fbpx
Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple crumble oftewel een appel kruimel toetje. Apple crumble is -naar het schijnt- een van oorsprong Brits dessert. Een overheerlijke toetje welke als perfecte afsluiter van een goed diner niet misstaat. In de herfst vind ik ‘m zo het lekkerst met appel en een beetje kaneel, hmm…

Kruimeltaart maken is totaal niet moeilijk. Hiervoor gebruik je fruit en een kruimeldeeg. In dit geval gebruiken we voor de apple crumble, hoe kan het ook anders, appel. Je kunt eigenlijk vrijwel elk soort fruit gebruiken wat je lekker vindt. In het voorjaar is de combinatie van aardbei en rabarber erg populair. In de herfst of winter bijvoorbeeld stoofpeertjes of wat dacht je van een combinatie met appels en cranberry’s? De mogelijkheden zijn eindeloos zo lang je, je fantasie er maar een beetje op los laat.

Appels die weglopen
Vandaag gaan we aan de slag met deze klassieker, de apple crumble. Ik had namelijk een paar appeltjes over en voor ze vanzelf weg zouden lopen van de fruitschaal vond ik het de hoogste tijd er iets mee te doen. Appelmoes maken kan natuurlijk altijd maar ook het toetje apple crumble is een fantastische manier om je appeltjes op te maken. In het recept ga ik uit van Jonagold of Goudrenetten, deze soorten zijn bij uitstek geschikt voor dit dessert maar eigenlijk kun je vrijwel elk type appel gebruiken welke jij lekker vindt of welke je nog op de fruitschaal hebt liggen. Houd er alleen wel rekening mee dat zurige appeltjes vaak het allerlekkerst zijn voor een apple crumble.

Variëren
Dit recept is vrij basic en eigenlijk ook hoe ik “mijn” appel kruimel toetje het lekkerst vind. Je kunt dit dessert trouwens in kleine bakjes maken zoals op de foto. Hiervan zou je er bijna 8 kunnen maken uit dit recept. Lekker met een beetje vanille ijs of een toefje slagroom.

Je kunt er ook voor kiezen, dit is het makkelijkst, om alles in één grote ovenschaal te doen. Je verdeeld dan de apple crumble na het bakken in de oven over enkele bordjes. Het recept is voor 4 personen maar is ruim te noemen. Extra speciaal maak je dit recept door wat nootjes toe te voegen bij de appels zoals walnoten of pecannoten. Ook lekker zijn wat rozijnen of cranberry’s erdoor. Een snufje koekkruiden in plaats van wat kaneel of juist een snufje kardemom geeft ook een lekker en speciaal tintje aan dit gerecht.

Dit heerlijke nagerecht uit Engeland is dan ook zeker een aanrader om eens te maken. Lekker, makkelijk én verrassend. Precies zoals we het willen, toch 🙂 Bekijk nog meer toetjes en nagerechten.

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Apple crumble een appel kruimel toetje uit de oven. Heerlijk met een beetje slagroom of vanille ijs.
4.34 van 6 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 appels (bijvoorbeeld Jonagold of Goudrenetten)
  • 130 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram roomboter (ongezouten - koud)
  • 1 eetlepel kaneel (+ een snufje)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • zout
  • optioneel: serveer met een beetje slagroom of vanille ijs

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in kleine blokjes.
  • Doe de appelblokjes in een kom en meng hierbij het citroensap,1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker. Schep dit door elkaar zodat de appel een laagje krijgt van kaneel en suiker.
  • Nu gaan we het deeg maken. Dit doe je door de boter in kleine blokjes te snijden (dit mengt makkelijker) en in een ruime kom te doen.
  • Voeg hierbij de bloem, basterdsuiker, een snufje kaneel en een snufje zout. Meng het deeg met je handen goed door elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Verdeel nu de appelblokjes over 4 (hitte bestendige) schaaltjes of 1 grote (oven)schaal en verdeel hierover het kruimeldeeg.
  • Schuif de bakjes of schaal in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
  • Serveer eventueel met een beetje slagroom of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 387kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwitten: 4g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 10g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

36 reacties op “Apple Crumble (Appel Kruimel Toetje)”

  1. Wat een plaatje, en het lijkt mij heerlijk! Bij mij thuis heeft iedereen altijd een hekel aan het maken van toetjes. Dus ik offer mij altijd graag op haha. Deze ga ik eventjes opslaan!

  2. Hmmm zeker in deze koude maanden echt het lekkerste toetje! Zeker zo’n versie met appel en kaneel. Een mix van appel en peer vind ik ook altijd goddelijk trouwens, jum!

    1. Ja dat kan prima. Ik raad je aan de bakjes dan met de appel alvast te vullen, af te dekken met folie en de crumble te maken maar deze apart te bewaren (zo kan het kruimeldeeg niet te nat worden in de koelkast). Voor je de crumble in de oven doet verdeel je het kruimeldeeg over de bakjes en bak je het geheel af. Toevallig ga ik dit nu ook doen met een stoofperen crumble en als ‘ie lekker is, zie je hem binnenkort online 🙂

  3. Gister gemaakt, op een bordje met een bolletje ijs, cranberry compote (zelf ingekookt) en een toefje slagroom,,zoooooo lekker!!

  4. Gister gemaakt, op een bordje met een bolletje ijs, cranberry compote (zelf ingekookt) en een toefje slagroom,,zoooooo lekker!!

  5. gerda van kesteren

    ziet er heerlijk uit maar ik heb appels gekregen die flauw van smaak kan ik er iets bij doen om de appels wat meer smaak geeft. ook wil ik er appelmoes van die appels maken hoe kan ik dat dan meer smaak geven?

  6. Lijkt me super! Kan je ook alles al de dag ervoor klaarmaken en in schaaltjes doen en het een dag later afbakken in de oven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top