Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington, een klassieker uit de Britse keuken. Wie kent hem niet? Een prachtig stuk rundvlees in een jasje van bladerdeeg en langzaam gegaard in de oven. Het is geen makkelijk gerecht want er kan best veel fout gaan, maar het is wel een waanzinnig lekker gerecht om te maken. Durf jij de uitdaging aan?

Als je het over beef wellington hebt, dan kan het bijna niet anders dan dat je aan de Britse chef Gordon Ramsey moet denken. Gordon Ramsey beef wellington, het is als je het mij vraagt onlosmakelijk met elkaar verbonden en ook écht zijn signature dish. Ik heb dan ook zijn recept aangehouden voor deze heerlijke Britse klassieker. Van wie kun je het nou beter leren dan van een Britse topchef? 😉

Beef wellington recept

Beef wellington is een lastig recept. Als je mij al langer volgt weet je dat ik van de lekkere, makkelijke en toegankelijke recepten ben. Ik zal maar eerlijk met je zijn: dat is dit niet. Integendeel, hij is bij mij ook in het verleden weleens flink mislukt helaas. Maar laat je dat niet weerhouden hoor, ga er lekker mee aan de slag en probeer het uit. Neem de tijd en lees de tips en het recept goed door. Dan lukt het jou zeker, daar ben ik van overtuigd. En daarbij, het is een veel te lekker gerecht om niet te maken. Zo’n prachtig pronkstuk voor op tafel tijdens het kerstdiner. Deze MOET je echt een keer proberen!

Beef wellington gordon ramsey

Tips voor de perfecte beef wellington

Om je alvast in de goede richting te sturen, zijn er een aantal dingen belangrijke tips die ik je graag wil meegeven:

  • Ga voor echt lekker vlees. Dit gerecht valt en staat ermee, zelfs als je hem net iets te ver doorgaard dan ‘red’ een heel goed stuk vlees je vaak nog een beetje.
  • Dep het vlees goed droog voor je het gaat bakken. Hierdoor kan je hem mooi aanbakken.
  • Neem de tijd. Het is een cliché, maar door tijd te nemen hou je er ook de rust voor en komt dit je gerecht alleen maar ten goede.
  • Gebruik een kernthermometer. Geen in huis? Dan is NU het moment om er echt een aan te schaffen. Je wilt de kerntemperatuur niet gokken want voor je het weet zit je met een te gare of te rauw stuk vlees.
  • Niet te snel aansnijden. Let hier echt op, wacht minimaal een kwartier of langer voor je hem gaat aansnijden. Snij je hem te vroeg aan dan kan het vocht eruit lopen en eindig je met een droog stuk vlees. Dus wacht liever iets langer dan korter. Beef wellington hoef je niet kokend heet te eten, integendeel.

Verder? Have fun! Ga er lekker mee aan de slag en geniet van het eindresultaat.

Zelf beef wellington maken

Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington, de Britse klassieker die je echt een keertje moet uitproberen. Een uitdagend gerecht, maar zo waanzinnig lekker!
4.52 van 50 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Opstijven koelkast: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol bladerdeeg (vers, uit de koeling - 270 gram*)
  • 1 kilo ossenhaas (aan een stuk)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 takje tijm (vers)
  • 100 ml witte wijn
  • 12 plakken prosciutto
  • 2 eigeel
  • klein scheutje melk
roomboter (ongezouten), olijfolie, peper en zout

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
    • Dep de ossenhaas droog, bestrooi met peper en zout.
    • Verhit ruim roomboter en olijfolie in de pan en bak de ossenhaas heel kort rondom aan zodat de buitenkant net aangebraden is en de binnenkant nog rauw. Haal uit de pan en laat afkoelen.
    • Snij de champignons heel fijn in kleine blokjes.
    • Verhit opnieuw een beetje olijfolie en wat roomboter in een pan en bak de champignons samen met een takje tijm tot ze zacht zijn.
    • Breng de champignons op smaak met peper en zout en schenk de witte wijn erover.
    • Laat dit nu ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de wijn geabsorbeerd is door de champignons en het mengsel niet meer vochtig is.
    • Neem twee grote stukken huishoudfolie en rol daar de bladerdeeg over uit.
    • Verdeel hierover de plakken prosciutto, daaroverheen smeer je de helft van de champignons en daarop zet je de ossenhaas. Verdeel over de ossenhaas de rest van de champignons.
    • Gebruik de huishoudfolie om alles op te rollen en draai aan de uiteinden om alles zo strak mogelijk te krijgen.
    • Zet dit nu voor minimaal 30 minuten tot 24 uur in de koelkast om op te stijven.
    • Klop het eigeel met een klein scheutje melk, haal daarna het huishoudfolie los en besmeer de bovenkant van de beef wellington met het eigeel.
    • Bak de beef wellington nu ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45 graden voor medium rare.
    • Haal hem uit de oven en laat ca. 15 minuten staan voor je hem gaat aansnijden. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Om de hele beef wellington te maken heb je 1 rol nodig. Wil je nog leuke sterretjes erop maken zoals op de foto of de wellington decoreren, zorg dan dat je extra bladerdeeg in huis hebt. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 415kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 42g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 7g
    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Beef wellington

    Beef wellington Pinterest Collage

    16 reacties op “Beef wellington

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept