Stroopkoeken, heerlijke ietwat krokant koekjes met een dun laagje karamel ertussen. Echt zo’n koekje waarvan het er stiekem nooit bij één kan blijven als de verpakking eenmaal open is. Wees gewaarschuwd, zelfgemaakt zijn ze nog veel lekkerder!
Deze stroopkoeken maakte ik voor de foodblogswap van deze maand. Ik mocht namelijk met het blog van Andreas aan de slag die de leuke naam “met kort in de keuken” heeft. Een keuze maken van deze blog was niet makkelijk. Er staat namelijk veel te veel lekkers op! Bij de foodblogswap kies je slechts 1 recept welke je vervolgens naar eigen smaak aanpast en dus moest ik een keuze maken. Ik ging uiteindelijk voor de stroopkoeken en laat ik je alvast vertellen, dat was een hele goede keuze.
Foodblogswap
De foodblogswap, inmiddels wordt dit mijn 26e recept dat ik voor de foodblogswap gemaakt heb. Ik heb weleens een maandje niet meegedaan, maar toch vind ik het elke maand leuk. Je ontdekt nieuwe blogs, nieuwe recepten, probeert weer eens wat anders en toch, toch twijfel ik of ik volgende maand weer mee doe. Ik heb dan ook besloten komende maand of misschien wel maanden een “pauze” te nemen. Ik heb zo ontzettend veel ideeën voor lekkere recepten die ik allemaal heel graag met je wil delen en ja, dan moet je op een gegeven moment kiezen of delen 😉 .
Dit recept is echt een waanzinnig lekker recept voor stroopkoeken. Niet stroopwafels, maar stroopkoeken. Stroopwafels zijn namelijk een beetje lastig zelf te maken omdat je hiervoor een speciaal wafelijzer of pan nodig hebt. Dus daarvoor ga je lekker op de markt langs bij een echte stroopwafelbakker.
Stroopkoeken
Ik kwam de stroopkoeken tegen op het blog van Andreas en wist bijna direct: die ga ik maken. Heerlijk vind ik stroopkoeken. Brosse koekjes met een lekkere laag goede stroop ertussen, yum! Ik heb er karamel tussen gedaan zodat het, het meest lijkt op de smaak van de stroopkoeken zoals je die kent uit de supermarkt. Je kunt ook ervoor kiezen om voor keukenstroop te gaan bijvoorbeeld, wordt ook vaak gedaan. Beide volgens mij erg lekker hoewel… het recept voor karamel is erg ruim, dus dan heb je stiekem nog een klein beetje over om van te snoepen. En zeg nou zelf, dat is toch totaal niet verkeerd 😉 . Qua aanpassingen op het originele recept heb ik behalve wat verhoudingen niet heel veel aangepast. Andreas, bedankt voor het heerlijke recept!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram bloem
- 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 ei (middel)
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 200 gram suiker
- 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
- 75 ml water
- 25 gram roomboter
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg.
- Leg het deeg, afgedekt, minimaal een half uur in de koelkast.
- Ondertussen gaan we de karamel maken. Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
- Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren - blijf erbij). Als de karamel mooi kleur is haal je de pan van het vuur en schenk je de slagroom erbij.
- Direct goed doorroeren. Boter erbij en ook dit door de saus mengen.
- Zet de pan weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. Laat deze daarna volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 145 graden boven- en onderwarmte.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
- Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg.
- Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca 15-20 minuten goudbruin.
- Laat de koekjes afkoelen en vul ze daarna, naar smaak, met de karamel. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Linda says:
Ik ben om! Dit zijn inderdaad koeken, die ik bijna nooit koop omdat ik het hele zakje in 1 keer leeg kan eten, maar dan moet je ze eigenlijk ook zelf wel een keer gemaakt hebben…. ga ik dus doen! 🙂
Eef says:
Haha zeker doen! Gevaarlijk lekker 😉
mirthe says:
moet de roomboter persee ongezout of kan het ook gewoone?
Eef says:
Beide kan alleen met gezouten weet je niet hoeveel zout erin je baksel gaat en als je zelf zout toevoegt heb je deze controle wel 🙂
Katia en geertje says:
De Suiker is al lang gesmolten maar het word niet bruin en we wachten al een half uur
Eef says:
Het duurt zeker even voor je caramel krijgt. Zet het vuur ietsje hoger, blijf erbij en heb geduld
Chantal says:
Ik zou het zeker een keertje proberen!
Linda says:
Ik ben om! Dit zijn inderdaad koeken, die ik bijna nooit koop omdat ik het hele zakje in 1 keer leeg kan eten, maar dan moet je ze eigenlijk ook zelf wel een keer gemaakt hebben…. ga ik dus doen! 🙂
Andreas says:
Leuk dat je dit recept heb gekozen om te maken, brengt mij meteen op het idee om ze nog een keertje te maken. En wat een gave foto’s heb je er van gemaakt!
Eef says:
Dank je wel Andreas! En ook voor je heerlijke recept 🙂
Andreas says:
Leuk dat je dit recept heb gekozen om te maken, brengt mij meteen op het idee om ze nog een keertje te maken. En wat een gave foto’s heb je er van gemaakt!
MARIJKE says:
Oooo wauw! Uit zelf bescherming ga ik deze koeken niet maken maar als ik opzoek ben naar een echte sinner dan ga ik hiermee aan de slag. Heerlijk!
Eef says:
Hahaha dat is goed hoor maar… ze zijn wel heel lekker 😉
Marieke says:
Lekker lijkt me!
Kun je ze goed bewaren? Ik heb het idee dat de karamel de koek zacht maakt…?
MARIJKE says:
Oooo wauw! Uit zelf bescherming ga ik deze koeken niet maken maar als ik opzoek ben naar een echte sinner dan ga ik hiermee aan de slag. Heerlijk!
Lianne says:
Wauw! Ziet er echt heel erg goed uit en zoals altijd: prachtige foto’s. Ik ben benieuwd naar de recepten die komen gaan. 🙂
Eef says:
Dank je wel 🙂
Lianne says:
Wauw! Ziet er echt heel erg goed uit en zoals altijd: prachtige foto’s. Ik ben benieuwd naar de recepten die komen gaan. 🙂
Sandra says:
Hmmm Niels zn favoriete koekjes dus die moet ik eigenlijk ook een keer maken. Ze zien er fantastisch uit!
Eef says:
Zeker een keer doen ze zijn niet normaal zo lekker!
Sandra says:
Hmmm Niels zn favoriete koekjes dus die moet ik eigenlijk ook een keer maken. Ze zien er fantastisch uit!
Chantal says:
Wauw! Dat ziet er heerlijk uit… Ik ga ze zeker proberen!
Eef says:
Zeker doen 🙂 Laat je me weten of ze in de smaak vallen 🙂
Chantal says:
Wauw! Dat ziet er heerlijk uit… Ik ga ze zeker proberen!
Milou says:
Gebruik melk inplaats van water bij de stroop! Anders word het hard en is het niet te eten
Eef says:
Zeker niet. Juist de combinatie van water en slagroom zorgen voor een mooie, romige, soepele karamel. Toevallig nog een heel klein beetje in mijn keukenkastje staan (hoe dat kan weet ik ook niet 😉 ) maar die is ook nog steeds lekker soepel, zelfs na een maand.
Milou says:
Gebruik melk inplaats van water bij de stroop! Anders word het hard en is het niet te eten
mirthe says:
moet de roomboter persee ongezout of kan het ook gewoone?
gerdien says:
Ik heb even vraagje.
Ik heb de caramel nu 5 keer gemaakt waarvan de eerste lukte. De andere keren gaat t goed en is die heerlijk als hij warm is maar zodra hij afkoel word hij korrelig. Wat gaat er fout.
De koeken waren de eerste keer echt heerlijk.
Eef says:
Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan aan het roeren bent geweest?
gerdien says:
Ik heb even vraagje.
Ik heb de caramel nu 5 keer gemaakt waarvan de eerste lukte. De andere keren gaat t goed en is die heerlijk als hij warm is maar zodra hij afkoel word hij korrelig. Wat gaat er fout.
De koeken waren de eerste keer echt heerlijk.
Miranda says:
Erg lekkere koeken maar mijn caramel was borstplaat geworden en heb alles netjes opgevolgd.
Het was wel heel lekker hoor!
Eef says:
Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan hebt geroerd tijdens het maken van de karamel? Dit kan dat veroorzaken namelijk. Wellicht dat dit iets duidelijk in de tekst zou moeten staan. Hoor het graag 🙂
Miranda says:
Erg lekkere koeken maar mijn caramel was borstplaat geworden en heb alles netjes opgevolgd.
Het was wel heel lekker hoor!
Eef says:
Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan hebt geroerd tijdens het maken van de karamel? Dit kan dat veroorzaken namelijk. Wellicht dat dit iets duidelijk in de tekst zou moeten staan. Hoor het graag 🙂
Hanneke says:
Hoe groot is de vorm waarmee je de koekjes uitsteekt?
Eef says:
Ik gebruik een middelgrote vorm (vergelijkbaar met de grote van de stroopkoeken/ wafels uit de supermarkt). Je kunt overigens elk formaat vorm gebruiken alleen krijg je dan iets meer (bij een kleinere vorm) of iets minder (bij een grotere vorm) koekjes in totaal.
Hanneke says:
Hoe groot is de vorm waarmee je de koekjes uitsteekt?
Eef says:
Ik gebruik een middelgrote vorm (vergelijkbaar met de grote van de stroopkoeken/ wafels uit de supermarkt). Je kunt overigens elk formaat vorm gebruiken alleen krijg je dan iets meer (bij een kleinere vorm) of iets minder (bij een grotere vorm) koekjes in totaal.
Inge says:
Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?
Eef says:
Bij punt 8 mag je roeren, dan heb je de slagroom erdoor gedaan en kook je het in om een mooie lobbige saus van te maken. Kook de saus niet te ver in dan kan hij inderdaad hard worden. Blij dat de koekjes in de smaak vallen 🙂
Inge says:
Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?
Monique van diepen says:
Vandaag gemaakt, kei lekker!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Monique van diepen says:
Vandaag gemaakt, kei lekker!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
sonja says:
hoe kan je deelnemen aan de foodblogswap? Lijkt me namelijk wel leuk om te doen
Eef says:
Hi Sonja, het is een event voor foodbloggers en je kunt je hiervoor opgeven in de Facebook groep “foodbloggers” – als je zelf een blog hebt met minimaal 30 recepten kun je deelnemen 🙂
sonja says:
hoe kan je deelnemen aan de foodblogswap? Lijkt me namelijk wel leuk om te doen
Eef says:
Via de Facebookgroep ‘foodbloggers’ daar kun je aanmelden.
Eef says:
Hi Sonja, het is een event voor foodbloggers en je kunt je hiervoor opgeven in de Facebook groep “foodbloggers” – als je zelf een blog hebt met minimaal 30 recepten kun je deelnemen 🙂
Carmen says:
moet de boter die je in de caramel saus doet al gesmolten zijn als je hem erin doet?
Eef says:
Nee hoor, die smelt door de hitte van de caramel 🙂
Evie says:
Hoii, mmm…. echt heerlijke koeken!! Ik heb ze met mijn oma gemaakt ze waren bij de thee gelijk op 🙂 oepsie !! Ik houd echt van deze koeken! Mmm bak ze want je kan ze niet laten liggen!….
Doeii liefs Evie
Bliss says:
Hoiiii! Ik ben Bliss ik ben 11 jaar, en het is me gelukt door jou! Heel erg bedankt! Ik wel een vraag, kan je het ook met gezouten boter doen??
Bedankt hè!
Doeiiiiii✨✨✨❤️❤️❤️
Groetjes bliss
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Dat kan, maar ik denk dat het niet zo lekker is en te zoutig kan worden.
Lieneke says:
Jammer dat het recept niet zo specifiek is, een niet erg ervaren bakker maakt gauw een misstap. Dus daarom deze tips:
De oven kan evt op een warmere stand moeten, anders worden de koeken niet krokant en krijgen ze geen goud bruin randje.
Het deeg is plakkerig, dus als het ook maar iets warmer is, worden de uitsteektrondjes niet mooi rond bij het op de bakplaat leggen. Steek ze dus na het bakken nog eens uit, wanneer ze nog zacht zijn, zodat ze mooi op elkaar passen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor de toevoegingen! Echter is ieders oven anders, als we dat bij elk recept vermelden dan krijgen we wel erg lange recepturen. De tweede optie is inderdaad een mogelijkheid als je graag hele ronde koeken wilt. Maar geen must natuurlijk 🙂