Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel. Ontzettend makkelijk om te maken en super lekker! De beenham rolletjes zien er niet alleen leuk uit, het is namelijk een top combinatie met zuurkool.

Als “Langedijker Maidje” kan het niet anders dan dat ik dol ben op zuurkool. Langedijk is een klein dorpje in het midden van Noord-Holland waar je velden vol met witte kool vindt. Tegenwoordig niet zoveel velden meer als vroeger gezien er veel huizen zijn gebouwd op wat vroeger landbouwvelden waren, maar dat is een discussie voor een andere keer. Denk maar aan het liedje van Wim Sonneveld “Het Dorp”…

Ovenschotel met zuurkoolrolletjes in de ham en kaas

Het is het dorp waar je weet dat de zomervakantie ten einde is als er langs de wegen bordjes met ‘koolcampagne’ staan. De trekkers halen de witte kool van het land en op de wegen in dit dorpje vind je her en der klodders klei. Midden in het dorp vind je de ‘Kramers zuurkool fabriek’ waar zuurkool wordt gemaakt. Misschien heb je weleens zuurkool van ‘Krautboy’ in de winkels zien liggen. Dat is Langedijker zuurkool en, geloof mij, die is lekker!

Deze heerlijke ovenschotel met zuurkoolrolletjes in de ham en kaas is makkelijk om te maken (je kunt hem zelfs een dag van te voren maken). Een klein beetje mosterd door de aardappelpuree wat samen met de beenham en de kaas een lekkere combinatie is met de zuurkool. Probeer hem eens! Ben jij net als ik dol op zuurkool?

Ovenschotel met zuurkoolrolletjes en ham en kaas

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

Makkelijke ovenschotel met aardappel, zuurkool in rolletjes van ham en kaas.
4.3 van 10 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappel (iets kruimig)
  • 500 gram zuurkool
  • 50 gram kaas (geraspt)
  • 75 ml melk
  • 12 plakken beenham (flinterdun gesneden)
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel mosterd
  • peper, zout en nootmuskaat

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
  • Kook ze in een pan met water en een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
  • Kook in een andere pan de zuurkool met een beetje water ca. 5 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree terwijl je de melk, boter en mosterd toevoegt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de aardappelpuree over een ovenschotel.
  • Leg twee dunne plakje beenham op een bord, verdeel hierover de zuurkool en maak er een rolletje van. Herhaal tot alle zuurkool en plakjes beenham op zijn.
  • Leg de zuurkoolrolletjes op de aardappelpuree en verdeel hierover de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel ca. 15 min in de oven tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 360kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 18g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

Ovenschotel met zuurkoolrolletjes en ham en kaas Pinterest collage

14 reacties op “Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

  • Hoi. In jouw recept staat: kook in ca 5 minuten de zuurkool gaar. Achterop mijn pakje zuurkool staat: kook de zuurkool in 20 a 25 minuten gaar.
    Moet het in jouw recept bewust veel korter?

    • Eef

      Het ligt een beetje aan de zuurkool die je hebt, maar normaliter hoef je zuurkool niet te koken alleen op te warmen (je kunt het zelfs rauw eten – mocht je dat lekker vinden 😉 ) Ik kook het dus kort en daarna gaat het nog even in de oven. Je kunt het, mocht je dat fijner vinden, uiteraard zo lang koken, maar dat is niet nodig.

  • 5 sterren
    Wat ziet dit er leuk uit! Mijn schoonvader (zuurkoolliefhebber) eet altijd mee op zondag en vond het de lekkerste zuurkool ooit (en met z’n bijna 80 jaar heeft hij het vaak zat gegeten)! Die kunnen we in onze zak steken ????.

  • Shari Top
    Shari Top says:

    Dag Eef, net dit recept opgeslagen. Ga dit binnenkort eens proberen. Ik ben geen keukenprinses, maar probeer nu en dan toch even wat nieuws te maken. Het fijne aan jouw recepten is dat je er vaak helemaal niet zo veel voor nodig hebt en ook niet van die gekke dingen waar een – ik kook omdat het toch eens moet- persoon nog nooit van gehoord heeft. Thx!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept