Champignonsoep

Champignonsoep met kastanjechampignons

Een heerlijke romige champignonsoep bomvol met champignons. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker! Ik vertel je hoe…

Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld, liefde en natuurlijk een soeppan of hoge pan: hiermee kom je al heel eind.

De basis van een lekkere soep

Voor de bouillon van deze soep gebruik ik champignonbouillon. Gewoon 2 blokjes wat voldoende is voor een liter bouillon. Supermakkelijk en je hebt direct een smaakvolle basis voor je soep. Je kunt ook kiezen voor bouillonpoeder welke laag is in zout bijvoorbeeld. Als je iets meer tijd en zin hebt, kun je natuurlijk ook een zelf getrokken bouillon als basis gebruiken voor dit recept. Aan jou de keuze.

Ingredienten champignonsoep_

Zelf champignonsoep maken, wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je voor zelfgemaakte champignonsoep maar een handjevol ingrediënten nodig. Ik gebruik zelf het liefst kastanjechampignons, maar je kunt ook gewone champignons gebruiken. Verder heb je ui, knoflook, kruiden, kookroom en een beetje bloem nodig om er een gebonden soepje van te maken. De room maakt het lekker romig en voor mij is een champignonsoep dan ook niet compleet zonder een scheutje room erdoor.

Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere, makkelijke en snelle soepen? Bekijk hier mijn favoriete snelle soepen die je allemaal binnen een half uur kunt maken: 9 x snelle soepen.

Champignonsoep met kastanjechampignons

Champignonsoep

Champignonsoep

Makkelijk recept voor champignonsoep met kastanjechampignons.
4.20 van 188 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter champignonbouillon
  • 150 ml kookroom (of vegan room)
  • boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
  • Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
  • Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
  • Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.

handig om te weten:

Wil je dit recept volledig vegan maken, gebruik dan plantaardige kookroom en (room)boter.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 139kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 5g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 2g
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Champignonsoep

Champignonsoep Pinterest Collage

69 reacties op “Champignonsoep met kastanjechampignons

  • Klaas Groen says:

    Waarom kom ik altijd recepten tegen met ingrediënten waarvan ik niet eerder gehoord hebt dan wel niet weet waar te koop.
    V.w.b.de soep waar koop ik of hoe maak ik champignon bouillion?

  • Beste Eef, heerlijk soepje. 2 vragen:
    Ik heb geleerd om de bouillon in gedeeltes toe te voegen om klontjes tegen te gaan. En wat doe je met de boter. Ik vind die niet meer terug in de beschrijving. Ik hoor graag van je.

    • Dat moest inderdaad boter of olie zijn, ik heb het direct aangepast in het recept. Ik schenk zelf de bouillon er direct rustig bij en dat werkt voor mij prima. Voel je uiteraard vrij om het in delen toe te voegen als dat voor jou beter werkt 🙂

  • 5 sterren
    De soep was erg genieten.
    Ook erg lekker met een halve bloemkool, broodje met zelfgemaakte kruidenboter en een glaasje witte wijn.
    Een hebben de room weggelaten om het recept veganistisch te maken.

  • Henriette Koster says:

    Lekker soepje! Gisteravond de risotto met kastanjechampignons gemaakt. Van restant vandaag champignonsoep gemaakt. Lekker romig met de kookroom er bij. Dit is een blijvertje..net als de risotto.

  • 5 sterren
    Super makkelijk te maken en ERG lekker. Zelf 2 kleine rode uitjes gefruit en gebruikt in de soep.
    Deze ga ik sowieso vaker maken ! Twee dagen van genoten.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      De soep hoort inderdaad juist wat dikker te zijn. Ik weet niet waar het mis is gegaan, maar je kunt de soep ook altijd iets meer laten inkoken als je het wat dikker wilt 🙂

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Dat verschilt per merk/soort bouillon, meestal is het 1 blokje per 500 ml, maar soms ook weleens 1 per liter. Dat staat op de verpakking van de bouillonblokjes 🙂

        • klopt idd, heb laatst vele gehaald, was aanbieding van maggi bij suprmarkt voor 10 euro,gratis bezorging, dus 10 euro aan blokjes en dan heb je veel, mijn advies net wat meer water, water verdampt en wordt het gauw te zout (er zit veel zout in er zijn met minder zout). En mocht je genoeg tijd hebben, trek een boillion van een soeppakket(2 uur) merg pijpje aan hond van buren geven vind die je ook aardig 🙂 wat af scheppen steeds laten in dikken, je kan het tot een fond maken.wat niet meer is dan dikke boullion
          Wat ik doe, is lege bakjes kip kerrie tappas ofzo gebruiken en dan invriezen dan heb je altijd verse en geen blokjes nodig.Soms wel bijv hutspot koken blokje erin en je kan zout of aromat laten staan in kast. Dus reni misschien heb je er wat aan

  • Hoi,
    Vraagje, kan ik deze soep invriezen? En vooral, is de soep na ontdooien dan nog lekker…?
    Ik heb veel champignons over, maar kan de soep pas vrijdag gebruiken en het is nu dinsdag…
    Bedankt voor je reactie alvast 🙏

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Marissa! Ja dat kan: op de website van het Voedingscentrum vind je tips en bewaaradvies voor het invriezen van champignonsoep 🙂

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Hetty, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar als je hem volledig laat afkoelen alvorens je hem in de koelkast zet om te bewaren denk ik dat het wel goed moet komen. Kook ze!

    • hai hety,
      kookroom schift niet echt andere soorten room wel, De tip is voor alle room,langzaam verwarmen voor je bij gerecht doet hetzij soep of saus.
      room shift door verschil temperatuur van het product en wat je op heb staan,Vooral met verse room, kook room heeft dat effect stukken minder en met plantaardig heb je er zeker geen last van zijn andere eiwitten

  • hoi eef,
    toeval bestaat ,toevallig niet, maar toch ik was al van plan een paddenstoelensoep te maken.was bij aldi en combi duitsland, men had daar fond in aanbiedig(tijd van stoofpotjes ed) en een bak wilde paddenstoelen.jammer , maar ben niet zo van dat nep vega, probeer er maar van vega gehakt soepballen te maken, smaakt nergens naar, dan liever zonder. vlees koop ik bio, zoek een kip uit, slager aan overkant maakt er spul van, ook van aangereden hert fasant konijn/haas,Lijkt me beter dan vuilverbrander
    maar goed, en idd kookroom, werkt altijd in soep of sausen stoofpotjes/hachee en die kan prima plantaardig zijn.Ben in luxe positie, wonen op platteland, kan zien hoe boer met dingen omgaat en mijn supermarkt daar verse spullen vandaan haalt, wanneer hun zeggen coop/plus nu, dat kom daarvan aadappels boer aalders, dan ken ik hem.krieltjes zijn lekker, helemaal als je zelf uit de grond mocht halen, het is meer werk maar lekkerder is er niet. denk dat ik al vega / duurzaam was voor de hipe begon

  • 5 sterren
    De soep is heerlijk! Binnenkort wil ik het graag maken voor een grote groep. Als ik alle ingrediënten keer vier doe, moeten er 12 teentjes knoflook in. Is dat niet erg veel?
    Bedankt alvast!

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Niet in verhouding met de 2000 gram champignons die je dan ook nodig hebt 🙂 Maar minder knoflookteentjes kan natuurlijk altijd, gewoon lekker naar smaak en eigen inzicht maken en tussendoor proeven 🙂

  • Conny Brizee says:

    Hallo Eef, heb de soep gemaakt met tuinkruidenbouillon, Echt heerlijk en ipv kookroom had ik nog een pakje houdbare slagroom staan. Was erg lekker en super makkelijk te maken. Dank je wel om dit met ons te delen. Gr Conny

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wij gebruiken vaak Amerikaanse eetlepels (tablespoons), dat is voor meestal (afhankelijk van hoe groot je lepel is) een volle eetlepel.

  • 5 sterren
    Heerlijke soep! Ik had geen champignon boullion en heb dit met groente boullion gedaan. Klopt het dat je een soort vet kleur over de soep krijgt? Na het koken is het weg en daarna trekt het weer terug

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Fijn om te lezen! Hmm, dat heb ik zelf niet ervaren. Maar kan wellicht te maken hebben met het soort bouillon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept