Zelfgemaakte karamelsaus

Hoe maak je zelf karamelsaus?

Een goed basis recept is nooit weg en zeker niet als we het hebben over karamel, toch πŸ˜‰ ? Karamelsaus is helemaal niet moeilijk om te maken en vandaag vertel ik je precies in een stap-voor-stap recept hoe jij zelf karamelsaus kunt maken.

Ik moet eerlijk met je zijn, het heeft mij best even tijd gekost voor ik karamel maken goed onder de knie had. Vaak mislukte het maken van de karamelsaus volledig. Of te hard, of te lang laten koken waardoor de suiker verbrand was of, of, of… Meerdere pogingen heeft het gekost tot ik bij dit basisrecept kwam. Het is een eenvoudig, stap-voor-stap recept wat niet kan mislukken! Mits je bij het pannetje blijft en even de tijd neemt om de lekkerste karamelsaus te maken πŸ˜‰ .

Waarvoor gebruik je karamelsaus?

Je kunt met karamelsaus alle kanten op. Het is lekker voor over taart, ijs, een schepje in je yoghurt voor als je een “blue monday” hebt maar ook erg lekker voor tussen koekjes zoals bij het recept voor deze stroopkoeken bijvoorbeeld.

Karamelsaus bewaren

Karamelsaus kun je prima bewaren. Kook een potje uit en bewaar hier de saus in. Dan blijft het (afgesloten) wel een jaar goed. Eenmaal open kun je de saus het beste in de koelkast bewaren en blijft hij een paar weken goed. Maar, zeg nou zelf, je hebt vast niet lang nodig om zo’n potje karamelsaus op te maken of wel πŸ˜‰ .

Slechts 4 ingrediΓ«nten

Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediΓ«nten nodig. Zeer waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis. Gebruik altijd kristalsuiker (geen basterdsuiker, poedersuiker of wat dan ook) en ook altijd ongezouten roomboter voor het beste resultaat. Ik voeg zelf een klein snufje zout toe tijdens het maken van de karamelsaus omdat dit de smaak ten goede komt. Wees niet bang, je hebt niet direct gezouten karamelsaus maar een heel klein beetje zout, zorgt ervoor dat de zoete smaak juist beter tot zijn recht komt. Natuurlijk kun je voor gezouten karamelsaus altijd wat extra zout toevoegen, ook heel lekker!

Handig om te weten

Handig om te weten: na het bereiden van de karamelsaus je deze altijd weer kunt verwarmen. Vind je de saus toch iets te dun waarvoor je hem wilt gebruiken? Doe het dan terug in de pan en kook het op laag vuur iets langer in. Houd er wel altijd rekening mee dat sauzen na het koken nog iets indikken.

Meer karamelsaus nodig? Dan kun je prima de hoeveelheden verdubbelen!

Dat waren mijn tips en handige weetjes wat betreft zelf karamelsaus maken en dan gaan we nu lekker aan de slag met dit heerlijke recept. Sla hem op en doe er je voordeel mee!

Zelf karamelsaus maken


Het basisrecept voor karamelsaus:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15-25 minuten | Totale tijd: 20-30 minuten
Hoeveelheid: 1 potje karamelsaus

Wat heb je nodig voor karamelsaus (ingrediΓ«nten):

  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (ongeklopt en op kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • snufje zout

Hoe maak je karamelsaus:

  1. Neem een steelpan met een dikke bodem.
  2. Doe hier de suiker en het water in en zet het vuur hoog.
  3. Zodra de suiker volledig opgelost is zet je het vuur laag (middelhoog) en laat je het inkoken.
  4. Let op! Ga niet roeren maar je kunt de pan wel voorzichtig (!) heen en weer wiegen om een gelijkmatige kleuring te krijgen.
  5. Zodra het suikermengsel de kleur van karamel heeft haal je de pan van het vuur.
  6. Giet beetje bij beetje de slagroom erbij (dit gaat erg bruisen) en roer die goed door elkaar met een garde.
  7. Roer tot slot het klontje boter en het snufje zout door de saus.
  8. Zet de saus terug op het vuur als je hem nog iets dikker wilt inkoken en giet hem daarna in een (afsluitbare) potje.
  9. Laat de saus volledig afkoelen voor je deze gaat gebruiken. Eet smakelijk!

Zelfgemaakte karamelsaus

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 gedachtes op “Hoe maak je zelf karamelsaus?”

      1. Gemaakt en ik dacht, dat ga mij nooit lukken, maar eerlijk is eerlijk het is heerlijk, dank je wel Eef. goeie site
        groet Mararie

  1. Gemaakt en ik dacht, dat ga mij nooit lukken, maar eerlijk is eerlijk het is heerlijk, dank je wel Eef. goeie site
    groet Mararie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, Γ©cht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & Γ©cht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag!Β 

Scroll naar top