Volg mij:
Soep

Ouderwetse Erwtensoep

Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉 . Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet. Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc. Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer. Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst…..

Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in. Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep. Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉 .

Echte erwtensoep of ehh snert…

Erwtensoep (en snert) zijn beide echte winterkorst en mijn trek erin komt vaak pas op gang op het moment dat het echt ijs en ijskoud is buiten. Het liefst met sneeuw, hagel en wind erbij maar dit laatste blijft al een tijdje uit (niet geheel vervelend) en toch had ik zin in erwtensoep. Misschien omdat het al zo lang geleden is dat ik het gegeten heb…?

Drie dagen voor erwtensoep

Erwtensoep maken gaat trouwens niet over een nacht ijs. Je hebt drie dagen nodig voor echt lekker erwtensoep. Nee, niet meteen weg klikken! Dat klinkt natuurlijk héél lang maar dat valt reuze mee. Dag 1 week je de erwten, dag 2 bereid je de soep en dag 3, dan eet je ‘m. Erwtensoep is namelijk de tweede dag veel lekkerder dan de dag waarop je de soep bereidt hebt. Een dagje, of nachtje laten staan dus die soep. Lekker dik mag hij wel zijn maar wat mij betreft liever niet té dik. Je lepel hoeft er niet in te blijven staan, althans persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede.

Dit recept geeft je een flinke pan overheerlijke erwtensoep. Ongeveer een kom of 10 haal je er zeker wel uit. Dit is misschien wat veel voor jezelf, je partner of gezin maar gelukkig kun je erwtensoep prima invriezen. Dat doe ik zelf immers ook. Per 1 of 2 porties vries ik de soep in zodat ik altijd snel een portie kan pakken uit de vriezer voor een lekkere lunch of snel diner.
Extra lekker: serveer bij de erwtensoep roggebrood met roomboter en suiker of katenspek.

Erwtensoep


Het recept voor ouderwetse erwtensoep

Voorbereidingstijd: 30  | Bereidingstijd: 6 uur | Totale bereidingstijd: 6 uur en 30 minuten
Hoeveelheid: ca. 10 kommen soep

Wat heb je nodig om erwtensoep te maken (ingrediënten):

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram schouderkarbonade
  • 1 runderschenkel (ca. 250 gram)
  • 200-250 gram witte bonen (zelf geweld of uit een potje)
  • 3 aardappelen (middelgroot)
  • 1 rookworst in plakjes gesneden
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 flinke winterpeen geschild & in kleine blokjes
  • 1 bosje selderijblad
  • ½ knolselderij geschild & in kleine blokjes
  • water
  • versgemalen zwarte peper & zout en/of tabasco, bouillonblokje

Hoe je zelf erwtensoep maakt:

  1. Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water.
  2. Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
  3. De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater. Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook.
  4. Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
  5. Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af. Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  6. Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep.
  7. Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen.
  8. Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe.
  9. Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van.
  10. Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje. Eet smakelijk!

Erwtensoep

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

21 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Toch erwtensoep ipv snert haha 🙂 Nou ja welke naam het ook heeft, het is heerlijk! Ook met een ‘snertwinter’ als deze… (sorry voor de slechte grap, het is nog vroeg).

    19 februari 2016 at 07:34
    • Beantwoorden Eef

      Haha, ja dat was toch even een gedegen onderzoekje wat we hadden over wie deze soep nu snert en wie het erwtensoep noemt 😉 Snertwinter it is 😀

      21 februari 2016 at 12:16
  • Beantwoorden Atze

    Hoi Eef, mijn naam is Atze, Jij gebruikt bij bovenstaand recept spliterwten maar die hoef je niet te weken. Hele erwten wel, Voor de rest; yam yam!

    21 december 2016 at 03:35
    • Beantwoorden Eef

      Dag Atze, zelf doe ik het altijd wel. Is zo’n dingetje dat ik van huis uit geleerd heb 😉

      24 december 2016 at 10:03
  • Beantwoorden Klaas Deen

    Dag Eef,
    Leuke blog.
    Ik heb je recept voor groente-kippesoep overgenomen.
    Vanochtend, bij de dietiste, het advies gekregen: “aansterken met kippesoep”
    Ouderwets maar doeltreffend en in elk geval heerlijk.
    Klaas 74 jr.

    1 februari 2017 at 16:14
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Klaas! Hoop dat je aansterkt van de kippensoep en misschien ook van deze erwtensoep? Groetjes eef 🙂

      1 februari 2017 at 23:00
  • Beantwoorden Rob

    Beste Eef,
    sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
    Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
    Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob

    21 januari 2018 at 10:05
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank je wel Rob. You’ve made my day 🙂

      23 januari 2018 at 16:31
  • Beantwoorden Dick

    Beste Eef.
    Ik ga morgen jouw recept proberen. Ik heb er allevertrouwen in.
    Groetjes, Dick

    31 januari 2018 at 22:16
  • Beantwoorden a rumping

    Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.

    10 februari 2018 at 15:29
  • Beantwoorden Petra

    Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
    Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer

    2 maart 2018 at 20:58
  • Beantwoorden Evan

    De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!

    25 oktober 2018 at 08:00
    • Beantwoorden Eef

      Hi Evan, persoonlijk vind ik het juist leuk als mensen hun variatie delen op het recept. Zeker als het zo’n typisch Oudhollands recept betreft als deze 🙂 Voor mij is het geen probleem, maar ik waardeer je opmerking, lief!

      28 oktober 2018 at 09:26
  • Beantwoorden Mila

    Ik maak ook deze erwtensoep vandaag.
    Mag je ook elke keer het schuim weghalen of pas na paar uur?

    18 december 2018 at 12:43
    • Beantwoorden Eef

      Nee hoor dat mag je ook prima eerder doen 🙂

      21 december 2018 at 12:15
  • Beantwoorden Mila

    Hoi,
    Ik ga vandaag deze soep maken.
    Moet je het schuim er elke keer afschuimen of na paar uur?

    18 december 2018 at 13:17
  • Beantwoorden Barbara

    Dag Eef,
    Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
    mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
    weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
    Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
    boontjes, waar de tauge uit spruit.
    De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
    of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
    samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
    Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
    Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
    Het proberen waard!

    16 februari 2019 at 23:20
    • Beantwoorden Eef

      Nog nooit van gehoord (maar ik heb ook geen Indische roots 😉 ) Ik ga hem eens opzoeken want het klinkt heerlijk Barbara! Dank voor je leuke tip, hou ik van 😀

      23 februari 2019 at 21:52
  • Beantwoorden Johan

    Waarom alleen spliterwten. Met hele erwten gaat het toch ook prima. Of half om half. In vroegere tijden had je helemaal gaan spliterwten.

    21 februari 2019 at 15:54
    • Beantwoorden Eef

      Omdat ik de voorkeur aan spliterwten geef en dit ook mijn recept is erwtensoep 🙂 Benieuwd naar de jouwe!

      23 februari 2019 at 21:51

    Laat een reactie achter