Volg mij:
Hoofdgerechten, Ovenschotels & Stamppotjes

Hete bliksem ovenschotel

Ouderwetse Hete bliksem ovenschotel

Hete bliksem ovenschotel, is een typisch oud-Hollands gerecht wat je misschien wel van vroeger kent of misschien wel niet… Wij aten het thuis namelijk eigenlijk niet terwijl vriendlief er juist mee opgegroeid is. Zodoende leerde ik het ook kennen, hete bliksem en lekker dat het is!

Hete bliksem is een oud-Hollands gerecht en bestaat uit aardappelen, appels en uien. Je kunt er spekjes aan toevoegen, gehakt of natuurlijk gewoon beide zoals ik deed want dat is simpelweg erg lekker 😉 . Het wordt vaak als stamppot geserveerd maar kan prima ook als ovenschotel. Het voordeel: deze hete bliksem ovenschotel laat zich prima voorbereiden wat het een wel heel fijn gerecht maakt voor de drukke doordeweekse dagen.

Hete bliksem voorbereiden

Deze ovenschotel met hete bliksem kun je prima een dag van te voren maken. Ideaal als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan de volgende dag. Maak de ovenschotel klaar zonder hem te bakken in de oven. Laat het geheel afkoelen en dek hem daarna af met aluminiumfolie. De volgende dag verwarm je de oven op 180 graden en zet de hete bliksem ovenschotel met aluminiumfolie in de oven voor 45 minuten. Het laatste kwartiertje verwijder je de aluminiumfolie en klaar is je makkelijke ovenschotel!

Hete bliksem ovenschotel


Het recept voor ouderwetse hete bliksem ovenschotel:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor een hete bliksem ovenschotel (ingrediënten)?

  • 600 gram aardappels
  • 500 gram appels
  • 500 gram gehakt (half om half of rund)
  • 125 gram spekreepjes
  • 1 flinke ui
  • 2 a 3 eetlepels broodkruim
  • 2 theelepels suiker
  • 1½ theelepel kerriepoeder
  • klontje boter
  • nootmuskaat, peper, zout

Overig: aluminiumfolie

Hoe maak je een hete bliksem ovenschotel? 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en de appels.
  3. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd zowel de appels als de aardappels in kleine blokjes.
  4. Kook de aardappels met de appels gaar in ruim water met een snuf zout.
  5. Ondertussen bak je de spekjes uit in een ruime koekenpan en houd je de uitgebakken spekjes apart. Het vrijgekomen vet van de spekjes laat je in de pan zitten.
  6. Snipper 1 ui en bak deze uit in het vet van de spekjes.
  7. Zodra het uitje glazig begint te worden voeg je het gehakt toe en dit rul je bruin.
  8. Kruid het gehakt ondertussen met peper, zout en 1½ theelepel kerriepoeder.
  9. Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af en stamp je ze fijn met de appels uiteraard.
  10. Breng de puree op smaak met 2 theelepels suiker, een klontje boter, nootmuskaat, peper en zout. Eventueel kun je nog een klein scheutje melk of room toevoegen indien nodig.
  11. Voeg de spekjes weer toe aan het gehakt, bak even mee en verdeel dan het gehakt met de spekjes over de ovenschotel.
  12. Hieroverheen verdeel je de aardappelpuree en daarover strooi je de broodkruim. Verdeel naar smaak nog een paar klontjes roomboter over de ovenschotel.
  13. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak hem in 30 minuten in de oven. Haal de laatste 15 minuten de aluminiumfolie van de ovenschaal. Eet smakelijk!

Ouderwetse Hete bliksem ovenschotel

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

1 Reactie

  • Beantwoorden ohladybake

    heerlijk…ik maakte het vroeger altijd met brocolli maar leuk om te lezen dat het met ajuin ook kan…

    24 januari 2018 at 12:32
  • Laat een reactie achter