Wortels uit de oven. Ik ben dol op geroosterde groenten uit de oven, en zo ook wortels. Heerlijke gegrilde wortels met een ‘lakje’ van olijfolie en ahornsiroop voor een extra zoetje en een lekkere notencrumble bovenop. Dit bijgerecht is makkelijk om te maken en echt een feestje op je bord!
Misschien eet jij wel vaker worteltjes uit de oven, snap ik, want het is heerlijk. Door het roosteren behoudt de groente goed zijn smaak, wordt het gaar maar niet ‘snotgaar’ zoals wanneer je het te ver kookt. In de oven kunnen smaken ook goed in de groenten trekken en daarom vind ik deze gegrilde wortels absoluut een aanrader.
Bijgerecht wortel
Deze wortels uit de oven vind ik een ideaal bijgerecht, het past eigenlijk bij van alles. Van een simpel AVG-tje tot aan een bijgerecht voor een uitgebreid diner of een zondagse brunch. Het gerecht is licht zoet en past daardoor heel goed bij andere hartige gerechten. Ik vind het een top bijgerecht, lekker, makkelijk om te maken en het ziet er ook nog eens gezellig uit, wat wil je nog meer?!
Wortels uit de oven maak je zo
Er zijn natuurlijk tal van manieren om wortels te roosteren in de oven. Althans, dan bedoel ik welke wortelen je gebruikt, hoe je ze snijdt en eventuele kruiden of andere smaakmakers. Ik koos voor deze gegrilde wortels voor bospeen. Die vind ik heerlijk van smaak en kun je ook gemakkelijk in zijn geheel roosteren. Qua smaak rooster je ze met wat olijfolie, peper, zout en tijm. Na ongeveer een kwartiertje smeer je de worteltjes uit de oven lekker in met wat olijfolie en ahornsiroop. Dat geeft echt een heerlijk extra zoetige smaak aan het gerecht. De topping van gehakte en geroosterde nootjes maken het helemaal af.
De lekkerste worteltjes uit de oven
En zo maak ik dus dit heerlijke bijgerecht van gegrilde worteltjes. Het is genoeg voor 2 personen, maar als je meerdere bijgerechten serveert is het ook zeker wel genoeg voor 4 personen. Voor het roosteren van nootjes kun je trouwens allerlei soorten noten gebruiken. Bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten zouden er ook heerlijk bij smaken. Ik zou vooral even checken wat je nog in je voorraad hebt liggen. De nootjes rooster je wel altijd even, want dat geeft veel meer smaak. Laat ze even afkoelen en dan zijn ze ook extra crunchy.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram bospeen
- 2 eetlepels olijfolie (+ extra)
- 60 ml ahornsiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 6 takjes tijm
- zout en zwarte peper
- 25 gram macadamia (grofgehakt)
- 25 gram amandelen (grofgehakt)
- 25 gram cashewnoten (grofgehakt)
- snufje kaneel (optioneel)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel de bospeen over een bakplaat, meng met wat olijfolie en peper en zout naar smaak. Verdeel de takjes tijm erover. Rooster de wortels voor ca. 25 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de ahornsiroop met 2 eetlepels olijfolie en de citroensap. Bestrijk de wortels hiermee als ze nog 10 minuten moeten.
- Rooster de grof gehakte noten in een droge koekenpan en breng eventueel op smaak met een snufje kaneel.
- Serveer de wortels uit de oven met de notencrumble erover.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Janine Visser says:
Dankjewel, mooi recept. Maar op de foto zie ik oregano takjes ipv Thijm staan?
Eef says:
Op de foto van de rauwe wortels bedoel je denk ik? Dat klopt, puur voor de foto 😉