Ouderwetse erwtensoep

Ouderwetse Erwtensoep

Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉 . Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet. Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc. Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer. Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst…..

Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in. Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep. Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉 .

Erwtensoep

61 reacties op “Ouderwetse Erwtensoep

  • Toch erwtensoep ipv snert haha 🙂 Nou ja welke naam het ook heeft, het is heerlijk! Ook met een ‘snertwinter’ als deze… (sorry voor de slechte grap, het is nog vroeg).

  • Hoi Eef, mijn naam is Atze, Jij gebruikt bij bovenstaand recept spliterwten maar die hoef je niet te weken. Hele erwten wel, Voor de rest; yam yam!

  • Dag Eef,
    Leuke blog.
    Ik heb je recept voor groente-kippesoep overgenomen.
    Vanochtend, bij de dietiste, het advies gekregen: “aansterken met kippesoep”
    Ouderwets maar doeltreffend en in elk geval heerlijk.
    Klaas 74 jr.

  • Beste Eef,
    sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
    Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
    Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob

  • Beste Eef,
    sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
    Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
    Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob

  • Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.

  • Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.

  • Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
    Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer

  • Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
    Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer

  • De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!

    • Hi Evan, persoonlijk vind ik het juist leuk als mensen hun variatie delen op het recept. Zeker als het zo’n typisch Oudhollands recept betreft als deze 🙂 Voor mij is het geen probleem, maar ik waardeer je opmerking, lief!

  • De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!

  • Dag Eef,
    Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
    mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
    weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
    Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
    boontjes, waar de tauge uit spruit.
    De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
    of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
    samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
    Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
    Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
    Het proberen waard!

    • Nog nooit van gehoord (maar ik heb ook geen Indische roots 😉 ) Ik ga hem eens opzoeken want het klinkt heerlijk Barbara! Dank voor je leuke tip, hou ik van 😀

  • Dag Eef,
    Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
    mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
    weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
    Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
    boontjes, waar de tauge uit spruit.
    De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
    of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
    samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
    Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
    Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
    Het proberen waard!

      • Hoi Eef, complimenten voor je recepten! Heb door jou website echt weer zin gekregen om te koken en te experimenteren. Elk recept wat ik maak vind ik, maar ook mijn gezin lekker…
        Ik wil van de week dit recept gaan maken in de slowcooker. Moet ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden? 8 uur op low? Groetjes Linda

        • Eef

          Wat een mooi compliment, dankjewel 😀 Ja wellicht iets minder vocht natuurlijk omdat bij de slowcooker het vocht bijna niet verdampt. Ik zou ook beginnen met 8 uur op low inderdaad

  • 5 sterren
    Jaaaa het is weer tijd voor deze heerlijke erwtensoep van Eef! Geweldig, ik maak dit recept altijd en vrienden komen zelfs bakjes brengen zodra ik 15 liter maak ????
    Bedankt Eef !

  • Hoi Eef,
    Ik kreeg opeens zo’n zin in ouderwetse erwtensoep en het feit dat je recept van je moeder is (en die kreeg het ongetwijfeld weer van haar moeder) maakte dat ik niet eens verder keek naar andere recepten. Moeders maken erwtensoep toch het lekkerst, of niet?
    Dus, nu nog op jacht naar alle ingredienten. Ik woon in Zweden, waar ze (naar mijn mening, vieze) gele erwtensoep eten (van gele erwten), die wat zurig is van smaak. Not my cup of tea..
    Dus ik ga op jacht naar groene erwten en, misschien NOG moeilijker te vinden, iets wat op rookworst lijkt. Maar het water loopt me nu al in de mond bij de gedachte aan erwtensoep.
    Ik hou je op de hoogte of alles gelukt is en hoe het smaakte.
    Fijn weekend alvast!
    Groetjes, Sonja

    • Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen en die van mijn moeder is het lekkerste. Volgens mij leerde ze het zelfs van haar schoonmoeder, mijn oma, die was ook echt een fantastische kok 🙂 Hoop dat het je lukt alles te vinden in het mooi Zweden. Kook ze!

  • Wim van Brink
    Wim van Brink says:

    Mooi recept. Kleine toevoeging voor de liefhebbers. Bij de Koninklijke Marine aten wij elke maandag erwtensoep en voegden daar per bord een thee- of voor de liefhebbers van behoorlijk pittig- een eetlepel sambal oelek toe. Het moet perse oelek zijn, omdat deze sambal redelijk neutraal van smaak is. Heb de hele familie inmiddels over de streep getrokken. Eet ze.

  • Hallo Eef,
    Ik volg je site al een tijdje en ik kan zeggen dat dankzij jou het koken mij steeds beter af gaat en er ook meer variatie op tafel komt!
    Bedoel je met witte bonen de gedroogde versie?

    Groeten,
    Margriet

    • Eef

      Wat een mooi compliment! Dankjewel Margriet 🙂 Daar doe ik het voor. Nee ik bedoel daarmee de versie uit blik, je kunt ook gedroogde gebruiken hoor maar die moet je dan eerst wellen.

  • Ben

    Hallo Eef,
    Ik ben bezig met de ouderwetse erwtensoep en heb een vraagje, het vlees(schouderkarbonade en runder schenkel) voeg je dat na het plukken/snijden direct weer aan de soep toe of pas nadat de soep 4 a 5 uur heeft geprutteld.

    Groet Ben

    • Eef

      Ah deze bedoelde je, ik zag vanmorgen ook je berichtje via Instagram maar wist niet zo goed wat je bedoelde (dat stond er niet bij). Ik doe het meestal gewoon terug, het wordt niet droog en kookt gewoon lekker mee met de soep.

  • 5 sterren
    Hey Eef,

    Dit jaar is de derde keer in 2 jaar dat ik toch eens dit recept weer op zoek. Het wordt wat kouder en ben nu 3 dagen thuis om te studeren voor tentamens dus tijd genoeg om af en toe naar de soep te kijken.

    Wat een geweldig recept. Elke keer dat ik het maak bel ik m’n oma die vroeger altijd erwtensoep maakte voor ons voor haar tips en tricks. Eigenlijk volg ik gewoon jouw recept (alleen doe ik er wat mosterdpoeder doorheen) maar helpt ze toch een beetje mee. Op het moment gaat het niet heel goed met haar maar naar m’n tentamens kan ik haar bezoeken en zal ik zelfgemaakte erwtensoep mee nemen dankzij dit recept.

    Enorm bedankt voor dit recept! Het is echt heerlijk en een mooie (Nederlandse) traditie.

    Gr. Marc, 23

  • 5 sterren
    Beste Eef , veel van je recepten heb ik al gemaakt . Ik kijk er iedere vrijdag naar uit . Morgen is de erwten soep aan de beurt , om maandag te eten ( als we eraf kunnen blijven ) wij eten die met pannekoe ken heerlijk . Annemie

  • Rick Vlaming says:

    In de beschrijving wordt gesproken over ca. 10 kommen echter boven het recept staat het aantal van 8. Geen probleem als de hoeveelheden maar kloppen natuurlijk. Enige is dat de hoeveelheid water niet als ingrediënt is opgenomen. In de beschrijving wordt gesproken over 2 liter maar hoeveel kommen je ook opgeeft dat blijft steeds hetzelfde.

    Ben hem nu aan het maken en heb de aanname gedaan dat de 2 liter geldt voor de 8 kommen.

    • Eef

      Ik zie het, het is 8 kommen (tenzij je wat kleinere kommetjes gebruikt uiteraard 😉 ). Het water wordt niet automatisch aangepast inderdaad. Alleen de ingredienten kolom op dit moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept