Volg mij:
(Zoete) Baksels

Stroopkoeken

Zelf stroopkoeken maken recept

Stroopkoeken, heerlijke ietwat krokant koekjes met een dun laagje karamel er tussen. Echt zo’n koekje waarvan het er stiekem nooit bij één kan blijven als de verpakking eenmaal open is. Wees gewaarschuwd, zelfgemaakt zijn ze nog veel lekkerder!

Deze stroopkoeken maakt ik voor de foodblogswap van deze maand. Ik mocht namelijk met het blog van Andreas aan de slag die de leuke naam “met kort in de keuken” heeft. Een keuze maken van deze blog was niet makkelijk. Er staat namelijk veel te veel lekkers op! Bij de foodblogswap kies je slechts 1 recept welke je vervolgens naar eigen smaak aanpast en dus moest ik een keuze maken. Ik ging uiteindelijk voor de stroopkoeken en laat ik je alvast vertellen, dat was een hele goede keuze.

Foodblogswap

De foodblogswap, inmiddels wordt dit mijn 26e recept dat ik voor de foodblogswap gemaakt heb. Ik heb wel eens een maandje niet meegedaan maar toch vind ik het elke maand leuk. Je ontdekt nieuwe blogs, nieuwe recepten, probeert weer eens wat anders en toch, toch twijfel ik of ik volgende maand weer mee doe. Ik heb dan ook besloten komende maand of misschien wel maanden een “pauze” in te nemen. Ik heb zo ontzettend veel ideeën voor lekkere recepten die ik allemaal heel graag met je wil delen en ja, dan moet je op een gegeven moment kiezen of delen 😉 .

Stroopkoeken zelf maken

Dit recept is echt een waanzinnig lekker recept voor stroopkoeken. Niet stroopwafels maar stroopkoeken. Stroopwafels zijn namelijk een beetje lastig zelf te maken omdat je hiervoor een speciaal wafelijzer of pan nodig hebt. Dus daarvoor ga je lekker op de markt langs bij een echte stroopwafelbakker.

Stroopkoeken

Ik kwam de stroopkoeken tegen op het blog van Andreas en wist bijna direct: die ga ik maken. Heerlijk vind ik stroopkoeken. Brosse koekjes met een lekkere laag goede stroop er tussen, yum! Ik heb er karamel tussen gedaan zodat het, het meest lijkt op de smaak van de stroopkoeken zoals je die kent uit de supermarkt. Je kunt ook ervoor kiezen om voor keukenstroop te gaan bijvoorbeeld, wordt ook vaak gedaan. Beide volgens mij erg lekker hoewel… het recept voor karamel is erg ruim dus dan heb je stiekem nog een klein beetje over om van te snoepen en zeg nou zelf, dat is toch totaal niet verkeerd 😉 . Qua aanpassingen op het originele recept heb ik behalve wat verhoudingen niet heel veel aangepast. Andreas, bedankt voor het heerlijke recept!

Stroopkoeken met karamel


Het recept voor stroopkoeken:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: ca. 15 stroopkoeken

Wat heb je nodig voor stroopkoeken (ingrediënten):

Voor de stroopkoeken:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Voor de karamel:

  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout

Hoe maak je stroopkoeken :

  1. Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg.
  2. Leg het deeg, afgedekt, minimaal een half uur in de koelkast.
  3. Ondertussen gaan we de karamel maken.
  4. Hiervoor doe je de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
  5. Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren – blijf erbij).
  6. Als het suiker en water mengsel mooi karamel van kleur is haal je de pan van het vuur en schenk je de slagroom erbij.
  7. Direct goed doorroeren. Boter erbij en ook dit door de saus mengen.
  8. Zet de pan weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. Laat deze daarna volledig afkoelen.
  9. Verwarm de oven voor op 145 graden.
  10. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
  11. Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg.
  12. Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
  13. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca 15-20 minuten goudbruin.
  14. Laat de koekjes afkoelen en vul ze daarna, naar smaak, met de karamel. Eet smakelijk!

Zelf stroopkoeken maken recept

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

22 Reacties

  • Beantwoorden Linda

    Ik ben om! Dit zijn inderdaad koeken, die ik bijna nooit koop omdat ik het hele zakje in 1 keer leeg kan eten, maar dan moet je ze eigenlijk ook zelf wel een keer gemaakt hebben…. ga ik dus doen! 🙂

    2 augustus 2017 at 09:11
    • Beantwoorden Eef

      Haha zeker doen! Gevaarlijk lekker 😉

      14 augustus 2017 at 21:59
      • Beantwoorden mirthe

        moet de roomboter persee ongezout of kan het ook gewoone?

        23 september 2017 at 16:57
        • Beantwoorden Eef

          Beide kan alleen met gezouten weet je niet hoeveel zout erin je baksel gaat en als je zelf zout toevoegt heb je deze controle wel 🙂

          24 september 2017 at 21:28
    • Beantwoorden Chantal

      Ik zou het zeker een keertje proberen!

      27 augustus 2017 at 11:30
  • Beantwoorden Andreas

    Leuk dat je dit recept heb gekozen om te maken, brengt mij meteen op het idee om ze nog een keertje te maken. En wat een gave foto’s heb je er van gemaakt!

    2 augustus 2017 at 10:45
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Andreas! En ook voor je heerlijke recept 🙂

      14 augustus 2017 at 21:59
  • Beantwoorden MARIJKE

    Oooo wauw! Uit zelf bescherming ga ik deze koeken niet maken maar als ik opzoek ben naar een echte sinner dan ga ik hiermee aan de slag. Heerlijk!

    3 augustus 2017 at 08:59
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha dat is goed hoor maar… ze zijn wel heel lekker 😉

      14 augustus 2017 at 21:59
    • Beantwoorden Marieke

      Lekker lijkt me!
      Kun je ze goed bewaren? Ik heb het idee dat de karamel de koek zacht maakt…?

      18 augustus 2017 at 00:43
  • Beantwoorden Lianne

    Wauw! Ziet er echt heel erg goed uit en zoals altijd: prachtige foto’s. Ik ben benieuwd naar de recepten die komen gaan. 🙂

    5 augustus 2017 at 10:45
  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm Niels zn favoriete koekjes dus die moet ik eigenlijk ook een keer maken. Ze zien er fantastisch uit!

    6 augustus 2017 at 12:05
    • Beantwoorden Eef

      Zeker een keer doen ze zijn niet normaal zo lekker!

      14 augustus 2017 at 22:00
  • Beantwoorden Chantal

    Wauw! Dat ziet er heerlijk uit… Ik ga ze zeker proberen!

    27 augustus 2017 at 11:28
    • Beantwoorden Eef

      Zeker doen 🙂 Laat je me weten of ze in de smaak vallen 🙂

      27 augustus 2017 at 13:11
  • Beantwoorden Milou

    Gebruik melk inplaats van water bij de stroop! Anders word het hard en is het niet te eten

    2 september 2017 at 16:26
    • Beantwoorden Eef

      Zeker niet. Juist de combinatie van water en slagroom zorgen voor een mooie, romige, soepele karamel. Toevallig nog een heel klein beetje in mijn keukenkastje staan (hoe dat kan weet ik ook niet 😉 ) maar die is ook nog steeds lekker soepel, zelfs na een maand.

      5 september 2017 at 09:03
  • Beantwoorden gerdien

    Ik heb even vraagje.
    Ik heb de caramel nu 5 keer gemaakt waarvan de eerste lukte. De andere keren gaat t goed en is die heerlijk als hij warm is maar zodra hij afkoel word hij korrelig. Wat gaat er fout.
    De koeken waren de eerste keer echt heerlijk.

    24 oktober 2017 at 17:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan aan het roeren bent geweest?

      28 oktober 2017 at 13:37
  • Beantwoorden Miranda

    Erg lekkere koeken maar mijn caramel was borstplaat geworden en heb alles netjes opgevolgd.

    Het was wel heel lekker hoor!

    14 november 2017 at 21:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat gek! Zou het kunnen dat je in de pan hebt geroerd tijdens het maken van de karamel? Dit kan dat veroorzaken namelijk. Wellicht dat dit iets duidelijk in de tekst zou moeten staan. Hoor het graag 🙂

      20 november 2017 at 09:24

    Laat een reactie achter