Volg mij:
Soep

Bloemkoolsoep met gorgonzola

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.

Bloemkool vind ik lekker en soep ook maar die combinatie? Ik wist het niet… dit kon of heel erg lekker zijn of totaal niet. Ik besloot het er eens op te wagen en aan de slag te gaan met een recept voor bloemkoolsoep met een lekkere twist.

Aangezien je nu het recept leest kun je het eigenlijk wel raden: experiment geslaagd! Bloemkoolsoep is namelijk verrassend lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Win, win, win. Je bent er maar een half uurtje mee bezig en zoals met alle soepen: de volgende dag smaakt hij nog lekkerder! Hoewel hij direct na het maken ook al waanzinnig lekker is.

Bloemkool en kaas

Bloemkool eet je vaak met aardappels, groenten en vlees en de meeste mensen serveren er ook nog een lekker kaas sausje overheen. Niets mis mee (behalve dat, dat kaassausje vaak een caloriebommetje is maar dat terzijde). In de soep leek mij de combinatie met bloemkool en kaas lekker maar ik wilde iets specialers en besloot te gaan voor gorgonzola. Net even pittiger en net even spannender dan “gewone” kaas. Met het pittige van de gorgonzola samen met de flinterdunne plakjes zoute bacon is dit bloemkoolsoepje net even specialer. Hij is perfect voor het diner met een lekker stokbroodje en wat kruidenboter erbij en als je wat over hebt heerlijk als lunch de volgende dag.

Bloemkoolsoep bewaren

Het recept is voldoende voor 6 personen maar als je net als ik met z’n tweeën thuis bent dan kun je deze soep prima invriezen. De gorgonzola en bacon doe je er pas bij op het moment van serveren en deze vries je dan ook niet in. In de koelkast is deze soep een dag of 2 tot 3 houdbaar.

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.


Het recept voor bloemkoolsoep met gorgonzola:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig voor bloemkoolsoep met gorgonzola (ingrediënten):

  • 1 bloemkool (ca. 500 gram)
  • 750 ml kippenbouillon
  • 250 ml melk
  • 75 gram gorgonzola
  • 6 dunne plakjes bacon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel roomboter
  • nootmuskaat, peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je bloemkoolsoep met gorgonzola:

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een beetje olijfolie in een ruime soeppan en fruit het uitje en de knoflook kort aan. Doe de bloemkool erbij en verwarm deze maar zorg ervoor dat deze niet verkleurd.
  3. Voeg dan de bloem en de roomboter toe en schep dit door de bloemkool. Bak dit even kort mee en voeg dan de kippenbouillon en de melk toe.
  4. Doe de deksel op de pan en laat deze ongeveer 10 tot 15 minuten rustig koken tot de bloemkool zacht is.
  5. Pureer de soep met een staafmixer tot je een gladde soep hebt.
  6. Breng de bloemkoolsoep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  7. Bak de plakjes bacon even kort uit en scheur ze in kleine stukjes. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
  8. Serveer de soep in een kom en garneer met de stukjes bacon, plakjes gorgonzola en naar smaak nog een paar druppels olijfolie. Eet smakelijk!

Twee kommen bloemkoolsoep met stukje gorgonzola en flinterdunne bacon.

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

13 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm ondanks dat ik niet dol ben op bloemkool lijkt deze combinatie me wel fantastisch lekker zeg!

    29 maart 2017 at 07:33
    • Beantwoorden Eef

      Ook een niet-bloemkoolliefhebber zal dit lekker vinden 😉 Probeer het eens zou ik zeggen 😀

      9 april 2017 at 15:44
  • Beantwoorden Evi

    Lijkt me heerlijk! Is dat peterselie op de foto?

    5 april 2017 at 14:46
    • Beantwoorden Eef

      Nee dat is tuinkers. Mooi voor de foto en ook lekker voor in de soep daar niet van 😉

      9 april 2017 at 15:44
  • Beantwoorden Daphne

    Yum! Bloemkool en gorgonzola is een match made!

    12 april 2017 at 14:03
  • Beantwoorden Janet

    Bloemkoolsoep! Ga ik zeker maken, Eef!

    12 april 2017 at 15:33
    • Beantwoorden Eef

      Super leuk Janet! Laat je me weten of het soepje in de smaak valt?

      13 april 2017 at 20:34
  • Beantwoorden Miranda Moleman

    Kan je deze soep ook invriezen als je overhoud?

    8 maart 2018 at 14:40
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat zou, denk ik, geen probleem moeten zijn.

      11 maart 2018 at 22:05
  • Beantwoorden Sylvia Klein

    oelala mmm heb hem net gemaakt en hij is voor vanavond maar mmmmm en wij zijn champignon gek dis die heb ik er ook door gedaan eerst ff meegebakken met de ui en knoflook toen er uitgeschept de soep gepureerd en de champignons er weer bij . kan niet wachten op de smul partij vanavond. groetjes Sylvia

    17 oktober 2018 at 14:42
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Sylvia, dankjewel. Lekkere variatie heb je er trouwens op gemaakt (krijg er trek van 😉 )

      21 oktober 2018 at 19:34
  • Beantwoorden Sonnya

    Ik ga het deze avond proberen maar zonder roomboter en bloem omwille van mijn KH arm dieet.

    26 februari 2019 at 12:31
  • Laat een reactie achter