Een heerlijke romige champignonsoep bomvol met champignons. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker! Ik vertel je hoe…
Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld, liefde en natuurlijk een soeppan of hoge pan: hiermee kom je al heel eind.
De basis van een lekkere soep
Voor de bouillon van deze soep gebruik ik champignonbouillon. Gewoon 2 blokjes wat voldoende is voor een liter bouillon. Supermakkelijk en je hebt direct een smaakvolle basis voor je soep. Je kunt ook kiezen voor bouillonpoeder welke laag is in zout bijvoorbeeld. Als je iets meer tijd en zin hebt, kun je natuurlijk ook een zelf getrokken bouillon als basis gebruiken voor dit recept. Aan jou de keuze.
Zelf champignonsoep maken, wat heb je nodig?
Eigenlijk heb je voor zelfgemaakte champignonsoep maar een handjevol ingrediënten nodig. Ik gebruik zelf het liefst kastanjechampignons, maar je kunt ook gewone champignons gebruiken. Verder heb je ui, knoflook, kruiden, kookroom en een beetje bloem nodig om er een gebonden soepje van te maken. De room maakt het lekker romig en voor mij is een champignonsoep dan ook niet compleet zonder een scheutje room erdoor.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere, makkelijke en snelle soepen? Bekijk hier mijn favoriete snelle soepen die je allemaal binnen een half uur kunt maken: 9 x snelle soepen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter champignonbouillon
- 150 ml kookroom
- boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
- Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
- Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Klaas Groen says:
Waarom kom ik altijd recepten tegen met ingrediënten waarvan ik niet eerder gehoord hebt dan wel niet weet waar te koop.
V.w.b.de soep waar koop ik of hoe maak ik champignon bouillion?
Eef says:
Dit kun je het makkelijkste maken van bouillonblokjes. Die kun je vinden bij elke supermarkt 🙂
Esmeralda says:
Ik heb ook een vraag over de bouillon. Hoe moet ik dit maken? Met blokjes groente bouillon ofzo? Of op een andere manier?
Eef says:
Ja dat kan gewoon van een blokje of poeder zijn gemaakt zoals aangegeven op de verpakking zodat je een liter hebt.
D.J.J de Graaf says:
Ik heb de soep gemaakt en hij is heerlijk.. de bouillonblokjes gekocht bij AH ..
Bertina says:
Lekker! Al zagen een paar in het gezin liever de ui en knoflook met staafmixer bewerkt.
En snel klaar, mooi voor op zaterdagmiddag.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sandra says:
(Room)boter is niet vegan he ????
Eef says:
Dat kan zeker wel, je hebt tegenwoordig namelijk vegan (room)boter die smaakt als roomboter maar vegan is van Flora Plant (in een gezouten en ongezouten variant) 😉
Frieda Jansen says:
Geweldig lekker en snel klaar!
Chris says:
Lekker smakelijk en snel op tafel
Ik heb wel iets meer bloem gebruikt om de soep iets meer te binden
Bedankt dat het dit wil delen
Anneke says:
Beste champignonsoep ever.
Heb i.p.v. 500 gr kastanjechampignons 300 gr en 200 gr paddenstoelenmelange gebruikt. Ook erg lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annelien says:
Kan je de soep ook pureren? Of gaat dat ten nadele van de textuur?
Eef says:
Ja dat zou ik bij deze soep inderdaad niet doen
Nigar says:
Was echt super heerlijk!
Dit wordt een blijvertje 😛
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Anna says:
Beste Eef, heerlijk soepje. 2 vragen:
Ik heb geleerd om de bouillon in gedeeltes toe te voegen om klontjes tegen te gaan. En wat doe je met de boter. Ik vind die niet meer terug in de beschrijving. Ik hoor graag van je.
Eef says:
Dat moest inderdaad boter of olie zijn, ik heb het direct aangepast in het recept. Ik schenk zelf de bouillon er direct rustig bij en dat werkt voor mij prima. Voel je uiteraard vrij om het in delen toe te voegen als dat voor jou beter werkt 🙂
Triple T says:
De soep was erg genieten.
Ook erg lekker met een halve bloemkool, broodje met zelfgemaakte kruidenboter en een glaasje witte wijn.
Een hebben de room weggelaten om het recept veganistisch te maken.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂 Ik heb laatst toevallig de room van oatly geprobeerd en die was erg lekker en vegan (tipje 😉 )
L says:
de room weglaten zodat de soep veganistisch wordt, maar dan wel een boordje met kruidenboter erbij..? :))
Eef says:
Je kunt heel eenvoudig vegan kruidenboter zelf maken met plantaardige boter of misschien ook wel kopen tegenwoordig dus niet het is niet zo gek 😉
L says:
Is extra lekker als je het maakt met kokosolie, en dan nog een klont boter erbij zodra je de champignons in de pan hebt gedaan.
Henriette Koster says:
Lekker soepje! Gisteravond de risotto met kastanjechampignons gemaakt. Van restant vandaag champignonsoep gemaakt. Lekker romig met de kookroom er bij. Dit is een blijvertje..net als de risotto.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Suzanne Mulder says:
De tijm maakten het af, heerlijk! Hij gaat op de favo lijst. Bedankt Eef.
Eef says:
Lekker he! Blij om dat te horen 😀
Ingrid says:
Is de soep nog met de staafmixer bereid?
Eef says:
Nee, dat is ‘ie niet 🙂
Lisette says:
Vandaag dé soep gemaakt. Heerlijk!!! Deze gaan we zeker vaker maken.
Bedankt voor het lekkere recept!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Trees says:
Kan ik er ook geitenkaas door doen?
Eef says:
Extra erdoor of in plaats van iets?
Marjolein says:
Je schrijft serveer direct. Kan de soep de dag daarna nog opgewarmd worden of gaan de champignons dan ter ziele?
Eef says:
Nee hoor dat kan prima. Goed laten afkoelen en bewaren (afgedekt) in de koelkast.
Toine says:
Super makkelijk te maken en ERG lekker. Zelf 2 kleine rode uitjes gefruit en gebruikt in de soep.
Deze ga ik sowieso vaker maken ! Twee dagen van genoten.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Nettie says:
Lekker soepje ,en makkelijk te maken
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Danielle says:
Vraagje! Is de ui te vervangen door sjalotjes?
Eef says:
Ja hoor dat kan zeker.
Franklin says:
Hoi Eef,
Heerlijk recept, dank je wel. Vraag: is het een half uur pruttelen zonder of met deksel?
Hoor het graag, fijne dagen.
Eef says:
zonder deksel 🙂
Rob says:
Hallo Eef,
Bedankt voor het recept, heel erg lekker en makkelijk te maken. Top!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annelies says:
Ik had er twee eetlepels bloem bij gedaan maar de soep was waterdun. Volgende keer maar verdubbelen denk ik?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
De soep hoort inderdaad juist wat dikker te zijn. Ik weet niet waar het mis is gegaan, maar je kunt de soep ook altijd iets meer laten inkoken als je het wat dikker wilt 🙂
Reni says:
Hoeveel champignon bouillonblokjes moeten erin? Dat staat er niet bij….
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat verschilt per merk/soort bouillon, meestal is het 1 blokje per 500 ml, maar soms ook weleens 1 per liter. Dat staat op de verpakking van de bouillonblokjes 🙂