Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉 . Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet. Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc. Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer. Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst…..
Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in. Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep. Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉 .
Echte erwtensoep of ehh snert…
Erwtensoep (en snert) zijn beide echte winterkorst en mijn trek erin komt vaak pas op gang op het moment dat het echt ijs en ijskoud is buiten. Het liefst met sneeuw, hagel en wind erbij maar dit laatste blijft al een tijdje uit (niet geheel vervelend) en toch had ik zin in erwtensoep. Misschien omdat het al zo lang geleden is dat ik het gegeten heb…?
Drie dagen voor erwtensoep
Erwtensoep maken gaat trouwens niet over een nacht ijs. Je hebt drie dagen nodig voor echt lekker erwtensoep. Nee, niet meteen weg klikken! Dat klinkt natuurlijk héél lang maar dat valt reuze mee. Dag 1 week je de erwten, dag 2 bereid je de soep en dag 3, dan eet je ‘m. Erwtensoep is namelijk de tweede dag veel lekkerder dan de dag waarop je de soep bereidt hebt. Een dagje, of nachtje laten staan dus die soep. Lekker dik mag hij wel zijn maar wat mij betreft liever niet té dik. Je lepel hoeft er niet in te blijven staan, althans persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede.
Dit recept geeft je een flinke pan overheerlijke erwtensoep. Ongeveer een kom of 8 haal je er zeker wel uit. Dit is misschien wat veel voor jezelf, je partner of gezin maar gelukkig kun je erwtensoep prima invriezen. Dat doe ik zelf immers ook. Per 1 of 2 porties vries ik de soep in zodat ik altijd snel een portie kan pakken uit de vriezer voor een lekkere lunch of snel diner.
Extra lekker: serveer bij de erwtensoep roggebrood met roomboter en suiker of katenspek.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram spliterwten
- 500 gram schouderkarbonade
- 1 runderschenkel ((ca 250 gram))
- 250 gram witte bonen
- 3 aardappels
- 1 rookworst (in plakjes gesneden)
- 1 prei (in dunne ringen)
- 1 winterpeen (geschild & in kleine blokjes)
- 1 bosje selderijblad
- ½ knolselderij (geschild & in kleine blokjes)
- versgemalen zwarte peper & zout en/of tabasco, bouillonblokje
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water.
- Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
- De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater. Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook.
- Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
- Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af. Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
- Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep.
- Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen.
- Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe.
- Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van.
- Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Toch erwtensoep ipv snert haha 🙂 Nou ja welke naam het ook heeft, het is heerlijk! Ook met een ‘snertwinter’ als deze… (sorry voor de slechte grap, het is nog vroeg).
Eef says:
Haha, ja dat was toch even een gedegen onderzoekje wat we hadden over wie deze soep nu snert en wie het erwtensoep noemt 😉 Snertwinter it is 😀
Marlies says:
Dr eerste dag is het erwtensoep.
De tweede dag is het snert.(dan is de soep ingedikt)
liesbeth says:
heb je voor mij nog een suggestie om als lekker toetje te geven na de erwtensoep voor 10 personenen
Eef says:
Deze is erg populair: https://www.eefkooktzo.nl/toetje-met-speculoos/
Mariette says:
Appelpannekoek
Mariette says:
Spliterwten hoeven niet te weken. Goed afwassen met warm water en koken maar
Monique says:
Dat heb ik ook zo geleerd maar weken scheelt wel in kooktijd en daarmee in energie in deze dure tijden….
Atze says:
Hoi Eef, mijn naam is Atze, Jij gebruikt bij bovenstaand recept spliterwten maar die hoef je niet te weken. Hele erwten wel, Voor de rest; yam yam!
Eef says:
Dag Atze, zelf doe ik het altijd wel. Is zo’n dingetje dat ik van huis uit geleerd heb 😉
Kitty says:
Je moet spliterwten ook weken, want de kans bestaat dat ze simpelweg niet gaar worden als je ze niet van te voren hebt geweekt. En dat is dus gewoon niet te vreten.
Rieks says:
Ik gebruik altijd een blender voor de split erwten anders duurd het telang en het koekt ook niet aan
Mariëtte says:
Hé! Gebruik je witte bonen uit blik of rauwe? Alvast bedankt!
Eef says:
Die gebruik ik uit blik. Je kunt ook rauwe gebruiken, maar dan even wellen van te voren natuurlijk 🙂
Klaas Deen says:
Dag Eef,
Leuke blog.
Ik heb je recept voor groente-kippesoep overgenomen.
Vanochtend, bij de dietiste, het advies gekregen: “aansterken met kippesoep”
Ouderwets maar doeltreffend en in elk geval heerlijk.
Klaas 74 jr.
Eef says:
Dank je wel Klaas! Hoop dat je aansterkt van de kippensoep en misschien ook van deze erwtensoep? Groetjes eef 🙂
Rob says:
Beste Eef,
sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel Rob. You’ve made my day 🙂
Rob says:
Beste Eef,
sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel Rob. You’ve made my day 🙂
Dick says:
Beste Eef.
Ik ga morgen jouw recept proberen. Ik heb er allevertrouwen in.
Groetjes, Dick
Dick says:
Beste Eef.
Ik ga morgen jouw recept proberen. Ik heb er allevertrouwen in.
Groetjes, Dick
a rumping says:
Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.
a rumping says:
Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.
Merel says:
Dankjewel voor de tip!
Ik was al op zoek naar een manier zonder bouillonblokjes.
4x mergpijp dus op een pan voor 8/10 personen?
Petra says:
Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer
Petra says:
Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer
Evan says:
De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!
Eef says:
Hi Evan, persoonlijk vind ik het juist leuk als mensen hun variatie delen op het recept. Zeker als het zo’n typisch Oudhollands recept betreft als deze 🙂 Voor mij is het geen probleem, maar ik waardeer je opmerking, lief!
Evan says:
De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!
Mila says:
Ik maak ook deze erwtensoep vandaag.
Mag je ook elke keer het schuim weghalen of pas na paar uur?
Eef says:
Nee hoor dat mag je ook prima eerder doen 🙂
Mila says:
Ik maak ook deze erwtensoep vandaag.
Mag je ook elke keer het schuim weghalen of pas na paar uur?
Mila says:
Hoi,
Ik ga vandaag deze soep maken.
Moet je het schuim er elke keer afschuimen of na paar uur?
Eef says:
Na een paar uur is prima 🙂
Mila says:
Hoi,
Ik ga vandaag deze soep maken.
Moet je het schuim er elke keer afschuimen of na paar uur?
Eef says:
Nee hoor dat mag je ook prima eerder doen 🙂
Barbara says:
Dag Eef,
Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
boontjes, waar de tauge uit spruit.
De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
Het proberen waard!
Eef says:
Nog nooit van gehoord (maar ik heb ook geen Indische roots 😉 ) Ik ga hem eens opzoeken want het klinkt heerlijk Barbara! Dank voor je leuke tip, hou ik van 😀
Barbara says:
Dag Eef,
Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
boontjes, waar de tauge uit spruit.
De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
Het proberen waard!
Paul says:
Katjang idjoe, wordt ook in de ayuvedische keuken gebruikt. Heeft een medicinale werking. Reinigt de darmen!
Linda says:
Hoi Eef, complimenten voor je recepten! Heb door jou website echt weer zin gekregen om te koken en te experimenteren. Elk recept wat ik maak vind ik, maar ook mijn gezin lekker…
Ik wil van de week dit recept gaan maken in de slowcooker. Moet ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden? 8 uur op low? Groetjes Linda
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 😀 Ja wellicht iets minder vocht natuurlijk omdat bij de slowcooker het vocht bijna niet verdampt. Ik zou ook beginnen met 8 uur op low inderdaad
Johan says:
Waarom alleen spliterwten. Met hele erwten gaat het toch ook prima. Of half om half. In vroegere tijden had je helemaal gaan spliterwten.
Eef says:
Omdat ik de voorkeur aan spliterwten geef en dit ook mijn recept is erwtensoep 🙂 Benieuwd naar de jouwe!
Johan says:
Waarom alleen spliterwten. Met hele erwten gaat het toch ook prima. Of half om half. In vroegere tijden had je helemaal gaan spliterwten.
Eef says:
Omdat ik de voorkeur aan spliterwten geef en dit ook mijn recept is erwtensoep 🙂 Benieuwd naar de jouwe!
Janita says:
Jaaaa het is weer tijd voor deze heerlijke erwtensoep van Eef! Geweldig, ik maak dit recept altijd en vrienden komen zelfs bakjes brengen zodra ik 15 liter maak ????
Bedankt Eef !
Eef says:
Wauw wat een prachtig compliment, dankjewel 😀
Sonja says:
Hoi Eef,
Ik kreeg opeens zo’n zin in ouderwetse erwtensoep en het feit dat je recept van je moeder is (en die kreeg het ongetwijfeld weer van haar moeder) maakte dat ik niet eens verder keek naar andere recepten. Moeders maken erwtensoep toch het lekkerst, of niet?
Dus, nu nog op jacht naar alle ingredienten. Ik woon in Zweden, waar ze (naar mijn mening, vieze) gele erwtensoep eten (van gele erwten), die wat zurig is van smaak. Not my cup of tea..
Dus ik ga op jacht naar groene erwten en, misschien NOG moeilijker te vinden, iets wat op rookworst lijkt. Maar het water loopt me nu al in de mond bij de gedachte aan erwtensoep.
Ik hou je op de hoogte of alles gelukt is en hoe het smaakte.
Fijn weekend alvast!
Groetjes, Sonja
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen en die van mijn moeder is het lekkerste. Volgens mij leerde ze het zelfs van haar schoonmoeder, mijn oma, die was ook echt een fantastische kok 🙂 Hoop dat het je lukt alles te vinden in het mooi Zweden. Kook ze!
Wim van Brink says:
Mooi recept. Kleine toevoeging voor de liefhebbers. Bij de Koninklijke Marine aten wij elke maandag erwtensoep en voegden daar per bord een thee- of voor de liefhebbers van behoorlijk pittig- een eetlepel sambal oelek toe. Het moet perse oelek zijn, omdat deze sambal redelijk neutraal van smaak is. Heb de hele familie inmiddels over de streep getrokken. Eet ze.
Margriet says:
Hallo Eef,
Ik volg je site al een tijdje en ik kan zeggen dat dankzij jou het koken mij steeds beter af gaat en er ook meer variatie op tafel komt!
Bedoel je met witte bonen de gedroogde versie?
Groeten,
Margriet
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel Margriet 🙂 Daar doe ik het voor. Nee ik bedoel daarmee de versie uit blik, je kunt ook gedroogde gebruiken hoor maar die moet je dan eerst wellen.
Ben says:
Hallo Eef,
Ik ben bezig met de ouderwetse erwtensoep en heb een vraagje, het vlees(schouderkarbonade en runder schenkel) voeg je dat na het plukken/snijden direct weer aan de soep toe of pas nadat de soep 4 a 5 uur heeft geprutteld.
Groet Ben
Eef says:
Ah deze bedoelde je, ik zag vanmorgen ook je berichtje via Instagram maar wist niet zo goed wat je bedoelde (dat stond er niet bij). Ik doe het meestal gewoon terug, het wordt niet droog en kookt gewoon lekker mee met de soep.
Marc says:
Hey Eef,
Dit jaar is de derde keer in 2 jaar dat ik toch eens dit recept weer op zoek. Het wordt wat kouder en ben nu 3 dagen thuis om te studeren voor tentamens dus tijd genoeg om af en toe naar de soep te kijken.
Wat een geweldig recept. Elke keer dat ik het maak bel ik m’n oma die vroeger altijd erwtensoep maakte voor ons voor haar tips en tricks. Eigenlijk volg ik gewoon jouw recept (alleen doe ik er wat mosterdpoeder doorheen) maar helpt ze toch een beetje mee. Op het moment gaat het niet heel goed met haar maar naar m’n tentamens kan ik haar bezoeken en zal ik zelfgemaakte erwtensoep mee nemen dankzij dit recept.
Enorm bedankt voor dit recept! Het is echt heerlijk en een mooie (Nederlandse) traditie.
Gr. Marc, 23
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, heel veel sterkte met je oma. Ik hoop dat het snel beter met haar gaat.
Annemie says:
Beste Eef , veel van je recepten heb ik al gemaakt . Ik kijk er iedere vrijdag naar uit . Morgen is de erwten soep aan de beurt , om maandag te eten ( als we eraf kunnen blijven ) wij eten die met pannekoe ken heerlijk . Annemie
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! eet smakelijk alvast voor maandag 🙂
Rick Vlaming says:
In de beschrijving wordt gesproken over ca. 10 kommen echter boven het recept staat het aantal van 8. Geen probleem als de hoeveelheden maar kloppen natuurlijk. Enige is dat de hoeveelheid water niet als ingrediënt is opgenomen. In de beschrijving wordt gesproken over 2 liter maar hoeveel kommen je ook opgeeft dat blijft steeds hetzelfde.
Ben hem nu aan het maken en heb de aanname gedaan dat de 2 liter geldt voor de 8 kommen.
Eef says:
Ik zie het, het is 8 kommen (tenzij je wat kleinere kommetjes gebruikt uiteraard 😉 ). Het water wordt niet automatisch aangepast inderdaad. Alleen de ingredienten kolom op dit moment.
Rick Vlaming says:
Sta op het punt om het weer te gaan maken. Ik neem aan dat je bedoeld dat het dus voor 8 kommen 2 liter is.
Tip: Als je het water ook in de ingrediënten lijst zet dan verandert dat ook mooi mee en onstaan er geen misverstanden 👍
Rianne says:
In veel recepten staat laurierblad bij erwtensoep weet jij de functie daarvan en waarom jij dat dus niet gebruikt?
Eef says:
Laurier is een smaakmaker, die ken je eventueel toevoegen, maar ik vind het persoonlijk niet nodig in dit recept 🙂
herman says:
Iemand die varkesvlees eet, eet ook rundvlees, maar iemand die rundvlees eet, eet meestal geen varkensvlees, daarom maak ik ertensoep alleen van rundvlees.
Lisette Bart-de Groot says:
Ik maak voor het eerst via jouw recept erwtensoep. Het staat nu op en heb net het vlees eruit gehaald. Klopt het dat de karbonade een beetje droog/taai smaakt?
Ik ben super benieuwd of mij dit gaat lukken! Groetjes, Lisette
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Lisette! Durf het niet zo te zeggen, hij geeft zijn smaak af aan de soep en je kunt hem daarna fijn snijden voor in de soep. Maar droog/taai ligt denk ik echt aan het vlees zelf – laat hem even lekker mee pruttelen met de soep dan moet het goedkomen 🙂
Hanni de Graaf says:
hoi Eef , je haalt het vlees er na 2uur uit en snijd het en doe je het er dan samen met de groente weer voor ong. 6uur in ? Of pas aanzet eind het vlees er weer in ?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Zoals in het recept omschreven staat voeg je het (geplukte) vlees nadat de groenten 4 á 5 uur hebben geprutteld weer toe aan de soep.