Kip cashew, een lekkere snelle en makkelijke maaltijd uit de wok. Malse kip, groene groenten en rijst in een waanzinnig lekkere (zelfgemaakte) woksaus. Deze wil je maken!
Heerlijke woksaus
Weet je wat zo lekker is? De saus van deze kip cashew is zó smaakvol. Door de combinatie van oestersaus, sojasaus, sesamolie, witte peper, suiker en rijstazijn is het gerecht in perfecte smaakbalans. Het past perfect bij de groene groenten, rijst, malse kip en natuurlijk de cashewnoten.

De lekkerste kip cashew
Een tip om de kip boterzacht en supermals te krijgen net zoals in een Chinees restaurant is als volgt. Het klinkt een beetje gek, maar probeer het eens. Je zult versteld staan van het resultaat! Ongeveer 10-15 minuten voor je begint, doe je de kip in een ruime schaal en schep hier 2 theelepels baking soda door en laat dit 10 minuten marineren.
Malse kip
Spoel de kip hierna goed af met water zodat alle baking soda van de kip is (doe je dit niet dan wordt de kip gigantisch zout…) en marineer daarna de kip zoals omschreven in het recept. Zó lekker en zo makkelijk is het om super malse kip uit de wok te krijgen. Ik gebruik deze ‘truc’ al jaren, aanrader!

Groene groenten erbij
Dit kip cashew recept is lekker met broccoli, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor sperziebonen, edamame, bimi (baby broccoli) of wat dacht je van peultjes of groene paprika.
Ongeacht welke groene groenten je ook kiest, de bereidingswijze is voor alle groenten bijna gelijk. Even wat water met een snuf zout aan de kook brengen en daarna de groenten kort blancheren tot ze beetgaar zijn.

Wokken maar
De groenten doe je vervolgens in de wok erbij en wokken maar! Zo simpel is deze Thaise kip cashew en echt fantastisch lekker. Hou je van wokken? Deze wokgerechten zijn ook een aanrader! Of wat dacht je van biefstuk uit de wok? Ook heerlijk!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram rijst
- 400 gram kipfilet (in blokjes)
- 2 theelepels maizena
- 1½ theelepel rijstazijn
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 theelepels sojasaus
- 4 eetlepels water
- 2 theelepels witte peper
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels sesamolie
- 300 gram groene groenten (bijv. broccoli in kleine roosjes)
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 eetlepel gember (vers – geraspt)
- 100 gram cashewnoten (ongezouten)
- olie, witte peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Marineer de kip eventueel eerst met de bakingsoda zoals hierboven beschreven, spoel af, dep droog en doe de kip daarna in een ruime kom met 2 theelepels maizena en 1 theelepel rijstazijn. Laat dit vervolgens 5 minuten marineren.
- Zet ondertussen een andere pan met water en een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
- Ook maak je alvast de woksaus klaar. Dit doe je door de oestersaus, sojasaus, water, witte peper, suiker, ½ theelepel rijstazijn, sesamolie en een snufje zout in een ruime kom te doen en dit goed door elkaar te mixen.
- Tegelijkertijd kook je de groenten een paar minuten tot ze beetgaar zijn.
- Als de kip klaar is met marineren, doe je wat olie in een wok en fruit je de ui en gember aan.
- Doe dan de kip erbij, even kort wokken en dan de saus erbij. Even omscheppen en voeg dan de groenten toe. Op het laatst de cashewnoten erbij en meng alles nog even goed door elkaar.
- Serveer met de gekookte rijst en garneer naar smaak met sesamzaadjes of dunne ringen bosui. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Sophie says:
Heerlijk dit gerecht! Dankjewel Eef voor al je inspiratie, zo fijn….
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat lief, dankjewel Sophie!
Linda says:
Superlekker, je kunt vantevoren alles al voorbereiden en ik heb nu een heerlijke, zelfgemaakte woksaus die ik vaker ga gebruiken! Heb er wel sambal badjak ingedaan ipv peper.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Heerlijk ook met sambal 🙂
Jeroen says:
Hi Eef,
Er staat maizena, maar je zegt ook “baking soda”. Welke is beste om te gebruiken? Dankjewel!
Eef says:
Beide, je kunt de kip eerst marineren in bakingsoda om het zo mals mogelijk te maken. Die uitleg lees je in de tekst boven het recept, zie ook stap 2 🙂
Rene says:
top recept heerlijk gegeten
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen!
Marisca Willemsen says:
Hoi Eef,
Kan ik ipv sesamolie ook walnootolie nemen ( of een andere?)
Eef says:
Nee dat geeft echt een compleet andere smaak, zo ontzettend lekker! Als je het niet hebt of niet kan vinden zou ik het weglaten
Monique says:
Hallo Eef,
Ik wil deze gaan maken voor 20 personen. Het recept geeft dan 10 theelepels witte peper aan. Is dat niet heel erg veel?
Groetjes Monique
Eef says:
Op 20 mensen valt dat best mee 😉 Als je gevoel anders zegt zou ik eerst de helft doen en dan naar smaak later extra toevoegen. Dan weet je zeker dat het niet teveel is.
Janneke says:
Heerlijk gegeten, heb de kip met backing soda behandeld en inderdaad boterzachte kip. Voor 4 personen was het iets te weinig, te lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Haha ja dat is wel vaak het probleem dan hè 😉
Renate says:
Verrassend lekker!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Renate!
Kaat says:
Wanneer je meer woksaus maakt, hoe lang kun je dit bewaren?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Als je de saus goed laat afkoelen en vervolgens afgedekt in de koelkast zet blijft hij denk ik wel tot een week goed! Altijd even ruiken en proeven bij twijfel. 😉
Helen Van Deijl says:
Heerlijk gerecht, voor herhaling vatbaar!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Helen!