Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Appelmoes maken en bewaren

Appelmoes maken en bewaren

Appelmoes kun je prima zelf maken en ook nog eens heel erg goed bewaren. Zelfgemaakte appelmoes vind ik een van de lekkerste dingen. Op zelfgemaakte appeltaart na dan maar dat begrijp je vast wel.

Zelf appelmoes maken is de perfecte manier om een overschot aan appels weg te werken. Heb je een lekkere voorraad appels in huis en wil je er iets mee doen voor ze vanzelf van de fruitschaal af wandelen? Dan is appelmoes dé manier. Oké, appeltaart is ook een manier maar we gaan het nu toch echt over appelmoes hebben en niet meer over appeltaart 😉 .

Ouderwetse zelfgemaakte appelmoes

Het recept voor appelmoes is eeuwenoud en wordt vrijwel altijd op dezelfde manier gemaakt. Appels schillen, in stukjes snijden en koken met een beetje water en suiker. Naar smaak kun je kruiden toevoegen. Zo heb ik deze keer een beetje kaneel en kardemom gebruikt. De citroensap die ook in het recept zit geeft een lekker fris tintje aan het geheel. Je kunt de kruiden natuurlijk ook weglaten maar geloof mij, kardemom en kaneel smaken heerlijk in appelmoes.

Welke appels gebruik je voor appelmoes?

Eigenlijk kun je elke appel gebruiken voor appelmoes maar mocht je nu speciaal appels gaan kopen om appelmoes mee te maken dan raad ik je Goudreinetten of Elstar aan. Deze appels zijn namelijk lekker stevig maar zoals eerder geschreven: je kunt elk soort appel gebruiken. Nu hoef je natuurlijk niet te wachten tot je appels op de fruitschaal hebt die over zijn en kun je prima appels kopen om appelmoes mee te maken. Zelfgemaakte appelmoes is namelijk vele malen lekkerder de kant en klare versie. Mocht je nog nooit zelfgemaakte appelmoes hebben geproefd dan raad ik het je zeker aan om eens te proberen. Het is zo lekker dat je zelfs het hele potje zo wilt opeten.

Bewaren

Wanneer je de appelmoes hebt gemaakt kun je deze prima bewaren. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt. Dit wil zeggen dat je het potje waarin je de appelmoes wilt bewaren eerst goed uitkookt (even in kokend water meekoken) en schoon keukengerei gebruikt. Des te schoner je werkt, des te langer je de appelmoes kunt bewaren. Je kunt de appelmoes trouwens ook prima invriezen.

Appelmoes maken en bewaren


Het recept voor zelfgemaakte appelmoes:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke pot appelmoes

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte appelmoes (ingrediënten):

  • 750 gram appelen
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom

Hoe maak je appelmoes:

  1. Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  2. Neem een ruime pan en doe hierin de appels samen met de citroensap, water, suiker, kaneel en kardemom. Breng dit aan de kook en zodra het kookt draai je het vuur laag. Laat de appelmoes nu ongeveer een klein half uurtje zacht pruttelen (af en toe even roeren). Als er teveel aan vocht vervlogen is kun je er altijd een beetje water bij doen.
  3. Voor een grove appelmoes stamp je de appelmoes fijn en voor een gladde appelmoes zet je de staafmixer erin.
  4. Doe de appelmoes in een schone (uitgekookte) pot en sluit deze af. Eet smakelijk!

Appelmoes maken en bewaren

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

16 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Mmm heerlijk, er gaat niets boven zelfgemaakte appelmoes!

    8 maart 2017 at 11:29
  • Beantwoorden Sandra

    Appelmoes uit een potje vind ik vaak net babyvoeding haha! Zelfgemaakte daarentegen… En dan ook nog eens met kardemom, heeeeerlijk!

    8 maart 2017 at 21:47
  • Beantwoorden Annie Bax

    Heerlijk ik vind de appelmoes van gouternetten het lekkerste.

    12 maart 2017 at 15:57
  • Beantwoorden Luanne

    Een klontje roomboter er op het laatst doordoen is ook heel lekker!

    17 september 2017 at 12:43
    • Beantwoorden Eef

      Leuke tip! Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd dus die ga ik even onthouden 🙂

      17 september 2017 at 17:27
  • Beantwoorden Daisy

    Heerlijk recept. We vrag ons af hoe lang de potten met appelmoes te bewaren zijn. En waar moet je ze bewaren? In de koelkast of kan het ook in de kelder?

    13 augustus 2018 at 10:59
    • Beantwoorden Eef

      Buiten de koelkast kun je het bewaren en in principe een jaar. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe schoon je werkt. Des te schoner je werkt (potjes goed uitkoken etc.) des te langer de appelmoes te bewaren is (en hoe snel je het zelf opeet maar dat terzijde 😉 )

      24 augustus 2018 at 21:27
  • Beantwoorden Joke

    Moet je nadat je de potjes hebt gevuld ook nogmaals ‘koken’/wecken?

    2 september 2018 at 14:36
  • Beantwoorden Margot

    Hoi Eef, ik ben pas sinds kort besmet met het fruitverwerkvirus. Mijn appelmoes (eigenlijk meer compote) verkleurt heel snel. Heb wel wat citroensap gebruikt, maar mss niet genoeg of heb je nog n andere tip? Groeten, Margot

    5 september 2018 at 14:43
    • Beantwoorden Eef

      Ik zou hem echt even goed laten koken en een beetje extra citroensap erdoor doen. Eet smakelijk 🙂

      10 september 2018 at 21:07
  • Beantwoorden J.van duin

    Moet je het warm of koud in een potje doen.

    31 december 2018 at 16:31
    • Beantwoorden Eef

      Warm/ heet en dan direct de deksel erop.

      11 januari 2019 at 12:48
  • Beantwoorden Mahesh

    Mooi recept,
    Hoe lang is de appelmoes houdbaar, en hoe bewaren inde koelkast?
    Groetjes Mahesh

    21 maart 2019 at 00:25
    • Beantwoorden Eef

      Dankjewel! Het ligt eraan, des te schoner je werkt des te langer je het kunt bewaren. In principe max 1 jaar op kamertemperatuur. Gewoon in een bakje in de koelkast denk ik max. 3 dagen.

      27 maart 2019 at 13:16

    Laat een reactie achter