Het is officieel herfst! Bij herfst hoort appeltaart. Althans dat vind ik en ik vind ook dat ik best even een draai kan geven aan deze klassieker. Dus heb ik er een appelkruimelcheesecake van gemaakt met karamel. Een hele mond vond maar dat wil je ook van dit taartje want hij is heerlijk!
Volgens google begint de herfst op 23 september dit jaar en dat was gister dus zo op de eerste maandag van de herfst vind ik een lekker appeltaartje wel gepast. Om de herfst te “vieren”. Tja, je moet zelf de slinger ophangen en als het aanbreken van een nieuw seizoen geen reden tot een feestje is dan weet ik het ook niet meer 😉 . Ik vind de herfst altijd wel een fijn seizoen. Je maakt het binnen weer gezellig, de kaarsjes gaan aan en ik duik ook weer vaker de keuken in om lekker te bakken.
Appeltjes, kaneel, karamel en dat in een lekker baksel. Ik vind het herfstig. De klassieke appeltaart vind trouwens al op mijn blog mocht je daar ook trek in hebben gekregen 😉 .
Appelkruimelcheesecake met karamel
Mijn recept voor appeltaart valt eigenlijk altijd wel in de smaak. Het is zelfs zo dat mijn schoonvader speciaal vroeg of ik mijn appeltaart wilde maken voor hun trouwdag. Kees, zo heet mijn schoonvader, die wilde graag mijn appeltaart. Tegen dat verzoek kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen, maar ik vroeg hem wel of ik wat bewegingsvrijheid had. Of het net even anders mocht zijn dan mijn klassieke appeltaart. Dat mocht.
Ik kwam de bewuste zondag aan met deze appelkruimelcheesecake met karamel. Wat denk je? Helemaal goed gekeurd! Er werd zelfs meerdere malen om een extra stukje gevraagd. Kijk, daar word ik blij van 😉 . Je kunt deze appelkruimelcheesecake ook maken zonder karamel trouwens. Aan jou de keuze, maar het maakt hem wel extra, extra lekker. Goed, genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 325 gram suiker (+ 3 eetlepels)
- 275 gram roomkaas
- 275 gram bloem
- 250 gram roomboter (ongezouten)
- 75 gram havermout
- 3 appels (middelgroot (zure, goudreinetten bijvoorbeeld))
- 1 ei (groot)
- 1½ eetlepel kaneel
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel nootmuskaat
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm of bedek hem goed met bakpapier.
- Begin met het maken van de koek bodem. Kneed 175 gram bloem, 150 gram roomboter, 75 gram suiker en een snuf zout tot een kruimelig deeg.
- Verdeel het deeg over de (metalen) bakvorm, druk aan en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten.
- Laat de bodem vervolgens afkoelen en ga verder met de cheesecake laag.
- Hiervoor meng je het ei, de roomkaas, 125 gram suiker en het vanille extract met een (elektrische) mixer enkele minuten goed door tot het luchtig en iets stevig is.
- Verdeel dit mengsel over de (afgekoelde) bodem.
- Ondertussen schil en snijd je ook de appeltjes in kleine blokjes.
- Doe de stukjes appel in een kom en meng met 3 eetlepels suiker, 1½ eetlepel kaneel en ½ theelepel nootmuskaat. Verdeel dit over de cheesecake laag.
- Tot slot maak je het kruimeldeeg door 125 gram suiker, 100 gram bloem, 75 gram havermout, 100 gram roomboter en een snuf zout door elkaar te kneden. Kneed het daarna losjes door met je vingers terwijl je er kruimels van maakt. Verdeel dit weer over de laag appeltjes.
- Zet het geheel weer in de oven en bak het 55-65 minuten.
- Laat het een half uurtje afkoelen en verdeel over de bovenkant de karamel naar smaak.
- Laat de appelkruimelcheesecake nu nog minimaal uur goed afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Naima says:
Waar heb je de bakvorm gekocht?
Eef says:
Deze is van Ikea (het is eigenlijk een braadslee 🙂 )
Naima says:
Waar heb je de bakvorm gekocht?
Eef says:
Deze is van Ikea (het is eigenlijk een braadslee 🙂 )
Angelita says:
Hallo Eef
Ik wilde vandaag dit graag maken.. nu begrijp ik alleen niet zo goed wat je precies bedoeld met : 325 Gram 3 eetlepels suiker. 325gram van wat precies??
Hoop snel van je te horen en al vast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Wat leuk! Hoop dat ik je snel genoeg beantwoord 😉 Daarmee bedoel ik 325 suiker 3 eetlepels suiker. Je gebruikt 75 gram voor de bodem, 125 gram voor de cheesecakelaag, 125 gram voor de crumble en de 3 eetlepels voor door de appeltjes. Eet smakelijk alvast!
Angelita says:
Hij is echt superlekker!!
Eef says:
Dankjewel 😀
Simone Bokkers says:
Dit verhelderd het recept!
Wilma says:
Kan je deze taart ook in een springvorm maken?
Eef says:
Hi Wilma, dat zou zeker moeten kunnen hoor 🙂
Wilma says:
Bedankt…
Ga hem zometeen maken ????
Aafke says:
Grappig, vandaag precies een jaar later dan jouw vraag. Heb ik m in een springvorm van 25 cm gemaakt. Ik haal m net uit de oven na 55 minuten… hoe weet ik nu of ie echt klaar is?
Eef says:
Als hij mooi lichtgoudbruin van kleur is, is hij klaar.
Daniëlle Dorland says:
Kan de bodem bv ook met speculaas of Bastogne gemaakt worden?
Eef says:
Ja dat kan zeker 🙂
Angelita says:
Hallo Eef
Ik wilde vandaag dit graag maken.. nu begrijp ik alleen niet zo goed wat je precies bedoeld met : 325 Gram 3 eetlepels suiker. 325gram van wat precies??
Hoop snel van je te horen en al vast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Wat leuk! Hoop dat ik je snel genoeg beantwoord 😉 Daarmee bedoel ik 325 suiker 3 eetlepels suiker. Je gebruikt 75 gram voor de bodem, 125 gram voor de cheesecakelaag, 125 gram voor de crumble en de 3 eetlepels voor door de appeltjes. Eet smakelijk alvast!
Angelita says:
Hij is echt superlekker!!
Eef says:
Dankjewel 😀
Daniëlle says:
Deze ziet er echt te lekker uit! Het water loopt mij in de mond!
Daniëlle says:
Deze ziet er echt te lekker uit! Het water loopt mij in de mond!
Ada says:
Smaakt heel erg lekker maar de koekbodem blijft zacht.. Hoort dat zo?
Eef says:
Wat goed om te horen. Nee, niet heel zacht. Hij is niet krokant, dat is de bovenkant, maar hij moet wel gaar zijn. Wellicht dat je appeltjes iets te nat waren?
Ada says:
Smaakt heel erg lekker maar de koekbodem blijft zacht.. Hoort dat zo?
Ada says:
Ik heb m gebakken en hij was heel lekker. Maar de bodem bleef zacht en was een soort cookiedough. Hoort dat zo?
Ada says:
Ik heb m gebakken en hij was heel lekker. Maar de bodem bleef zacht en was een soort cookiedough. Hoort dat zo?
Eef says:
Wat goed om te horen. Nee, niet heel zacht. Hij is niet krokant, dat is de bovenkant, maar hij moet wel gaar zijn. Wellicht dat je appeltjes iets te nat waren?
Ilse says:
Ik wil deze taart gaan maken. Maar de roomkaas is dit mon chou? Voor warme of koude bereiding. Of heb ik een andere roomkaas nodig? Ik hoor graag van je.
Eef says:
Ik heb gewone roomkaas gebruikt zonder kruiden, niet MonChou. Je kunt bijvoorbeeld Philadelphia gebruiken of eigen merk 🙂
Piet Brouwer says:
Ik heb deze taart/cake, het zit er een beetje tussenin, gisteren gemaakt. Het was een groot succes!
Het is geen moeilijk recept, maar oh oh oh wat was hij heerlijk! Voor de karamel heb ik bebogeen gebruikt,
Beetje warm gemaakt om het vloeibaar te maken, lekker makkelijk.
Eef, bedankt voor deze.
Zal eens verder neuzen naar nog meer lekkere verassingen.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel Piet 🙂
Tamara says:
Hoi Eef,
Denk je dat je de taart ook kan invriezen? Goed verpakt en dan ontdooien in de koelkast?
Groetjes Tamara
Eef says:
Hi Tamara, ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus durf het je niet te zeggen. Kwestie van proberen 🙂
Lucas says:
Hi, het ziet er ontzettend lekker uit en ik wil hem dan ook graag gaan maken. Ik heb meer nodig dus een grotere bakvorm en dubbele hoeveelheid ingrediënten..
Zijn de oventijden nu ook dubbel zoveel?
Eef says:
Dat ligt er volledig aan of je het in 2 bakvormen maakt of in 1 grote. Echt een kwestie van goed in de gaten houden of in 2 x bakken 🙂
Meike Kruger says:
Heyy, als ik de cake uit de oven haal is die nog niet heel stevig, betekent dit dat die nog wat lange rin de oven moet?
Met vriendelijke groet,
Eef says:
Jazeker
Diana says:
ik lees niets over de karamel die erover moet?
Eef says:
Zie stap 12 😉
Monique says:
hoe doe je dat met de karamel en welke weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Monique! Sorry, maar ik begrijp je vraag niet 🙂
Francesca says:
Er staat niets in het recept over het maken van de caramel die over de taart gegoten moet worden.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Francesca! Bij de ingrediënten staat onderaan het lijstje ‘karamel’ (dit is tevens een linkje naar het recept voor Eef’s karamelsaus) 🙂