Aspergesoep

Aspergesoep

Aspergesoep, soep van asperges. Zo simpel is het en ondanks dat het een ontzettend simpel soepje is, is het me toch een partij lekker! Deze heerlijke romige aspergesoep zet je letterlijk in een handomdraai op tafel. Neem het ervan nu de asperges in het seizoen zijn!

Aspergesoep maken is helemaal niet moeilijk. Het is een makkelijke soep om te maken en echt veel tijd heb je er ook niet voor nodig. De soep moet even pruttelen, maar verder heb je er weinig omkijken naar. Ideaal!

Witte asperges

Ik ben dol op asperges. Nu heb ik als foodblogger zijnde vaak de mazzel dat ik net aan het begin van het seizoen een kilootje opgestuurd krijg van de lieverds bij het Aspergecentrum. En daar word ik als aspergeliefhebster natuurlijk erg blij van. Op mijn blog vind je meerdere asperge recepten. Van klassiekers zoals asperges met een snelle hollandaisesaus tot quiches en meer lekkers. 

Hoe maak je aspergesoep

Hoe maak je aspergesoep?

Aspergesoep maak je door asperges te koken in een bouillon. Vaak gebruik je zowel de schillen als de hele asperges, alleen de schillen laat je wat langer koken dan de asperges. De soep giet je vervolgens af waardoor je de schillen kunt opvangen en een bouillon overhoudt. Dan heb je een heldere aspergesoep. Om de soep te binden maak je vervolgens een roux van roomboter en bloem (zelf bak ik hier graag nog wat sjalotjes door) en dan voeg je beetje bij beetje de aspergebouillon weer toe zodat je een gebonden soep krijgt. De hele asperges, behalve de aspergetoppen, snij je in stukjes en gaan weer bij de bouillon. Dan pureer je de soep glad. Voeg wat room toe om de soep lekker romig te maken en serveer met de aspergetoppen en eventueel wat gerookte zalm, ei en/of ham erbij. Zo maak je zelf aspergesoep. In het recept leg ik het je nog eens stap voor stap uit.

Aspergesoep recept

Aspergesoep

Makkelijk recept voor heerlijke, zelfgemaakte aspergesoep. Deze romige soep met witte asperges is echt een aanrader!
3.72 van 7 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
  • 500 gram witte asperges
  • 2 sjalotjes
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 50 gram bloem
  • 100 ml kookroom
  • zwarte peper en zout
Ter garnering: gerookte zalm, ham en/of ei, verse peterselie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Breng 1 liter water samen met de bouillonblokjes aan de kook.
    • Spoel ondertussen de asperges even af onder de kraan, schil ze en snij de harde onderkant eraf (ca. 3 cm).
    • Zodra het water kookt doe je de schillen én de asperges in de pan. De harde kontjes gooi je weg.
    • Laat de hele asperges voor ongeveer 10 minuten mee koken tot ze gaar zijn en haal ze daarna uit de soep.
    • Laat de soep met aspergeschillen nu nog een half uurtje tot een uurtje rustig pruttelen.
    • Giet dan de soep af door een vergiet en vang de bouillon op. Vul indien nodig bij met water tot je weer 1 liter hebt.
    • Snipper de sjalotjes.
    • Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalotjes even aan tot deze glazig zijn.
    • Voeg dan de bloem toe en bak deze even kort mee.
    • Schep dan beetje bij beetje de bouillon erbij en mix met een garde tot een gebonden soep.
    • Snijd vervolgens de hele asperges in stukjes en houd de topjes apart.
    • Voeg dan de stukjes asperge toe aan de soep (niet de kopjes!) en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
    • Voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper en zout.
    • Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel hierover de aspergekoppen en naar smaak gerookte zalm of ham en eventueel een gekookte eitje en wat verse peterselie. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 252kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 5g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 12g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Aspergesoep
    Aspergesoep Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top