Biefstuk uit de wok met groenten. Een heerlijke maaltijd uit de wok met biefstuk, broccoli, shiitake, taugé, rijst en een heerlijke zelfgemaakte ‘woksaus’. Makkelijk om te maken, snel klaar en gezond.
Dit recept maak ik al jaren en het staat met enige regelmaat bij ons op tafel. In de loop van de jaren heb ik het recept steeds iets aangepast en eerlijk is eerlijk, zoals ik het recept nu heb vind ik hem het allerlekkerste. Dus ik vond het de hoogste tijd het recept met je te delen samen met tips voor mijn favoriete ingrediënten uit de Chinese keuken zodat jij hem thuis ook net zo lekker kunt maken. Mijn absolute go-to smaakmaker voor snelle wokgerechten is de Premium Oestersaus van Lee Kum Kee. Zo lekker en deze oestersaus geeft direct lekker veel smaak aan je gerecht.
Biefstuk uit de wok
Dit is zo’n makkelijk en lekker recept. Een snelle, lichte en gezonde maaltijd voor op de drukke dagen. Binnen 20 minuten staat dit gerecht uit de wok met biefstuk al op tafel. Je zult versteld staan van de heerlijke, Aziatische smaak. Voor dit gerecht ben ik geïnspireerd door de Chinese keuken. Zoals je weet is China een heel groot land en zijn er verschillende keukens te vinden in het land zelf, zoals de Shangdong keuken waar ik inspiratie vond voor dit recept. De Shangdong keuken staat bekend om umami, zout, zoet & zuur. Voor het zoetzure aspect serveer ik lekker wat ingelegde zoetzure komkommer bij de biefstuk uit de wok. Dat zijn niet alleen extra groenten, maar het zorgt ook voor een lekkere frisse en knapperige bite bij dit gerecht.
Shangdong keuken
Ik hou van Aziatisch koken, dat is je misschien al wel een beetje duidelijk als je mijn blog al langer volgt. Alle ingrediënten voor dit recept kun je trouwens prima halen bij de supermarkt. Maar als je net als ik dol bent op de Aziatische keuken, dan heb je het meeste ingrediënten waarschijnlijk wel in huis. De heerlijke Aziatische sauzen die voor veel smaak zorgen, vind je ook gewoon in de supermarkt. Mijn favoriete merk is, dat zal vast geen verrassing voor je zijn: Lee Kum Kee.
Aziatische smaakmakers
De Lichte Premium Sojasaus van Lee Kum Kee heb ik standaard in huis en ook de Premium Oestersaus is een vast item in mijn keukenkastje. Als we het over umami hebben, dat bereik je zeker met deze sauzen. Zoveel smaak en zo ontzettend lekker! Je vindt beide sauzen, evenals Lee Kum Kee Sesamolie, gewoon bij je lokale supermarkt. Ideaal! Overigens vind je daar ook alle andere ingrediënten. Ik ben trouwens voor dikke noedels gegaan dit keer, maar je kunt ook gewone Chinese einoedels gebruiken of mihoen, beide erg lekker.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 275 gram biefstuk
- 2 stuks bosui
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 300 gram broccoli
- 100 gram shiitake
- 300 gram noedels
- 2 theelepels maizena
- ½ eetlepel Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus
- 2 theelepels azijn (bijv. rijstazijn)
- 75 gram taugé
- olie om te bakken
- ingelegde komkommer (optioneel)
- 3 eetlepels Lee Kum Kee Premium Oestersaus
- 1 eetlepel Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus
- 1 theelepel witte peper
- 2 theelepels sesamolie
- 1 eetlepel suiker
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de biefstuk in dunne reepjes. Snij de bosui en ui in dunne ringen en snij de knoflook fijn. Snij de roosjes van de broccoli. Borstel de shiitake schoon en snij in plakjes.
- Zet een pan water op het vuur met een snuf zout en blancheer* hierin de broccoli.
- Kook ondertussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
- Doe de biefstuk in een kom en schep hier 2 theelepels maizena, ½ eetlepel sojasaus en 2 theelepels azijn door en laat dit even een minuut of 5 á 10 marineren.
- Verhit een beetje olie in de wok en bak de shiitake tot deze gaar is. Schep het uit de wok en hou apart.
- Maak ondertussen de 'woksaus' door alle ingrediënten hiervoor te mengen.
- Verhit een beetje olie in de wok en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg dan de biefstuk toe en bak dit kort mee.
- Voeg dan de bosui en de broccoli toe. Even kort wokken en dan de saus toevoegen. Wok alles nog enkele minuten zodat de saus iets reduceert en dikker wordt.
- Tot slot doe je de taugé en de shiitake erdoor, deze wok je heel kort even mee.
- Schep de noedels erbij en serveer met de ingelegde komkommer. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Lee Kum Kee. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Corry says:
Dat ziet er goed uit en ga ik vanavond maken. Ben benieuwd ?
Rita Nijdam says:
Heerlijk recept, zeer smaakvol. Gemaakt met oosterse wokgroenten.
Knoflook, rode peper en vers geraspte gember toegevoegd na het bakken vd biefstukreepjes. Biefstukreepjes uit de pan laten rusten onder aluminiumfolie.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Mmm, klinkt heerlijk 😀
Conny Brizee says:
Ik heb dit recept nu enkele malen gemaakt en het is echt heerlijk. Het enige wat ik aanpas voor 2 personen is de biefstuk. Ik neem 3 ons voor 2 personen anders vind ik het wel een beetje weinig vlees. Wat ik ook zo leuk vindt aan de recepten is dat je zo langzamerhand wat extra kruiden en sauzen aanschaft die je normaliter misschien niet zo snel zou kopen. Echt leuk om iedere keer wat van jouw recepten te mogen maken. Ik ga nu de bloemkoolschotel voor vandaag maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Conny, fijn om te horen! En je kunt inderdaad makkelijk te hoeveelheid vlees aanpassen. Kook ze!