Ingelegde komkommer, ook wel ingemaakte komkommer genoemd, is een fantastisch lekker maar oh zo simpele bijgerecht dat je vrijwel overal bij kunt serveren. Ideaal voor bij (pittige) Aziatische gerechten, maar ook tijdens een barbecue of wat dacht je van gewoon ‘zo’ of wat plakjes op een broodje belegd met bijvoorbeeld wat kaas of hummus, heerlijk.
Komkommer inmaken
Het is snel gemaakt en lekker lang houdbaar in je koelkast mits afgesloten in een bakje of weckpot (dat serveert ook meteen leuk). Naar horen zeggen kun je dit zelfs circa een maand bewaren in je koelkast, maar daar kan ik je helaas geen garantie van geven, want bij mij is dit binnen een dag of 2 á 3 wel op; zo lekker is ingelegde komkommer!
Ingelegde komkommer
Ingelegde komkommer is een recept waarmee je volop kunt variëren door verschillende kruiden toe te voegen en geheel kunt aanpassen naar je eigen smaak. Het is lekker fris door de komkommer en heeft een goede verhouding tussen het zure (azijn) en het zoete (suiker), maar ook een heel licht pittige ondertoon. Tenzij je natuurlijk voor extra pittig gaat en de hoeveelheden rode peper of gemalen chili aanpast, dat is aan jou. Zo, al veel te veel tekst voor zo’n lekker makkelijk gerechtje dus hup, de keuken in 😉 .

Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 kleine rode ui
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- 3 eetlepels suiker
- ½ theelepel citroensap
- zwarte peper
- ½ rode peper of ½ theelepel gemalen chili
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Was de komkommer. Je kunt de komkommer schillen, zelf doe ik dat meestal niet. Je kunt ook een deel schillen, een reepje wel een reepje niet (om en om) zodat er een leuk patroon ontstaat. Snij de komkommer in dunne plakjes en leg deze in een ruime kom.
- Snipper de rode ui fijn en als je rode peper gebruikt, verwijder je de zaadlijsten en snij je het in dunne ringetjes. Doe de ui en de rode peper (of gemalen chili) bij de komkommer.
- Voeg de azijn, het water, suiker en de citroensap toe. De komkommer moet nu net onder 'water' staan (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water toe). Breng op smaak met (versgemalen) zwarte peper.
- Meng dit goed door elkaar en doe het in een weckpot of afgesloten bak en zet dit minimaal 1 nachtje in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken en de suiker oplost.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hoi Eef, welke azijn gebruik je?
kun je in plaats van de suiker ook een zoetstof nemen?
Ik heb geen ervaring met zoetstof dus ik kan je er helaas niet over informeren
Kan het nu gemaakt en dan
vanavond eten
Ja hoor prima, ik bewaar dit rustig een weekje in de koelkast 🙂
Hoi Eva,
Een jonge kookliefhebber hier! Wat een fijn, simpel recept voor een heerlijk bijgerecht! Ik heb het laatst gemaakt voor bij de nasi goreng en het viel erg in de smaak hier thuis. Ga ik zeker vaker maken, bedankt!
Hi Justin! Dank je wel voor je enthousiaste reactie! Fijn dat het je zo gesmaakt heeft (en inderdaad onmisbaar bij nasi goreng) 🙂
Hallo Eef
Klopt het dat ik dit recept ingelegde komkommers niet kan opslaan ?
Gr. Sandra
Klopt inderdaad omdat het nog in de oude stijl stond, als het goed is, moet het nu wel lukken 🙂
Ik ben helaas geen superkok, maar door jou gerechten wordt het wel leuk????????????
Dit bijgerecht gaan we zeker proberen
Wat een ontzettend mooi compliment, dankjewel 🙂
[…] veel groenten en wat vlees, een gebakken ei en als bijgerecht kroepoek en eventueel wat ingelegde komkommer erbij, lekker. Helemaal lekker met een ijskoud biertje […]
[…] Serveer met rijst, ingelegde komkommer en/of wat frisse […]
Dat klinkt heerlij, ga ik zeker een keer maken!
Leuk! Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
Ik heb het gemaakt en het is werkelijk heerlijk!
Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂
Heerlijk hoor, Lijkt een beetje op de Surinaamse sambal die ik voorheen wel eens maakte , maar dan heel fijn gesneden, met madame Jeanette pepers
Ja, inderdaad! Dat vond ik trouwens ook echt een heerlijke bijgerecht én lekker pittig door de pepers, yum!
Oh lekker zeg. Ik zou het suiker dan ook achterwege laten, denk ik.
Grappig hoe smaken toch verschillen eigenlijk; zelf vind ik juist die combi met zoet/ zuur zó lekker in dit bijgerechtje maar wellicht zonder de suiker ook lekker; alleen denk ik wel dat ik die combi zoet/ zuur zou missen… aan de andere kant kun je met andere smaakmakers er ook weer een heerlijke variatie op maken, hmm…. ideeën, ideeën haha 😉
Ik heb het net gemaakt en staat nu in de koelkast
Lekker!
Ik doe vaak ipv suiker gembersiroop heel erg lekker en gezond
Hmmm…heerlijk! Ik doe ook wel eens plakken komkommer in het zuur van de augurken. Hergebruik! 🙂
Daar ben ik altijd een voorstander van; hergebruik. Goede tip! Zonde om iets goeds weg te gooien toch 😉
Héél blij met dit recept!
Zelf koop ik bijvoorbeeld mijn augurkjes steeds bij de Turkse supermarkt omdat ik in de Nederlandse supermarkt alleen maar ‘zoet-zuur’ kan vinden en daar houd ik niet van. Ik heb graag zure cornichons.
Met dit recept kan ik ze nu zelf maken. Laat ik gewoon de suiker weg!
Wat een leuk idee om hiermee zelf ingelegde augurkjes te maken. Zure cornichons zijn een heerlijk bijgerecht. Zelf zou ik misschien nog dan wat peperbolletjes ipv gemalen peper en misschien wat dille of kruidnagel erbij doen en inderdaad dan zonder de suiker, lekker! Je brengt me op ideeën 😉