Risotto met zalm

Seizoensgroenten mei

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groenten er in mei in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand mei in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Groenten in mei

April deed zeker wat ‘ie wil maar we zijn alweer in mei, het zonnetje komt steeds vaker door en de markt ligt weer vol kleurrijke, zomerse groenten en fruit.

Deze maand genieten we gelukkig nog steeds van asperges, groene en witte, en rabarber. Maar je kunt nu ook al de eerste tomaten, komkommers en lekkere aardbeien van het land vinden! Mijn moeder zegt altijd dat ze aardbeien uit Nederland pas na Koningsdag koopt, dan zijn ze volgens haar pas écht lekker 😉 .

Verse aardbeien in een bakje

Lokale producten uit het seizoen

Zoek ook eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk supergoed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van mei voor je op een rijtje gezet.

Seizoensgroenten mei

Recepten seizoensgroenten mei

Chinese pannenkoekjes met bosui

1. Bosui – Pannenkoekjes met bosui

Bosui, of lenteui, is een heerlijke groente! Scherp van smaak maar mild genoeg om rauw ergens door te verwerken. Bosui wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt.

Chinese pannenkoekjes met bosui. Ook wel bekend als scallion pancakes of Cong You Bing. Héle lekkere, iets krokante pannenkoekjes met bosui.

Bekijk het recept voor pannenkoekjes met bosui >>

Risotto met zalm

2. Doperwten – Risotto met zalm

Ik ben echt dol op doperwtjes en ieder jaar weer blij als ik ze vers kan kopen! Een beetje zoet en fris van smaak met een stevige bite, heerlijk. Daar komt ook nog eens bij dat doperwten vol zitten met belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling!

Dit is een beetje een zomerse risotto, niet te zwaar en vooral fris. Lekker romig met gerookte zalm, gegrilde groene asperges, doperwtjes en verse dille.

Bekijk het recept voor risotto met zalm >>

Plaattaart met ei, pancetta en asperges

3. Groene asperges – Plaattaart met ei

Wit goud, of groen goud? Het is weer asperge tijd en dat betekent dat je dus weer heerlijke zachte witte asperges en knapperige groene asperges kunt krijgen! Super gezond en super lekker.

Dit is een lekker, makkelijk recept die je voor zowel het ontbijt als de lunch én het avondeten kan maken! Een knapperige plaattaart met groene asperges, pancetta, boursin en ei. Heerlijk!
Bekijk het recept voor plaattaart met ei >>

Gazpacho recept

4. Tomaten & komkommer – Gazpacho

Tomaten en komkommer, dat zijn toch wel écht de groenten waarmee je de warmere maanden in wil luiden. In mei kun je de eerste al uit Nederland krijgen, heerlijk!

Gazpacho is een heerlijk verfrissende soep die vaak tijdens warme zomerse dagen wordt gegeten. Het is een soep die je maakt op basis van pure (meestal) rauwe ingrediënten en het is me toch een smaakbommetje!
Bekijk het recept voor gazpacho >>

Rabarbercake

5. Rabarber – Rabarbercake

Je hebt misschien al wel door gekregen dat ik gek ben op rabarber en laten we nu midden in het rabarberseizoen zitten! Gelukkig heb ik al een boel rabarber recepten verzameld dus je bent nog lang niet van me af 😉 !

Rabarbercake. Een heerlijke, luchtige cake met rabarber en amandel. Een feestje voor op tafel met een heerlijke seizoensgroente.
Bekijk het recept voor rabarbercake >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *