Een heerlijke romige champignonsoep bomvol met champignons. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker! Ik vertel je hoe…
Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld, liefde en natuurlijk een soeppan of hoge pan: hiermee kom je al heel eind.
De basis van een lekkere soep
Voor de bouillon van deze soep gebruik ik champignonbouillon. Gewoon 2 blokjes wat voldoende is voor een liter bouillon. Supermakkelijk en je hebt direct een smaakvolle basis voor je soep. Je kunt ook kiezen voor bouillonpoeder welke laag is in zout bijvoorbeeld. Als je iets meer tijd en zin hebt, kun je natuurlijk ook een zelf getrokken bouillon als basis gebruiken voor dit recept. Aan jou de keuze.

Zelf champignonsoep maken, wat heb je nodig?
Eigenlijk heb je voor zelfgemaakte champignonsoep maar een handjevol ingrediënten nodig. Ik gebruik zelf het liefst kastanjechampignons, maar je kunt ook gewone champignons gebruiken. Verder heb je ui, knoflook, kruiden, kookroom en een beetje bloem nodig om er een gebonden soepje van te maken. De room maakt het lekker romig en voor mij is een champignonsoep dan ook niet compleet zonder een scheutje room erdoor.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere, makkelijke en snelle soepen? Bekijk hier mijn favoriete snelle soepen die je allemaal binnen een half uur kunt maken: 9 x snelle soepen.


Ingrediënten
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter champignonbouillon
- 150 ml kookroom (of vegan room)
- boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
- Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
- Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Hi Eef,
Zie nergens staan waar de tijm wordt toegevoegd. Wanneer doe je dat?
Groet Robbie
Bij stap 4 🙂
Heb al meerdere keren champignonsoep gemaakt. maar als ik hem dan de andere dag zachtjes opwarmt is hij zo dus geworden. Wat doe ik fout.???
Ik begrijp je vraag niet helemaal? Ik denk dat ‘dus’ een Typo is, bedoel je dun of iets anders?
heb dit gemaakt voor 2de kerstdag als voorgerecht en was super lekker,maar ook tussendoor in een weekend is dit een feest.
Wat superleuk om te horen! Bedankt voor het delen.
Heerlijk soepje! Had geen verse kruiden in huis en wel zin in deze soep dus heb gedroogde zeekraal gebruikt. Erg lekker.
Oh dat klinkt super, leuk om te horen!
Qua smaak lekker maar te dun. De bloem klont aan elkaar en blend niet met de rest. Beter maïzenapapje papje maken!
Je moet de bloem echt even meebakken met het vet en de champignons daarna voeg je de vloeistof, dit is de basis van een roux waardoor de soep bind.
Heerlijke soep! Ik had geen champignon boullion en heb dit met groente boullion gedaan. Klopt het dat je een soort vet kleur over de soep krijgt? Na het koken is het weg en daarna trekt het weer terug
Fijn om te lezen! Hmm, dat heb ik zelf niet ervaren. Maar kan wellicht te maken hebben met het soort bouillon.
Hoi.. Eetlepels bloem , zijn die afgestreken?
Ga deze soep zaterdag maken voor 3 gasten… ben benieuwd 😉
Wij gebruiken vaak Amerikaanse eetlepels (tablespoons), dat is voor meestal (afhankelijk van hoe groot je lepel is) een volle eetlepel.
Heerlijk soepje! Ik had wel 2 kippenbouillonblokjes gebruikt en 5 teentjes knoflook 🙂 deze ga ik zeer zeker vaker maken
Hallo Eef, heb de soep gemaakt met tuinkruidenbouillon, Echt heerlijk en ipv kookroom had ik nog een pakje houdbare slagroom staan. Was erg lekker en super makkelijk te maken. Dank je wel om dit met ons te delen. Gr Conny
Hi Conny! Wat fijn om te horen, dat klinkt heerlijk 🙂
De soep is heerlijk! Binnenkort wil ik het graag maken voor een grote groep. Als ik alle ingrediënten keer vier doe, moeten er 12 teentjes knoflook in. Is dat niet erg veel?
Bedankt alvast!
Niet in verhouding met de 2000 gram champignons die je dan ook nodig hebt 🙂 Maar minder knoflookteentjes kan natuurlijk altijd, gewoon lekker naar smaak en eigen inzicht maken en tussendoor proeven 🙂
hoi eef,
toeval bestaat ,toevallig niet, maar toch ik was al van plan een paddenstoelensoep te maken.was bij aldi en combi duitsland, men had daar fond in aanbiedig(tijd van stoofpotjes ed) en een bak wilde paddenstoelen.jammer , maar ben niet zo van dat nep vega, probeer er maar van vega gehakt soepballen te maken, smaakt nergens naar, dan liever zonder. vlees koop ik bio, zoek een kip uit, slager aan overkant maakt er spul van, ook van aangereden hert fasant konijn/haas,Lijkt me beter dan vuilverbrander
maar goed, en idd kookroom, werkt altijd in soep of sausen stoofpotjes/hachee en die kan prima plantaardig zijn.Ben in luxe positie, wonen op platteland, kan zien hoe boer met dingen omgaat en mijn supermarkt daar verse spullen vandaan haalt, wanneer hun zeggen coop/plus nu, dat kom daarvan aadappels boer aalders, dan ken ik hem.krieltjes zijn lekker, helemaal als je zelf uit de grond mocht halen, het is meer werk maar lekkerder is er niet. denk dat ik al vega / duurzaam was voor de hipe begon
Kun je deze soep een dag van tevoren maken, of gaat het dan schiften door de kookroom?
Hi Hetty, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar als je hem volledig laat afkoelen alvorens je hem in de koelkast zet om te bewaren denk ik dat het wel goed moet komen. Kook ze!
hai hety,
kookroom schift niet echt andere soorten room wel, De tip is voor alle room,langzaam verwarmen voor je bij gerecht doet hetzij soep of saus.
room shift door verschil temperatuur van het product en wat je op heb staan,Vooral met verse room, kook room heeft dat effect stukken minder en met plantaardig heb je er zeker geen last van zijn andere eiwitten