Volg mij:
Kooktips, Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Hoe maak je zelf karamelsaus?

Zelfgemaakte karamelsaus

Een goed basis recept is nooit weg en zeker niet als we het hebben over karamel, toch 😉 ? Karamelsaus is helemaal niet moeilijk om te maken en vandaag vertel ik je precies in een stap-voor-stap recept hoe jij zelf karamelsaus kunt maken.

Ik moet eerlijk met je zijn, het heeft mij best even tijd gekost voor ik karamel maken goed onder de knie had. Vaak mislukte het maken van de karamelsaus volledig. Of te hard, of te lang laten koken waardoor de suiker verbrand was of, of, of… Meerdere pogingen heeft het gekost tot ik bij dit basisrecept kwam. Het is een eenvoudig, stap-voor-stap recept wat niet kan mislukken! Mits je bij het pannetje blijft en even de tijd neemt om de lekkerste karamelsaus te maken 😉 .

Waarvoor gebruik je karamelsaus?

Je kunt met karamelsaus alle kanten op. Het is lekker voor over taart, ijs, een schepje in je yoghurt voor als je een “blue monday” hebt maar ook erg lekker voor tussen koekjes zoals bij het recept voor deze stroopkoeken bijvoorbeeld.

Karamelsaus bewaren

Karamelsaus kun je prima bewaren. Kook een potje uit en bewaar hier de saus in. Dan blijft het (afgesloten) wel een jaar goed. Eenmaal open kun je de saus het beste in de koelkast bewaren en blijft hij een paar weken goed. Maar, zeg nou zelf, je hebt vast niet lang nodig om zo’n potje karamelsaus op te maken of wel 😉 .

Slechts 4 ingrediënten

Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Zeer waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis. Gebruik altijd kristalsuiker (geen basterdsuiker, poedersuiker of wat dan ook) en ook altijd ongezouten roomboter voor het beste resultaat. Ik voeg zelf een klein snufje zout toe tijdens het maken van de karamelsaus omdat dit de smaak ten goede komt. Wees niet bang, je hebt niet direct gezouten karamelsaus maar een heel klein beetje zout, zorgt ervoor dat de zoete smaak juist beter tot zijn recht komt. Natuurlijk kun je voor gezouten karamelsaus altijd wat extra zout toevoegen, ook heel lekker!

Handig om te weten

Handig om te weten: na het bereiden van de karamelsaus je deze altijd weer kunt verwarmen. Vind je de saus toch iets te dun waarvoor je hem wilt gebruiken? Doe het dan terug in de pan en kook het op laag vuur iets langer in. Houd er wel altijd rekening mee dat sauzen na het koken nog iets indikken.

Meer karamelsaus nodig? Dan kun je prima de hoeveelheden verdubbelen!

Dat waren mijn tips en handige weetjes wat betreft zelf karamelsaus maken en dan gaan we nu lekker aan de slag met dit heerlijke recept. Sla hem op en doe er je voordeel mee!

Zelf karamelsaus maken


Het basisrecept voor karamelsaus:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15-25 minuten | Totale tijd: 20-30 minuten
Hoeveelheid: 1 potje karamelsaus

Wat heb je nodig voor karamelsaus (ingrediënten):

  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (ongeklopt en op kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • snufje zout

Hoe maak je karamelsaus:

  1. Neem een steelpan met een dikke bodem.
  2. Doe hier de suiker en het water in en zet het vuur hoog.
  3. Zodra de suiker volledig opgelost is zet je het vuur laag (middelhoog) en laat je het inkoken.
  4. Let op! Ga niet roeren maar je kunt de pan wel voorzichtig (!) heen en weer wiegen om een gelijkmatige kleuring te krijgen.
  5. Zodra het suikermengsel de kleur van karamel heeft haal je de pan van het vuur.
  6. Giet beetje bij beetje de slagroom erbij (dit gaat erg bruisen) en roer die goed door elkaar met een garde.
  7. Roer tot slot het klontje boter en het snufje zout door de saus.
  8. Zet de saus terug op het vuur als je hem nog iets dikker wilt inkoken en giet hem daarna in een (afsluitbare) potje.
  9. Laat de saus volledig afkoelen voor je deze gaat gebruiken. Eet smakelijk!

Zelfgemaakte karamelsaus

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Lianne

    Mmmm, lekker! Karamel is overal lekker bij toch? 😉

    17 oktober 2017 at 09:28
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat vind ik nou ook 😉

      21 oktober 2017 at 23:18
      • Beantwoorden Em

        Gemaakt en ik dacht, dat ga mij nooit lukken, maar eerlijk is eerlijk het is heerlijk, dank je wel Eef. goeie site
        groet Mararie

        24 december 2018 at 17:27
        • Beantwoorden Eef

          Wat ontzettend leuk om te lezen Em, dankjewel 🙂

          30 december 2018 at 14:25
  • Beantwoorden Jacco

    Moet je het potje direct afsluiten als je de warme saus er in hebt gedaan?

    22 november 2017 at 16:51
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat is wel het makkelijkste en dan blijft het ook het lekkerst 🙂

      24 november 2017 at 10:35

    Laat een reactie achter