Aspergesoep, soep van asperges. Zo simpel is het en ondanks dat het een ontzettend simpel soepje is, is het me toch een partij lekker! Deze heerlijke romige aspergesoep zet je letterlijk in een handomdraai op tafel. Neem het ervan nu de asperges in het seizoen zijn!
Aspergesoep maken is helemaal niet moeilijk. Het is een makkelijke soep om te maken en echt veel tijd heb je er ook niet voor nodig. De soep moet even pruttelen, maar verder heb je er weinig omkijken naar. Ideaal!
Witte asperges
Ik ben dol op asperges. Nu heb ik als foodblogger zijnde vaak de mazzel dat ik net aan het begin van het seizoen een kilootje opgestuurd krijg van de lieverds bij het Aspergecentrum. En daar word ik als aspergeliefhebster natuurlijk erg blij van. Op mijn blog vind je meerdere asperge recepten. Van klassiekers zoals asperges met een snelle hollandaisesaus tot quiches en meer lekkers.
Hoe maak je aspergesoep?
Aspergesoep maak je door asperges te koken in een bouillon. Vaak gebruik je zowel de schillen als de hele asperges, alleen de schillen laat je wat langer koken dan de asperges. De soep giet je vervolgens af waardoor je de schillen kunt opvangen en een bouillon overhoudt. Dan heb je een heldere aspergesoep. Om de soep te binden maak je vervolgens een roux van roomboter en bloem (zelf bak ik hier graag nog wat sjalotjes door) en dan voeg je beetje bij beetje de aspergebouillon weer toe zodat je een gebonden soep krijgt. De hele asperges, behalve de aspergetoppen, snij je in stukjes en gaan weer bij de bouillon. Dan pureer je de soep glad. Voeg wat room toe om de soep lekker romig te maken en serveer met de aspergetoppen en eventueel wat gerookte zalm, ei en/of ham erbij. Zo maak je zelf aspergesoep. In het recept leg ik het je nog eens stap voor stap uit.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
- 500 gram witte asperges
- 2 sjalotjes
- 50 gram roomboter (ongezouten)
- 50 gram bloem
- 100 ml kookroom
- 1 liter water
- zwarte peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng het water samen met de bouillonblokjes aan de kook.
- Spoel ondertussen de asperges even af onder de kraan, schil ze en snij de harde onderkant eraf (ca. 3 cm).
- Zodra het water kookt doe je de schillen én de asperges in de pan. De harde kontjes gooi je weg.
- Laat de hele asperges voor ongeveer 10 minuten mee koken tot ze gaar zijn en haal ze daarna uit de soep.
- Laat de soep met aspergeschillen nu nog een half uurtje tot een uurtje rustig pruttelen.
- Giet dan de soep af door een vergiet en vang de bouillon op. Vul indien nodig bij met water tot je weer 1 liter hebt.
- Snipper de sjalotjes.
- Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalotjes even aan tot deze glazig zijn.
- Voeg dan de bloem toe en bak deze even kort mee.
- Schep dan beetje bij beetje de bouillon erbij en mix met een garde tot een gebonden soep.
- Snijd vervolgens de hele asperges in stukjes en houd de topjes apart.
- Voeg dan de stukjes asperge toe aan de soep (niet de kopjes!) en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
- Voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel hierover de aspergekoppen en naar smaak gerookte zalm of ham en eventueel een gekookte eitje en wat verse peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Mirela says:
Super simpel en heerlijk. Ik maak van de zalm kleine snippers en doe die op het laatste moment erdoor.. heerlijk. ??
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk!
Mariska says:
Ha, lijkt mij een heerlijke soep. Kan ik deze soep ook een dag van te voren klaar maken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan prima!
Jalving says:
Mooi recept maar ei er bij lust iedereen maar met zalm niet en zwarte peper kan rustig witte peperkorrel uit de molen
Schil doe ik apart maar de stengels kook ik dus ook apart tot ze bijna gaar zijn / dan met een schuimspaan er uit en op een doek leggen dan begin ik met de roux ectr. Ik maak gelijk soep met 5 kilo zelf geschilde asperges
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk zo! 🙂 Bedankt voor het delen.
Mieke says:
De soep is heerlijk een aanrader!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
M. Berkelaar says:
Soep was echt heel lekker, zeker een aanrader!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen, bedankt voor het delen 🙂
Jacqueline says:
Heerlijk! Mooie asperges uit Limburg gehad en nu met jouw recept heerlijke asperge soep gemaakt. Dat word smullen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt fantastisch, smakelijk!
Pim says:
Super soepje.
Gewoon helemaal naturel zonder al die pruttel erin…. Ook lekker
Niet altijd hoeft er van alles overal bij
Thanks
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Zeker mee eens 🙂
Diana says:
Hallo
Ik zie dat hoe meer personen je intypt dat de hoeveelheden veranderen maar het water blijft 1 liter klopt dat ????
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Diana, dat is inderdaad niet zo handig. Ik heb het aangepast, nu vermenigvuldigd hij die hoeveelheid ook. Kook ze!
Chantal Everling says:
Zou Je deze soep ook kunnen invriezen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Chantal, dat kan zeker!
Duijckers says:
Kan ik de boter ook vervangen door olijfolie
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
In dit geval liever niet, de roomboter is nodig voor de roux met de bloem om de soep te binden 😉
Debora says:
Omdat ik een koemelkeiwitallergie heb, vervang ik roomboter door een plantaardige margarine. Dat werkt prima voor een roux.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Handige tip!!
Nicoline Booren says:
Ik heb nog veel aspergebouillon in vriezer maar verse asperges zijn er niet meer. Kan ik dan ook asperges uit pot gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet geprobeerd, maar dat moest vast kunnen. Smaak zal waarschijnlijk wel iets anders zijn.