Volg mij:
Toetjes

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple crumble oftewel een appel kruimel toetje. Apple crumble is -naar het schijnt- een van oorsprong Brits dessert. Een overheerlijke toetje welke als perfecte afsluiter van een goed diner niet misstaat. In de herfst vind ik ‘m zo het lekkerst met appel en een beetje kaneel, hmm…

Kruimeltaart maken is totaal niet moeilijk. Hiervoor gebruik je fruit en een kruimeldeeg. In dit geval gebruiken we voor de apple crumble, hoe kan het ook anders, appel. Je kunt eigenlijk vrijwel elk soort fruit gebruiken wat je lekker vindt. In het voorjaar is de combinatie van aardbei en rabarber erg populair. In de herfst of winter bijvoorbeeld stoofpeertjes of wat dacht je van een combinatie met appels en cranberry’s? De mogelijkheden zijn eindeloos zo lang je, je fantasie er maar een beetje op los laat.

Appels die weglopen
Vandaag gaan we aan de slag met deze klassieker, de apple crumble. Ik had namelijk een paar appeltjes over en voor ze vanzelf weg zouden lopen van de fruitschaal vond ik het de hoogste tijd er iets mee te doen. Appelmoes maken kan natuurlijk altijd maar ook het toetje apple crumble is een fantastische manier om je appeltjes op te maken. In het recept ga ik uit van Jonagold of Goudrenetten, deze soorten zijn bij uitstek geschikt voor dit dessert maar eigenlijk kun je vrijwel elk type appel gebruiken welke jij lekker vindt of welke je nog op de fruitschaal hebt liggen. Houd er alleen wel rekening mee dat zurige appeltjes vaak het allerlekkerst zijn voor een apple crumble.

Variëren
Dit recept is vrij basic en eigenlijk ook hoe ik “mijn” appel kruimel toetje het lekkerst vind. Je kunt dit dessert trouwens in kleine bakjes maken zoals op de foto. Hiervan zou je er bijna 8 kunnen maken uit dit recept. Lekker met een beetje vanille ijs of een toefje slagroom.

Je kunt er ook voor kiezen, dit is het makkelijkst, om alles in één grote ovenschaal te doen. Je verdeeld dan de apple crumble na het bakken in de oven over enkele bordjes. Het recept is voor 4 personen maar is ruim te noemen. Extra speciaal maak je dit recept door wat nootjes toe te voegen bij de appels zoals walnoten of pecannoten. Ook lekker zijn wat rozijnen of cranberry’s erdoor. Een snufje koekkruiden in plaats van wat kaneel of juist een snufje kardemom geeft ook een lekker en speciaal tintje aan dit gerecht.

Dit heerlijke nagerecht uit Engeland is dan ook zeker een aanrader om eens te maken. Lekker, makkelijk én verrassend. Precies zoals we het willen, toch 🙂 Bekijk nog meer toetjes en nagerechten.

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)


Het recept voor apple crumble:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor apple crumble (ingrediënten):

  • 2 appels (bijv. Jonagold of Goudrenetten)
  • 130 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram roomboter (koud)
  • 1 eetlepel kaneel (+ een snufje)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • zout (een snufje)
  • optioneel: serveer met een beetje slagroom of vanille ijs

Hoe je apple crumble maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een kom en meng hierbij het citroensap,1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker. Schep dit door elkaar zodat de appel een laagje krijgt van kaneel en suiker.
  3. Nu gaan we het deeg maken. Dit doe je door de boter in kleine blokjes te snijden (dit mengt makkelijker) en in een ruime kom te doen. Voeg hierbij de bloem, basterdsuiker, een snufje kaneel en een snufje zout. Meng het deeg met je handen goed door elkaar tot een kruimelig deeg.
  4. Verdeel nu de appelblokjes over 4 (hitte bestendige) schaaltjes of 1 grote (oven)schaal en verdeel hierover het kruimeldeeg. Schuif de bakjes of schaal in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
  5. Serveer eventueel met een beetje slagroom of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

16 Reacties

  • Beantwoorden Roos

    Wat een plaatje, en het lijkt mij heerlijk! Bij mij thuis heeft iedereen altijd een hekel aan het maken van toetjes. Dus ik offer mij altijd graag op haha. Deze ga ik eventjes opslaan!

    9 november 2016 at 08:37
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Heerlijk toetje dit! Het is ook lekker om voor de crumble verkruimelde pepernoten te gebruiken!

    9 november 2016 at 10:43
  • Beantwoorden Chantal

    O wat een feest! Dit ga ik -zeker te weten- een keer uitproberen. Bedankt voor het delen.

    9 november 2016 at 21:24
  • Beantwoorden Joost

    Dat ziet er heerlijk uit!

    9 november 2016 at 21:56
  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm zeker in deze koude maanden echt het lekkerste toetje! Zeker zo’n versie met appel en kaneel. Een mix van appel en peer vind ik ook altijd goddelijk trouwens, jum!

    9 november 2016 at 23:42
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Ik ben er dol op dit toetje!

    10 november 2016 at 09:03
  • Beantwoorden Geralde

    Heerlijk de appel vervangen door een pot ingemaakte stoofperen (zie jouw recept voor stoofperen). Jammie!

    31 oktober 2017 at 11:02
    • Beantwoorden Eef

      Wat een waanzinnig lekkere variatie Geralde, ik krijg er direct trek in 🙂

      5 november 2017 at 20:52
  • Beantwoorden Laura

    Kan je dit ook een dag van te voren maken en later opwarmen? Wil het graag als dessert met kerst.

    16 december 2017 at 13:44
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat kan prima. Ik raad je aan de bakjes dan met de appel alvast te vullen, af te dekken met folie en de crumble te maken maar deze apart te bewaren (zo kan het kruimeldeeg niet te nat worden in de koelkast). Voor je de crumble in de oven doet verdeel je het kruimeldeeg over de bakjes en bak je het geheel af. Toevallig ga ik dit nu ook doen met een stoofperen crumble en als ‘ie lekker is, zie je hem binnenkort online 🙂

      18 december 2017 at 21:05
  • Beantwoorden doris

    Heerlijk!Ga het weer maken voor vanavond bij kerstavond!

    24 december 2017 at 18:13
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie Doris 🙂

      31 december 2017 at 00:30
  • Beantwoorden Suzanne Westgeest

    Heerlijk dit toetje, wij hebben er een nieuwe favoriet bij!

    29 oktober 2018 at 21:36
    • Beantwoorden Eef

      Wat fijn om te lezen, dankjewel voor je reactie.

      3 november 2018 at 10:22
  • Beantwoorden Inge

    Gister gemaakt, op een bordje met een bolletje ijs, cranberry compote (zelf ingekookt) en een toefje slagroom,,zoooooo lekker!!

    23 november 2018 at 10:38
  • Laat een reactie achter