideaal om te bakken voor een verjaardag of ander feestje, het is nu eenmaal een allemansvriend. Jong en oud kunnen smullen van deze taart!
De lekkerste appelkruimeltaart
Appelkruimeltaart is naar mijn idee ook echt een tijdloze taart. Ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger op verjaardagen of als we ergens een taartje gingen halen al vaak appelkruimeltaart op de het menu stond. En sindsdien ben ik er eigenlijk altijd van blijven houden. Al heb ik ook weleens een ‘slechte’ te pakken gehad, en dan kan het vies tegenvallen. Een slappe kruimel, harde appel, te weinig vulling, gekke toevoegingen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, het is echt geen moeilijke taart om te maken, maar alsnog kan er van alles misgaan. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg geldt wat mij betreft absoluut voor deze taart. Zo, genoeg gekletst nu. Tijd om je mijn ultieme-kan-niet-mislukken appelkruimeltaart recept te geven!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram bloem
- 125 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 110 gram lichtbruine basterdsuiker
- ½ theelepel vanille-extract
- 1 ei
- 125 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- 75 gram roomboter (koud in kleine blokjes gesneden)
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- 650 gram zure appels (Goudreinetten)
- 50 gram kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
- citroensap
- 1 eetlepel panko (of paneermeel)
- poedersuiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker, het vanille-extract, een flinke snuf zout en ei door elkaar tot een mooi compact deeg.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet deze in.
- Bedek de bodem en zijkanten van de springvorm met het deeg.
- Schil de appels en snij in kleine stukjes. Meng met wat citroensap, kristalsuiker en kaneel.
- Maak het kruimeldeeg door alle ingrediënten te mengen tot een kruimelig deeg.
- Verdeel wat panko of paneermeel over de taartbodem en verdeel het appelmengsel erover, bedek met een lekkere kruimellaag.
- Zet de taart ca. 1 uur in de oven tot hij mooi goudbruin is. Serveer met wat poedersuiker.
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Petra Heuvel says:
Hoi Eef
Moet er geen rijsmiddel i. Het deeg?
Gewone bloem rijst toch niet?
Groetjes Petra
Eef says:
Nee dat is ook niet nodig. ‘Gewone’ appeltaart heeft dat overigens ook niet 😉
Annemieke Van Nieuwland says:
2 x.Gemaakt terwijl ik op de geboorte van 2 kleinkinderen in één week zat te wachten. 1,5 Keer de hoeveelheden voor een flinke taart.
Echt iedereen vond dit een heerlijke taart! Gaat nooit vervelen. Dank voor het recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
D says:
Heerlijke taart!! Ik doe de volgende keer iets meer boter in het deeg voor de kruimels, dan wordt de taart nog lekkerder!! Dank weer voor het delen..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie, leuk om te lezen! En uiteraard lekker naar je eigen smaak aanpassen 🙂
Lot says:
Hoe kan ik deze taart het beste bewaren?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Lot! Mits goed verpakt, kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven. In de koelkast kun je de taart tot drie dagen bewaren. Je kunt de taart ook invriezen en dan nog tot 3 maanden bewaren. Eet smakelijk alvast! 🙂
Lot says:
Top. Dankjewel voor de snelle reactie!
Yorrit says:
Hoi hoe zie je of de onderkant van de taart gaar is ?
Bedankt voor het antwoord
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Yorrit! Dit is de bereidingstijd van de taart, in principe is het dan gaar. De bodem kun je helaas pas zien bij het aansnijden 🙂
Yorrit says:
Hij was heerlijk 🤤 ik ben 10 en ik maak er nu 2 voor mijn familie
Catherine says:
Goed recept zonder overbodige smaakmakers, de taart is heerlijk! Zonder suiker door de vulling, enkel kaneel en citroensap. Had geen vanille-extract, in plaats daarvan suiker genomen uit de suikerpot waar ik een vanillestokje in bewaar. Het basisdeeg maak ik een volgende keer wel met minder suiker maar het is nu ook weer niet overdreven zoet. Dank voor het recept.
Nathalie vd Starre says:
Kun je deze taart ook met peren maken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat hebben wij zelf nog niet geprobeerd maar dat lijkt me zeker mogelijk, heerlijk!
Nane says:
Hoi Eef!
Kun je deze taart ook met gewone friszoete appels maken (bijv. Jonagold) ipv zure appels?
joke says:
Heerlijke taarr. Eindelijk de kruimellaag perfect.maar miezezoet. Beetje midder suiker Dan heb je een perfect taartje
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Uiteraard altijd goed om aan te passen naar hoe je het zelf het lekkerste vindt 🙂
Thea Reinders says:
Heerlijk! Dankje voor het recept, is voor herhaling vatbaar.
Marten says:
We hebben voor mijn verjaardag een heerlijke vegan versie van deze appeltaart gemaakt (1 ei vervangen door 80g appelmoes).
Recept was goed te volgen, en ook nog eens heel erg lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen, en goed om te weten dat het zo makkelijk vervangen kan worden. Bedankt voor het delen!