Zuurkool met kerrie en appel

Zuurkool met kerrie en appel

Dit keer een gerecht met zuurkool speciaal voor mijn vader. Een fantastische vader waar ik ontzettend veel van heb mogen leren en nog zoveel meer had willen leren.

Afgelopen zaterdag is mijn vader overleden na lang gevochten te hebben tegen kanker. Ik heb hier nooit eerder over geschreven op mijn blog omdat ik het te persoonlijk en te moeilijk vond om dit op het wereldwijde internet te schrijven. Toch hoor en lees ik de afgelopen dagen zo ontzettend veel mooie berichten over mijn vader van vrienden, familie maar ook van zijn leerlingen en collega’s. Deze berichten geven heel veel steun en zijn waanzinnig mooi om te lezen. Ik wilde dan ook een berichtje plaatsen op mijn blog speciaal voor mijn vader, mijn held. Hoe moeilijk ik dit ook vind en dit waanzinnig persoonlijk is maar soms is een blog ook heel persoonlijk.

Mijn blog is mijn uitlaatklep, mijn hobby en soms veel meer dan mijn hobby. Pap, je hielp me altijd met mijn blog en hoewel er meerdere recepten op mijn blog staan die ik speciaal voor je maakte kon ik niet een zuurkool recept plaatsen zonder aan jou te denken. Zuurkool was namelijk je favoriet en zoals je zei, van rauwe zuurkool word je sterk! Dit keer geen rauwe zuurkool want iets gekookt vind ik net iets lekkerder 😉 . Je bent en blijft mijn inspiratie, criticus en leermeester als het aankomt op fotografie, lay-out en alle andere grafische zaken maar nog meer in mijn verdere leven.

Nog steeds kan en wil ik niet geloven dat ik je nooit meer zal zien. Nooit meer even met je zal kletsen, sparren over fotografie en luisteren naar je advies. Je stond altijd klaar voor me en ik had mij geen andere vader kunnen wensen dan jou. We hebben veel mooie dingen samen meegemaakt zoals lekker vissen in de sloot, varen, dieren tekenen in Artis, urenlange schaatstochten, kaarten, vakanties, elk jaar voor de kerstdagen samen winkelen (ook al hield je niet van winkelen, deed je dit toch met mij), broodjes met anijshagel en roomboter eten, voetballen, samen spreekbeurten maken, shufflepuck, sneeuwpoppen maken op het strand van Texel en dat is maar een snelle handvol van de herinneringen die me te binnen schieten. Er waren zoveel mooie momenten en er hadden er nog zoveel meer moeten komen.

We hebben alles besproken en gezegd de afgelopen dagen maar ik had je nog lang, lang niet kwijt gewild. Het is beter zo dat weet ik maar het maakt het gemis niet makkelijker. Het is een te groot gemis en ik weet nog steeds niet of ik eraan toe ben om te beseffen dat ik je echt nooit meer zie… Deze is speciaal voor jou. Ik houd van je, pap!

Zuurkool met kerrie en appel


Het recept voor zuurkool met kerrie en appel:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor zuurkool met kerrie en appel (ingrediënten):

 • 1 kilo aardappelen
 • 500 gram zuurkool
 • 250 gram gerookte spekreepjes
 • 2 appels
 • 4 eetlepels melk
 • ½ eetlepel suiker
 • 3 theelepels kerrie
 • nootmuskaat
 • peper en zout
 • boter

Hoe je zuurkool met kerrie en appel maakt:

 1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
 2. Zet een pan op het vuur met ruim water en een snuf zout. Doe hier de aardappels in een kook ze vervolgens gaar.
 3. Terwijl de aardappelen op het vuur staan doe je de zuurkool in een pannetje samen met 3 theelepels kerrie, ½ eetlepel suiker en een beetje water. Doe de deksel op de pan en kook de zuurkool gaar op laag vuur.
 4. Bak ondertussen de spekjes uit en was de appels. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes.
 5. Zodra de aardappels gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn. Meng er al stampend 4 eetlepels melk, een klontje boter en nootmuskaat, peper en zout naar smaak erdoor. Nog even met een vork goed doorroeren tot je een mooie puree hebt. Deze hoeft niet helemaal glad te zijn.
 6. Doe nu een klein klontje boter in een koekenpan en bak de plakjes appel om en om aan tot ze iets verkleuren. Houd de plakjes appel daarna even apart.
 7. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en verdeel hierover de zuurkool en de spekjes. Leg de plakjes appel over de zuurkool en eet smakelijk!

Zuurkool met kerrie en appel