fbpx
Appelkruimelcheesecake met karamel

Appelkruimelcheesecake met karamel

Het is officieel herfst! Bij herfst hoort appeltaart. Althans dat vind ik en ik vind ook dat ik best even een draai kan geven aan deze klassieker. Dus heb ik er een appelkruimelcheesecake van gemaakt met karamel. Een hele mond vond maar dat wil je ook van dit taartje want hij is heerlijk!

Volgens google begint de herfst op 23 september dit jaar en dat was gister dus zo op de eerste maandag van de herfst vind ik een lekker appeltaartje wel gepast. Om de herfst te “vieren”. Tja, je moet zelf de slinger ophangen en als het aanbreken van een nieuw seizoen geen reden tot een feestje is dan weet ik het ook niet meer 😉 . Ik vind de herfst altijd wel een fijn seizoen. Je maakt het binnen weer gezellig, de kaarsjes gaan aan en ik duik ook weer vaker de keuken in om lekker te bakken.

Appeltjes, kaneel, karamel en dat in een lekker baksel. Ik vind het herfstig. De klassieke appeltaart vind trouwens al op mijn blog mocht je daar ook trek in hebben gekregen 😉 .

Cheesecake met appelkruimel

Appelkruimelcheesecake met karamel

Mijn recept voor appeltaart valt eigenlijk altijd wel in de smaak. Het is zelfs zo dat mijn schoonvader speciaal vroeg of ik mijn appeltaart wilde maken voor hun trouwdag. Kees, zo heet mijn schoonvader, die wilde graag mijn appeltaart. Tegen dat verzoek kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen, maar ik vroeg hem wel of ik wat bewegingsvrijheid had. Of het net even anders mocht zijn dan mijn klassieke appeltaart. Dat mocht.

Ik kwam de bewuste zondag aan met deze appelkruimelcheesecake met karamel. Wat denk je? Helemaal goed gekeurd! Er werd zelfs meerdere malen om een extra stukje gevraagd. Kijk, daar word ik blij van 😉 . Je kunt deze appelkruimelcheesecake ook maken zonder karamel trouwens. Aan jou de keuze, maar het maakt hem wel extra, extra lekker. Goed, genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan.

Appel kruimel cheesecake met caramel


Het recept voor appelkruimelcheesecake met karamel:

Voorbereiding: 60 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: ca. 2 uur (+ afkoelen)
Hoeveelheid: ca. 9 ruime vierkanten stukken

Wat heb je nodig voor appelkruimelcheesecake met karamel (ingrediënten):

 • 325 gram + 3 eetlepels suiker
 • 275 gram roomkaas
 • 275 gram bloem
 • 250 gram roomboter (ongezouten)
 • 75 gram havermout
 • 3 zure appels (middelgroot) (goudreinetten bijvoorbeeld)
 • 1 ei (groot)
 • 1½ eetlepel kaneel
 • 1 theelepel vanille extract
 • ½ theelepel nootmuskaat
 • zout
 • 1 x karamel recept of Bebogeen naar smaak

Extra: (metalen) bakvorm met de afmetingen 20 x 25 centimeter (of vergelijkbaar)

Hoe maak je appelkruimelcheesecake met karamel:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Vet de bakvorm of bedek hem goed met bakpapier
 3. Begin met het maken van de koek bodem. Kneed 175 gram bloem, 150 gram roomboter, 75 gram suiker en een snuf zout tot een kruimelig deeg.
 4. Verdeel het deeg over de (metalen) bakvorm, druk aan en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten.
 5. Laat de bodem vervolgens afkoelen en ga verder met de cheesecake laag.
 6. Hiervoor meng je het ei, de roomkaas, suiker en het vanille extract met een (elektrische) mixer enkele minuten goed door tot het luchtig en iets stevig is.
 7. Verdeel dit mengsel over de (afgekoelde) bodem.
 8. Ondertussen schil en snijd je ook de appeltjes in kleine blokjes.
 9. Doe de stukjes appel in een kom en meng met 3 eetlepels suiker, 1½ eetlepel kaneel en ½ theelepel nootmuskaat. Verdeel dit over de cheesecake laag.
 10. Tot slot maak je het kruimeldeeg door 125 gram suiker, 100 gram bloem, 75 gram havermout, 100 gram roomboter en een snuf zout door elkaar te kneden. Kneed het daarna losjes door met je vingers terwijl je er kruimels van maakt. Verdeel dit weer over de laag appeltjes.
 11. Zet het geheel weer in de oven en bak het 55-65 minuten.
 12. Laat het een half uurtje afkoelen en verdeel over de bovenkant de karamel naar smaak.
 13. Laat de appelkruimelcheesecake nu nog minimaal uur goed afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk!

Geïnspireerd op het recept van Averie Cooks


Appelkruimelcheesecake met karamel

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

24 reacties op “Appelkruimelcheesecake met karamel”

 1. Hallo Eef

  Ik wilde vandaag dit graag maken.. nu begrijp ik alleen niet zo goed wat je precies bedoeld met : 325 Gram + 3 eetlepels suiker. 325gram van wat precies??
  Hoop snel van je te horen en al vast bedankt voor je reactie!

  1. Wat leuk! Hoop dat ik je snel genoeg beantwoord 😉 Daarmee bedoel ik 325 suiker + 3 eetlepels suiker. Je gebruikt 75 gram voor de bodem, 125 gram voor de cheesecakelaag, 125 gram voor de crumble en de 3 eetlepels voor door de appeltjes. Eet smakelijk alvast!

 2. Hallo Eef

  Ik wilde vandaag dit graag maken.. nu begrijp ik alleen niet zo goed wat je precies bedoeld met : 325 Gram 3 eetlepels suiker. 325gram van wat precies??
  Hoop snel van je te horen en al vast bedankt voor je reactie!

  1. 072design

   Wat leuk! Hoop dat ik je snel genoeg beantwoord 😉 Daarmee bedoel ik 325 suiker 3 eetlepels suiker. Je gebruikt 75 gram voor de bodem, 125 gram voor de cheesecakelaag, 125 gram voor de crumble en de 3 eetlepels voor door de appeltjes. Eet smakelijk alvast!

  1. Wat goed om te horen. Nee, niet heel zacht. Hij is niet krokant, dat is de bovenkant, maar hij moet wel gaar zijn. Wellicht dat je appeltjes iets te nat waren?

 3. Ik wil deze taart gaan maken. Maar de roomkaas is dit mon chou? Voor warme of koude bereiding. Of heb ik een andere roomkaas nodig? Ik hoor graag van je.

 4. Piet Brouwer

  Ik heb deze taart/cake, het zit er een beetje tussenin, gisteren gemaakt. Het was een groot succes!
  Het is geen moeilijk recept, maar oh oh oh wat was hij heerlijk! Voor de karamel heb ik bebogeen gebruikt,
  Beetje warm gemaakt om het vloeibaar te maken, lekker makkelijk.
  Eef, bedankt voor deze.
  Zal eens verder neuzen naar nog meer lekkere verassingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top