Chocolade lava cake: kleine moeite, groots effect! Verras je lief met dit heerlijke toetje na een lekker diner. Perfect voor Valentijnsdag wat het binnenkort natuurlijk is maar ook als je gasten krijgt voor het diner. Dit toetje kun je namelijk prima voorbereiden en je hebt er gegarandeerd succes mee.
Lava cake wat ook wel moulleux au chocolat genoemd en het is een chocoladecake waarvan de binnenkant vloeibaar is. Je hebt lava cake in allerlei soorten in en maten. Je hebt ze met een kern van warme chocolade maar ook met karamel, citroen en zelfs pindakaas. Vandaag gaan we voor de klassieker met chocolade, welke dame maak je hier nou niet blij mee?!
Lava cake moeilijk om te maken?
Lava cakes worden vaak gezien als een moeilijk nagerecht. Het tegendeel is echter waar, het is namelijk eigenlijk best een makkelijk toetje om te maken alleen de crux zit ‘m in het feit dat je de cake niet te lang maar ook niet te kort in de oven moet doen.
Perfectie
Doe je de cake te lang in de oven dan heb je chocoladecake, warme welteverstaan en met een bolletje roomijs of een dotje slagroom ernaast heerlijk maar dat is niet wat je wilt als je een lava cake gaat maken. Doe je de cake te kort in de oven dan heb je een schaaltje chocoladesaus. Ook lekker maar ook weer niet wat je wilt. Voor mij werkt het perfect als ik de oven op 220 graden zet en de lava cake er ongeveer 13 minuten in laat zitten. Rondom is het cakeje gaar en de binnenkant is warm en zacht, perfect!
Nu is het alleen wel zo dat elke oven anders is. Leer je oven kennen en blijf er de laatste minuten even bij. Als de cake in de oven staat en na een minuut of 13 is de cake lichtjes gerezen en de bovenkant net aan gaar dan is het cakeje perfect.
Gebruik trouwens ramekins om hier je lava cake in te maken, dit is het makkelijkste maar je kunt ook kiezen voor andere potjes van keramiek, glas of porselein zolang ze maar ovenbestendig zijn en een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben.
Deze bordjes heb ik trouwens opgestuurd gekregen van PIP STUDIO en ze zijn afkomstig uit de Royal White collectie. Ik kreeg wat vragen waar die leuke bordjes toch vandaag komen dus bij deze 🙂 .

Chocolade lava cake
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram roomboter (ongezouten)
- 175 gram pure chocolade
- 75 gram suiker
- 75 gram bloem
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- vanille extract (paar druppels)
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de eieren en de eidooiers in een ruime kom of keukenmachine samen met de suiker en klop ze vervolgens ongeveer 5 minuten op tot je een luchtige en wit gele massa hebt.
- Ondertussen smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
- Als de boter en chocolade gesmolten zijn haal je deze van het vuur en spatel je beetje bij beetje voorzichtig het eigeel en suiker mengsel erdoor.
- Tot slot spatel je de bloem en een snuf zout erdoor tot je een mooi, lobbig beslag hebt.
- Vet de ramekins in met een beetje boter en bedek het bakje met een beetje cacaopoeder zodat je de cake er makkelijk uit krijgt na het bakken. Ik gebruik expres cacaopoeder hiervoor omdat bloem een wittige waas kan achterlaten op het cakeje.
- Zet de ramekins vervolgens in de oven voor ongeveer 13 minuten. Haal ze daarna uit de oven en leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje.
- Serveer met een beetje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!
57 reacties op “Chocolade lava cake”
Ik zag de foto voorbijkomen en kon niet anders dan op je recept klikken. Waaaauw wat een plaatje deze lava cake!
Dat was ook de bedoeling van de foto. Blij dat het werkt 😉
Hey
Ik vraag me af kan je het ook in cupcake vormpjes doen of in plastic cupjes
Gr noa
Wat een plaatje zeg! Ik dacht ook eigenlijk altijd dat dat moeilijk was om te maken, maar na jou uitleg durf ik het wel aan om eens te proberen.
Zeker eens proberen het is echt lang niet zo moeilijk als je zou denken.
Hier kun je mij echt voor wakker maken! Heerlijk!
Een zeer goede tip van jou om ipv bloem, cacao te gebruiken om het vormpje te ” bloemen “. Het oog wil ook wat..
Dankjewel
wat een toptip 🙂 🙂 🙂
Oh, wat doe je me aan! Dit ziet er zo enorm goed uit! Heerlijk zeg! En wat een enorm ‘schattige’ setting heb je gemaakt voor je foto’s. 🙂
Dank je wel 🙂 Vond het roze en goud wel passen bij zo’n lekker zoet toetje.
Oh jammmm dit is zo lekker! Altijd even een paar keer proberen tot je de perfecte temperatuur en tijd hebt gevonden maar dat is geen straf 🙂 Lieve bordjes trouwens!
Dit is echt n traktatie!!!
Pingback: Feeling Royal? | House of Rebels
Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?
Ja, 2 eidooiers en 3 volledige eieren. Dus 5 eieren waarvan 2 alleen eidooiers. Met het overgebleven eiwit van die 2 eitjes kun je uiteraard iets anders lekkers maken zoals schuimpjes maar die heb je niet nodig voor dit recept.
Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?
Kun je dit vooraf maken en als het tijd is voor het nagerecht in de oven zetten?
Ja dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
Kun je dit vooraf maken en als het tijd is voor het nagerecht in de oven zetten?
Ja dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:
Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.
Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.
Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:
Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.
Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.
Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
Gr.
Gertie
Dan zou ik voor de porseleinen gaan. Sowieso ben ik persoonlijk geen fan van silicone bakvormen. Succes!
Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
Gr.
Gertie
Dan zou ik voor de porseleinen gaan. Sowieso ben ik persoonlijk geen fan van silicone bakvormen. Succes!
Hallo Eef,
Is de temperatuur zoals in het recept vermeld voor een heteluchtoven of een conventionele oven?
Groetjes, Linda
Altijd boven en onderwarmte, tenzij anders vermeld 🙂
Hoi Eef, ik wil dit recept graag maken met kerst maar heb een heteluchtoven. Kan ik er dan vanuit gaan dat het minder lang erin moet? Gr Julia
Hi Julia, ik raad je aan hem te maken met boven en onderwarmte. Ik heb het zelf niet geprobeerd in de heteluchtoven nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen.
Hallo Eef,
Is de temperatuur zoals in het recept vermeld voor een heteluchtoven of een conventionele oven?
Groetjes, Linda
Hoi,
Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?
Alvast dank!
Ik leg een bordje op de vormpjes en draai hem dan om 🙂
Hoi,
Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?
Alvast dank!
Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?
Dat is zeker een mooie 🙂 Gezellig! Nee niet afbakken, dan zijn ze inderdaad niet meer warm en vaak ook niet meer zacht van de binnenkant. Ik bedoel hiermee dat je het beslag al kunt voorbereiden en in de potjes kunt doen. Vlak voor serveren gaan ze de oven in zodat ze lekker warm zijn.
Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?
Het recept gisteren uitgeprobeerd. Was fantastisch. Temperatuur oven en 13 minuten was precies goed. Dus dit wordt het nagerecht met kerst.
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Ik wil het graag proberen in minimuffin vorm. Gebruik ik dan dezelfde baktijd/temperatuur?
Dat zou ik even uitproberen wat het beste werkt, gezien de vorm ook klein(er) is.
Dit lijkt mij voortreffelijk en heerlijk ik ga het maken en de reacties laat ik nadien weten!! dank je wel 🙂
Super leuk! Ik hoop dat hij ook bij jou in de smaak valt 🙂
Ziet er super lekker uit zou je dit ook in cupcake vormpjes kunnen maken. Wil het namelijk wel een keer maken maar heb niet van die bakjes
Ik zou je eerder een kleine mok aanraden dan een cupcake vorm, dat laatste gaat heel lastig eruit halen worden aangezien de cake-jes van binnen natuurlijk nog vloeibaar zijn 🙂
Gisteravond deze lava cakjes gemaakt in cupcake vormpjes. Rondom net gaar genoeg om ze er met vuurvast vingers uit te halen. Waren heerlijk!
Wat goed dat je dat laat weten! Dankjewel voor je aanvulling 🙂
Hoi,
Hoe lang kan je de cakjes ongeveer bewaren?
Voor de rest zien de cakjes er super uit! Ga ze zeker proberen.
Hi! Deze cakejes kun je niet echt bewaren.
Het is een kwestie van bakken en dan warm serveren zodat de chocolade eruit loopt. Eenmaal afgekoeld is dat effect niet hetzelfde.
Of begrijp ik je vraag verkeerd?
Hey Eef, ik heb geen ramekin, maar ik wil het wel graag maken, wat zou ik dan het best gebruiken
Heb je ovenvaste kleine schaaltjes in huis wellicht?
Net uitgeprobeerd voor het Kerstdiner als dessert. Op de hetelucht stand in de oven in van die kleine pannetjes gedaan maar dan is 13 minuten te lang. De binnenkant is wel zacht maar loopt net niet weg. We denken dat we met 11 minuten een beter resultaat gaan krijgen. De smaak is trouwens heerlijk. Wordt een lekker dessert, dank voor het recept!
Wat leuk om te lezen! Probeer eens boven en onderwarmte (het recept is niet geschreven voor hetelucht namelijk) of inderdaad 11 minuten, wie weet is dat ook perfect 😀