Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington, een klassieker uit de Britse keuken. Wie kent hem niet? Een prachtig stuk rundvlees in een jasje van bladerdeeg en langzaam gegaard in de oven. Het is geen makkelijk gerecht want er kan best veel fout gaan, maar het is wel een waanzinnig lekker gerecht om te maken. Durf jij de uitdaging aan?

Als je het over beef wellington hebt, dan kan het bijna niet anders dan dat je aan de Britse chef Gordon Ramsey moet denken. Gordon Ramsey beef wellington, het is als je het mij vraagt onlosmakelijk met elkaar verbonden en ook écht zijn signature dish. Ik heb dan ook zijn recept aangehouden voor deze heerlijke Britse klassieker. Van wie kun je het nou beter leren dan van een Britse topchef? 😉

Beef wellington recept

Beef wellington is een lastig recept. Als je mij al langer volgt weet je dat ik van de lekkere, makkelijke en toegankelijke recepten ben. Ik zal maar eerlijk met je zijn: dat is dit niet. Integendeel, hij is bij mij ook in het verleden weleens flink mislukt helaas. Maar laat je dat niet weerhouden hoor, ga er lekker mee aan de slag en probeer het uit. Neem de tijd en lees de tips en het recept goed door. Dan lukt het jou zeker, daar ben ik van overtuigd. En daarbij, het is een veel te lekker gerecht om niet te maken. Zo’n prachtig pronkstuk voor op tafel tijdens het kerstdiner. Deze MOET je echt een keer proberen!

Beef wellington gordon ramsey

Tips voor de perfecte beef wellington

Om je alvast in de goede richting te sturen, zijn er een aantal dingen belangrijke tips die ik je graag wil meegeven:

  • Ga voor echt lekker vlees. Dit gerecht valt en staat ermee, zelfs als je hem net iets te ver doorgaard dan ‘red’ een heel goed stuk vlees je vaak nog een beetje.
  • Dep het vlees goed droog voor je het gaat bakken. Hierdoor kan je hem mooi aanbakken.
  • Neem de tijd. Het is een cliché, maar door tijd te nemen hou je er ook de rust voor en komt dit je gerecht alleen maar ten goede.
  • Gebruik een kernthermometer. Geen in huis? Dan is NU het moment om er echt een aan te schaffen. Je wilt de kerntemperatuur niet gokken want voor je het weet zit je met een te gare of te rauw stuk vlees.
  • Niet te snel aansnijden. Let hier echt op, wacht minimaal een kwartier of langer voor je hem gaat aansnijden. Snij je hem te vroeg aan dan kan het vocht eruit lopen en eindig je met een droog stuk vlees. Dus wacht liever iets langer dan korter. Beef wellington hoef je niet kokend heet te eten, integendeel.

Verder? Have fun! Ga er lekker mee aan de slag en geniet van het eindresultaat.

Zelf beef wellington maken

Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington, de Britse klassieker die je echt een keertje moet uitproberen. Een uitdagend gerecht, maar zo waanzinnig lekker!
4.57 van 66 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Opstijven koelkast: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol bladerdeeg (vers, uit de koeling - 270 gram*)
  • 1 kilo ossenhaas (aan een stuk)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 takje tijm (vers)
  • 100 ml witte wijn
  • 12 plakken prosciutto
  • 2 eigeel
  • klein scheutje melk
roomboter (ongezouten), olijfolie, peper en zout

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
    • Dep de ossenhaas droog, bestrooi met peper en zout.
    • Verhit ruim roomboter en olijfolie in de pan en bak de ossenhaas heel kort rondom aan zodat de buitenkant net aangebraden is en de binnenkant nog rauw. Haal uit de pan en laat afkoelen.
    • Snij de champignons heel fijn in kleine blokjes.
    • Verhit opnieuw een beetje olijfolie en wat roomboter in een pan en bak de champignons samen met een takje tijm tot ze zacht zijn.
    • Breng de champignons op smaak met peper en zout en schenk de witte wijn erover.
    • Laat dit nu ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de wijn geabsorbeerd is door de champignons en het mengsel niet meer vochtig is.
    • Neem twee grote stukken huishoudfolie en rol daar de bladerdeeg over uit.
    • Verdeel hierover de plakken prosciutto, daaroverheen smeer je de helft van de champignons en daarop zet je de ossenhaas. Verdeel over de ossenhaas de rest van de champignons.
    • Gebruik de huishoudfolie om alles op te rollen en draai aan de uiteinden om alles zo strak mogelijk te krijgen.
    • Zet dit nu voor minimaal 30 minuten tot 24 uur in de koelkast om op te stijven.
    • Klop het eigeel met een klein scheutje melk, haal daarna het huishoudfolie los en besmeer de bovenkant van de beef wellington met het eigeel.
    • Bak de beef wellington nu ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45 graden voor medium rare.
    • Haal hem uit de oven en laat ca. 15 minuten staan voor je hem gaat aansnijden. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Om de hele beef wellington te maken heb je 1 rol nodig. Wil je nog leuke sterretjes erop maken zoals op de foto of de wellington decoreren, zorg dan dat je extra bladerdeeg in huis hebt. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 415kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 42g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 7g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Beef wellington

    Beef wellington Pinterest Collage

    46 thoughts on “Beef wellington

        • Wel aan denken om de beef Wellington daarna direct vanuit de hete gietijzeren braadslee te verplaatsen naar een snijplank op kamertemperatuur. Ik had daar niet bij stilgestaan en de temperatuur van het vlees steeg van 43 °C toen ik hem uit de oven haalde doodleuk door naar bijna 60 °C. Wellicht is het handig om de instructies over hoe je het vlees in de oven doet in het recept te vermelden, mijn zoon stond al met bakpapier in zijn handen.

      • 5 sterren
        Eef, prima recepts met goede tips! Uitstekend geslaagd. We hadden een stuk Ossenhaas van 1,8Kg. Na ongeveer 40 minuten in de oven was de kerntemperatuur 40 graden. Toen eruit gehaald. Daarna steeg de temperatuur nog door tot 50 graden. Aangesneden en prachtig mooi roze van binnen en super mals.
        Aanrader!

    • Hey, als je de beef wellington uit de koelkast haalt en je smeert m in met het eigeel met melk moet je hem dan op kamertemperatuur laten komen voordat je m in de over schuift?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Kim, de Duxelle (het champignonmengsel) is wel echt essentieel onderdeel van de Beef Wellington! Je kunt ipv kastanjechampignons ook gewone champignons of (gemengde) paddenstoelen gebruiken, elke soort paddenstoel werkt in dit recept!

    • 5 sterren
      Wauw, een perfecte Beef Wellington voor de eerste keer gemaakt!

      Ik hield jouw recept aan voor 500gram entrecote, echter vergat ik de overige ingrediënten te delen door 2. Het champignonmengsel was overigens precies genoeg voor de 500 gram dus dat houd ik voor de volgende keer zeker aan. Met kernthermometer precies op 45 graden (na precies 30 minuten) uit de oven gehaald en zeker 20 minuten gewacht met aansnijden. Het is jammer dat ik hier de foto niet kan delen, maar ben zo trots op het resultaat! Dank je wel voor het recept!

    • Ik ga morgen een kernthermometer kopen en aan de slag. Wel heb ik nu alvast een vraagje: is het niet veel energiezuiniger om de oven in een later stadium aan te zetten? Zeker als de beef ook nog 30 minuten tot 24 uur in de koelkast moet.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Klopt inderdaad, naar ons idee is dat niet noodzakelijk. Maar als je dat voor de zekerheid fijn vindt, kun je die zeker maken.

        • Ook ik ga de uitdaging uit! Heb er zin in! Wat ik nog wel wil vragen hoe ik de onderkant, het bladerdeeg, ook lekker knapperig kan bakken en dat het gaar en niet sompig wordt! En de vraag of ik de oven op de normale of heteluchtstand moet zetten? Dank alvast!

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Carel, de kernthermometer maakt een minuscuul gaatje en deze wordt dan ook direct gestopt door de thermometer zelf. Deze zijn gemaakt om de kerntemperatuur van het vlees te meten zodat je zeker bent van de juiste garing zonder dat het ten koste gaat van de malsheid van het vlees. Ik zou me er geen zorgen over maken ;-).

    • Ook ik ga de uitdaging aan. Heb alleen een vraag hoe ik de onderkant, het bladerdeeg, ook knapperig kan krijgen en niet sompig wordt. En prefereer je een stand heteluchtoven boven een gewone stand zonder hete lucht?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Leuk! In het artikel geven we wat tips ook voor de onderkant (niet te vroeg aansnijden). In principe moet het dan goed gaan, maar optioneel kun je nog een laagje paneermeel bijvoorbeeld extra toevoegen. Wij adviseren onder- en bovenwarmte.

    • Hi wij hebben een gast die geen varkensvlees eet, voor hem wil ik een kleintje apart maken. Waarmee zou jij de ham vervangen? Pekelvlees? En blijft de kerntemperatuur dan hetzelfde?

      • Alles kan, maar het resultaat wordt er wel minder mooi van en ik denk dat de garing niet helemaal mooi gelijk zal zien, ik zou het je daardoor persoonlijk niet aanraden.

    • Recept gevolgd en resultaat was geweldig! Dag van tevoren alles voorbereid en bijna 1 dag in de koelkast. Ruim een uur van tevoren op kamertemperatuur gezet, daarna met thermometer de oven in. Het vlees is sowieso al erg lekker (Angus haas) , de champignons zijn een mooie toevoeging

    • Vandaag 1e kerstdag 2023 voor het eerst deze beef wellington gemaakt. Spannend maar: gelukt! Was heerlijk. Bedankt voor het goede recept.

      We hadden een mooi stuk vlees van 700 gr. Paar dingen die we hebben toegepast:
      – kernthermometer voor vlees aangeschaft. Onmisbaar bij dit recept.
      – Op bakplaat paneermeel gestrooid om aanbakken bladerdeeg te voorkomen. Werkt goed (dus je hoeft niet de plaat in te vetten). Eenmaal uit de oven met scherp/lang mes voorzichtig onderlangs en het stuk kon er zo afgehaald worden. Op koude schaal laten rusten.
      – volgende keer doen we misschien een wat lagere kerntemperatuur. Bijvoorbeeld 40 graden. Nu 45 graden aangehouden maar vlees gaarde enorm na (op een koude schaal) tot wel 62 graden. Voor het middendeel was dat prima (medium rare) maar voor de uiteinden was het iets te well-done
      – Oven inderdaad pas opgewarmd toen het vlees in de koelkast lag (30 minuten)

    • Bianca Belksma says:

      5 sterren
      Deze kerst gemaakt. De helft van het recept gebruikt behalve het deeg. Ik vond dat nog wel een uitdaging en heb dus wel de hele rol/plak gebruikt voor 500 gram ossenhaas. Kerntemperatuur op 44 gezet en gelijk uit de braadslede gehaald. Was mooi rose maar iets roder was ook goed gegaan. Rond 40 graden was denk ik ook goed gegaan. Voor een eerste keer prima gelukt, heerlijke smaak. Dag ervoor klaargemaakt en oven dus op de dag zelf. Super fijn recept! Voor herhaling vatbaar!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept