Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot, ooit gedacht om een lekkere stamppot te maken met spruitjes? Weer eens wat anders en superlekker! Deze spruitjesstampot met romige aardappelpuree, kerrie, spekjes en appel is een regelrechte aanrader.

Spruitjes breng ik graag op smaak met kerrie. Ik leerde pas laat spruitjes eten, toen ik een jaar of 18 of 20 was. Thuis aten we het eigenlijk nooit en laten we gewoon eerlijk zijn, het is misschien ook niet per definitie een groente die je dan elders gaat uitproberen. Tot ik jaren later op mezelf woonde en bij een vriendin ging eten waar ze toevallig spruitjes met een sausje van kerrie maakte voor me. Tegenwoordig laat ik zelf het hele sausje achterwege en ga ik los met kerriepoeder, maar daar komt die match dus vandaan 😉 .

Een dagje geen vlees?

Stamppotjes zijn vaak ontzettend makkelijk vegetarisch of zelfs vegan te maken. Zo gebruikte ik in dit recept plantaardige spekjes en zijn de gehaktballetjes ook vegan. De gehaktballetjes zijn trouwens optioneel, zonder is de stamppot ook erg lekker, maar mét, nog net even lekkerder 😉 . Veel mensen zijn bewust(er) bezig met het eten van vlees. Minder of zelfs helemaal geen vlees of dierlijke producten meer consumeren. Met dit soort recepten zie je maar hoe snel en makkelijk je die keuze kunt maken. Je kunt dit recept prima maken met spekreepjes en ‘gewone’ gehaktballetjes of je kiest voor de vegetarische of vegan varianten die tegenwoordig ook volop verkrijgbaar zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de melk en de boter, maar dat spreekt voor zich. Aan jou verder de keuze of je gaat voor vlees of (een dagje) niet.

Spruitjesstamppot met appel en spekjes

Spruitjesstamppot met spekjes en appel

In deze spruitjesstamppot komen allerlei smaken die goed bij elkaar passen mooi tot hun recht. Denk aan de zoete, frisse appel. De hartige spruitjes met kerrie en het zoutige van de spekjes. Samen met de romige aardappelpuree maakt het een heerlijke stamppot die zelfs de kleinste tafelgenoten lekker zullen vinden. Door de kerrie, spekjes en appel haal je net even dat bittere wat spruitjes soms kunnen hebben weg en maak je er een lekkere, voedzame maaltijd van voor het hele gezin.

Spruitjesstamppot met appel

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot

Makkelijk recept voor een spruitjesstamppot met spekjes en appel
4.22 van 23 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappelen (iets kruimig)
  • 600 gram spruitjes
  • 150 gram spekreepjes (eventueel vega(n))
  • 2 appels
  • scheutje melk, klontje boter, peper en zout
  • 2 theelepels kerriepoeder
Optioneel: serveer eventueel met (vega(n)) gehaktballetjes

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Schil de aardappels en snij in blokjes.
    • Snij de onderkant van de spruitjes, halveer ze en spoel ze schoon onder de kraan.
    • Kook de aardappels gaar in een pan met ruim water en een snuf zout in ca. 10-15 minuten. Giet daarna af.
    • Kook ondertussen ook de spruitjes in ca. 10 minuten beetgaar in een steelpan met een snuf zout. Giet daarna af.
    • Bak de plantaardige spekreepjes uit in een beetje olie in een koekenpan en bak op het laatst de spruitjes even mee. Breng op smaak met de kerriepoeder, peper en zout. Haal dit nu uit de koekenpan en zet even apart.
    • Schil de appel en snij in grove stukjes. Bak de appel even kort om en om in dezelfde koekenpan.
    • Stamp de aardappels met een scheutje melk, een klontje boter en breng op smaak met peper en zout.
    • Schep de spruitjes en spekjes erdoor. Serveer met de gebakken appel eroverheen en naar smaak eventueel wat gehaktballetjes.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 270kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 10g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 5g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Spruitjesstamppot

    Spruitjesstamppot Pinterest Collage

    7 thoughts on “Spruitjesstamppot

    • Ph Spaargaren says:

      Dit is geen stamppot !!! Niet gestampt !!! Spruitjes zijn nog heel !!! Verder lust ik heel graag spruitjes Maar geen kerrie Dus maak ik het altijd anders uiteraard wel gestampt spekjes erdoor weinig gewoon gekookte aardappels En soms even in de oven Met wat kaasplakjes erover voor een hartig korstje .Dit heeft niets met een stamppot toemaken is hooguit beetje door elkaar geroerd

      • Corry vd Schouw says:

        Ik zie het als Stamppot Nieuwe stijl, zo doe ik het ook. Er moet wat te kauwen overblijven. Ook de aardappelen stamp ik niet meer zo fijn.

      • Ik moet zo lachen om je reactie. Ik neem althans aan dat het als een grapje bedoeld is want het (lijkt mij, maar ik kan het verkeerd hebben hoor 😉 ) duidelijk dat het voor de foto is dat de stamppot niet helemaal door gestampt is. Zodoende kun je direct in 1 oogopslag zien wat erin zit. Daarna hebben we hem zeker een (paar) extra stampen gegeven en er lekker van gegeten. Eet smakelijk Ph en stamp ze 😀

    • ben het wat het stampen met de vorige reactie eens.
      Dan nog even een opmerking over het koken van aardappels:
      bij mij zijn aardappels gaar in 12 – 14 minuten, na 20 minuten heb je melige aardappelpap, zelfs van vastkokende aardappels.

    • Top recept! Geweldige stamppot 2.0!
      NB, ik kook mijn aardappelen soms wel tegen de 20 minuten, beetje afhankelijk van ras en grootte van stukjes. Recepten zijn m.i. richtlijnen en ik vind jouw recepten heerlijk!
      Blijft bijzonder hoe mensen soms kunnen reageren…

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept