Een heerlijke romige champignonsoep bomvol met champignons. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker! Ik vertel je hoe…
Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld, liefde en natuurlijk een soeppan of hoge pan: hiermee kom je al heel eind.
De basis van een lekkere soep
Voor de bouillon van deze soep gebruik ik champignonbouillon. Gewoon 2 blokjes wat voldoende is voor een liter bouillon. Supermakkelijk en je hebt direct een smaakvolle basis voor je soep. Je kunt ook kiezen voor bouillonpoeder welke laag is in zout bijvoorbeeld. Als je iets meer tijd en zin hebt, kun je natuurlijk ook een zelf getrokken bouillon als basis gebruiken voor dit recept. Aan jou de keuze.
Zelf champignonsoep maken, wat heb je nodig?
Eigenlijk heb je voor zelfgemaakte champignonsoep maar een handjevol ingrediënten nodig. Ik gebruik zelf het liefst kastanjechampignons, maar je kunt ook gewone champignons gebruiken. Verder heb je ui, knoflook, kruiden, kookroom en een beetje bloem nodig om er een gebonden soepje van te maken. De room maakt het lekker romig en voor mij is een champignonsoep dan ook niet compleet zonder een scheutje room erdoor.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere, makkelijke en snelle soepen? Bekijk hier mijn favoriete snelle soepen die je allemaal binnen een half uur kunt maken: 9 x snelle soepen.

Champignonsoep
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter champignonbouillon
- 150 ml kookroom
- boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
- Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
- Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.
17 reacties op “Champignonsoep met kastanjechampignons”
Waarom kom ik altijd recepten tegen met ingrediënten waarvan ik niet eerder gehoord hebt dan wel niet weet waar te koop.
V.w.b.de soep waar koop ik of hoe maak ik champignon bouillion?
Dit kun je het makkelijkste maken van bouillonblokjes. Die kun je vinden bij elke supermarkt 🙂
Lekker! Al zagen een paar in het gezin liever de ui en knoflook met staafmixer bewerkt.
En snel klaar, mooi voor op zaterdagmiddag.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
(Room)boter is niet vegan he 😉
Dat kan zeker wel, je hebt tegenwoordig namelijk vegan (room)boter die smaakt als roomboter maar vegan is van Flora Plant (in een gezouten en ongezouten variant) 😉
Beste champignonsoep ever.
Heb i.p.v. 500 gr kastanjechampignons 300 gr en 200 gr paddenstoelenmelange gebruikt. Ook erg lekker.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Was echt super heerlijk!
Dit wordt een blijvertje 😛
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Beste Eef, heerlijk soepje. 2 vragen:
Ik heb geleerd om de bouillon in gedeeltes toe te voegen om klontjes tegen te gaan. En wat doe je met de boter. Ik vind die niet meer terug in de beschrijving. Ik hoor graag van je.
Dat moest inderdaad boter of olie zijn, ik heb het direct aangepast in het recept. Ik schenk zelf de bouillon er direct rustig bij en dat werkt voor mij prima. Voel je uiteraard vrij om het in delen toe te voegen als dat voor jou beter werkt 🙂
De soep was erg genieten.
Ook erg lekker met een halve bloemkool, broodje met zelfgemaakte kruidenboter en een glaasje witte wijn.
Een hebben de room weggelaten om het recept veganistisch te maken.
Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂 Ik heb laatst toevallig de room van oatly geprobeerd en die was erg lekker en vegan (tipje 😉 )
de room weglaten zodat de soep veganistisch wordt, maar dan wel een boordje met kruidenboter erbij..? :))
Je kunt heel eenvoudig vegan kruidenboter zelf maken met plantaardige boter of misschien ook wel kopen tegenwoordig dus niet het is niet zo gek 😉
Is extra lekker als je het maakt met kokosolie, en dan nog een klont boter erbij zodra je de champignons in de pan hebt gedaan.