Apple crumble oftewel een appel kruimel toetje. Apple crumble is -naar het schijnt- een van oorsprong Brits dessert. Een overheerlijke toetje welke als perfecte afsluiter van een goed diner niet misstaat. In de herfst vind ik ‘m zo het lekkerst met appel en een beetje kaneel, hmm…
Kruimeltaart maken is totaal niet moeilijk. Hiervoor gebruik je fruit en een kruimeldeeg. In dit geval gebruiken we voor de apple crumble, hoe kan het ook anders, appel. Je kunt eigenlijk vrijwel elk soort fruit gebruiken wat je lekker vindt.
In het voorjaar is de combinatie van aardbei en rabarber erg populair. In de herfst of winter bijvoorbeeld stoofpeertjes of wat dacht je van een combinatie met appels en cranberry’s? De mogelijkheden zijn eindeloos zo lang je, je fantasie er maar een beetje op los laat.

Appels die weglopen
Vandaag gaan we aan de slag met deze klassieker, de apple crumble. Ik had namelijk een paar appeltjes over en voor ze vanzelf weg zouden lopen van de fruitschaal vond ik het de hoogste tijd er iets mee te doen.
Appelmoes maken kan natuurlijk altijd maar ook het toetje apple crumble is een fantastische manier om je appeltjes op te maken. In het recept ga ik uit van Jonagold of Goudreneitten, deze soorten zijn bij uitstek geschikt voor dit dessert maar eigenlijk kun je vrijwel elk type appel gebruiken welke jij lekker vindt of welke je nog op de fruitschaal hebt liggen. Houd er alleen wel rekening mee dat zurige appeltjes vaak het allerlekkerst zijn voor een apple crumble.
Variëren
Dit recept is vrij basic en eigenlijk ook hoe ik “mijn” appel kruimel toetje het lekkerst vind. Je kunt dit dessert trouwens in kleine bakjes (zoals deze ramekins) maken zoals op de foto. Hiervan zou je er bijna 8 kunnen maken uit dit recept. Lekker met een beetje vanille ijs of een toefje slagroom.
Je kunt er ook voor kiezen, dit is het makkelijkst, om alles in één grote ovenschaal te doen. Je verdeeld dan de apple crumble na het bakken in de oven over enkele bordjes. Het recept is voor 4 personen maar is ruim te noemen. Extra speciaal maak je dit recept door wat nootjes toe te voegen bij de appels zoals walnoten of pecannoten. Ook lekker zijn wat rozijnen of cranberry’s erdoor. Een snufje koekkruiden in plaats van wat kaneel of juist een snufje kardemom geeft ook een lekker en speciaal tintje aan dit gerecht.
Dit heerlijke nagerecht uit Engeland is dan ook zeker een aanrader om eens te maken. Lekker, makkelijk én verrassend. Precies zoals we het willen, toch 🙂 Bekijk nog meer toetjes en nagerechten.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 appels (bijvoorbeeld Jonagold of Goudreinetten)
- 130 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- 75 gram roomboter (ongezouten – koud)
- 1 eetlepel kaneel (+ een snufje)
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel citroensap
- zout
- optioneel: serveer met een beetje slagroom of vanille ijs
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven-en onderwarmte.
- Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in kleine blokjes.
- Doe de appelblokjes in een kom en meng hierbij het citroensap,1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker. Schep dit door elkaar zodat de appel een laagje krijgt van kaneel en suiker.
- Nu gaan we het deeg maken. Dit doe je door de boter in kleine blokjes te snijden (dit mengt makkelijker) en in een ruime kom te doen.
- Voeg hierbij de bloem, basterdsuiker, een snufje kaneel en een snufje zout. Meng het deeg met je handen goed door elkaar tot een kruimelig deeg.
- Verdeel nu de appelblokjes over 4 (hitte bestendige) schaaltjes of 1 grote (oven)schaal en verdeel hierover het kruimeldeeg.
- Schuif de bakjes of schaal in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
- Serveer eventueel met een beetje slagroom of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Roos says:
Wat een plaatje, en het lijkt mij heerlijk! Bij mij thuis heeft iedereen altijd een hekel aan het maken van toetjes. Dus ik offer mij altijd graag op haha. Deze ga ik eventjes opslaan!
Michel says:
Ha Eef,
Het zijn goudreinetten dus met een i.
Zo heten die dingen nu eenmaal.
Heerlijk trouwens die appelcrumble.
Groetjes Michel
Eef says:
Gelukkig kan ik beter koken dan typen 😉 Ik pas het direct aan, dankjewel 🙂
Harmke says:
Ik heb dit gerecht vanavond gemaakt. Bloem vervangen voor zelfgemaakte havermeel (had geen bloem in huis) en geserveerd met vanille ijs. Ik heb veel lovende opmerkingen gehad. Dankjewel voor het delen van dit recept. Het is erg eenvoudig en meer dan genoeg voor vier personen.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Ss says:
Super lekker en heel makkelijk! 3e x in een maand dat ik het nu maak hihi.
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen, dankjewel 😀
Gerdien Schlieker says:
Moet het deeg nog rusten?en kan ik het een dag eerder maken?met de hand lukt niet,dan maar met de deeghaken.
Eef says:
Nee hoor, je kunt het er direct overheen doen.
Lisa says:
Als eerste super bedankt voor dit overheerlijke recept, ik heb punten gescoord bij de kids! maar… we zijn echt niet vies van zoet maar dit is werkelijk zelfs voor mijn echt TE zoet, ik ga het aanpassen maar dan met minstens de helft in suiker.
Eef says:
Dat té zoete kan liggen aan de appels die hebt gebruikt. Probeer lekkere frisse, zachtzure appels te gebruiken dan is de balans mooier – of gebruik wat minder suiker als je zoete appeltjes hebt 😉
Debby says:
Laat je de appels niet eerst koken ?
Eef says:
Nee zeker niet, ze worden heerlijk zacht en warm in de oven
Anne-Marie Otter says:
Heerlijk toetje dit! Het is ook lekker om voor de crumble verkruimelde pepernoten te gebruiken!
Arie N says:
Lijkt me apart met pepernoten
Of bedoel je kruidnoten? (Vanwege de veel gehoorde spraakverwarring. )
Als je kruidnoten bedoelt kan ik me ook voorstellen dit te maken met verkruimelde bastognekoeken.
Iris says:
Oh wat een supper goed idee zeg ik heb ook schudden buikjes er over heen gegooid en supper lekker
Jade says:
Ik heb door gebrek aan bloem een mix van bloem kokosmeel en havermeel gebruikt is ook erg lekker
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goede tip! 🙂
Chantal says:
O wat een feest! Dit ga ik -zeker te weten- een keer uitproberen. Bedankt voor het delen.
Joost says:
Dat ziet er heerlijk uit!
Sandra says:
Hmmm zeker in deze koude maanden echt het lekkerste toetje! Zeker zo’n versie met appel en kaneel. Een mix van appel en peer vind ik ook altijd goddelijk trouwens, jum!
Demi | StudioKOOK says:
Ik ben er dol op dit toetje!
Geralde says:
Heerlijk de appel vervangen door een pot ingemaakte stoofperen (zie jouw recept voor stoofperen). Jammie!
Eef says:
Wat een waanzinnig lekkere variatie Geralde, ik krijg er direct trek in 🙂
Petra Lammers says:
Heerlijk toetje en heel gemakkelijk te maken. Ik vond het kruimeldeeg wel enorm zoet en voeg daarom ca. 50 Gr toe, ook dat is naar mijn idee ook nog echt behoorlijk zoet. Wat minder meel en daarvoor in de plaats wat havermout lijkt me ook heerlijk.
Geralde says:
Heerlijk de appel vervangen door een pot ingemaakte stoofperen (zie jouw recept voor stoofperen). Jammie!
Eef says:
Wat een waanzinnig lekkere variatie Geralde, ik krijg er direct trek in 🙂
Laura says:
Kan je dit ook een dag van te voren maken en later opwarmen? Wil het graag als dessert met kerst.
Eef says:
Ja dat kan prima. Ik raad je aan de bakjes dan met de appel alvast te vullen, af te dekken met folie en de crumble te maken maar deze apart te bewaren (zo kan het kruimeldeeg niet te nat worden in de koelkast). Voor je de crumble in de oven doet verdeel je het kruimeldeeg over de bakjes en bak je het geheel af. Toevallig ga ik dit nu ook doen met een stoofperen crumble en als ‘ie lekker is, zie je hem binnenkort online 🙂
Nelleke says:
Je kan het van te voren helemaal klaar zetten en met de Kerst in de oven doen, het hoeft immers niet zo lang. Koud is het ook lekker hoor. Ik maak met Kerst 2 braadsledes met verschillende appels of eentje vegan en noten erdoor is ook heerlijk. Ideaal toetje voor een grotere groep mensen.
Laura says:
Kan je dit ook een dag van te voren maken en later opwarmen? Wil het graag als dessert met kerst.
doris says:
Heerlijk!Ga het weer maken voor vanavond bij kerstavond!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie Doris 🙂
doris says:
Heerlijk!Ga het weer maken voor vanavond bij kerstavond!
Nadine says:
Ik wil dit morgen graag maken voor kerstavond! Kan ik het al van tevoren maken? En bewaar ik het dan in de koelkast?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat kan zeker! Ik zou wel pas de crumble vlak voor hij de oven in gaat eroverheen doen, anders kan hij sompig worden. Je kunt dus de appeltjes al op smaak brengen en in een of meerdere ovenschaaltjes doen en de crumble maken en apart houden.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie Doris 🙂
Suzanne Westgeest says:
Heerlijk dit toetje, wij hebben er een nieuwe favoriet bij!
Eef says:
Wat fijn om te lezen, dankjewel voor je reactie.
Suzanne Westgeest says:
Heerlijk dit toetje, wij hebben er een nieuwe favoriet bij!
Eef says:
Wat fijn om te lezen, dankjewel voor je reactie.
Inge says:
Gister gemaakt, op een bordje met een bolletje ijs, cranberry compote (zelf ingekookt) en een toefje slagroom,,zoooooo lekker!!
Eef says:
Klinkt ook zalig Inge, lekker!
Inge says:
Gister gemaakt, op een bordje met een bolletje ijs, cranberry compote (zelf ingekookt) en een toefje slagroom,,zoooooo lekker!!
Eef says:
Wat een feestje! Klinkt heerlijk 🙂
Eef says:
Klinkt ook zalig Inge, lekker!
gerda van kesteren says:
ziet er heerlijk uit maar ik heb appels gekregen die flauw van smaak kan ik er iets bij doen om de appels wat meer smaak geeft. ook wil ik er appelmoes van die appels maken hoe kan ik dat dan meer smaak geven?
Eef says:
Ik zou er een beetje (extra) citroensap door doen en extra kaneel voor meer smaak. Hopelijk helpt het 🙂
Jeanine says:
En weer in de oven. Op verzoek vh gezin. 3de keer in een week 🙂
Eef says:
Whoooo wat tof!
Nigar Afandiyeva says:
Erg goed gelukt. Nieuwe favoriet thuis en zooo makkelijk te maken. Bedankt!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Vivi says:
Lijkt me super! Kan je ook alles al de dag ervoor klaarmaken en in schaaltjes doen en het een dag later afbakken in de oven?
Eef says:
Ja dat kan 🙂
bakliefde says:
Wat een heerlijk recept! De kruimels bij mij vielen wel wat klein uit, wat kan ik daar aan doen?
Eef says:
Iets groter maken, verkruimel het deeg met je vingers en als je langer doorgaat krijg je grotere kruimels (de boter wordt dan warmer door je vingers en ‘pakt’ meer), succes 🙂
Aafke says:
Ik was al een tijd op zoek naar lekker recept om een Engelse vriend mee te kunnen overbluffen. En het is gelukt! Té lekker. Ik heb half appel en half peer gebruikt dat is welkome afwisseling. En ik heb ook maar de helft aan suiker genomen, was wat mij betreft zoet genoeg maar daarin verschillen natuurlijk de smaken. Bolletje slagroomijs erbij en je hebt een heerlijk dessert!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Lekkere afwisseling appel met peer, ga ik ook eens proberen 🙂
Mieke Kerremans says:
heerlijk voor herhaling gemaakt
Eef says:
Dankjewel 🙂
José says:
Heerlijk recept! Geserveerd met ijs, slagroom en zelf gemaakte karamelsaus!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Annemieke says:
Vandaag gemaakt met mijn leerlingen tijdens de eerste dag van de noodopvang.
Was erg gemakkelijk voor de kinderen om het helemaal zelf te maken en de smaak was perfect!
Ik ga het deze kerst zelf maken als toetje! Inderdaad nog lekkerder met een bolletje ijs en wat slagroom!!
Eef says:
Wat leuk! Heel veel sterkte met je leerlingen in deze gekke tijd
Shermaine says:
Echt een hit in huis! Wordt een vast toetje hier ? Dank je, Eef!
Eef says:
Kokos Aminos
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ?
Martine says:
Heerlijk! Ik ga het op Kerstavond bij mn schoonfamilie serveren!
Shi says:
Erg snel en makkelijk recept! Ook knapperige kruimels.
Enige nadeel is dat het een suikerbom is. Zowel het deeg als de appel mix. Ik zou de helft minder suiker gebruiken in de kruimel(-25% vond iedereen hier nog teveel) en de suiker door de appels weglaten. Verder super lekker.
Met een schijfje sinaasappel en wat citroensap en stukjes peer ook heerlijk.
Gonnie Linssen says:
Zou je dit ook als ontbijt kunnen serveren met romige yogurt?
Eef says:
Lijkt me een briljant lekker ontbijt, daar kun je mij wel wakker voor maken 😉
harr says:
Eef, op welke stand moet ik de oven zetten om dit gerecht te maken? Ik ga voor het eerst iets bakken.
Eef says:
Op boven- en onderwarmte
Elske says:
Lekker recept maar alleen veel te zoet. Zeker de helft van suiker weglaten zou veel beter zijn
Eef says:
Dat is uiteraard een persoonlijke voorkeur, pas het gerust aan als jij dat lekkerder vindt.
Willemijn says:
Heerlijk recept vind ik het!! En zo vonden ook 5 anderen het waarmee ik het gister heb gegeten. Morgen ga ik het dan ook weer maken voor een andere groep mensen.
Ik had nog maar weinig roomboter en heb het aangevuld met margarine. Het was dus nog steeds top van smaak. En ik heb het zo’n 30 min in de oven gehad. Het was nog steeds vrij licht van kleur maar wel krokant en top van smaak.
En de aanvulling van vanille ijs en slagroom heb ik er ook bij gedaan, zeker een goede aanvulling.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Brownie says:
Snel ff gemaakt vandaag, en iedereen was erg tevreden en vinden het allemaal enorm lekker!
Thx voor dit recept, gaat vaker gemaakt worden en gedeeld worden ?
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Ellen says:
Makkelijk recept, erg lekker! Maar bij lange na niet genoeg voor 4 personen ? Ik kon er al niet eens de bodem van de ovenschaal mee bedekken, en met z’n tweeën hadden we 1 portie per persoon, en geen hele riante. Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan ga ik het wel even verdubbelen of verdriedubbelen ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen! Het kan natuurlijk uitmaken hoe groot de schaaltjes/schaal zijn die je gebruikt en de grootte van de appels. Bij ons was het genoeg voor 4 personen, maar maak vooral lekker extra de volgende keer 🙂
Ineke says:
Dit is een makkelijk recept, wat heerlijk 😋 smaakt!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel!❤️
Sterre says:
Heerlijk recept, heb gold sukrin als suiker gebruikt en erythrol door het fruit. Ook ananas doorheen gedaan want die moest op. Vanille-ijs en mascarpone room bovenop. Gasten hebben gesmuld
In een ovenschaal en de koelkast in voor dezelfde dag werkte prima
Vlgde keer doe ik cranberries er doorheen
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh ja cranberries, lekker! Fijn dat het zo in de smaak is gevallen bij je gasten 🙂
Annelies says:
Hallo Eef,
Kun je bepaalde ingrediënten ook vervangen??
Bijvoorbeeld
Bloem volkoren tarwemeel
(Dit is vrijwel het zelfde toch?? maar dan volkoren of…)
Basterd suiker kristal suiker
(Het is beide suiker😋 of is basterdsuiker beter voor het recept?)
Oehh bruine basterdsuiker kan ook??
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Annelies! Dat hebben wij niet geprobeerd, dus daar hebben we geen antwoord op. Maar probeer het gerust 🙂
Danique says:
Klinkt heerlijk! Wat is de functie van het citroensap? Is dat puur om verkleuring van de appel tegen te gaan of nog meer?
Is het weg te laten?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi danique, het kan worden gebruikt tegen verkleuring inderdaad maar zorgt er in dit geval ook voor dat de kaneel en suiker beter plakken aan de appelpartjes en geeft een fijne frisse balans met de suiker. Je zou het e.v.t. weg kunnen laten maar het is wel erg lekker om erin te doen!
Sophie says:
Lekker, maar veeeel te zoet naar mijn mening. Had jonagold appels dus daar ligt ‘t niet aan. Zou zeker de helft minder suiker gebruiken!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Helemaal goed! Vooral aanpassen naar je eigen smaak 🙂
Fiona says:
Ik kwam jouw recept tegen omdat ik ineens zin had in Appelcrumble 😉
Heb het zonet gemaakt en opgepeuzeld; het was heerlijk!!! Ik vind dat zoete juist lekker dus voor mij is dit recept perfect!
Bedankt voor het delen!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Fiona, super fijn dat hij zo goed heeft gesmaakt!
Linda says:
Deze is zo heerlijk, gemakkelijk en goedkoop! Vaak heb je wel een appeltje, wat bloem en boter in huis. Heerlijk ook in de wintermaanden. Zelf doe ik iets minder suiker en dan is hij nog steeds erg lekker! 😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen en helemaal mee eens! Bedankt voor het delen. 🙂