Volg mij:
Toetjes

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake: kleine moeite, groots effect! Verras je lief met dit heerlijke toetje na een lekker diner. Perfect voor Valentijnsdag wat het binnenkort natuurlijk is maar ook als je gasten krijgt voor het diner. Dit toetje kun je namelijk prima voorbereiden en je hebt er gegarandeerd succes mee.

Lava cake wat ook wel moulleux au chocolat genoemd en het is een chocoladecake waarvan de binnenkant vloeibaar is. Je hebt lava cake in allerlei soorten in en maten. Je hebt ze met een kern van warme chocolade maar ook met karamel, citroen en zelfs pindakaas. Vandaag gaan we voor de klassieker met chocolade, welke dame maak je hier nou niet blij mee?!

Lava cake moeilijk om te maken?

Lava cakes worden vaak gezien als een moeilijk nagerecht. Het tegendeel is echter waar, het is namelijk eigenlijk best een makkelijk toetje om te maken alleen de crux zit ‘m in het feit dat je de cake niet te lang maar ook niet te kort in de oven moet doen.

Chocolade lava cake

Perfectie

Doe je de cake te lang in de oven dan heb je chocoladecake, warme welteverstaan en met een bolletje roomijs of een dotje slagroom ernaast heerlijk maar dat is niet wat je wilt als je een lava cake gaat maken. Doe je de cake te kort in de oven dan heb je een schaaltje chocoladesaus. Ook lekker maar ook weer niet wat je wilt. Voor mij werkt het perfect als ik de oven op 220 graden zet en de lava cake er ongeveer 13 minuten in laat zitten. Rondom is het cakeje gaar en de binnenkant is warm en zacht, perfect!

Nu is het alleen wel zo dat elke oven anders is. Leer je oven kennen en blijf er de laatste minuten even bij.  Als de cake in de oven staat en na een minuut of 13 is de cake lichtjes gerezen en de bovenkant net aan gaar dan is het cakeje perfect.

Gebruik trouwens ramekins om hier je lava cake in te maken, dit is het makkelijkste maar je kunt ook kiezen voor andere potjes van keramiek, glas of porselein zolang ze maar ovenbestendig zijn en een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben.

Deze bordjes heb ik trouwens opgestuurd gekregen van PIP STUDIO en ze zijn afkomstig uit de Royal White collectie. Ik kreeg wat vragen waar die leuke bordjes toch vandaag komen dus bij deze 🙂 .

Chocolade lava cake


Het recept voor chocolade lava cake:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 13-15 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 6 x lava cake

Wat heb je nodig voor chocolade lava cake (ingrediënten):

  • 175 gram roomboter
  • 175 gram pure chocolade
  • 75 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • vanille extract (paar druppels)
  • zout
  • Extra: boter en cacaopoeder om de ramekins in te vetten/ bebloemen

Hoe maak je chocolade lava cake :

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Doe de eieren in een ruime kom of keukenmachine samen met de suiker en klop ze vervolgens ongeveer 5 minuten op tot je een luchtige en wit gele massa hebt.
  3. Ondertussen smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
  4. Als de boter en chocolade gesmolten zijn haal je deze van het vuur en spatel je beetje bij beetje het eigeel en suiker mengsel erdoor. Tot slot spatel je de bloem en een snuf zout erdoor tot je een mooi, lobbig beslag hebt.
  5. Vet de ramekins in met een beetje boter en bedek het bakje met een beetje cacaopoeder zodat je de cake er makkelijk uit krijgt na het bakken. Ik gebruik expres cacaopoeder hiervoor omdat bloem een wittige waas kan achterlaten op de cake en je wilt natuurlijk een mooi donker cakeje met alleen poedersuiker ter decoratie.
  6. Zet de ramekins vervolgens in de oven voor ongeveer 13 minuten. Haal ze daarna uit de oven en leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje. Serveer met een beetje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!

Chocolade lava cake

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

15 Reacties

  • Beantwoorden Marijke

    Ik zag de foto voorbijkomen en kon niet anders dan op je recept klikken. Waaaauw wat een plaatje deze lava cake!

    10 februari 2017 at 08:13
    • Beantwoorden Eef

      Dat was ook de bedoeling van de foto. Blij dat het werkt 😉

      12 februari 2017 at 13:59
  • Beantwoorden Roos

    Wat een plaatje zeg! Ik dacht ook eigenlijk altijd dat dat moeilijk was om te maken, maar na jou uitleg durf ik het wel aan om eens te proberen.

    10 februari 2017 at 11:08
    • Beantwoorden Eef

      Zeker eens proberen het is echt lang niet zo moeilijk als je zou denken.

      12 februari 2017 at 13:59
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Hier kun je mij echt voor wakker maken! Heerlijk!

    10 februari 2017 at 11:16
  • Beantwoorden Lianne

    Oh, wat doe je me aan! Dit ziet er zo enorm goed uit! Heerlijk zeg! En wat een enorm ‘schattige’ setting heb je gemaakt voor je foto’s. 🙂

    10 februari 2017 at 17:25
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel 🙂 Vond het roze en goud wel passen bij zo’n lekker zoet toetje.

      12 februari 2017 at 14:00
  • Beantwoorden Sandra

    Oh jammmm dit is zo lekker! Altijd even een paar keer proberen tot je de perfecte temperatuur en tijd hebt gevonden maar dat is geen straf 🙂 Lieve bordjes trouwens!

    10 februari 2017 at 21:16
  • Beantwoorden kelly van voorden

    Dit is echt n traktatie!!!

    14 februari 2017 at 17:26
  • Beantwoorden Feeling Royal? | House of Rebels

    […] met diverse culinaire bloggers om hun Royal servies te promoten in deze feestelijke maand. Zo bakte Eef Kookt Zo een heerlijk dessert dat ze presenteerde op het Royal servies gebaksschoteltje, Simone’s Kitchen […]

    21 februari 2017 at 14:15
  • Beantwoorden Ingrid

    Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?

    20 januari 2018 at 07:39
    • Beantwoorden Eef

      Ja, 2 eidooiers en 3 volledige eieren. Dus 5 eieren waarvan 2 alleen eidooiers. Met het overgebleven eiwit van die 2 eitjes kun je uiteraard iets anders lekkers maken zoals schuimpjes maar die heb je niet nodig voor dit recept.

      23 januari 2018 at 16:33
  • Beantwoorden Loes

    Kun je dit vooraf maken en als het tijd is voor het nagerecht in de oven zetten?

    26 januari 2018 at 18:52
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.

      30 januari 2018 at 15:55
  • Beantwoorden engelinde

    Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:

    Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.

    Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.

    21 juni 2018 at 10:37
  • Laat een reactie achter