30 min.
4.63 van 24 stemmen

Bloemkoolsoep met gorgonzola

Bloemkool vind ik lekker en soep ook maar die combinatie? Ik wist het niet… dit kon of heel erg lekker zijn of totaal niet. Ik besloot het er eens op te wagen en aan de slag te gaan met een recept voor bloemkoolsoep met een lekkere twist.

Aangezien je nu het recept leest kun je het eigenlijk wel raden: experiment geslaagd! Bloemkoolsoep is namelijk verrassend lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Win, win, win. Je bent er maar een half uurtje mee bezig en zoals met alle soepen: de volgende dag smaakt hij nog lekkerder! Hoewel hij direct na het maken ook al waanzinnig lekker is.

Bloemkool en kaas

Bloemkool eet je vaak met aardappels, groenten en vlees en de meeste mensen serveren er ook nog een lekker kaas sausje overheen. Niets mis mee (behalve dat, dat kaassausje vaak een caloriebommetje is maar dat terzijde). In de soep leek mij de combinatie met bloemkool en kaas lekker maar ik wilde iets specialers en besloot te gaan voor gorgonzola. Net even pittiger en net even spannender dan “gewone” kaas. Met het pittige van de gorgonzola samen met de flinterdunne plakjes zoute bacon is dit bloemkoolsoepje net even specialer. Hij is perfect voor het diner met een lekker stokbroodje en wat kruidenboter erbij en als je wat over hebt heerlijk als lunch de volgende dag.

Bloemkoolsoep bewaren

Het recept is voldoende voor 6 personen maar als je net als ik met z’n tweeën thuis bent dan kun je deze soep prima invriezen. De gorgonzola en bacon doe je er pas bij op het moment van serveren en deze vries je dan ook niet in. In de koelkast is deze soep een dag of 2 tot 3 houdbaar.

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.

Bloemkoolsoep met gorgonzola

Makkelijk recept voor een heerlijke, romige bloemkoolsoep met gorgonzola.
4.63 van 24 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten

Ingrediënten

6 personen
  • 1 bloemkool (ca 500 gram)
  • 750 ml kippenbouillon
  • 250 ml melk
  • 75 gram gorgonzola
  • 6 dunne plakjes bacon
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel roomboter
  • olijfolie, nootmuskaat, peper en zout

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een ruime soeppan en fruit het uitje en de knoflook kort aan. Doe de bloemkool erbij en verwarm deze maar zorg ervoor dat deze niet verkleurd.
  • Voeg dan de bloem en de roomboter toe en schep dit door de bloemkool. Bak dit even kort mee en voeg dan de kippenbouillon en de melk toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat deze ongeveer 10 tot 15 minuten rustig koken tot de bloemkool zacht is. 
  • Pureer de soep met een staafmixer tot je een gladde soep hebt.
  • Breng de bloemkoolsoep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Bak de plakjes bacon even kort uit en scheur ze in kleine stukjes. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
  • Serveer de soep in een kom en garneer met de stukjes bacon, plakjes gorgonzola en naar smaak nog een paar druppels olijfolie. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 161kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 8g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 5g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.

34 gedachten over “Bloemkoolsoep met gorgonzola”

    • Dag Marjolein, lactosevrije- of havermelk zou wel kunnen werken! Alleen weet ik niet of je de gorgonzola kunt vervangen.. dat wordt denk ik een lastige 😉

      Beantwoorden
  1. 5 sterren
    Heerlijk…. Geen gorgonzola of bacon in huis. De rest wel. Ook zonder is het heeeeeerlijk!

    Hoe lang kan ik de soep in de koelkast bewaren?

    Beantwoorden
  2. Echt een super soep!! Ipv melk heb ik er wat slagroom in gedaan (minder A2 eiwit).
    En percorino kaas, die is wat pittiger dan parmezaan en van schaap. Ook echt heel prima!

    Beantwoorden
  3. oelala mmm heb hem net gemaakt en hij is voor vanavond maar mmmmm en wij zijn champignon gek dis die heb ik er ook door gedaan eerst ff meegebakken met de ui en knoflook toen er uitgeschept de soep gepureerd en de champignons er weer bij . kan niet wachten op de smul partij vanavond. groetjes Sylvia

    Beantwoorden
  4. oelala mmm heb hem net gemaakt en hij is voor vanavond maar mmmmm en wij zijn champignon gek dis die heb ik er ook door gedaan eerst ff meegebakken met de ui en knoflook toen er uitgeschept de soep gepureerd en de champignons er weer bij . kan niet wachten op de smul partij vanavond. groetjes Sylvia

    Beantwoorden
4.63 van 24 stemmen (22 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie