40 min.
4.41 van 15 stemmen

Wortels uit de oven

Wortels uit de oven. Ik ben dol op geroosterde groenten uit de oven, en zo ook wortels. Heerlijke gegrilde wortels met een ‘lakje’ van olijfolie en ahornsiroop voor een extra zoetje en een lekkere notencrumble bovenop. Dit bijgerecht is makkelijk om te maken en echt een feestje op je bord!

Misschien eet jij wel vaker worteltjes uit de oven, snap ik, want het is heerlijk. Door het roosteren behoudt de groente goed zijn smaak, wordt het gaar maar niet ‘snotgaar’ zoals wanneer je het te ver kookt. In de oven kunnen smaken ook goed in de groenten trekken en daarom vind ik deze gegrilde wortels absoluut een aanrader.

Bijgerecht wortel

Deze wortels uit de oven vind ik een ideaal bijgerecht, het past eigenlijk bij van alles. Van een simpel AVG-tje tot aan een bijgerecht voor een uitgebreid diner of een zondagse brunch. Het gerecht is licht zoet en past daardoor heel goed bij andere hartige gerechten. Ik vind het een top bijgerecht, lekker, makkelijk om te maken en het ziet er ook nog eens gezellig uit, wat wil je nog meer?!

bospeen

Wortels uit de oven maak je zo

Er zijn natuurlijk tal van manieren om wortels te roosteren in de oven. Althans, dan bedoel ik welke wortelen je gebruikt, hoe je ze snijdt en eventuele kruiden of andere smaakmakers. Ik koos voor deze gegrilde wortels voor bospeen. Die vind ik heerlijk van smaak en kun je ook gemakkelijk in zijn geheel roosteren. Qua smaak rooster je ze met wat olijfolie, peper, zout en tijm. Na ongeveer een kwartiertje smeer je de worteltjes uit de oven lekker in met wat olijfolie en ahornsiroop. Dat geeft echt een heerlijk extra zoetige smaak aan het gerecht. De topping van gehakte en geroosterde nootjes maken het helemaal af. 

bijgerecht met wortel

De lekkerste worteltjes uit de oven

En zo maak ik dus dit heerlijke bijgerecht van gegrilde worteltjes. Het is genoeg voor 2 personen, maar als je meerdere bijgerechten serveert is het ook zeker wel genoeg voor 4 personen. Voor het roosteren van nootjes kun je trouwens allerlei soorten noten gebruiken. Bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten zouden er ook heerlijk bij smaken. Ik zou vooral even checken wat je nog in je voorraad hebt liggen. De nootjes rooster je wel altijd even, want dat geeft veel meer smaak. Laat ze even afkoelen en dan zijn ze ook extra crunchy. 

Wortels uit de oven
bijgerecht Wortels uit de oven

Wortels uit de oven

De lekkerste wortels uit de oven. Simpel, maar waanzinnig van smaak. Met ahornsiroop, tijm en notencrumble. Deze wil je maken!
4.41 van 15 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten

Ingrediënten

2 personen
  • 500 gram bospeen
  • 2 eetlepels olijfolie (+ extra)
  • 60 ml ahornsiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 takjes tijm
  • zout en zwarte peper
Notencrumble
  • 25 gram macadamia (grofgehakt)
  • 25 gram amandelen (grofgehakt)
  • 25 gram cashewnoten (grofgehakt)
  • snufje kaneel (optioneel)

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de bospeen over een bakplaat, meng met wat olijfolie en peper en zout naar smaak. Verdeel de takjes tijm erover. Rooster de wortels voor ca. 25 minuten in de oven.
  • Meng ondertussen de ahornsiroop met 2 eetlepels olijfolie en de citroensap. Bestrijk de wortels hiermee als ze nog 10 minuten moeten.
  • Rooster de grof gehakte noten in een droge koekenpan en breng eventueel op smaak met een snufje kaneel.
  • Serveer de wortels uit de oven met de notencrumble erover.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 426kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 8g | Vetten: 23g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

bijgerecht Wortels uit de oven

20 gedachten over “Wortels uit de oven”

  1. Misschien is het niet echt belangrijk, maar waar kun je de wortels het beste in doen? Bij de ene site lees ik met bakpapier op het rooster, de volgende zegt in een keramieken schaal, hier kan het gewoon op de bakplaat… Of maakt het niet uit?

    Beantwoorden
    • Het maakt inderdaad niet mega veel uit, het is vooral een persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik op een bakplaat toch vaak het beste werken. Die wordt namelijk ook goed heet en zo kan de warmte er van alle kanten goed bij.

      Beantwoorden
  2. 5 sterren
    Het was echt heerlijk! Ik ga het nu voor de tweede keer maken. Zelf deed ik het met honing, omdat ik geen ahornsiroop had. Ook een goede optie.

    Beantwoorden
  3. Ik heb het recept verdubbeld, is het de bedoeling dat je de wortels alleen insmeert met de olie en citroensap of alles erover gieten. Ik heb het laatste gedaan en krijg de wortels niet geroosterd in de oven. Zelfs niet met de laatste 10 minuten op 220. Groetjes Saskia

    Beantwoorden
    • Je bestrijkt ze rijkelijk ermee, mag ook even omhusselen, als er maar een lekker laagje overheen zit. Het kan best zijn dat ze langer nodig hebben als je meer in 1 keer maakt, helemaal als de wortels op elkaar liggen in plaats van naast elkaar. Ze zijn goed als je er met een vork makkelijk in kunt prikken.

      Beantwoorden
  4. Kan je deze wortels al op voorhand wat bereiden zodat je het glaceren enkel nog de avond zelf moet doen? Ik heb m’n oven immers voor verschillende dingen nodig en de temperatuur is verschillend.

    Beantwoorden
4.41 van 15 stemmen (13 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie