Ingelegde Komkommer

Ingelegde Komkommer

Ingelegde komkommer, ook wel ingemaakte komkommer genoemd, is een fantastisch lekker maar o zo simpele bijgerecht dat je vrijwel overal bij kunt serveren. Ideaal voor bij (pittige) Aziatische gerechten maar ook tijdens een barbecue of wat dacht je van gewoon ‘zo’ of wat plakjes op een broodje belegd met bijvoorbeeld wat kaas of hummus, heerlijk. Snel gemaakt en lekker lang houdbaar in je koelkast mits afgesloten in een bakje of weckpot (dat serveert ook meteen leuk). Naar horen zeggen kun je dit zelfs circa een maand bewaren in je koelkast maar daar kan ik je helaas geen garantie opgeven want bij mij is dit binnen een dag of 2 á 3 wel op; zo lekker is ingelegde komkommer!

Ingelegde komkommer is een recept waarmee je volop kunt variëren door verschillende kruiden toe te voegen en het geheel kunt aanpassen naar je eigen smaak. Het is lekker fris door de komkommer en heeft een goede verhouding tussen het zure (azijn) en het zoete (suiker) maar ook een heel licht pittige ondertoon tenzij je natuurlijk voor extra pittig gaat en de hoeveelheden rode peper of gemalen chili aanpast, dat is aan jou. Zo, al veel te veel tekst voor zo’n lekker makkelijk gerechtje dus hup! de keuken in 😉

Wat heb je nodig voor 1 ruime kom ingelegde komkommer:

Bereidingstijd: 10 minuten (+ 1 nacht in de koelkast)

  • 1 stevige komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 3 el suiker
  • 1/2 tl citroensap
  • zwarte peper
  • 1/2 rode peper of 1/2 tl gemalen chili

Hoe je ingelegde komkommer maakt:

1. Was de komkommer even in koud water af. Je kunt de komkommer schillen als je dat wil; zelf doe ik dat meestal niet. Je kunt ook een deel schillen dwz een reepje wel een reepje niet (om en om) zodat er een leuk patroon ontstaat hierbij kun je kiezen wat je zelf wil. Snij de komkommer in dunne plakjes en leg deze in een ruime kom.

2. Snipper de kleine rode ui (of een halve grote) fijn en als je rode peper gebruik verwijder je de zaadlijsten en snij je een 1/2 rode peper in dunne ringetjes. Je kunt i.p.v. rode peper namelijk ook kiezen voor 1/2 tl gemalen chili. Doe de ui en de rode peper (of gemalen chili) bij de komkommer.

3. Voeg 100 ml azijn, 100 ml water, 3 el suiker en 1/2 tl citroensap toe. De komkommer moet nu net onder ‘water’ staan (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water toe). Breng op smaak met (versgemalen) zwarte peper.

4. Meng dit goed door elkaar en doe het in een weckpot of afgesloten bak en zet dit minimaal 1 nachtje in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken en het suiker oplost.

Ingelegde KomkommerEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 gedachtes op “Ingelegde Komkommer”

  1. Avatar

    Héél blij met dit recept!
    Zelf koop ik bijvoorbeeld mijn augurkjes steeds bij de Turkse supermarkt omdat ik in de Nederlandse supermarkt alleen maar ‘zoet-zuur’ kan vinden en daar houd ik niet van. Ik heb graag zure cornichons.
    Met dit recept kan ik ze nu zelf maken. Laat ik gewoon de suiker weg!

    1. Wat een leuk idee om hiermee zelf ingelegde augurkjes te maken. Zure cornichons zijn een heerlijk bijgerecht. Zelf zou ik misschien nog dan wat peperbolletjes ipv gemalen peper en misschien wat dille of kruidnagel erbij doen en inderdaad dan zonder de suiker, lekker! Je brengt me op ideeën 😉

    1. Grappig hoe smaken toch verschillen eigenlijk; zelf vind ik juist die combi met zoet/ zuur zó lekker in dit bijgerechtje maar wellicht zonder de suiker ook lekker; alleen denk ik wel dat ik die combi zoet/ zuur zou missen… aan de andere kant kun je met andere smaakmakers er ook weer een heerlijke variatie op maken, hmm…. ideeën, ideeën haha 😉

  2. Avatar

    Heerlijk hoor, Lijkt een beetje op de Surinaamse sambal die ik voorheen wel eens maakte , maar dan heel fijn gesneden, met madame Jeanette pepers

  3. Pingback: Foodblogswap: Rendang Daging (Indisch Stoofvlees) | Eef Kookt Zo

  4. Pingback: Nasi Goreng | Eef Kookt Zo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top