Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

Oud-Hollandse appeltaart

Het recept voor een Oud-Hollandse appeltaart, precies zoals oma hem vroeger maakte. Lekker met zure appeltjes, kaneel en natuurlijk rozijnen. Een klassieker waar je mij zeker wakker voor kunt maken!

Nu hou ik er helemaal niet van om wakker gemaakt te worden dus dat zegt wel wat 😉 . Een Oud-Hollandse appeltaart is echt een typisch Nederlandse lekkernij en bij veel mensen een favoriet als je het over taarten hebt. Het deeg alleen al vind ik heerlijk en natuurlijk gebruiken we echte roomboter voor het maken van deze appeltaart.

Oud-Hollandse appeltaart met een lekkere klodder slagroom

Het lekkerste is het natuurlijk om een echte ouderwetse appeltaart warm te serveren maar ook koud doet deze taart het goed. Een lekkere klodder slagroom erbij en smullen maar! Hoewel het natuurlijk de perfecte traktatie is om te serveren tijdens een verjaardag kun je deze appeltaart ook prima maken zonder dat je een verjaardag hebt. Redenen genoeg!

De voordelen van zelfgemaakte appeltaart

Alle voordelen op een rij van een zelfgemaakte appeltaart:

✓ Je huis ruikt heerlijk als je een appeltaart hebt gebakken (niet voor niets een van de verkooptrucs bij het verkopen van een huis)
✓ Deze taart bestaat voor een groot deel uit appels, appels zijn fruit, fruit is gezond en daarom is een appeltaart best gezond, toch?! 😉
✓ Je hebt direct iets lekkers in huis voor als je visite krijgt
✓ Je wordt simpelweg erg vrolijk van het bakken van appeltaart en natuurlijk ook het eten ervan
✓ Nostalgie, even herinneringen ophalen en genieten van die heerlijke ouderwetse typisch Hollandse appeltaart
✓ Het bakken van een appeltaart is een ontspannende bezigheid waardoor het stress tegengaat

Genoeg redenen om deze heerlijke Oud-Hollandse appeltaart te maken toch? Heb jij nog een goede reden? Laat het weten in de reacties!

Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon


Het recept voor Oud-Hollandse Appeltaart:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: 1 uur en 20 minuten
Hoeveelheid: 8 – 12 taartpunten

Wat heb je nodig voor Oud-Hollandse Appeltaart (ingrediënten):

  • 1 kilo zure appels (goudreinetten)
  • 450 gram bloem
  • 250 gram (ongezouten) roomboter (op kamertemperatuur)
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eieren (middelgroot)
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • zout
  • citroensap

Springvorm met een diameter van 23-25 cm

Hoe maak je Oud-Hollandse Appeltaart :

  1. Doe de rozijnen in een kommetje met warm water en laat ze even wellen.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker, het vanille extract, een flinke snuf zout en 1,5 ei door elkaar tot een mooi compact deeg (de andere helft van het eitje houd je even apart zodat je deze later over de appeltaart kunt smeren).
  4. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet deze in. Neem nu ongeveer ¾ van het deeg en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm. Je kunt dit doen door eerst het deeg uit te rollen en het daarna over de springvorm te verdelen of de makkelijke manier: eerst het deeg over de bodem verdelen en daarna met je vinger verdelen over de zijkanten. Zorg dat de springvorm goed bedekt is met een mooie laag deeg.
  5. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom en verdeel er wat citroensap over. Giet de rozijnen af en meng deze samen met de kristalsuiker en de kaneel door de appels.
  6. Vul je taartbodem met het appelmengsel. Gebruik nu het laatste deel van je deeg om hier (lange) sliertjes mee te maken en deze ruitsgewijs over je appeltaart te leggen. Even aandrukken bij de randen. Je kunt eventueel ook nog een vlecht maken op over de rand zoals ik heb gedaan. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat 😉 . Hiervoor vlecht je 3 dunne sliertjes over de rand van de appeltaart.
  7. Smeer met een kwastje de rest van het ei over de bovenkant van de taart. Zet de taart voor ongeveer 1 uur in de oven tot hij mooi goudbruin is geworden. Eet smakelijk!

Oud-Hollandse appeltaart met een ruitjespatroon

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

29 gedachtes op “Oud-Hollandse appeltaart”

  1. Ik heb hem zelf in de spelt suikervrij variatie gemaakt (helaas vanwegen allergie problemen) maar eerlijk is eerlijk. Net zo lekker en nog gezonder!!

  2. Deze taart wil mijn man voor zijn verjaardag, heerlijk de geur van nederland , vooral als je al 50 jaar in Frankrijk woont

  3. Deze taart wil mijn man voor zijn verjaardag, heerlijk de geur van nederland , vooral als je al 50 jaar in Frankrijk woont

  4. Heerlijk. Bijna perfect. Alleen het deeg was een beetje ‘zandachtig’. Wat zou ik hieraan kunnen doen? (Ik heb voor de helft volkorenbloem gebruikt. Zou het puur daaraan liggen?)

    1. Het zou kunnen maar dat lijkt me sterk… Je zou eventueel ietsje boter bij kunnen doen dan weet je zeker dat het niet zandachtig is. Het echt doorbakken deel van de appeltaart is overigens wel iets kruimig. Zelf vind ik dat heerlijk (mijn favo gedeelte van de taart) dus misschien bedoel je dat?

  5. Heerlijk. Bijna perfect. Alleen het deeg was een beetje ‘zandachtig’. Wat zou ik hieraan kunnen doen? (Ik heb voor de helft volkorenbloem gebruikt. Zou het puur daaraan liggen?)

  6. Hij staat in de oven, ik ben benieuwd! Mijn allereerste appeltaart sinds mijn moeder overleden is. Ik hoop dat hij on de smaak valt 2de Kerstdag. Fijne feestdagen iedereen

  7. Hij staat in de oven, ik ben benieuwd! Mijn allereerste appeltaart sinds mijn moeder overleden is. Ik hoop dat hij on de smaak valt 2de Kerstdag. Fijne feestdagen iedereen

  8. Gisteren gemaakt voor mijn verjaardag, en het was een heerlijke appeltaart. Ik heb het recept aan verschillende mensen moeten doorsturen. De taart is dus goed in de smaak gevallen

  9. Gisteren gemaakt voor mijn verjaardag, en het was een heerlijke appeltaart. Ik heb het recept aan verschillende mensen moeten doorsturen. De taart is dus goed in de smaak gevallen

  10. Ik heb al verschillende recepten voor appeltaart geprobeerd maar dit is de beste. Het deeg precies goed en ruim voldoende. Ik voeg wel amandelspijs toe op de bodem.

  11. Ik heb al verschillende recepten voor appeltaart geprobeerd maar dit is de beste. Het deeg precies goed en ruim voldoende. Ik voeg wel amandelspijs toe op de bodem.

  12. Nou, ik heb het gedaan. De appeltaart was heerlijk. Ik had wat problemen met het deeg. De volgende keer doe ik in plaats van boter op kamertemperatuur, toch boter direkt uit de koelkast in vlokjes in het meel. Ik denk dat het deeg dan beter te verwerken is, helemaal als je nog niet zoveel ervaring hebt, zoals ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top