Beef wellington, een klassieker uit de Britse keuken. Wie kent hem niet? Een prachtig stuk rundvlees in een jasje van bladerdeeg en langzaam gegaard in de oven. Het is geen makkelijk gerecht want er kan best veel fout gaan, maar het is wel een waanzinnig lekker gerecht om te maken. Durf jij de uitdaging aan?
Als je het over beef wellington hebt, dan kan het bijna niet anders dan dat je aan de Britse chef Gordon Ramsey moet denken. Gordon Ramsey beef wellington, het is als je het mij vraagt onlosmakelijk met elkaar verbonden en ook écht zijn signature dish. Ik heb dan ook zijn recept aangehouden voor deze heerlijke Britse klassieker. Van wie kun je het nou beter leren dan van een Britse topchef? 😉
Beef wellington recept
Beef wellington is een lastig recept. Als je mij al langer volgt weet je dat ik van de lekkere, makkelijke en toegankelijke recepten ben. Ik zal maar eerlijk met je zijn: dat is dit niet. Integendeel, hij is bij mij ook in het verleden weleens flink mislukt helaas. Maar laat je dat niet weerhouden hoor, ga er lekker mee aan de slag en probeer het uit. Neem de tijd en lees de tips en het recept goed door. Dan lukt het jou zeker, daar ben ik van overtuigd. En daarbij, het is een veel te lekker gerecht om niet te maken. Zo’n prachtig pronkstuk voor op tafel tijdens het kerstdiner. Deze MOET je echt een keer proberen!
Tips voor de perfecte beef wellington
Om je alvast in de goede richting te sturen, zijn er een aantal dingen belangrijke tips die ik je graag wil meegeven:
- Ga voor echt lekker vlees. Dit gerecht valt en staat ermee, zelfs als je hem net iets te ver doorgaard dan ‘red’ een heel goed stuk vlees je vaak nog een beetje.
- Dep het vlees goed droog voor je het gaat bakken. Hierdoor kan je hem mooi aanbakken.
- Neem de tijd. Het is een cliché, maar door tijd te nemen hou je er ook de rust voor en komt dit je gerecht alleen maar ten goede.
- Gebruik een kernthermometer. Geen in huis? Dan is NU het moment om er echt een aan te schaffen. Je wilt de kerntemperatuur niet gokken want voor je het weet zit je met een te gare of te rauw stuk vlees.
- Niet te snel aansnijden. Let hier echt op, wacht minimaal een kwartier of langer voor je hem gaat aansnijden. Snij je hem te vroeg aan dan kan het vocht eruit lopen en eindig je met een droog stuk vlees. Dus wacht liever iets langer dan korter. Beef wellington hoef je niet kokend heet te eten, integendeel.
Verder? Have fun! Ga er lekker mee aan de slag en geniet van het eindresultaat.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg (vers, uit de koeling - 270 gram*)
- 1 kilo ossenhaas (aan een stuk)
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 takje tijm (vers)
- 100 ml witte wijn
- 12 plakken prosciutto
- 2 eigeel
- klein scheutje melk
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Dep de ossenhaas droog, bestrooi met peper en zout.
- Verhit ruim roomboter en olijfolie in de pan en bak de ossenhaas heel kort rondom aan zodat de buitenkant net aangebraden is en de binnenkant nog rauw. Haal uit de pan en laat afkoelen.
- Snij de champignons heel fijn in kleine blokjes.
- Verhit opnieuw een beetje olijfolie en wat roomboter in een pan en bak de champignons samen met een takje tijm tot ze zacht zijn.
- Breng de champignons op smaak met peper en zout en schenk de witte wijn erover.
- Laat dit nu ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de wijn geabsorbeerd is door de champignons en het mengsel niet meer vochtig is.
- Neem twee grote stukken huishoudfolie en rol daar de bladerdeeg over uit.
- Verdeel hierover de plakken prosciutto, daaroverheen smeer je de helft van de champignons en daarop zet je de ossenhaas. Verdeel over de ossenhaas de rest van de champignons.
- Gebruik de huishoudfolie om alles op te rollen en draai aan de uiteinden om alles zo strak mogelijk te krijgen.
- Zet dit nu voor minimaal 30 minuten tot 24 uur in de koelkast om op te stijven.
- Klop het eigeel met een klein scheutje melk, haal daarna het huishoudfolie los en besmeer de bovenkant van de beef wellington met het eigeel.
- Bak de beef wellington nu ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45 graden voor medium rare.
- Haal hem uit de oven en laat ca. 15 minuten staan voor je hem gaat aansnijden. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marijke says:
Ik heb een vraagje
Leg je de wellington in de oven op een bakplaat of in een bakschaal
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Marijke, dat kan op een metalen bakplaat of schaal/braadslede.
Robin says:
Wel aan denken om de beef Wellington daarna direct vanuit de hete gietijzeren braadslee te verplaatsen naar een snijplank op kamertemperatuur. Ik had daar niet bij stilgestaan en de temperatuur van het vlees steeg van 43 °C toen ik hem uit de oven haalde doodleuk door naar bijna 60 °C. Wellicht is het handig om de instructies over hoe je het vlees in de oven doet in het recept te vermelden, mijn zoon stond al met bakpapier in zijn handen.
Nico says:
Eef, prima recepts met goede tips! Uitstekend geslaagd. We hadden een stuk Ossenhaas van 1,8Kg. Na ongeveer 40 minuten in de oven was de kerntemperatuur 40 graden. Toen eruit gehaald. Daarna steeg de temperatuur nog door tot 50 graden. Aangesneden en prachtig mooi roze van binnen en super mals.
Aanrader!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen, dank je wel voor je leuke reactie 🙂
Eef says:
Hey, als je de beef wellington uit de koelkast haalt en je smeert m in met het eigeel met melk moet je hem dan op kamertemperatuur laten komen voordat je m in de over schuift?
Eef says:
Niet perse, mag maar dat hoeft niet.
Beatrijs says:
Hee hoi, kun je dit recept ook zo bereiden met een mooi stuk kogelbiefstuk uit het midden?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Beatrijs, dat kan zeker! Zolang het maar één mooi stuk is!
Hegger says:
Met welk vlees kin je dit nog meer maken
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kunt ook e.v.t. een mooi stuk kogelbiefstuk gebruiken!
Kim Kuipers says:
Hi.! Zou je ook iets anders kunnen gebruiken dan kastanje champignons.? Gr kim
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Kim, de Duxelle (het champignonmengsel) is wel echt essentieel onderdeel van de Beef Wellington! Je kunt ipv kastanjechampignons ook gewone champignons of (gemengde) paddenstoelen gebruiken, elke soort paddenstoel werkt in dit recept!
Addie says:
Heerlijke beef Wellington gegeten op 1e kerstdag. Bedankt voor het fijne recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Kim says:
Wauw, een perfecte Beef Wellington voor de eerste keer gemaakt!
Ik hield jouw recept aan voor 500gram entrecote, echter vergat ik de overige ingrediënten te delen door 2. Het champignonmengsel was overigens precies genoeg voor de 500 gram dus dat houd ik voor de volgende keer zeker aan. Met kernthermometer precies op 45 graden (na precies 30 minuten) uit de oven gehaald en zeker 20 minuten gewacht met aansnijden. Het is jammer dat ik hier de foto niet kan delen, maar ben zo trots op het resultaat! Dank je wel voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fantastisch om te horen dat het zo goed gelukt is! Bedankt voor het delen 😀
Bo says:
Ik ga morgen een kernthermometer kopen en aan de slag. Wel heb ik nu alvast een vraagje: is het niet veel energiezuiniger om de oven in een later stadium aan te zetten? Zeker als de beef ook nog 30 minuten tot 24 uur in de koelkast moet.
Marieke says:
Top recept! Heerlijk mals en mooie kleur van binnen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Marieke, super fijn om te horen!
Wil says:
Vraagje soms zie je ook een soort van schoorsteentje. Is dit noodzakelijk wan ik zie dat jij het niet gebruikt
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt inderdaad, naar ons idee is dat niet noodzakelijk. Maar als je dat voor de zekerheid fijn vindt, kun je die zeker maken.
Ankie says:
Ook ik ga de uitdaging uit! Heb er zin in! Wat ik nog wel wil vragen hoe ik de onderkant, het bladerdeeg, ook lekker knapperig kan bakken en dat het gaar en niet sompig wordt! En de vraag of ik de oven op de normale of heteluchtstand moet zetten? Dank alvast!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ankie, mijn advies is om een oven te gebruiken met boven- en onderwarmte zodat de bodem ook goed bakt. Zo doet Eef het altijd, en dat lukt ook altijd! In dit geval gebruikt zij een elektrische oven, mocht je die niet hebben kun je dit artikel raadplegen: https://www.eefkooktzo.nl/oven-temperatuur-omrekenen/
Carel Franssen says:
Hallo ik vind het zonde om er een kern termometer in te steken ,dat gaat toch ten koste van het vocht in het vlees.groetjes.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Carel, de kernthermometer maakt een minuscuul gaatje en deze wordt dan ook direct gestopt door de thermometer zelf. Deze zijn gemaakt om de kerntemperatuur van het vlees te meten zodat je zeker bent van de juiste garing zonder dat het ten koste gaat van de malsheid van het vlees. Ik zou me er geen zorgen over maken ;-).
Ankie says:
Ook ik ga de uitdaging aan. Heb alleen een vraag hoe ik de onderkant, het bladerdeeg, ook knapperig kan krijgen en niet sompig wordt. En prefereer je een stand heteluchtoven boven een gewone stand zonder hete lucht?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! In het artikel geven we wat tips ook voor de onderkant (niet te vroeg aansnijden). In principe moet het dan goed gaan, maar optioneel kun je nog een laagje paneermeel bijvoorbeeld extra toevoegen. Wij adviseren onder- en bovenwarmte.
Guido says:
Kan ik de Beef Wellington geheel de dag van te voren maken en de dag zelf in de oven zetten? Zijn er dan nog extra aandachtspunten?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou ik niet aanraden, ik vermoed dat het dan te vochtig wordt.
Margot says:
Hi wij hebben een gast die geen varkensvlees eet, voor hem wil ik een kleintje apart maken. Waarmee zou jij de ham vervangen? Pekelvlees? En blijft de kerntemperatuur dan hetzelfde?
Eef says:
Ik zou dan de ham weglaten denk ik, kerntemperatuur blijft gelijk maar de bereidingstijd zal aanzienlijk korter zijn bij een kleintje
Elly says:
Kan ik ook kleinere stukken ossenhaas gebruiken en deze aan elkaar “plakken “
Eef says:
Alles kan, maar het resultaat wordt er wel minder mooi van en ik denk dat de garing niet helemaal mooi gelijk zal zien, ik zou het je daardoor persoonlijk niet aanraden.
Marijke says:
Hoi hoi,
Mag ik vragen welke bijgerechten je bij de berg wellington serveert?
Alvast bedankt en fijne dagen
Gr Marijke
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marijke, zelf kiezen wij vaak voor gebakken aardappeltjes uit pommes duchesse, salade en wat groenten uit de oven zoals worteltjes!
Jan Moens says:
Recept gevolgd en resultaat was geweldig! Dag van tevoren alles voorbereid en bijna 1 dag in de koelkast. Ruim een uur van tevoren op kamertemperatuur gezet, daarna met thermometer de oven in. Het vlees is sowieso al erg lekker (Angus haas) , de champignons zijn een mooie toevoeging
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Jan!
Geh says:
Hoi heb geen kernthermometer, en nu? Gokken dus op 35 min…….?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hoi! Ja, zonder thermometer zou ik de aangegeven tijd gewoon aanhouden.
Esther says:
Heerlijk gegeten, superrecept!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Esther!!
Monique says:
Vandaag 1e kerstdag 2023 voor het eerst deze beef wellington gemaakt. Spannend maar: gelukt! Was heerlijk. Bedankt voor het goede recept.
We hadden een mooi stuk vlees van 700 gr. Paar dingen die we hebben toegepast:
– kernthermometer voor vlees aangeschaft. Onmisbaar bij dit recept.
– Op bakplaat paneermeel gestrooid om aanbakken bladerdeeg te voorkomen. Werkt goed (dus je hoeft niet de plaat in te vetten). Eenmaal uit de oven met scherp/lang mes voorzichtig onderlangs en het stuk kon er zo afgehaald worden. Op koude schaal laten rusten.
– volgende keer doen we misschien een wat lagere kerntemperatuur. Bijvoorbeeld 40 graden. Nu 45 graden aangehouden maar vlees gaarde enorm na (op een koude schaal) tot wel 62 graden. Voor het middendeel was dat prima (medium rare) maar voor de uiteinden was het iets te well-done
– Oven inderdaad pas opgewarmd toen het vlees in de koelkast lag (30 minuten)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn dat het goed gelukt is, en super dat je je bevindingen wilt delen!
Bianca Belksma says:
Deze kerst gemaakt. De helft van het recept gebruikt behalve het deeg. Ik vond dat nog wel een uitdaging en heb dus wel de hele rol/plak gebruikt voor 500 gram ossenhaas. Kerntemperatuur op 44 gezet en gelijk uit de braadslede gehaald. Was mooi rose maar iets roder was ook goed gegaan. Rond 40 graden was denk ik ook goed gegaan. Voor een eerste keer prima gelukt, heerlijke smaak. Dag ervoor klaargemaakt en oven dus op de dag zelf. Super fijn recept! Voor herhaling vatbaar!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! En fijn ook om te weten dat het wel goed voor te bereiden was. Dank voor het delen!