Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

Oud-Hollandse appeltaart

Het recept voor een Oud-Hollandse appeltaart, precies zoals oma hem vroeger maakte. Lekker met zure appeltjes, kaneel en natuurlijk rozijnen. Een klassieker waar je mij zeker wakker voor kunt maken!

Nu hou ik er helemaal niet van om wakker gemaakt te worden dus dat zegt wel wat 😉 . Een Oud-Hollandse appeltaart is echt een typisch Nederlandse lekkernij en bij veel mensen een favoriet als je het over taarten hebt. Het deeg alleen al vind ik heerlijk en natuurlijk gebruiken we echte roomboter voor het maken van deze appeltaart.

Oud-Hollandse appeltaart met een lekkere klodder slagroom

Het lekkerste is het natuurlijk om een echte ouderwetse appeltaart warm te serveren maar ook koud doet deze taart het goed. Een lekkere klodder slagroom erbij en smullen maar! Hoewel het natuurlijk de perfecte traktatie is om te serveren tijdens een verjaardag kun je deze appeltaart ook prima maken zonder dat je een verjaardag hebt. Redenen genoeg!

De voordelen van zelfgemaakte appeltaart

Alle voordelen op een rij van een zelfgemaakte appeltaart:

✓ Je huis ruikt heerlijk als je een appeltaart hebt gebakken (niet voor niets een van de verkooptrucs bij het verkopen van een huis)
✓ Deze taart bestaat voor een groot deel uit appels, appels zijn fruit, fruit is gezond en daarom is een appeltaart best gezond, toch?! 😉
✓ Je hebt direct iets lekkers in huis voor als je visite krijgt
✓ Je wordt simpelweg erg vrolijk van het bakken van appeltaart en natuurlijk ook het eten ervan
✓ Nostalgie, even herinneringen ophalen en genieten van die heerlijke ouderwetse typisch Hollandse appeltaart
✓ Het bakken van een appeltaart is een ontspannende bezigheid waardoor het stress tegengaat

Genoeg redenen om deze heerlijke Oud-Hollandse appeltaart te maken toch? Heb jij nog een goede reden? Laat het weten in de reacties!

Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

Oud-Hollandse appeltaart

Het recept voor die heerlijke Oud-Hollandse appeltaart precies zoals oma hem vroeger maakte.
4.41 van 192 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 12 taartpunten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo zure appels (Goudreinetten)
  • 450 gram bloem
  • 250 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eieren (middel)
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • zout, citroensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de rozijnen in een kommetje met warm water en laat ze even wellen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Kluts de 2 eieren in een kommetje.
  • Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker, het vanille extract, een flinke snuf zout en ongeveer 1½ ei (de rest van het ei gebruik je voor het bestrijken van de appeltaart) door elkaar tot een mooi compact deeg (de andere helft van het eitje houd je even apart zodat je deze later over de appeltaart kunt smeren).
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en vet deze in.
  • Neem nu ongeveer ¾ van het deeg en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm. Je kunt dit doen door eerst het deeg uit te rollen en het daarna over de springvorm te verdelen of de makkelijke manier: eerst het deeg over de bodem verdelen en daarna met je vinger verdelen over de zijkanten. Zorg dat de springvorm goed bedekt is met een mooie laag deeg.
  • Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom en verdeel er wat citroensap over. Giet de rozijnen af en meng deze samen met de kristalsuiker en de kaneel door de appels.
  • Vul je taartbodem met het appelmengsel.
  • Gebruik nu het laatste deel van je deeg om hier (lange) sliertjes mee te maken en deze ruitsgewijs over je appeltaart te leggen. Even aandrukken bij de randen.
  • Je kunt eventueel ook nog een vlecht maken op over de rand zoals ik heb gedaan. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat 😉 . Hiervoor vlecht je 3 dunne sliertjes over de rand van de appeltaart.
  • Smeer met een kwastje de rest van het ei over de bovenkant van de taart. Zet de taart voor ongeveer 1 uur in de oven tot hij mooi goudbruin is geworden. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 453kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 5g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

126 thoughts on “Oud-Hollandse appeltaart

      • Jeanett vd Vliet Marks says:

        5 sterren
        The best recipe for Hollandse Appeltaart, Just as I fondly remember it from my childhood in the Netherlands! But it should come with a warning: the first one was eaten so fast, that some didn’t get to taste it, so I’ve just baked a second one! Luckily I have lots of plenty of apples in my garden. Thank you for sharing this delicious recipe! De groeten uit Denemarken!

  • Ik heb hem zelf in de spelt suikervrij variatie gemaakt (helaas vanwegen allergie problemen) maar eerlijk is eerlijk. Net zo lekker en nog gezonder!!

    • Pernell van Surksum says:

      Heb een appeltaart net een dagje eerder gemaakt. Voor de vulling heb ik 3 verschillende appels gebruikt n.l. Elstar, Jonagold handappel en en goudrenetten. Deze combinatie geeft een lekker smaak. Verder heb ik een pot suiker waar ik gebruikte vanillestokjes in steek, zo heb ik altijd vanillesuiker bij de hand?

  • Heerlijk. Bijna perfect. Alleen het deeg was een beetje ‘zandachtig’. Wat zou ik hieraan kunnen doen? (Ik heb voor de helft volkorenbloem gebruikt. Zou het puur daaraan liggen?)

    • Het zou kunnen maar dat lijkt me sterk… Je zou eventueel ietsje boter bij kunnen doen dan weet je zeker dat het niet zandachtig is. Het echt doorbakken deel van de appeltaart is overigens wel iets kruimig. Zelf vind ik dat heerlijk (mijn favo gedeelte van de taart) dus misschien bedoel je dat?

      • Hoi! Ik ben op vakantie en wil met appels uit NL deze taart maken. Maar ik heb zelfrijzend bakmeel meegenomen… kan ik dit ook gebruiken? Alvast bedankt +

        • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

          Hi Shireen! Helaas kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft 🙁

  • Heerlijk. Bijna perfect. Alleen het deeg was een beetje ‘zandachtig’. Wat zou ik hieraan kunnen doen? (Ik heb voor de helft volkorenbloem gebruikt. Zou het puur daaraan liggen?)

  • Het zou kunnen maar dat lijkt me sterk… Je zou eventueel ietsje boter bij kunnen doen dan weet je zeker dat het niet zandachtig is. Het echt doorbakken deel van de appeltaart is overigens wel iets kruimig. Zelf vind ik dat heerlijk (mijn favo gedeelte van de taart) dus misschien bedoel je dat?

  • Hij staat in de oven, ik ben benieuwd! Mijn allereerste appeltaart sinds mijn moeder overleden is. Ik hoop dat hij on de smaak valt 2de Kerstdag. Fijne feestdagen iedereen

      • Woon al 19 jaar in Frankrijk en vind het altijd leuk om een lekkere Hollandse appeltaart te maken voor mn franse collega’s en hun gezichten te zien als ze genieten. Dit makkelijke recept is geweldig en ze zullen weer genieten

        • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

          Ah wat leuk om te horen! Blijft altijd grappig dat onze vertrouwde klassiekers zo onbekend zijn vaak in het buitenland 🙂

    • 3 sterren
      De taart is lekker, maak hem de volgende keer denk ik met andere appels. Voor mij hoeft het zurige niet zo.
      Ook zat er super veel vocht in de taart toen ik hem aansneed. De bodem is daardoor verdwenen. Enig idee hoe dat komt? Heb het recept exact gevolgd.

      • Hoeveel vocht er in de appels zit is verschillend per appels dus daar kan het aan liggen. Voeg een beetje paneermeel toe op de bodem van de taart voor je de appels erop doet en die nemen het teveel aan vocht op.

        • In plaats van paneermeel gebruik ik regelmatig wat custardpoeder of fijngemalen speculaasjes of pepernoten. Geeft ook weer een extra smaak aan je taart.

          • 5 sterren
            Hij is net uit de oven dus ben erg benieuwd… speciaal voor mijn man gemaakt die na 6 weken buitenland werken morgen weer thuis in Spanje komt ? ik laat het weten hoe hii in de smaak is gevallen ik heb in ieder geval nu al moeite om ‘m niet aan te snijden het ruikt zo lekker?

      • 5 sterren
        Heerlijk! Heb dit recept gemaakt voor op de koffie op kantoor. Ik woon al 30 jaar in Nieuw Zeeland en did smaakt net als die van vroeger. Bedankt Eef (van Eef, Ave in het Engels)

        • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

          Aaaah wat leuk dat je een stukje smaak van vroeger helemaal aan de andere kant van de wereld terug hebt kunnen brengen! Ik heb een Nederlandse vriendin die al bijna 20 jaar in Amerika woont, zij maakt altijd tompouces als ze home sick is 🙂

  • Hij staat in de oven, ik ben benieuwd! Mijn allereerste appeltaart sinds mijn moeder overleden is. Ik hoop dat hij on de smaak valt 2de Kerstdag. Fijne feestdagen iedereen

    • 5 sterren
      Vandaag gemaakt voor mijn mans verjaardag! We wonen net als een aantal anderen die reageerden ook al jaren het buitenland en verlangden naar echte Nederlandse appeltaart :-). Het smaakte heerlijk maar hij viel helaas wel uit elkaar. Zou ik de bodem niet dik genoeg gemaakt hebben?

      • Wat leuk om te lezen. Ja dat kan of hij is wat te sompig (vochtige appeltjes?), beetje broodkruim of panko op de bodem strooien en die ietsje dikker maken de volgende keer verhelpt dat sowieso.

  • Gisteren gemaakt voor mijn verjaardag, en het was een heerlijke appeltaart. Ik heb het recept aan verschillende mensen moeten doorsturen. De taart is dus goed in de smaak gevallen

  • Gisteren gemaakt voor mijn verjaardag, en het was een heerlijke appeltaart. Ik heb het recept aan verschillende mensen moeten doorsturen. De taart is dus goed in de smaak gevallen

  • Ik heb al verschillende recepten voor appeltaart geprobeerd maar dit is de beste. Het deeg precies goed en ruim voldoende. Ik voeg wel amandelspijs toe op de bodem.

  • Ik heb al verschillende recepten voor appeltaart geprobeerd maar dit is de beste. Het deeg precies goed en ruim voldoende. Ik voeg wel amandelspijs toe op de bodem.

  • Nou, ik heb het gedaan. De appeltaart was heerlijk. Ik had wat problemen met het deeg. De volgende keer doe ik in plaats van boter op kamertemperatuur, toch boter direkt uit de koelkast in vlokjes in het meel. Ik denk dat het deeg dan beter te verwerken is, helemaal als je nog niet zoveel ervaring hebt, zoals ik.

  • Na steeds een pak bakmix gekocht te hebben wil ik het nu gewoon met bloem doen… Is het ook mogelijk om vanillesuiker te gebruiken in plaats van de vanille extract? of komt er dan teveel suiker in het deeg? Hoor het wel even. dank je – Sylvia

    • Hi Sylvia, ik zou het dan achterwege laten. Het vanille extract zorgt voor een lekkere vanille smaak, suiker doet dat ook maar milder en anders. Het is in dit recept geen toevoeging om het extract te vervangen voor vanillie suiker.

  • Ik woon in Australia en Nederlands geboren, vanavond hebben wij een eetentje met de familie – vandaag wordt deze appeltaart door mij gebakken ????

    • 1 en een halve ei, ik heb het nog duidelijker omschreven in de tekst want je gebruikt gewoon 2 eieren voor het recept alleen in 2 delen 😉

  • Deb Landmeter says:

    5 sterren
    From Australia
    I haven’t had reason to make this beautiful ‘Appel tart’ for over 7 years as I was by myself for a while but now just recently I made it again and it was more than enjoyed by all. I learned to make it as I was taught by my mum.
    I had one issue though the crust was very ‘sandy’ or crusty not cake like as my ‘sliertjes’ were hard.
    What do you suggest?

    Kind Regards
    Deb

    .

    • Hi Deb, thank you for your e-mail. That’s the way it should be, it should be crusty and a little bit crumbly not like a cake. It’s more of a cookie dough then a cake dough 🙂

  • Ik ben een Vlaming die graag in Nederland vertoef. Telkens wil ik mezelf dan trakteren op jullie typische heerlijke appeltaart met een toefje slagroom.
    Nu heb ik ze eindelijk eens zelf kunnen maken hier thuis in Gent Vlaanderen door dit recept. Echt goed geslaagd. Gelukzalig gevoel
    Groetjes en mercikes

  • 5 sterren
    Wij hebben hem samen met m’n vriendin gemaakt, -appel uit eigen tuin- en het was/is Zaaaaalig! Bedankt Eef! 🙂 Groetjes uit Hongarije!

  • 5 sterren
    Ik woon al jaren in Engeland en was altijd afhankelijk van Koopmans appeltaart mix die mijn man af en toe opstuurde. Totdat ik dit recept probeerde ! It’s a winner !

  • 5 sterren
    Heerlijk recept! Ik gebruikte ook altijd een pak van Koopmans maar kreeg onverwachts appels uit eigen tuin (bramley) en besloot jouw recept uit te proberen. Ik drenk de rozijnen ook altijd in een beetje rum. Het beslag was teveel voor mijn springvorm zodat ik ook een kleine perentaart kon maken. O ja ik verminder de aangegeven suiker altijd met 50-75 gr omdat we het anders te zoet vinden. Voortaan geen kant en klare appeltaart mix maar jouw recept????????dank je wel???? Groeten Yulan

      • 5 sterren
        Ik woon in Amerika en iedereen is altijd weg van de Koopmans appeltaart die ik hier maak. Maar deze keer ga ik voor Thanksgiving dit recept gebruiken. Ziet er zo perfect uit. En mijn man wil dit jaar een perfecte Hollandse Appeltaart. Vast bedankt voor die geweldige recept.

        • Wat ontzettend tof om te lezen dat mijn recept voor Thanksgiving wordt gemaakt en Amerika. Uiteraard hoop ik van harte dat hij in de smaak valt, hou je me op de hoogte?

  • 5 sterren
    Ik wilde m’n eerst appeltaart bakken. Heb nog nooit koekjes gemaakt tot vorige week. Wist niet dat je zout had in bakpoeder van lidl. En dat zelfrijzend meel ook zout heeft. Lol. Dus ik heb zoutfobie gekregen. Dus geen zout toegevoegd. Rozijnen had ik niet. Appels had ik elstar. Super lekker. Geworden. De deeg was fantastisch. Ik kwam op YouTube regen dat ze ook custard toevoegen als saus voor de appel. Iemand er ervaring mee?

  • Henk Hamers says:

    5 sterren
    Mmm heb hem vandaag in Zwitserland gemaakt met Zwitserse appeltjes morgen naar mijn moeder in NL dat wordt smullen die slagroom dat weet ik nog niet maar ja het is Kerstperiode

  • 5 sterren
    Mijn vader maakte altijd appeltaart voor mijn verjaardag en als klein meisje mocht ik dan meehelpen. Zo’n hele homp deeg die ik dan mocht kneden, dat vond ik altijd een indrukwekkende verantwoordelijkheid! Vorig jaar is mijn lieve papa overleden. Hèt appeltaartenrecept ken ik helaas niet, dat deed mijn vader uit zijn hoofd; ik moest dus op zoek naar een goede vervanger! Dit recept levert een bekend verrukkelijke appeltaart op 🙂
    Dank!
    PS. Nog een tip: ik doe ook nog een klein beetje geraspte citroenschil (van een biologisch citroentje!) door het deeg.
    PPS. Voor een appeltaart De Luxe doe ik walnoten (een beetje verbrokkeld) en/of amandelschaafsel bij de rozijntjes. Je kunt de walnoten ook even karameliseren in een pannetje met wat honing of siroop – wordt de taart flink wat zoeter van, voor sommigen iets te!

    • Gecondoleerd met het verlies van je vader. Ben blij dat het recept in de smaak is gevallen en wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂

  • Een vraagje uit Israël: in het recept staat bruine basterdsuiker maar dat bestaat niet hier. We hebben gewone en fijne witte kristalsuiker, donker bruine suiker die aan de vochtige kant is en demerara. Welke suiker kan ik het beste voor dit recept gebruiken?
    Groeten, Dieuwke

  • Bc van Oers says:

    Na jaren weer is een appeltaart aan t bakken. Gaat met jou recept goed, staat nu een kwartiertje in de onVen en we ruiken ‘m al. Dat wordt smullen. Dank voor je recept!,!

  • Mareije says:

    Hoi Eef,

    Ik ga zo je taart maken, maar heb even een vraagje. Kan je het beste een heteluchtoven of een traditionele oven gebruiken? Mijn oven heeft beide standen, maar ik weet nooit zo goed welke het handigste is.

    Vriendelijke groet,
    Mareije

  • Hoi Eev!

    Even een vraag. Mag ik het deeg vandaag maken en pas morgen het bakken? Als het mag, zal ik het in de koelkast laten?

    Super bedankt!

    • Dat mag zeker, maar het deeg wordt wel een stuk harder in de koelkast. Dus ik zou je dat zelf niet adviseren omdat het niet heel handig werken is 🙂

  • Timea Varga says:

    Yesterday I made this cake and it’s 10/10. I used to live in Amsterdam and the taste of this cake brought me back to the enchanting little cafes in Jordaan, where they used to sell these kind of appeltaarts. My family also loved it. Thanks a lot, greetings from Hungary.

  • 5 sterren
    Superfijn recept, tot nu toe het recept dat voor mij de appeltaart van Winkel (A’dam) het best benadert, en dat is mijn all time favourite!
    Vooral als je deze taart lauwwarm uit de oven eet… ??
    Bedankt !

  • Hi Eef,
    Lang geleden dat ik een appeltaart heb gebakken. Ga nou jouw recept proberen.
    Weet nu al dat ik je recept aanvul met sucade of geconfijt fruit in kleine stukjes en amandelspijs.
    Gerrit

  • Mijn dochter heeft de taart bij haar gastgezin in Amerika gemaakt, want zoals wij appeltaart maken, dat kenden ze niet. Hij viel enorm in de smaak, maar 1 punt met slagroom….dat werd wat karig gevonden.
    De volgende ochtend betrapten ze haar gast vader met de springvorm op schoot en daar zat hij met een grote lepel de rest van de taart (nog zeker een halve) naar binnen te werken. 😂

    Ik heb ‘m nu net weer in de oven gezet.
    Dit keer helaas zonder kaneel en vanille, vanwege allergische reactie op deze ingrediënten.
    Maar hij zal zéker lekker zijn.

  • Lekker simpel gerecht! Net gemaakt. Ik woon met mijn oekrainse vrouw en onze zoon in Zwitserland. Toch maar een stukje Nederland hierheen brengen!

  • 5 sterren
    Ook ik woon in het buitenland (Italië) en Hollandse Appeltaart zorgt echt voor die smaak van thuis, die smaak van Nederland. Vorige week voor de eerste keer dit recept gebruikt en het viel ontzettend in de smaak. Mijn Italiaanse vriend vroeg meteen wanneer ik hem weer ging maken, en vandaag op Oudjaar maar weer aan de slag om hem aan een groep vrienden te laten proeven. Succes gegarandeerd!

  • Heb dit recept gebruikt voor het maken van appeltaart, op bezoek bij (Ned.) familie in Australië. De verwachtingen waren hoog; het bleek een groot succes!!
    Ga de taart nu dus ook thuis maken, mijn ”oude” recept kan de prullenbak in.

  • Vandaag weer aan de slag met dit recept. Precies volgens recept gemaakt maar dan blijft er bij mij deeg over.
    Niet erg, we maken gewoon een 2e, kleinere, taart erbij en daar is dochterlief weer blij mee.
    Smullen op twee adressen dus vanavond.

  • 5 sterren
    Ik woon sinds kort in Beuningen en daar barst het van de appelbomen! Ze staan overal en je mag de appels plukken. Aangezien ik mijn appeltaart recept niet meer heb, ben ik op internet gaan zoeken en ik heb de jouwe gekozen. Wat is die 😋 lekker!! Voortaan ga ik ook voor andere recepten eerst even op jouw site zoeken 👍🏼
    Bedankt voor het delen!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Je kunt een springvorm gebruiken van c.a. 23-25 cm diameter, de gene die wij het liefste gebruiken staat gelinkt onder de ingrediënten!

  • Anna Janssen says:

    Woon in normandie bekend door de appels en de calvados. Ik heb in deze taart de rozijntjes geweekt in calvados kan ook met pommeau (aperitief drankje). Hebben een grote boomgaardmet vele veschillende soorten appels, Boskoop was mijn keuze voor jouw recept,volgende keer kies ik canada grey appels.
    Welke prefereer jjij ?
    Bedankt voor dit lekkere recept,
    Kijk uit naar jouw bericht en….je recepten !

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat een luxe, heerlijk! In dit recept gaan we over het algemeen ook voor een combinatie van verschillende appels, maar eigenlijk heel klassiek vaak voor Elstar, Goudreinet of Jonagold.

  • Met enige aarzeling staat de taart nu in de oven: aarzeling omdat ik volgens recept de bakvorm bekleed heb met bakpapier en vervolgens ingevet heb;wat is de reden om niet gewoon het bakblik in te vetten dacht ik.
    Ik heb me toch aan het recept gehouden , ik hoop dat de taart straks heel blijft…..

    • Je kunt beide doen, ik vind het zelf het makkelijkste om ook een velletje bakpapier op de bodem te doen zodat ik zeker weet dat deze niet blijft plakken 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept