50 min.
4.48 van 17 stemmen

Stroopkoeken

Stroopkoeken, heerlijke ietwat krokant koekjes met een dun laagje karamel ertussen. Echt zo’n koekje waarvan het er stiekem nooit bij één kan blijven als de verpakking eenmaal open is. Wees gewaarschuwd, zelfgemaakt zijn ze nog veel lekkerder!

Deze stroopkoeken maakte ik voor de foodblogswap van deze maand. Ik mocht namelijk met het blog van Andreas aan de slag die de leuke naam “met kort in de keuken” heeft. Een keuze maken van deze blog was niet makkelijk. Er staat namelijk veel te veel lekkers op! Bij de foodblogswap kies je slechts 1 recept welke je vervolgens naar eigen smaak aanpast en dus moest ik een keuze maken. Ik ging uiteindelijk voor de stroopkoeken en laat ik je alvast vertellen, dat was een hele goede keuze.

Foodblogswap

De foodblogswap, inmiddels wordt dit mijn 26e recept dat ik voor de foodblogswap gemaakt heb. Ik heb weleens een maandje niet meegedaan, maar toch vind ik het elke maand leuk. Je ontdekt nieuwe blogs, nieuwe recepten, probeert weer eens wat anders en toch, toch twijfel ik of ik volgende maand weer mee doe. Ik heb dan ook besloten komende maand of misschien wel maanden een “pauze” te nemen. Ik heb zo ontzettend veel ideeën voor lekkere recepten die ik allemaal heel graag met je wil delen en ja, dan moet je op een gegeven moment kiezen of delen 😉 .

Stroopkoeken zelf maken

Dit recept is echt een waanzinnig lekker recept voor stroopkoeken. Niet stroopwafels, maar stroopkoeken. Stroopwafels zijn namelijk een beetje lastig zelf te maken omdat je hiervoor een speciaal wafelijzer of pan nodig hebt. Dus daarvoor ga je lekker op de markt langs bij een echte stroopwafelbakker.

Stroopkoeken

Ik kwam de stroopkoeken tegen op het blog van Andreas en wist bijna direct: die ga ik maken. Heerlijk vind ik stroopkoeken. Brosse koekjes met een lekkere laag goede stroop ertussen, yum! Ik heb er karamel tussen gedaan zodat het, het meest lijkt op de smaak van de stroopkoeken zoals je die kent uit de supermarkt. Je kunt ook ervoor kiezen om voor keukenstroop te gaan bijvoorbeeld, wordt ook vaak gedaan. Beide volgens mij erg lekker hoewel… het recept voor karamel is erg ruim, dus dan heb je stiekem nog een klein beetje over om van te snoepen. En zeg nou zelf, dat is toch totaal niet verkeerd 😉 . Qua aanpassingen op het originele recept heb ik behalve wat verhoudingen niet heel veel aangepast. Andreas, bedankt voor het heerlijke recept!

Stroopkoeken met karamel

Zelf stroopkoeken maken recept

Stroopkoeken

Het recept voor zelfgemaakte stroopkoeken: ✓ makkelijk om te maken ✓ ontzettend lekker ✓ met zelfgemaakte karamel ✓ echte stroopkoeken
4.48 van 17 stemmen
Voorbereiding30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd50 minuten

Ingrediënten

15 koeken
  • 200 gram bloem
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
Voor de karamel:
  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram roomboter
  • snuf zout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg.
  • Leg het deeg, afgedekt, minimaal een half uur in de koelkast.
  • Ondertussen gaan we de karamel maken. Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
  • Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren - blijf erbij). Als de karamel mooi kleur is haal je de pan van het vuur en schenk je de slagroom erbij.
  • Direct goed doorroeren. Boter erbij en ook dit door de saus mengen.
  • Zet de pan weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. Laat deze daarna volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 145 graden boven- en onderwarmte.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
  • Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg.
  • Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen en vul ze daarna, naar smaak, met de karamel. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 219kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 2g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Zelf stroopkoeken maken recept

78 gedachten over “Stroopkoeken”

  1. 3 sterren
    Jammer dat het recept niet zo specifiek is, een niet erg ervaren bakker maakt gauw een misstap. Dus daarom deze tips:
    De oven kan evt op een warmere stand moeten, anders worden de koeken niet krokant en krijgen ze geen goud bruin randje.
    Het deeg is plakkerig, dus als het ook maar iets warmer is, worden de uitsteektrondjes niet mooi rond bij het op de bakplaat leggen. Steek ze dus na het bakken nog eens uit, wanneer ze nog zacht zijn, zodat ze mooi op elkaar passen.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor de toevoegingen! Echter is ieders oven anders, als we dat bij elk recept vermelden dan krijgen we wel erg lange recepturen. De tweede optie is inderdaad een mogelijkheid als je graag hele ronde koeken wilt. Maar geen must natuurlijk 🙂

      Beantwoorden
      • Is er een manier om de stroop iets dikker te maken zodat het er niet tussenuit druipt?
        Ik wil dit maken en trakteren op mijn werk maar als ik 40 koeken in een trommel heb en die stroop gaat lopen…..🥴

        Beantwoorden
  2. Hoiiii! Ik ben Bliss ik ben 11 jaar, en het is me gelukt door jou! Heel erg bedankt! Ik wel een vraag, kan je het ook met gezouten boter doen??

    Bedankt hè!

    Doeiiiiii✨✨✨❤️❤️❤️

    Groetjes bliss

    Beantwoorden
  3. Hoii, mmm…. echt heerlijke koeken!! Ik heb ze met mijn oma gemaakt ze waren bij de thee gelijk op 🙂 oepsie !! Ik houd echt van deze koeken! Mmm bak ze want je kan ze niet laten liggen!….

    Doeii liefs Evie

    Beantwoorden
  4. Hi Sonja, het is een event voor foodbloggers en je kunt je hiervoor opgeven in de Facebook groep “foodbloggers” – als je zelf een blog hebt met minimaal 30 recepten kun je deelnemen 🙂

    Beantwoorden
    • Hi Sonja, het is een event voor foodbloggers en je kunt je hiervoor opgeven in de Facebook groep “foodbloggers” – als je zelf een blog hebt met minimaal 30 recepten kun je deelnemen 🙂

      Beantwoorden
  5. Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
    De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?

    Beantwoorden
  6. Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
    De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?

    Beantwoorden
    • Bij punt 8 mag je roeren, dan heb je de slagroom erdoor gedaan en kook je het in om een mooie lobbige saus van te maken. Kook de saus niet te ver in dan kan hij inderdaad hard worden. Blij dat de koekjes in de smaak vallen 🙂

      Beantwoorden
  7. Ik gebruik een middelgrote vorm (vergelijkbaar met de grote van de stroopkoeken/ wafels uit de supermarkt). Je kunt overigens elk formaat vorm gebruiken alleen krijg je dan iets meer (bij een kleinere vorm) of iets minder (bij een grotere vorm) koekjes in totaal.

    Beantwoorden
    • Ik gebruik een middelgrote vorm (vergelijkbaar met de grote van de stroopkoeken/ wafels uit de supermarkt). Je kunt overigens elk formaat vorm gebruiken alleen krijg je dan iets meer (bij een kleinere vorm) of iets minder (bij een grotere vorm) koekjes in totaal.

      Beantwoorden
4.48 van 17 stemmen (15 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie