Bloemkool vind ik lekker en soep ook maar die combinatie? Ik wist het niet… dit kon of heel erg lekker zijn of totaal niet. Ik besloot het er eens op te wagen en aan de slag te gaan met een recept voor bloemkoolsoep met een lekkere twist.
Aangezien je nu het recept leest kun je het eigenlijk wel raden: experiment geslaagd! Bloemkoolsoep is namelijk verrassend lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Win, win, win. Je bent er maar een half uurtje mee bezig en zoals met alle soepen: de volgende dag smaakt hij nog lekkerder! Hoewel hij direct na het maken ook al waanzinnig lekker is.
Bloemkool en kaas
Bloemkool eet je vaak met aardappels, groenten en vlees en de meeste mensen serveren er ook nog een lekker kaas sausje overheen. Niets mis mee (behalve dat, dat kaassausje vaak een caloriebommetje is maar dat terzijde). In de soep leek mij de combinatie met bloemkool en kaas lekker maar ik wilde iets specialers en besloot te gaan voor gorgonzola. Net even pittiger en net even spannender dan “gewone” kaas. Met het pittige van de gorgonzola samen met de flinterdunne plakjes zoute bacon is dit bloemkoolsoepje net even specialer. Hij is perfect voor het diner met een lekker stokbroodje en wat kruidenboter erbij en als je wat over hebt heerlijk als lunch de volgende dag.
Bloemkoolsoep bewaren
Het recept is voldoende voor 6 personen maar als je net als ik met z’n tweeën thuis bent dan kun je deze soep prima invriezen. De gorgonzola en bacon doe je er pas bij op het moment van serveren en deze vries je dan ook niet in. In de koelkast is deze soep een dag of 2 tot 3 houdbaar.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 bloemkool (ca 500 gram)
- 750 ml kippenbouillon
- 250 ml melk
- 75 gram gorgonzola
- 6 dunne plakjes bacon
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel roomboter
- olijfolie, nootmuskaat, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olijfolie in een ruime soeppan en fruit het uitje en de knoflook kort aan. Doe de bloemkool erbij en verwarm deze maar zorg ervoor dat deze niet verkleurd.
- Voeg dan de bloem en de roomboter toe en schep dit door de bloemkool. Bak dit even kort mee en voeg dan de kippenbouillon en de melk toe.
- Doe de deksel op de pan en laat deze ongeveer 10 tot 15 minuten rustig koken tot de bloemkool zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer tot je een gladde soep hebt.
- Breng de bloemkoolsoep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Bak de plakjes bacon even kort uit en scheur ze in kleine stukjes. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
- Serveer de soep in een kom en garneer met de stukjes bacon, plakjes gorgonzola en naar smaak nog een paar druppels olijfolie. Eet smakelijk!
Sandra says:
Hmmm ondanks dat ik niet dol ben op bloemkool lijkt deze combinatie me wel fantastisch lekker zeg!
Eef says:
Ook een niet-bloemkoolliefhebber zal dit lekker vinden 😉 Probeer het eens zou ik zeggen 😀
Maurits says:
Een van de beste soepen ooit. SUPER bedankt Eef voor dit toprecept!!
Evi says:
Lijkt me heerlijk! Is dat peterselie op de foto?
Eef says:
Nee dat is tuinkers. Mooi voor de foto en ook lekker voor in de soep daar niet van 😉
Daphne says:
Yum! Bloemkool en gorgonzola is een match made!
Eef says:
Yes it is 😀
Janet says:
Bloemkoolsoep! Ga ik zeker maken, Eef!
Eef says:
Super leuk Janet! Laat je me weten of het soepje in de smaak valt?
Miranda Moleman says:
Kan je deze soep ook invriezen als je overhoud?
Eef says:
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
Miranda Moleman says:
Kan je deze soep ook invriezen als je overhoud?
Eef says:
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.
Sylvia Klein says:
oelala mmm heb hem net gemaakt en hij is voor vanavond maar mmmmm en wij zijn champignon gek dis die heb ik er ook door gedaan eerst ff meegebakken met de ui en knoflook toen er uitgeschept de soep gepureerd en de champignons er weer bij . kan niet wachten op de smul partij vanavond. groetjes Sylvia
Eef says:
Wat leuk om te lezen Sylvia, dankjewel. Lekkere variatie heb je er trouwens op gemaakt (krijg er trek van 😉 )
Sylvia Klein says:
oelala mmm heb hem net gemaakt en hij is voor vanavond maar mmmmm en wij zijn champignon gek dis die heb ik er ook door gedaan eerst ff meegebakken met de ui en knoflook toen er uitgeschept de soep gepureerd en de champignons er weer bij . kan niet wachten op de smul partij vanavond. groetjes Sylvia
Eef says:
Wat leuk om te lezen Sylvia, dankjewel. Lekkere variatie heb je er trouwens op gemaakt (krijg er trek van 😉 )
Sonnya says:
Ik ga het deze avond proberen maar zonder roomboter en bloem omwille van mijn KH arm dieet.
Sonnya says:
Ik ga het deze avond proberen maar zonder roomboter en bloem omwille van mijn KH arm dieet.
Diana says:
Heerlijk soepje met dit herfstige weer.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Elle Blaauw says:
Hoi Eef,
Ik mag geen gorgonzolakaas vanwegen een schimmelallergie, wat voor kaas kan ik dan gebruiken?? Ik wil deze soep graag maken. ????
Eef says:
Ik zou dan voor een lekker pittige oude kaas gaan eventueel met een beetje chilivlokken of kruiden o.i.d. erdoor voor de tegenhanger.
Dorien says:
Echt een super soep!! Ipv melk heb ik er wat slagroom in gedaan (minder A2 eiwit).
En percorino kaas, die is wat pittiger dan parmezaan en van schaap. Ook echt heel prima!
Alice de Water says:
Lijkt me leuk om te maken als voorafje bij het kerstdiner.
Rianti says:
Heerlijk…. Geen gorgonzola of bacon in huis. De rest wel. Ook zonder is het heeeeeerlijk!
Hoe lang kan ik de soep in de koelkast bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie! Je kunt de soep 2-3 dagen bewaren in de koelkast.
Eliana putzu says:
Super lekkere bloemkoolsoep. Restantje houd ik niet over morgen gaat de rest in mijn buik. Ik heb er kastanjechampignons door gedaan heerlijk!
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂