Volg mij:
Ovenschotels & Stamppotjes

Langedijker Koolschotel

Langedijker Koolschotel

De Langedijker Koolschotel. Menigeen zal het gerecht niet kennen, tenzij je uit West-Friesland of misschien zelfs wel als je uit Noord-Holland komt. Langedijk is gelegen in West-Friesland en West-Friesland is een regio in het noorden van de provincie Noord-Holland welke omsloten is door de Westfriese Omringdijk. Ja, jij dacht dat je hier voor een recept van Langedijker Koolschotel kwam hé? Vandaag krijg je er een mini lesje topografie er helemaal gratis en voor niets bij 😉 .

Nee, genoeg over de ligging van het prachtige dorp Langedijk. Dat snap je nu wel. Ik ben er getogen, niet geboren, dat was in het ziekenhuis maar wel getogen. Tot ik het nest verliet en ook het mooie dorpje verliet. Laat dorpje overigens maar achterwege want in de loop der jaren is Langedijk aanzienlijk veranderd. Als je een sentimenteel nummertje op wil zetten raad ik je in dit geval “Het Dorp” van Wim Sonneveld aan maar dat terzijde. Overigens groot Wim Sonneveld fan hier maar ook dat terzijde. We dwalen af.

Langedijk is een dorp waar de agrarische sector altijd zeer belangrijk was en met name de teelt van kolen. Landerijen vol met kool en aan het einde van de zomer is er de zogeheten “koolcampagne”. Je weet dan dat de zomer ten einde raakt en de wegen zijn bezaaid met klei. De kolen worden van het land gehaald en verscheept naar elders. Zo vind je verderop in het dorp ook de Kramer Zuurkool, het welbekende Krautboy zal je wel wat zeggen. Hier hoef ik toch niet aan toe te voegen dat er zuurkool van de witte kolen gemaakt wordt? Als je nou ontzettend enthousiast geraakt bent door dit verhaal over Langedijk kun je er natuurlijk altijd een bezoekje aan brengen. ‘s Zomers is het er geriefelijker dan ‘s Winter maar d’as nou eenmaal overal in Nederland het geval. We hebben er zelfs een museum, de Broeker Veiling. Hier werd vroeger de kool en andere groentes van het land geveild en daar kun je dus leuk een kijkje nemen.

Een echt streekgerecht uit het mooie dorp Langedijk is de Langedijker Koolschotel. Laat deze Langedijker er nu al een behoorlijk lange tijd van overtuigd geweest zijn dat dit een zuurkoolschotel betrof maar nee, gewoon Langedijker Koolschotel. Witte kool, prei, pieper, tomaat en geraspte kaas mag natuurlijk ook niet ontbreken. Je kunt trouwens verschillende versies tegenkomen van dit streekgerecht maar de leukste vond ik zelf toch wel de versie met Chinese Kool… Niet bepaald streek te noemen 😉 Ach, wie weet is het ook wel lekker, ja toch. Daar doen wij als Langedijker nou eenmaal niet zo moeilijk over. Maak ‘m eens, ook als niet Langedijker zal deze Langedijker Ovenschotel je zeker smaken!

Langedijker Koolschotel

Het recept voor Langedijker Koolschotel

Bereidingstijd: 30 minutes

Cook Time: 25 minutes

Totale tijd: 55 minutes

Yield: 4 tot 6 personen

Het recept voor Langedijker Koolschotel

Ingredients

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen
  • 600 gram gesneden witte kool
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 á 3 tomaten
  • 2 uien
  • 1 flinke prei
  • 1½ eetlepel kerriepoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • geraspte kaas
  • scheutje melk
  • klontje (room)boter
  • peper & zout

Instructions

  1. Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten in een pan met kokend water en een beetje zout gaar. Giet de aardappels af en stamp er een puree van met een scheutje melk,een klontje boter en een halve theelepel nootmuskaat.
  2. Terwijl de aardappels koken snipper je de ui, snij je de prei in dunne ringen en kun je eventueel de kool snijden als je deze niet gesneden gekocht hebt. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Verhit een beetje boter in de pan en fruit de ui aan. Doe het gehakt erbij en breng op smaak met peper & zout. Rul het gehakt tot het bijna bruin is en voeg dan de witte kool toe. Bleef dit al omscheppend bakken tot de kool iets zachter wordt. Voeg dan de kerrie en de prei toe en bak het geheel tot het gaar is. Breng eventueel op smaak met wat extra peper & zout.
  4. Doe het gehakt/ kool mengsel in een ruime ovenschaal. Bedek deze met de aardappelpuree en snij dan de tomaat in plakjes. Verdeel de tomatenplakjes over de ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas naar smaak. Bij de geraspte kaas vermeld ik expres geen hoeveelheden zo kun je zelf bepalen hoeveel je lekker vindt 😉 .
  5. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 20 - 30 minuten tot de kaas gesmolten is en een lekker krokant laagje heeft gevormd.
https://www.eefkooktzo.nl/langedijker-koolschotel/

Langedijker Koolschotel

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

10 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Jaaa daar is ie dan, de langverwachte Langedijker ovenschotel! Wij aten dit thuis heel vaak (zonder de tomaat), heerlijk!

    30 maart 2016 at 07:36
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha het was even wachten maar daar is ‘ie dan 😉

      3 april 2016 at 23:42
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Heel erg leuk zo’n aardrijkskunde lesje!

    30 maart 2016 at 08:43
  • Beantwoorden Dennes

    Hallo,

    Ik kom uit Langedijk en ik maak de koolschotel al jaren en idd zie je het alleen hier in de regio. Als je tegen vrienden die hier niet vandaan komen zegt, vanavond eten we Langedijker koolschotel, dan zitten ze je glazig aan te kijken en zeggen. Wat is dat ?!?!

    Even een tip, je kan in plaats van wittekool ook spitskool gebruiken. Spitskool is wat smaakvoller dan wittekool. Ik hield altijd een deel van de wittekool over en spitskool is kleine en dan heb je aan 1 spitskool genoeg.

    Ik ga je site overigens ff opslaan, want er staat nog veel meer lekkers op.

    23 december 2017 at 14:00
    • Beantwoorden Eef

      Hi Dennes, wat leuk een Langedijker mét een heerlijke tip! Die ga ik even uitproberen, lijkt me zeker een lekkere variatie op het originele recept. Dank je wel 🙂 Groetjes,

      31 december 2017 at 00:28
  • Beantwoorden Jozua

    Leuk om het simpele maar o zo heerlijke recept te lezen.
    Ik maak het zo nu en dan sinds ik jaren geleden bij restaurant De Burg in Langedijk deze schotel heb gegeten. Al weer ruim 15 jaar geleden. Wat ik mij kon herinneren was het geweldige verhaal van Arie Bouwens in het westfries maar ook de heerlijke schotel.
    Wat ze bij de Burg toevoegde in het recept is een scheutje ketjap en een theelepel sambal. Dat maakt het net ff pittiger. Probeer het eens, het smaakt dan nog lekkerder vind ik.

    26 augustus 2018 at 16:28
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Je tip ga ik zeker eens proberen en bij De Burg eten is natuurlijk altijd een feestje 🙂

      10 september 2018 at 20:59
  • Beantwoorden Ton Horseling

    De bedenkster van dit recept wat Else Dijkstra, grondlegger van Restaurant de Burg te Noord -Scharwoude. Misschien wel netjes om dit te vermelden.

    11 december 2018 at 09:55
    • Beantwoorden Eef

      Nou Ton, dat is zeker geen onwil hoor 😉 Als je iets verder kijkt op mijn blog zul je zien dat ik graag credits geef waar nodig. Ik vind het altijd juist leuk om meer over het recept te vertellen en als het niet mijn idee is, zet ik dat er altijd bij. In dit geval? Ik had geen idee! Misschien een leuk idee om daar vanuit de Burg iets mee te doen. Een avond langedijker koolschotel eten bijvoorbeeld, dan schuif ik zeker aan 🙂

      14 december 2018 at 11:20

    Laat een reactie achter