Vegan steak tartare, ja dat lees je goed! Voor de duidelijkheid; er zit dus géén steak in, maar we noemen hem voor gemak even zo omdat dit veganistische voorgerecht er wel op gebaseerd is!
Vegan voorgerecht
Dit smaakbommetje van een plantaardig voorgerecht is zo leuk om te maken én heel erg lekker! En geef toe, hij ziet er echt heerlijk en kleurrijk uit toch? De structuur lijkt op het eerste gezicht ook een beetje op echte tartare maar deze vegan steak tartare is gemaakt van quinoa en rode bietjes. Een fantastisch feestelijk en veganistisch voorgerecht voor tijdens de feestdagen! Combineer hem bijvoorbeeld met de recepten uit ons makkelijke Kerstmenu of vegetarische Kerstmenu.
Rode bieten
Bieten, ze zijn al eeuwen onderdeel van ons dieet en in allerlei prachtige kleuren en variaties te vinden. Bieten zijn super veelzijdig! In deze vegan steak tartare zitten rode bietjes, ze geven niet alleen een prachtige kleur af maar zorgen ze ook voor een aardse, zoete en diepe smaak. Je kunt de rode bietjes zelf schillen en koken of ze voorgekookt kopen.
Wij deelde eerder al een toprecept voor vegan bietenburgers, hierin komen de rode bietjes ook heel goed tot hun recht!
Makkelijk én lekker
Zoals (bijna) al onze recepten is deze vegan steak tartare écht heel makkelijk en enorm lekker! De structuur is te danken aan de quinoa en deze wordt op smaak gebracht met een hele hoop verse kruiden, bietjes, citroensap en balsamico. Heerlijk fris, aards, lichtzoet en kruidig dus!
Om de mooie ronde vormpjes zoals op de foto te maken gebruiken wij een kookring, een hele handige tool om te hebben als (hobby)kok!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram quinoa
- 200 ml water
- ½ groentenbouillonblokje
- 200 gram rode biet (gekookt)
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel balsamico azijn (of framboos azijn)
- 1 eetlepel oregano (vers of gedroogd)
- 1 eetlepel bieslook (vers of gedroogd)
- 1 eetlepel peterselie (vers of gedroogd)
- Peper naar smaak
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de quinoa, water en het bouillonblokje in een steelpannetje en kook de quinoa in 8-10 minuten gaar.
- Rasp ondertussen de rode biet en doe deze samen met de gekookte quinoa in een ruime kom.
- Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en breng op smaak met peper.
- Meng alles goed door elkaar. Je kunt de quinoa nu nog even of een nachtje laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Verdeel 1/4 deel van de quinoa over een kookring op een mooi bordje, druk aan en haal de kookring eraf zodat er een mooie ronde schijf ontstaat zoals je op de foto kunt zien. Herhaal dit met de rest van de quinoa.
- Garneer naar smaak met wat verse kruiden, sesamzaadjes en citroenrasp. Eet smakelijk!