Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉 . Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet. Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc. Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer. Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst…..
Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in. Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep. Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉 .
Echte erwtensoep of ehh snert…
Erwtensoep (en snert) zijn beide echte winterkorst en mijn trek erin komt vaak pas op gang op het moment dat het echt ijs en ijskoud is buiten. Het liefst met sneeuw, hagel en wind erbij maar dit laatste blijft al een tijdje uit (niet geheel vervelend) en toch had ik zin in erwtensoep. Misschien omdat het al zo lang geleden is dat ik het gegeten heb…?
Drie dagen voor erwtensoep
Erwtensoep maken gaat trouwens niet over een nacht ijs. Je hebt drie dagen nodig voor echt lekker erwtensoep. Nee, niet meteen weg klikken! Dat klinkt natuurlijk héél lang maar dat valt reuze mee. Dag 1 week je de erwten, dag 2 bereid je de soep en dag 3, dan eet je ‘m. Erwtensoep is namelijk de tweede dag veel lekkerder dan de dag waarop je de soep bereidt hebt. Een dagje, of nachtje laten staan dus die soep. Lekker dik mag hij wel zijn maar wat mij betreft liever niet té dik. Je lepel hoeft er niet in te blijven staan, althans persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede.
Dit recept geeft je een flinke pan overheerlijke erwtensoep. Ongeveer een kom of 10 haal je er zeker wel uit. Dit is misschien wat veel voor jezelf, je partner of gezin maar gelukkig kun je erwtensoep prima invriezen. Dat doe ik zelf immers ook. Per 1 of 2 porties vries ik de soep in zodat ik altijd snel een portie kan pakken uit de vriezer voor een lekkere lunch of snel diner.
Extra lekker: serveer bij de erwtensoep roggebrood met roomboter en suiker of katenspek.

Ouderwetse erwtensoep
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram spliterwten
- 500 gram schouderkarbonade
- 1 runderschenkel ((ca 250 gram))
- 250 gram witte bonen
- 3 aardappels
- 1 rookworst (in plakjes gesneden)
- 1 prei (in dunne ringen)
- 1 winterpeen (geschild & in kleine blokjes)
- 1 bosje selderijblad
- ½ knolselderij (geschild & in kleine blokjes)
- versgemalen zwarte peper & zout en/of tabasco, bouillonblokje
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water.
- Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
- De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater. Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook.
- Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
- Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af. Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
- Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep.
- Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen.
- Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe.
- Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van.
- Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
48 reacties op “Ouderwetse Erwtensoep”
Toch erwtensoep ipv snert haha 🙂 Nou ja welke naam het ook heeft, het is heerlijk! Ook met een ‘snertwinter’ als deze… (sorry voor de slechte grap, het is nog vroeg).
Haha, ja dat was toch even een gedegen onderzoekje wat we hadden over wie deze soep nu snert en wie het erwtensoep noemt 😉 Snertwinter it is 😀
Hoi Eef, mijn naam is Atze, Jij gebruikt bij bovenstaand recept spliterwten maar die hoef je niet te weken. Hele erwten wel, Voor de rest; yam yam!
Dag Atze, zelf doe ik het altijd wel. Is zo’n dingetje dat ik van huis uit geleerd heb 😉
Je moet spliterwten ook weken, want de kans bestaat dat ze simpelweg niet gaar worden als je ze niet van te voren hebt geweekt. En dat is dus gewoon niet te vreten.
Ik gebruik altijd een blender voor de split erwten anders duurd het telang en het koekt ook niet aan
Dag Eef,
Leuke blog.
Ik heb je recept voor groente-kippesoep overgenomen.
Vanochtend, bij de dietiste, het advies gekregen: “aansterken met kippesoep”
Ouderwets maar doeltreffend en in elk geval heerlijk.
Klaas 74 jr.
Dank je wel Klaas! Hoop dat je aansterkt van de kippensoep en misschien ook van deze erwtensoep? Groetjes eef 🙂
Beste Eef,
sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob
Wat leuk om te lezen, dank je wel Rob. You’ve made my day 🙂
Beste Eef,
sinds enkele maanden ben ik meer thuis en daarom begonnen met regelmatiger maaltijden, soep en salades te maken.
Heb afgelopen week je erwtensoep gemaakt! Echt top.
Verder heb je een hele leuke site waar ik zeker meer recepten van ga maken. Groet, Rob
Wat leuk om te lezen, dank je wel Rob. You’ve made my day 🙂
Beste Eef.
Ik ga morgen jouw recept proberen. Ik heb er allevertrouwen in.
Groetjes, Dick
Beste Eef.
Ik ga morgen jouw recept proberen. Ik heb er allevertrouwen in.
Groetjes, Dick
Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.
Ik doe 4 mergpijpen in de pan met hamlappen.Spliterwten in een andere pan laag opzetten.Als het vlees gaar is klein snijden de botten van de mergpijpen weg en de binnenkant fijn maken en terug in de soep.Spliterwten en prei,knol,winterpeen,en selderij erin.Aan het einde worst erbij.Wees voorzichtig met zout.Geen maggie blokjes en andere toevoegingen erbij doen.
Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer
Ik doe er ook een hakstuk in vleesribben en verse worst en rookworst.Het vet van het vlees verwijderen.lekkere dikke snert..eventueel aandikken met een pakje erwtensoep. prei en ui niet vergeten.
Ik maak altijd 10 liter.De kinderen krijgen wat mee,en de rest on de vriezer
De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!
Hi Evan, persoonlijk vind ik het juist leuk als mensen hun variatie delen op het recept. Zeker als het zo’n typisch Oudhollands recept betreft als deze 🙂 Voor mij is het geen probleem, maar ik waardeer je opmerking, lief!
De laatste twee reacties gaan nergens over. Waarom reageert men met eigen recepten? De bedoeling is toch juist dat je deze variant probeert en daarop reageert? Zoek een ander platform om je recept aan te prijzen!
Ik maak ook deze erwtensoep vandaag.
Mag je ook elke keer het schuim weghalen of pas na paar uur?
Nee hoor dat mag je ook prima eerder doen 🙂
Ik maak ook deze erwtensoep vandaag.
Mag je ook elke keer het schuim weghalen of pas na paar uur?
Hoi,
Ik ga vandaag deze soep maken.
Moet je het schuim er elke keer afschuimen of na paar uur?
Na een paar uur is prima 🙂
Hoi,
Ik ga vandaag deze soep maken.
Moet je het schuim er elke keer afschuimen of na paar uur?
Nee hoor dat mag je ook prima eerder doen 🙂
Dag Eef,
Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
boontjes, waar de tauge uit spruit.
De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
Het proberen waard!
Nog nooit van gehoord (maar ik heb ook geen Indische roots 😉 ) Ik ga hem eens opzoeken want het klinkt heerlijk Barbara! Dank voor je leuke tip, hou ik van 😀
Dag Eef,
Ik volg je kooksite al een tijdje en het is zeker de moeite waard om de recepten te maken en
mer succes! Wat betreft de erwtensoep….. jij hebt indische roots en misschien heb je
weleens gehoord van ” katjang idjoe soep”.
Dat is indonesische erwtensoep maar dan van mungbonen/ taugebonen, groene kleine
boontjes, waar de tauge uit spruit.
De bereidingwijze is hetzelfde als erwtensoep,maar je kan als basis ook een kippenboullion
of een runderboullion trekken en het vlees verwijderen en de boontjes toevoegen
samen met erwtensoepgroeten,peper en nootmuskaat.
Deze soep is lichter verteerbaar dan de Hollandse versie; NIET met de staafmixer fijnmaken.
Een bosje selderij fijnsnijden en worst toevoegen,,ff vuur hoog en dan serveren
Het proberen waard!
Katjang idjoe, wordt ook in de ayuvedische keuken gebruikt. Heeft een medicinale werking. Reinigt de darmen!
Waarom alleen spliterwten. Met hele erwten gaat het toch ook prima. Of half om half. In vroegere tijden had je helemaal gaan spliterwten.
Omdat ik de voorkeur aan spliterwten geef en dit ook mijn recept is erwtensoep 🙂 Benieuwd naar de jouwe!
Waarom alleen spliterwten. Met hele erwten gaat het toch ook prima. Of half om half. In vroegere tijden had je helemaal gaan spliterwten.
Omdat ik de voorkeur aan spliterwten geef en dit ook mijn recept is erwtensoep 🙂 Benieuwd naar de jouwe!
Jaaaa het is weer tijd voor deze heerlijke erwtensoep van Eef! Geweldig, ik maak dit recept altijd en vrienden komen zelfs bakjes brengen zodra ik 15 liter maak 🥳
Bedankt Eef !
Wauw wat een prachtig compliment, dankjewel 😀
Hoi Eef,
Ik kreeg opeens zo’n zin in ouderwetse erwtensoep en het feit dat je recept van je moeder is (en die kreeg het ongetwijfeld weer van haar moeder) maakte dat ik niet eens verder keek naar andere recepten. Moeders maken erwtensoep toch het lekkerst, of niet?
Dus, nu nog op jacht naar alle ingredienten. Ik woon in Zweden, waar ze (naar mijn mening, vieze) gele erwtensoep eten (van gele erwten), die wat zurig is van smaak. Not my cup of tea..
Dus ik ga op jacht naar groene erwten en, misschien NOG moeilijker te vinden, iets wat op rookworst lijkt. Maar het water loopt me nu al in de mond bij de gedachte aan erwtensoep.
Ik hou je op de hoogte of alles gelukt is en hoe het smaakte.
Fijn weekend alvast!
Groetjes, Sonja
Wat ontzettend leuk om te lezen en die van mijn moeder is het lekkerste. Volgens mij leerde ze het zelfs van haar schoonmoeder, mijn oma, die was ook echt een fantastische kok 🙂 Hoop dat het je lukt alles te vinden in het mooi Zweden. Kook ze!
Mooi recept. Kleine toevoeging voor de liefhebbers. Bij de Koninklijke Marine aten wij elke maandag erwtensoep en voegden daar per bord een thee- of voor de liefhebbers van behoorlijk pittig- een eetlepel sambal oelek toe. Het moet perse oelek zijn, omdat deze sambal redelijk neutraal van smaak is. Heb de hele familie inmiddels over de streep getrokken. Eet ze.
Hallo Eef,
Ik volg je site al een tijdje en ik kan zeggen dat dankzij jou het koken mij steeds beter af gaat en er ook meer variatie op tafel komt!
Bedoel je met witte bonen de gedroogde versie?
Groeten,
Margriet
Wat een mooi compliment! Dankjewel Margriet 🙂 Daar doe ik het voor. Nee ik bedoel daarmee de versie uit blik, je kunt ook gedroogde gebruiken hoor maar die moet je dan eerst wellen.
Hallo Eef,
Ik ben bezig met de ouderwetse erwtensoep en heb een vraagje, het vlees(schouderkarbonade en runder schenkel) voeg je dat na het plukken/snijden direct weer aan de soep toe of pas nadat de soep 4 a 5 uur heeft geprutteld.
Groet Ben
Ah deze bedoelde je, ik zag vanmorgen ook je berichtje via Instagram maar wist niet zo goed wat je bedoelde (dat stond er niet bij). Ik doe het meestal gewoon terug, het wordt niet droog en kookt gewoon lekker mee met de soep.