Chocolade lava cake. Dit is er echt eentje in de categorie: kleine moeite, groots effect! Verras je lief met dit heerlijke toetje na een lekker diner. Perfect voor de feestdagen als toetje of eigenlijk als afsluiter van elk diner waarmee je je gasten extra wilt verwennen met een lekker nagerecht. Dit toetje kun je prima voorbereiden en je hebt er gegarandeerd succes mee.
Moulleux au chocolat
Lava cake, ook wel moulleux au chocolat genoemd, is een chocoladecake waarvan de binnenkant vloeibaar is. Je hebt lava cake in allerlei soorten in en maten. Je hebt ze met een kern van warme chocolade, maar ook met karamel, citroen en zelfs pindakaas. Vandaag gaan we voor de klassieker met chocolade, wie maak je hier nou niet blij mee?!
Wat heb je nodig voor lava cake?
Je hebt eigenlijk maar een paar ingredienten nodig voor het maken van een heerlijke chocolade lava cake: goede chocolade, verse eieren, roomboter, bloem, suiker, vanille extract en baking soda.
De eieren klop je samen met de suiker lekker luchtig en zorgen samen met de baking soda voor een heerlijk luchtige cake. De chocolade en roomboter zorgen voor de smaak en de bloem zorgt voor een mooie cake. Met een beetje mazzel heb je zelf alle ingrediënten al in huis!
Baking soda en bakken
De baking soda van Arm & Hammer kom je standaard tegen in mijn keukenkastje. Het is een alleskunner en vroeger ging ik zelfs speciaal naar de toko om zo’n oranje pakje te halen. Gelukkig vind je het nu ‘gewoon’ bij de AH of Jumbo om de hoek.
Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, Eef, in dit recept gebruik ik een half theelepeltje, wat moet ik met zo’n heel pak in huis?’. Snap ik, zeker als je het nog niet kent, maar baking soda is fan-tas-tisch. Je kunt er zo ontzettend veel mee!
In deze chocolade lava cake gebruiken we het als rijsmiddel (het zorgt voor een heerlijk luchtig cakeje), maar totaal iets anders: in dit recept voor kip cashew gebruik ik het om de kip super mals te maken. Ook in chocolate chip cookies is het onmisbaar en daarnaast kun je er onwijs goed je oven of fornuis mee schoonmaken en zelfs een eitje pellen gaat makkelijker als je er in plaats van zout, baking soda bij doet tijdens het koken.
Makkelijk nagerecht
Lava cakes worden vaak gezien als een moeilijk nagerecht. Het tegendeel is echter waar, het is namelijk eigenlijk best een makkelijk toetje om te maken. Alleen de crux zit ‘m in het feit dat je de cake niet te lang maar ook niet te kort in de oven moet doen.
Perfecte lava cake
Te lang in de oven en je hebt een chocolade cake (een lekkere, maar dan wel zonder vloeibare vulling) en te kort dan valt hij uiteen op je bord. Mijn tip? Probeer het even uit. Zeker als je voor een grote(re) groep mensen met de feestdagen lava cake gaat maken is dat altijd handig.
Iedere oven is namelijk anders. Leer je oven kennen en blijf er de laatste minuten even bij. Als de cake in de oven staat en de cake (na ca. 13 minuten) lichtjes gerezen is en de bovenkant net aan gaar, dan is het cakeje perfect. Het midden mag iets vloeibaar zijn waar de randen stevig moeten voelen.
Gebruik trouwens ramekins om hier je lava cake in te maken, dit is het makkelijkste maar je kunt ook kiezen voor andere potjes van keramiek, glas of porselein zolang ze maar ovenbestendig zijn en een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 75 gram suiker
- 175 gram roomboter (ongezouten)
- 175 gram pure chocolade
- vanille extract (paar druppels)
- 75 gram bloem
- ½ theelepel baking soda van Arm & Hammer
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de eieren en de eidooiers in een ruime kom of keukenmachine samen met de suiker en klop ze vervolgens ongeveer 5 minuten op tot je een luchtige en wit gele massa hebt.
- Ondertussen smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
- Als de boter en chocolade gesmolten zijn, haal je deze van het vuur en spatel je beetje bij beetje voorzichtig het ei en suiker mengsel erdoor.
- Tot slot spatel je de bloem en baking soda erdoor tot je een mooi, lobbig beslag hebt.
- Vet de ramekins in met een beetje boter en bedek het bakje met een beetje cacaopoeder zodat je de cake er makkelijk uit krijgt na het bakken. Ik gebruik expres cacaopoeder hiervoor omdat bloem een wittige waas kan achterlaten op het cakeje.
- Zet de ramekins vervolgens in de oven voor ongeveer 13-14 minuten. Haal ze daarna uit de oven en leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje.
- Serveer met een beetje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!
Video
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Arm & Hammer. We bepalen zelf met welke merken/bedrijven wij samenwerken. Hierdoor kiezen we er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar wij volledig achter staan. Lees voor meer informatie onze disclaimer.
Marijke says:
Ik zag de foto voorbijkomen en kon niet anders dan op je recept klikken. Waaaauw wat een plaatje deze lava cake!
Eef says:
Dat was ook de bedoeling van de foto. Blij dat het werkt 😉
Noa says:
Hey
Ik vraag me af kan je het ook in cupcake vormpjes doen of in plastic cupjes
Gr noa
hanna says:
het kan niet want je moet ze daarnaa omkeren en dan gaan ze stuk
Roos says:
Wat een plaatje zeg! Ik dacht ook eigenlijk altijd dat dat moeilijk was om te maken, maar na jou uitleg durf ik het wel aan om eens te proberen.
Eef says:
Zeker eens proberen het is echt lang niet zo moeilijk als je zou denken.
Demi | StudioKOOK says:
Hier kun je mij echt voor wakker maken! Heerlijk!
Kathleen says:
Een zeer goede tip van jou om ipv bloem, cacao te gebruiken om het vormpje te ” bloemen “. Het oog wil ook wat..
Dankjewel
paulpeter says:
wat een toptip 🙂 🙂 🙂
Lianne says:
Oh, wat doe je me aan! Dit ziet er zo enorm goed uit! Heerlijk zeg! En wat een enorm ‘schattige’ setting heb je gemaakt voor je foto’s. 🙂
Eef says:
Dank je wel 🙂 Vond het roze en goud wel passen bij zo’n lekker zoet toetje.
Janou says:
Hoi,
Ik heb deze gemaakt, maar ik vond het lastig want soms was een cakeje nog niet klaar een minuut later wel maar als ik de andere eruit haalde was het al cake geworden omdat het te lang duurde voordat ik ze allemaal er uit had. Door de warmte gaarde hij nog na. Heb je daar een tip voor?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Kan ik begrijpen! Je bedoelt denk ik uit de bakjes halen? Goed invetten dan laten ze makkelijker los en gaat het hopelijk wat sneller. Wat je ook kunt doen is ze gelijk even koel zetten zodat het nagaren stopt.
Sandra says:
Oh jammmm dit is zo lekker! Altijd even een paar keer proberen tot je de perfecte temperatuur en tijd hebt gevonden maar dat is geen straf 🙂 Lieve bordjes trouwens!
kelly van voorden says:
Dit is echt n traktatie!!!
Feeling Royal? | House of Rebels says:
[…] met diverse culinaire bloggers om hun Royal servies te promoten in deze feestelijke maand. Zo bakte Eef Kookt Zo een heerlijk dessert dat ze presenteerde op het Royal servies gebaksschoteltje, Simone’s Kitchen […]
Ingrid says:
Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?
Eef says:
Ja, 2 eidooiers en 3 volledige eieren. Dus 5 eieren waarvan 2 alleen eidooiers. Met het overgebleven eiwit van die 2 eitjes kun je uiteraard iets anders lekkers maken zoals schuimpjes maar die heb je niet nodig voor dit recept.
Ingrid says:
Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?
Loes says:
Kun je dit vooraf maken en als het tijd is voor het nagerecht in de oven zetten?
Eef says:
Ja dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
Loes says:
Kun je dit vooraf maken en als het tijd is voor het nagerecht in de oven zetten?
Eef says:
Ja dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
engelinde says:
Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:
Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.
Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.
engelinde says:
Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:
Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.
Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.
Gertie says:
Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
Gr.
Gertie
Eef says:
Dan zou ik voor de porseleinen gaan. Sowieso ben ik persoonlijk geen fan van silicone bakvormen. Succes!
Gertie says:
Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
Gr.
Gertie
Eef says:
Dan zou ik voor de porseleinen gaan. Sowieso ben ik persoonlijk geen fan van silicone bakvormen. Succes!
Linda van der Voet says:
Hallo Eef,
Is de temperatuur zoals in het recept vermeld voor een heteluchtoven of een conventionele oven?
Groetjes, Linda
Eef says:
Altijd boven en onderwarmte, tenzij anders vermeld 🙂
Julia says:
Hoi Eef, ik wil dit recept graag maken met kerst maar heb een heteluchtoven. Kan ik er dan vanuit gaan dat het minder lang erin moet? Gr Julia
Eef says:
Hi Julia, ik raad je aan hem te maken met boven en onderwarmte. Ik heb het zelf niet geprobeerd in de heteluchtoven nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen.
Danielle says:
Kan ik dit ook maken in taartvormen van 12 cm doorsnede? Ik heb geen porseleinen bakjes
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Danielle, dat denk ik wel! Wel even de taartvormen invetten en bekleden met een beetje bakpapier zodat ze makkelijk los komen.
Linda van der Voet says:
Hallo Eef,
Is de temperatuur zoals in het recept vermeld voor een heteluchtoven of een conventionele oven?
Groetjes, Linda
Awang says:
Hoi,
Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?
Alvast dank!
Eef says:
Ik leg een bordje op de vormpjes en draai hem dan om 🙂
Awang says:
Hoi,
Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?
Alvast dank!
Eef says:
Ik leg een bordje op de vormpjes en draai hem dan om 🙂
Remco says:
Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?
Eef says:
Dat is zeker een mooie 🙂 Gezellig! Nee niet afbakken, dan zijn ze inderdaad niet meer warm en vaak ook niet meer zacht van de binnenkant. Ik bedoel hiermee dat je het beslag al kunt voorbereiden en in de potjes kunt doen. Vlak voor serveren gaan ze de oven in zodat ze lekker warm zijn.
Huub says:
Als ik ze eerder maak en later afbak, moet ik ze dan in de koelkast bewaren voordat ik ze ga afbakken ?
Eef says:
Yes 🙂
Remco says:
Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?
Jacqueline says:
Het recept gisteren uitgeprobeerd. Was fantastisch. Temperatuur oven en 13 minuten was precies goed. Dus dit wordt het nagerecht met kerst.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
[email protected] says:
Ik wil het graag proberen in minimuffin vorm. Gebruik ik dan dezelfde baktijd/temperatuur?
Eef says:
Dat zou ik even uitproberen wat het beste werkt, gezien de vorm ook klein(er) is.
christl says:
Dit lijkt mij voortreffelijk en heerlijk ik ga het maken en de reacties laat ik nadien weten!! dank je wel 🙂
Eef says:
Super leuk! Ik hoop dat hij ook bij jou in de smaak valt 🙂
Taartje_van_norah says:
Ziet er super lekker uit zou je dit ook in cupcake vormpjes kunnen maken. Wil het namelijk wel een keer maken maar heb niet van die bakjes
Eef says:
Ik zou je eerder een kleine mok aanraden dan een cupcake vorm, dat laatste gaat heel lastig eruit halen worden aangezien de cake-jes van binnen natuurlijk nog vloeibaar zijn 🙂
Laura says:
Gisteravond deze lava cakjes gemaakt in cupcake vormpjes. Rondom net gaar genoeg om ze er met vuurvast vingers uit te halen. Waren heerlijk!
Eef says:
Wat goed dat je dat laat weten! Dankjewel voor je aanvulling 🙂
Eva says:
Hoi,
Hoe lang kan je de cakjes ongeveer bewaren?
Voor de rest zien de cakjes er super uit! Ga ze zeker proberen.
Eef says:
Hi! Deze cakejes kun je niet echt bewaren.
Het is een kwestie van bakken en dan warm serveren zodat de chocolade eruit loopt. Eenmaal afgekoeld is dat effect niet hetzelfde.
Of begrijp ik je vraag verkeerd?
Lambert says:
Kun je de bloem vervangen voor glutenvrije bloem?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat lijkt me zeker mogelijk, we hebben het alleen nog niet getest!
Mark van Bos says:
Hey Eef, ik heb geen ramekin, maar ik wil het wel graag maken, wat zou ik dan het best gebruiken
Eef says:
Heb je ovenvaste kleine schaaltjes in huis wellicht?
Gerke says:
Net uitgeprobeerd voor het Kerstdiner als dessert. Op de hetelucht stand in de oven in van die kleine pannetjes gedaan maar dan is 13 minuten te lang. De binnenkant is wel zacht maar loopt net niet weg. We denken dat we met 11 minuten een beter resultaat gaan krijgen. De smaak is trouwens heerlijk. Wordt een lekker dessert, dank voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Probeer eens boven en onderwarmte (het recept is niet geschreven voor hetelucht namelijk) of inderdaad 11 minuten, wie weet is dat ook perfect 😀
Rinie van Oers says:
Na een paar recepten te geprobeerd heb klopt de you recept wel alleen oven tijd was bij mijn 11 minuten dus gewoon goed kijken
Mijn vrouw was erg blij
Groeten uit Turkije
Dennis says:
erg leuk en makkelijk recept! heb hem nu al diverse keren gemaakt en hier een aantal experimenten op los gelaten.
tip 1 : als je moeite hebt om hem niet te gaar te krijgen ? druk na het vullen van je bakvorm een stukje pure chocolade naar het midden. dit zal niet rijzen en vloeibaar blijven. als de rest dan te gaar is heb je altijd nog een vloeibare binnenkant.
tip 2 : voor de echt choco en suiker addicts is dit mijn favo geworden. druk een blokje witten chocolade naar het midden ( na het vullen van de bakvorm ) bak af zoals het recept vraagt.
na het omdraaien op het bord besprenkel je de bovenkant met wat rietsuiker. brand de rietsuiker af met een (creme brullee ) brander.
smulluuuuh!!! 🙂
Jules says:
OMG…! Beste lava cake ever! Had al diverse recepten geprobeerd maar het was het steeds nét niet. Totdat ik jouw recept tegen kwam en dacht, oké ik probeer het nog 1x en kijken hoe deze wordt. Nou, ik kan je vertellen… dit is niet normaal zó lekker! Wat ik ook zo fijn vind aan jouw recepten is dat je er precies bij vertelt of het boven en -onderwarmte moet zijn, of hetelucht.
Ik presenteer de lava cake met zelfgemaakt ijs bij, gemaakt van mascarpone, gecondenseerde melk, slagroom en merg uit vanillestokje. Volgens mijn man een goddelijke combinatie. Dankjewel Eef voor het delen van dit recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ongelooflijk fijn en lief Jules, dankjewel! Ik ben blij da het je zo goed heeft gesmaakt, en dat zelfgemaakte ijs klinkt heerlijk erbij!
josephien says:
hallo
kan ik dit recept smorgens al voorbereiden en dat ik het savonds in de oven zet om het af te maken
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou denk ik geen probleem moeten zijn 🙂
Jules says:
Hoi Eef,
In mijn post van 11 november j.l. heb ik je geschreven dat jouw lava cake recept de best ever is! En nog steeds hoor 😉 maar nu heb ik het volgende probleem: als ik de lava cake van tevoren maak (1 of 2 uurtjes) en hij komt uit de oven en ik stort hem dan op een bordje, dan zakt hij als een pudding in elkaar… Ik dacht eerst dat het kwam omdat ik de timbaaltjes op kamer temperatuur had laten staan. Maar ook als ik ze in de ijskast zet, overkomt me dit.
De smaak is er niet minder om gelukkig maar het is wel hartstikke zonde…
Ik doe niets anders dan anders, als ik de lava cake maak en direct in de voorverwarmde oven zet dan gaat het goed.
Heb je een idee waar het aan zou kunnen liggen?
Dominique says:
Ik ben ook benieuwd want ik wil ze voor Kerst maken…
En dan is nog maken tijdens het diner geen goed plan.
Ik lees mee!
Eef says:
Wil je het beste resultaat dan maak je ze vers, maar je kunt ze ook voorbereiden en dan in de koelkast zetten
Eefje Donkers says:
Wat een heerlijk recept al in de gewone versie uitgeprobeerd maar is dit recept ook glutenvrij te maken door het meel te vervangen door glutenvrijmeel of moet ik dan nog ergens anders op letten? Wat raadt je aan? Ik ben nog niet zo bekend met glutenvrij bakken.
Groetjes Eefje
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Eefje, wij hebben hem zelf (nog) niet met glutenvrij meel gemaakt dus ik durf je daar helaas geen concreet antwoord op te geven. Je kunt het zeker proberen, het glutenvrije meel van Schär is bedoeld als 1 op 1 vervanging dus dat zou moeten lukken. We horen graag of het is gelukt, leren wij ook weer van!
Romy says:
Hoi Eef,
Als ik het mengsel maak, drijft het in een laat vet en als de cakejes uit de oven komen zie ik ook nog een laag vet. Is dat normaal? En wat kan ik er eventueel aan doen?
Bedankt voor het recept, we gaan het maken voor het kerstdiner 🥰
Eef says:
Nee dat is niet de bedoeling. Heb je de bakjes misschien wat dik ingevet of wellicht is het de chocolade die je gebruikt?
Istrelia Duijzer says:
Hoi Eef
Ik wil dit recept voor zeven personen maken, hoe is dan de verdeling van de ingredienten?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt heel gemakkelijk bij het recept het aantal personen wijzigen, dan zie je precies de hoeveelheden staan. Succes! 🙂
Giena says:
Hoi Eef,
wat een heerlijk recept. Hebben de cakejes uit het bakje gegeten.
Ondanks invetten en bestrooien met cacaopoeder kwamen ze niet uit het bakje. Wat heb ik niet goed gedaan?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Giena, je zou ook bloem in plaats van cacao kunnen gebruiken! Dat werkt goed, misschien zelfs beter.
S says:
Heerlijk recept.
Ik heb ze afgelopen weekend 2 x gemaakt. De eerste x op 220 graden boven en onder 11 minuten. Helaas was dit te lang. De tweede keer in de muffin vormpjes klaargemaakt, even in de koelkast gezet en erna op kamer temperatuur laten komen. Toen in de oven geplaatst en na ongeveer 6 minuten eruit gehaald, PERFECT.
Ik heb de muffin vorm (spaar actie ah van stevig staal) gebruikt. Deze waren kleiner dan de ramekins.
Ik heb ervoor gekozen kaneel te gebruiken ipv cacao. Ook erg lekker.
Bedankt voor het recept 😊
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, dankjewel!!
Jules says:
Hoi Eef,
Ik heb nu eindelijk uitgevonden waar het aan ligt dat de lava cakejes niet lukte als ik ze van tevoren klaar maakte (zie mijn laatste post van 16 december 2022). Wil ik graag toch even delen met jullie 🙂 Ik gebruik de originele timbaaltjes hiervoor (hier ligt het overigens niet aan) maar soms klopte ik de eieren té goed en luchtig op waardoor er een grotere luchtige massa ontstaat en de timbaaltjes tot boven aan de rand gevuld waren en dát was dus het probleem. Ik klop de eieren nu iets minder luchtig op zodat ik de juiste hoeveelheid heb samen met de boter, chocolade en bloem erbij en de timbaaltjes ruim drie kwart gevuld zijn. Je kunt ze dus prima van tevoren maken 😉
Eef says:
Wat goed om te weten, dankjewel voor het delen 🙂
Renee van de Loo says:
Hoi Eef, kun je dit ook van melkchocolade maken? (Ivm nu al teveel chocoladeletters in de kast…)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Renee, natuurlijk! Je zou naar smaak dan wel wat minder suiker kunnen gebruiken, anders wordt hij erg zoet.
Yvonne says:
Hoi, ik heb een vraagje. Ik zou graag dit recept in een muffinbakvorm willen proberen, zodat de lavacakejes wat kleiner worden. Hoeveel korter zou jij ze dan in de oven doen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk idee! Lastig om precies te zeggen, ik zou je aanraden er eentje te testen voor je de hele batch maakt. Maar mijn eerste ingeving zegt ca. 10 minuten.
Judith says:
Hoi Eef,
Ik ben een beginner op kookgebied en je recept lijkt me goed te doen. Ik heb wel een vraag: ik heb ergens gelezen dat je baking soda altijd moet gebruiken in combinatie met een zuur (bijv. citroensap) om het te laten werken. Dat zie ik in dit recept niet terug. Is de baking soda die jij gebruikt dan hetzelfde als bakpoeder? Daarvan las ik dat het zuur als is toegevoegd… Dank je wel alvast voor je antwoord!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klopt inderdaad. Echter vind je zuren in veel andere ingrediënten behalve het standaard citroensap waar mensen dan gauw aan denken (heel logisch overigens). In dit geval is dat de pure chocolade.
Judith says:
Ahh, nooit geweten! Dank je wel! Dat wordt smullen zondag! Fijne kerst!