Zelf stroopkoeken maken recept

Stroopkoeken

Stroopkoeken, heerlijke ietwat krokant koekjes met een dun laagje karamel er tussen. Echt zo’n koekje waarvan het er stiekem nooit bij één kan blijven als de verpakking eenmaal open is. Wees gewaarschuwd, zelfgemaakt zijn ze nog veel lekkerder!

Deze stroopkoeken maakt ik voor de foodblogswap van deze maand. Ik mocht namelijk met het blog van Andreas aan de slag die de leuke naam “met kort in de keuken” heeft. Een keuze maken van deze blog was niet makkelijk. Er staat namelijk veel te veel lekkers op! Bij de foodblogswap kies je slechts 1 recept welke je vervolgens naar eigen smaak aanpast en dus moest ik een keuze maken. Ik ging uiteindelijk voor de stroopkoeken en laat ik je alvast vertellen, dat was een hele goede keuze.

Foodblogswap

De foodblogswap, inmiddels wordt dit mijn 26e recept dat ik voor de foodblogswap gemaakt heb. Ik heb wel eens een maandje niet meegedaan maar toch vind ik het elke maand leuk. Je ontdekt nieuwe blogs, nieuwe recepten, probeert weer eens wat anders en toch, toch twijfel ik of ik volgende maand weer mee doe. Ik heb dan ook besloten komende maand of misschien wel maanden een “pauze” in te nemen. Ik heb zo ontzettend veel ideeën voor lekkere recepten die ik allemaal heel graag met je wil delen en ja, dan moet je op een gegeven moment kiezen of delen 😉 .

Stroopkoeken zelf maken

Dit recept is echt een waanzinnig lekker recept voor stroopkoeken. Niet stroopwafels maar stroopkoeken. Stroopwafels zijn namelijk een beetje lastig zelf te maken omdat je hiervoor een speciaal wafelijzer of pan nodig hebt. Dus daarvoor ga je lekker op de markt langs bij een echte stroopwafelbakker.

Stroopkoeken

Ik kwam de stroopkoeken tegen op het blog van Andreas en wist bijna direct: die ga ik maken. Heerlijk vind ik stroopkoeken. Brosse koekjes met een lekkere laag goede stroop er tussen, yum! Ik heb er karamel tussen gedaan zodat het, het meest lijkt op de smaak van de stroopkoeken zoals je die kent uit de supermarkt. Je kunt ook ervoor kiezen om voor keukenstroop te gaan bijvoorbeeld, wordt ook vaak gedaan. Beide volgens mij erg lekker hoewel… het recept voor karamel is erg ruim dus dan heb je stiekem nog een klein beetje over om van te snoepen en zeg nou zelf, dat is toch totaal niet verkeerd 😉 . Qua aanpassingen op het originele recept heb ik behalve wat verhoudingen niet heel veel aangepast. Andreas, bedankt voor het heerlijke recept!

Stroopkoeken met karamel


Het recept voor stroopkoeken:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: ca. 15 stroopkoeken

Wat heb je nodig voor stroopkoeken (ingrediënten):

Voor de stroopkoeken:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Voor de karamel:

  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout

Hoe maak je stroopkoeken :

  1. Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg.
  2. Leg het deeg, afgedekt, minimaal een half uur in de koelkast.
  3. Ondertussen gaan we de karamel maken.
  4. Hiervoor doe je de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
  5. Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren – blijf erbij).
  6. Als het suiker en water mengsel mooi karamel van kleur is haal je de pan van het vuur en schenk je de slagroom erbij.
  7. Direct goed doorroeren. Boter erbij en ook dit door de saus mengen.
  8. Zet de pan weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. Laat deze daarna volledig afkoelen.
  9. Verwarm de oven voor op 145 graden.
  10. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
  11. Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg.
  12. Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
  13. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca 15-20 minuten goudbruin.
  14. Laat de koekjes afkoelen en vul ze daarna, naar smaak, met de karamel. Eet smakelijk!

Zelf stroopkoeken maken recept

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

60 gedachtes op “Stroopkoeken”

  1. Ik ben om! Dit zijn inderdaad koeken, die ik bijna nooit koop omdat ik het hele zakje in 1 keer leeg kan eten, maar dan moet je ze eigenlijk ook zelf wel een keer gemaakt hebben…. ga ik dus doen! 🙂

        1. Beide kan alleen met gezouten weet je niet hoeveel zout erin je baksel gaat en als je zelf zout toevoegt heb je deze controle wel 🙂

  2. Ik ben om! Dit zijn inderdaad koeken, die ik bijna nooit koop omdat ik het hele zakje in 1 keer leeg kan eten, maar dan moet je ze eigenlijk ook zelf wel een keer gemaakt hebben…. ga ik dus doen! 🙂

  3. Leuk dat je dit recept heb gekozen om te maken, brengt mij meteen op het idee om ze nog een keertje te maken. En wat een gave foto’s heb je er van gemaakt!

  4. Leuk dat je dit recept heb gekozen om te maken, brengt mij meteen op het idee om ze nog een keertje te maken. En wat een gave foto’s heb je er van gemaakt!

    1. Zeker niet. Juist de combinatie van water en slagroom zorgen voor een mooie, romige, soepele karamel. Toevallig nog een heel klein beetje in mijn keukenkastje staan (hoe dat kan weet ik ook niet 😉 ) maar die is ook nog steeds lekker soepel, zelfs na een maand.

  5. Ik heb even vraagje.
    Ik heb de caramel nu 5 keer gemaakt waarvan de eerste lukte. De andere keren gaat t goed en is die heerlijk als hij warm is maar zodra hij afkoel word hij korrelig. Wat gaat er fout.
    De koeken waren de eerste keer echt heerlijk.

  6. Ik heb even vraagje.
    Ik heb de caramel nu 5 keer gemaakt waarvan de eerste lukte. De andere keren gaat t goed en is die heerlijk als hij warm is maar zodra hij afkoel word hij korrelig. Wat gaat er fout.
    De koeken waren de eerste keer echt heerlijk.

  7. Erg lekkere koeken maar mijn caramel was borstplaat geworden en heb alles netjes opgevolgd.

    Het was wel heel lekker hoor!

    1. Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan hebt geroerd tijdens het maken van de karamel? Dit kan dat veroorzaken namelijk. Wellicht dat dit iets duidelijk in de tekst zou moeten staan. Hoor het graag 🙂

  8. Erg lekkere koeken maar mijn caramel was borstplaat geworden en heb alles netjes opgevolgd.

    Het was wel heel lekker hoor!

    1. Ik gebruik een middelgrote vorm (vergelijkbaar met de grote van de stroopkoeken/ wafels uit de supermarkt). Je kunt overigens elk formaat vorm gebruiken alleen krijg je dan iets meer (bij een kleinere vorm) of iets minder (bij een grotere vorm) koekjes in totaal.

  9. Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
    De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?

    1. Bij punt 8 mag je roeren, dan heb je de slagroom erdoor gedaan en kook je het in om een mooie lobbige saus van te maken. Kook de saus niet te ver in dan kan hij inderdaad hard worden. Blij dat de koekjes in de smaak vallen 🙂

  10. Ik heb ze al eerder een x gemaakt en vond ze heel lekker!
    De karamelsaus werd toen wel hard dus ik vroeg me af of dit misschien met het roeren te maken heeft. Moet je bij punt 8 wel of niet roeren?

    1. Hi Sonja, het is een event voor foodbloggers en je kunt je hiervoor opgeven in de Facebook groep “foodbloggers” – als je zelf een blog hebt met minimaal 30 recepten kun je deelnemen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top