Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel. Ontzettend makkelijk om te maken en super lekker! De beenham rolletjes zien er niet alleen leuk uit, het is namelijk een top combinatie met zuurkool.
Als “Langedijker Maidje” kan het niet anders dan dat ik dol ben op zuurkool. Langedijk is een klein dorpje in het midden van Noord-Holland waar je velden vol met witte kool vindt. Tegenwoordig niet zoveel velden meer als vroeger gezien er veel huizen zijn gebouwd op wat vroeger landbouwvelden waren, maar dat is een discussie voor een andere keer. Denk maar aan het liedje van Wim Sonneveld “Het Dorp”…
Ovenschotel met zuurkoolrolletjes in de ham en kaas
Het is het dorp waar je weet dat de zomervakantie ten einde is als er langs de wegen bordjes met ‘koolcampagne’ staan. De trekkers halen de witte kool van het land en op de wegen in dit dorpje vind je her en der klodders klei. Midden in het dorp vind je de ‘Kramers zuurkool fabriek’ waar zuurkool wordt gemaakt. Misschien heb je weleens zuurkool van ‘Krautboy’ in de winkels zien liggen. Dat is Langedijker zuurkool en, geloof mij, die is lekker!
Deze heerlijke ovenschotel met zuurkoolrolletjes in de ham en kaas is makkelijk om te maken (je kunt hem zelfs een dag van te voren maken). Een klein beetje mosterd door de aardappelpuree wat samen met de beenham en de kaas een lekkere combinatie is met de zuurkool. Probeer hem eens! Ben jij net als ik dol op zuurkool?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappel (iets kruimig)
- 500 gram zuurkool
- 50 gram kaas (geraspt)
- 75 ml melk
- 12 plakken beenham (flinterdun gesneden)
- 2 eetlepels boter
- 1 theelepel mosterd
- peper, zout en nootmuskaat
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
- Kook ze in een pan met water en een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
- Kook in een andere pan de zuurkool met een beetje water ca. 5 minuten gaar.
- Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree terwijl je de melk, boter en mosterd toevoegt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verdeel de aardappelpuree over een ovenschotel.
- Leg twee dunne plakje beenham op een bord, verdeel hierover de zuurkool en maak er een rolletje van. Herhaal tot alle zuurkool en plakjes beenham op zijn.
- Leg de zuurkoolrolletjes op de aardappelpuree en verdeel hierover de geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel ca. 15 min in de oven tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!
Jennifer says:
Hoi. In jouw recept staat: kook in ca 5 minuten de zuurkool gaar. Achterop mijn pakje zuurkool staat: kook de zuurkool in 20 a 25 minuten gaar.
Moet het in jouw recept bewust veel korter?
Eef says:
Het ligt een beetje aan de zuurkool die je hebt, maar normaliter hoef je zuurkool niet te koken alleen op te warmen (je kunt het zelfs rauw eten – mocht je dat lekker vinden 😉 ) Ik kook het dus kort en daarna gaat het nog even in de oven. Je kunt het, mocht je dat fijner vinden, uiteraard zo lang koken, maar dat is niet nodig.
Jennifer says:
Dank je!
Het is echt een heel lekker recept!
Jolanda Andersen says:
Heerlijk recept. Ik woon echter in Denemarken en daar is zuurkool moeilijk te vinden. Ligt echt niet in elke supermarkt zoals in Nederland. Vroeger thuis kocht mijn moeder altijd zuurkool uit het vat.
Eef says:
Je kunt zuurkool ook zelf maken he, mij is het nog niet gelukt, maar het kan wel 🙂
Estrella says:
Wat ziet dit er leuk uit! Mijn schoonvader (zuurkoolliefhebber) eet altijd mee op zondag en vond het de lekkerste zuurkool ooit (en met z’n bijna 80 jaar heeft hij het vaak zat gegeten)! Die kunnen we in onze zak steken ????.
Eef says:
Wauw dat is zeker een mooi compliment 😀
Marja says:
Net gemaakt! Wat ziet dat er heerlijk uit! Smullen vanavond ???? dank voor de leuke recepten! Hoeveel graden de oven bij de zuurkool rolletjes? 180??
Eef says:
200 graden, staat in het recept 🙂
Nicole says:
Wij eten geen varkensvlees. Zou ik de ham door gerookte kalkoen kunnen vervangen?
Eef says:
Ja hoor dat kan zeker, lekker. Kipfilet kan ook of kiprollade vleeswaren bijvoorbeeld dat laatste heeft net even meer smaak.
Shari Top says:
Dag Eef, net dit recept opgeslagen. Ga dit binnenkort eens proberen. Ik ben geen keukenprinses, maar probeer nu en dan toch even wat nieuws te maken. Het fijne aan jouw recepten is dat je er vaak helemaal niet zo veel voor nodig hebt en ook niet van die gekke dingen waar een – ik kook omdat het toch eens moet- persoon nog nooit van gehoord heeft. Thx!
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen, dankjewel 😀
Sjanie says:
Lijkt me heerlijk ? ga ik donderdag maken! Thx voor de recepten.
Aad van der Windt says:
Erg lekker en makkelijk om te maken. Ik had er nog kummel aan toegevoegd. Hmmmm.