Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake: kleine moeite, groots effect! Verras je lief met dit heerlijke toetje na een lekker diner. Perfect voor Valentijnsdag wat het binnenkort natuurlijk is maar ook als je gasten krijgt voor het diner. Dit toetje kun je namelijk prima voorbereiden en je hebt er gegarandeerd succes mee.

Lava cake wat ook wel moulleux au chocolat genoemd en het is een chocoladecake waarvan de binnenkant vloeibaar is. Je hebt lava cake in allerlei soorten in en maten. Je hebt ze met een kern van warme chocolade maar ook met karamel, citroen en zelfs pindakaas. Vandaag gaan we voor de klassieker met chocolade, welke dame maak je hier nou niet blij mee?!

Lava cake moeilijk om te maken?

Lava cakes worden vaak gezien als een moeilijk nagerecht. Het tegendeel is echter waar, het is namelijk eigenlijk best een makkelijk toetje om te maken alleen de crux zit ‘m in het feit dat je de cake niet te lang maar ook niet te kort in de oven moet doen.

Chocolade lava cake

Perfectie

Doe je de cake te lang in de oven dan heb je chocoladecake, warme welteverstaan en met een bolletje roomijs of een dotje slagroom ernaast heerlijk maar dat is niet wat je wilt als je een lava cake gaat maken. Doe je de cake te kort in de oven dan heb je een schaaltje chocoladesaus. Ook lekker maar ook weer niet wat je wilt. Voor mij werkt het perfect als ik de oven op 220 graden zet en de lava cake er ongeveer 13 minuten in laat zitten. Rondom is het cakeje gaar en de binnenkant is warm en zacht, perfect!

Nu is het alleen wel zo dat elke oven anders is. Leer je oven kennen en blijf er de laatste minuten even bij.  Als de cake in de oven staat en na een minuut of 13 is de cake lichtjes gerezen en de bovenkant net aan gaar dan is het cakeje perfect.

Gebruik trouwens ramekins om hier je lava cake in te maken, dit is het makkelijkste maar je kunt ook kiezen voor andere potjes van keramiek, glas of porselein zolang ze maar ovenbestendig zijn en een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben.

Deze bordjes heb ik trouwens opgestuurd gekregen van PIP STUDIO en ze zijn afkomstig uit de Royal White collectie. Ik kreeg wat vragen waar die leuke bordjes toch vandaag komen dus bij deze 🙂 .

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake: ✓ makkelijk recept ✓ groots effect ✓ met een kern van zachte, warme chocolade ✓ lekker met ijs of slagroom
4.43 van 42 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 13 minuten
Totale tijd: 23 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram roomboter (ongezouten)
  • 175 gram pure chocolade
  • 75 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • vanille extract (paar druppels)
  • zout
Extra: boter en cacaopoeder om de ramekins in te vetten

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
    • Doe de eieren en de eidooiers in een ruime kom of keukenmachine samen met de suiker en klop ze vervolgens ongeveer 5 minuten op tot je een luchtige en wit gele massa hebt.
    • Ondertussen smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
    • Als de boter en chocolade gesmolten zijn haal je deze van het vuur en spatel je beetje bij beetje voorzichtig het eigeel en suiker mengsel erdoor.
    • Tot slot spatel je de bloem en een snuf zout erdoor tot je een mooi, lobbig beslag hebt.
    • Vet de ramekins in met een beetje boter en bedek het bakje met een beetje cacaopoeder zodat je de cake er makkelijk uit krijgt na het bakken. Ik gebruik expres cacaopoeder hiervoor omdat bloem een wittige waas kan achterlaten op het cakeje.
    • Zet de ramekins vervolgens in de oven voor ongeveer 13 minuten. Haal ze daarna uit de oven en leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje.
    • Serveer met een beetje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 510kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 7g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 22g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Chocolade lava cake

    62 reacties op “Chocolade lava cake

    • Wat een plaatje zeg! Ik dacht ook eigenlijk altijd dat dat moeilijk was om te maken, maar na jou uitleg durf ik het wel aan om eens te proberen.

    • Oh, wat doe je me aan! Dit ziet er zo enorm goed uit! Heerlijk zeg! En wat een enorm ‘schattige’ setting heb je gemaakt voor je foto’s. 🙂

    • Oh jammmm dit is zo lekker! Altijd even een paar keer proberen tot je de perfecte temperatuur en tijd hebt gevonden maar dat is geen straf 🙂 Lieve bordjes trouwens!

    • Feeling Royal? | House of Rebels says:

      […] met diverse culinaire bloggers om hun Royal servies te promoten in deze feestelijke maand. Zo bakte Eef Kookt Zo een heerlijk dessert dat ze presenteerde op het Royal servies gebaksschoteltje, Simone’s Kitchen […]

    • Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?

      • Ja, 2 eidooiers en 3 volledige eieren. Dus 5 eieren waarvan 2 alleen eidooiers. Met het overgebleven eiwit van die 2 eitjes kun je uiteraard iets anders lekkers maken zoals schuimpjes maar die heb je niet nodig voor dit recept.

    • Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?

    • engelinde says:

      Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:

      Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.

      Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.

    • engelinde says:

      Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:

      Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.

      Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.

    • Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
      Gr.
      Gertie

    • Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
      Gr.
      Gertie

    • Hoi,
      Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
      Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?

      Alvast dank!

    • Hoi,
      Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
      Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?

      Alvast dank!

    • Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?

    • Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?

    • 5 sterren
      Het recept gisteren uitgeprobeerd. Was fantastisch. Temperatuur oven en 13 minuten was precies goed. Dus dit wordt het nagerecht met kerst.

    • Taartje_van_norah says:

      Ziet er super lekker uit zou je dit ook in cupcake vormpjes kunnen maken. Wil het namelijk wel een keer maken maar heb niet van die bakjes

      • Ik zou je eerder een kleine mok aanraden dan een cupcake vorm, dat laatste gaat heel lastig eruit halen worden aangezien de cake-jes van binnen natuurlijk nog vloeibaar zijn 🙂

    • Gisteravond deze lava cakjes gemaakt in cupcake vormpjes. Rondom net gaar genoeg om ze er met vuurvast vingers uit te halen. Waren heerlijk!

      • Hi! Deze cakejes kun je niet echt bewaren.
        Het is een kwestie van bakken en dan warm serveren zodat de chocolade eruit loopt. Eenmaal afgekoeld is dat effect niet hetzelfde.
        Of begrijp ik je vraag verkeerd?

    • 5 sterren
      Net uitgeprobeerd voor het Kerstdiner als dessert. Op de hetelucht stand in de oven in van die kleine pannetjes gedaan maar dan is 13 minuten te lang. De binnenkant is wel zacht maar loopt net niet weg. We denken dat we met 11 minuten een beter resultaat gaan krijgen. De smaak is trouwens heerlijk. Wordt een lekker dessert, dank voor het recept!

      • Wat leuk om te lezen! Probeer eens boven en onderwarmte (het recept is niet geschreven voor hetelucht namelijk) of inderdaad 11 minuten, wie weet is dat ook perfect 😀

    • Rinie van Oers says:

      5 sterren
      Na een paar recepten te geprobeerd heb klopt de you recept wel alleen oven tijd was bij mijn 11 minuten dus gewoon goed kijken
      Mijn vrouw was erg blij
      Groeten uit Turkije

    • erg leuk en makkelijk recept! heb hem nu al diverse keren gemaakt en hier een aantal experimenten op los gelaten.
      tip 1 : als je moeite hebt om hem niet te gaar te krijgen ? druk na het vullen van je bakvorm een stukje pure chocolade naar het midden. dit zal niet rijzen en vloeibaar blijven. als de rest dan te gaar is heb je altijd nog een vloeibare binnenkant.

      tip 2 : voor de echt choco en suiker addicts is dit mijn favo geworden. druk een blokje witten chocolade naar het midden ( na het vullen van de bakvorm ) bak af zoals het recept vraagt.
      na het omdraaien op het bord besprenkel je de bovenkant met wat rietsuiker. brand de rietsuiker af met een (creme brullee ) brander.

      smulluuuuh!!! 🙂

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Beoordeel dit recept