Een goed basis recept is nooit onnodig en zeker niet als we het hebben over karamel, toch 😉 ? Karamelsaus is helemaal niet moeilijk om te maken en vandaag vertel ik je precies in een stap-voor-stap recept hoe jij zelf karamelsaus kunt maken.
Ik moet eerlijk met je zijn, het heeft mij best even tijd gekost voor ik karamel maken goed onder de knie had. Vaak mislukte het maken van de karamelsaus volledig. Of te hard, of te lang laten koken waardoor de suiker verbrand was of, of, of… Meerdere pogingen heeft het gekost tot ik bij dit basisrecept kwam. Het is een eenvoudig, stap-voor-stap recept wat niet kan mislukken! Mits je bij het pannetje blijft en even de tijd neemt om de lekkerste karamelsaus te maken 😉 .
Waarvoor gebruik je karamelsaus?
Je kunt met karamelsaus alle kanten op. Het is lekker voor over taart, ijs, een schepje in je yoghurt voor als je een “blue monday” hebt. Maar ook erg lekker voor tussen koekjes zoals bij het recept voor deze stroopkoeken bijvoorbeeld.
Karamelsaus bewaren
Karamelsaus kun je prima bewaren. Kook een potje uit en bewaar hier de saus in. Dan blijft het (afgesloten) wel een jaar goed. Eenmaal open kun je de saus het beste in de koelkast bewaren en blijft hij een paar weken goed. Maar, zeg nou zelf, je hebt vast niet lang nodig om zo’n potje karamelsaus op te maken of wel 😉 .
Slechts 4 ingrediënten
Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Zeer waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis. Gebruik altijd kristalsuiker (geen basterdsuiker, poedersuiker of wat dan ook) en ook altijd ongezouten roomboter voor het beste resultaat. Ik voeg zelf een klein snufje zout toe tijdens het maken van de karamelsaus omdat dit de smaak ten goede komt. Wees niet bang, je hebt niet direct gezouten karamelsaus. Een heel klein beetje zout zorgt ervoor dat de zoete smaak juist beter tot zijn recht komt. Natuurlijk kun je voor gezouten karamelsaus altijd wat extra zout toevoegen, ook heel lekker!
Handig om te weten
Handig om te weten: na het bereiden van de karamelsaus kun je deze altijd weer verwarmen. Vind je de saus toch iets te dun waarvoor je hem wilt gebruiken? Doe het dan terug in de pan en kook het op laag vuur iets langer in. Houd er wel altijd rekening mee dat sauzen tijdens het afkoelen nog iets indikken. Meer karamelsaus nodig? Dan kun je prima de hoeveelheden verdubbelen!
Dat waren mijn tips en handige weetjes wat betreft zelf karamelsaus maken en dan gaan we nu lekker aan de slag met dit heerlijke recept. Sla hem op en doe er je voordeel mee!


Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
- 75 ml water
- 25 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- snufje zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur.
- Zodra de suiker volledig opgelost is, zet je het vuur middelhoog en laat je het inkoken.
- Let op! Ga niet roeren maar je kunt de pan wel voorzichtig (!) heen en weer wiegen om een gelijkmatige kleuring te krijgen.
- Zodra het suikermengsel de kleur van karamel heeft haal je de pan van het vuur.
- Giet beetje bij beetje de slagroom erbij (dit gaat erg bruisen) en roer dit goed door met een garde. Roer tot slot het klontje boter en het snufje zout door de saus.
- Zet de saus terug op het vuur als je hem nog iets dikker wilt inkoken en giet hem daarna in een (afsluitbaar) potje.
- Laat de saus volledig afkoelen voor je deze gaat gebruiken. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



voor een ijstaart van jou, heb ik 200 ml caramel saus nodig. Hoeveel ingrediënten heb ik dan nodig voor de caramelsaus?
Dit recept zou voldoende moeten zijn, het neemt niet zo heel nauw want het decoratie voor de ijstaart dus een beetje meer of minder is echt geen probleem 🙂
Echt een heel goed recept, wel een tip: als je de slagroom ietsjes verwarmd dan gaat het niet zo bruisen. Is veiliger. Verder prima en heel lekker!
Al zoveel recepten van jou gemaakt.
Babi pangang, boterkip, Chinese tomatensoep, Soto, allemaal superheerlijk. Nu aan de slag met de caramelsaus.
Ik word volgens mijn vriend morgens een echte keukenprinses 😇
Wat ontzettend leuk!
Ik heb dit recept geprobeerd….. de karamelsaus was PERFECT! Dit is het recept dat ik voortaan zal volgen als ik weer karamelsaus wil maken
Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂
Hallo,
Kan je deze caramel ook invriezen?
Groetjes Wendy
Ja hoor, dat kan zeker 🙂
Hi Eef, zou je de saus ook door een botercreme kunnen mengen? Als een soort swirls?
Groeten, Judith
Zou het gewoon proberen, wel eerst even goed laten afkoelen natuurlijk en misschien op een apart bordje een klein beetje proberen eerst 🙂
Wat ontzettend leuk om te lezen Em, dankjewel 🙂
Gemaakt en ik dacht, dat ga mij nooit lukken, maar eerlijk is eerlijk het is heerlijk, dank je wel Eef. goeie site
groet Mararie
Moet je het potje direct afsluiten als je de warme saus er in hebt gedaan?
Ja dat is wel het makkelijkste en dan blijft het ook het lekkerst 🙂
Mmmm, lekker! Karamel is overal lekker bij toch? 😉
Mmmm, lekker! Karamel is overal lekker bij toch? 😉
Ja dat vind ik nou ook 😉
Gemaakt en ik dacht, dat ga mij nooit lukken, maar eerlijk is eerlijk het is heerlijk, dank je wel Eef. goeie site
groet Mararie
Wat ontzettend leuk om te lezen Em, dankjewel 🙂