Minestronesoep. Ik zit de laatste tijd helemaal in de soep-fase en heb vandaag wederom een heel erg lekker soep recept voor je. Namelijk mijn minestronesoep recept. Een heerlijke gevulde Italiaanse maaltijdsoep met heel veel groenten. Absoluut een op en top verwarmend kommetje soep en ook nog eens heel eenvoudig om te maken.
Mocht je je afvragen, wat is minestronesoep eigenlijk precies? Het is officieel een Italiaanse groentesoep. Minestra betekent in het Italiaans ‘soep’ en minestrone betekent ‘grote soep’. En waarom is het dan een ‘grote soep’? Omdat er zoveel verschillende en lekkere ingrediënten ingaan. Maar tegenwoordig maakt iedereen zijn eigen versie ervan. Dit is de mijne!
Italiaanse maaltijdsoep
Als ik denk aan minestronesoep, denk ik aan een goedgevulde kom soep met uiteraard tomaat. Want zoals bij veel Italiaanse gerechten mag ook bij dit recept de tomaat niet ontbreken! Verder moeten er zeker Italiaanse kruiden in. En nog minimaal 3 andere soorten groenten. Anders wordt die soep natuurlijk nooit goed gevuld. Vaak wordt er ook nog pasta toegevoegd aan de soep. Zeker als je er een Italiaanse maaltijdsoep van wil maken, vind ik dat ook erg lekker. Dus die zitten er in dit minestrone recept ook in!
Minestronesoep recept
Doordat deze minestronesoep een lekker dikke en volle groentesoep is, kun je het zeker serveren als maaltijd. Het is ook lekker met nog een stokbroodje erbij. Maar dat hoeft niet per se. Qua groentesoorten en pastasoort kun je zeker variëren. Er is niet één vast recept voor minestronesoep. In Italië verschilt het heel erg per regio wat erin zit. Vaak worden er groenten gebruikt die in dat seizoen beschikbaar zijn. En zo heb ik ervoor gekozen om er, naast alle andere groenten, nog pompoen aan toe te voegen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen (ca. 275 gram)
- 1 courgette
- 300 gram pompoen
- 3 theelepels Italiaanse kruiden
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 500 ml groentebouillon
- 100 gram pasta (bijv. piperigati)
- 200 gram cannellini bonen (uitgelekt 125 gram)
- verse peterselie
- Parmezaanse kaas
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de bleekselderij, winterpeen, courgette en pompoen in blokjes.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en groenten aan tot de groenten wat zachter worden. Dit duurt ca. 10 minuten.
- Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak even mee.
- Voeg ook de tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee.
- Doe dan de tomatenblokjes en bouillon erbij.
- Voeg de pasta toe en laat zo'n 15 minuutjes staan tot de pasta gaar is en de soep wat dikker.
- Voeg de laatste 5 minuten de bonen toe aan de soep om mee te verwarmen.
- Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en verse peterselie over de soepkommen.
Leo Winkelman says:
Hoi
Ik ben nu bij stap 6, maar moet het van het vuur?
Goed weekend,
Leo
Eef says:
Nee, vuur moet alleen wat zachter
Helena says:
Kun je minestronesoep ook dag van te voren bereiden?
Zo ja, en doe je dan al alle stappen?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Helena! Ja, je kunt de soep prima een dag van tevoren maken! Alleen dan de bonen weglaten (die hoeven maar 5 minuten mee opgewarmd te worden). En de peterselie natuurlijk vlak voor het serveren 🙂 . Eet smakelijk alvast!
John says:
Gemaakt voor 8 personen. Heb echter 2 rode paprika extra toegevoegd en heb 6 porties ingevroren. Echt een aanrader, super lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Heerlijk nog wat porties in de vriezer 🙂
Olga Scholten-Duiveman says:
Ik wil er graag vlees in dien. Wat is lekker…. spekjes of gehaktballetjes?
Groet Olga
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Beiden lijken met prima! Lekker experimenteren zou ik zeggen, dat is het leukste aan koken 😀 . Geniet er van!