Asperges met snelle hollandaisesaus, ham en ei. Een simpel maar waanzinnig lekker gerecht met de seizoensgroente van dit moment: witte asperges. Zodra het aspergeseizoen begint ren ik naar de winkel om dit witte goud te halen, heerlijk! Dit recept is een klassieker maar wel met een lekkere en snelle twist zodat je de asperges binnen no time op tafel zet.
Als je mij ergens blij mee kunt maken is dat wel een mooi servies. Natuurlijk omdat foto’s van gerechten simpelweg mooier zijn op een lekker kleurrijk servies maar ook omdat eten van een mooi servies gewoon net even lekkerder smaakt.
Verliefd
Onlangs kreeg ik dit prachtige servies van Cosy & Trendy opgestuurd en ik kan niet anders zeggen dan dat ik een beetje verliefd ben. Ik ben duidelijk niet de enige want toen ik een foto plaatste op Instagram van dit mooie servies waren de reacties niets dan enthousiast. Hoe kan het ook anders met die vrolijke, mooie kleuren en goed gevormde (diepe) borden. Ik ben er zo ontzettend blij mee en de bordjes zul je vanaf nu dan ook vaker voorbij zien komen.
Het oog wil ook wat
Een mooi bord laat immers een gerecht beter uitkomen en als we het hebben over eten gaat de stelling “het oog wil ook wat” zeker op. Neem nu dit gerecht voor asperges wat van zichzelf niet een ontzettend kleurrijk geheel is. Op een simpel wit bordje zou het gerecht niet echt tot zijn recht komen, toch?! Op dit mooie diep groene bord uit de Streetfood lijn van Cosy & Trendy ziet het er toch allemaal net even smakelijker uit.
Vrolijk gedekte tafel
Ook als je mensen te eten krijgt dek je de tafel een heel stuk mooier en vrolijker met deze bordjes. Zo had ik tijdens Pasen salades, eieren en kleine broodjes geserveerd in de diepe borden. Samen met de platte borden stond dit super leuk en gezellig aan tafel. Wat overigens erg fijn is dat je deze borden per sets van 10 kunt bestellen. Elke set bestaat uit 10 verschillende kleuren, je kunt dus eindeloos combineren.
Enthousiast
Je begrijpt: ik ben enthousiast en kan nog wel uren doorgaan over hoe tof deze borden zijn maar even terug naar de asperges. Ook wel het witte goud genoemd vanwege de prijs en ondanks die toch echt wel een de hoge kant is heb ik het ervoor over want, man, man wat zijn die dingen lekker!
Dit gerecht is voor twee personen en hierbij kun je nog brood of gekookte krieltjes serveren. Ik heb zelf liever extra veel asperges op mijn bord dus ik laat dit meestal achterwege. Even over die hollandaisesaus hé?! Ik weet dat veel mensen denken dat hollandaisesaus moeilijk is om te maken maar ik beloof je: deze snelle hollandaisesaus kan simpelweg niet mislukken.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo witte asperges
- 200 gram (flinterdunne) beenham (gesneden)
- 4 eieren (middel)
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
- 125 gram roomboter
- 2 eidooiers
- citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de asperges en snijd het kontje eraf (ongeveer 2 cm). Breng water met een snuf zout in een ruime pan (de asperges moeten er immers in passen) aan de kook.
- Zodra het water kookt doe je de asperges erin en kook je ze 5-7 minuten.
- Zet daarna het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het kookvocht. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op een theedoek of keukenpapier.
- Terwijl de asperges koken, kook je de eieren zoals jij ze lekker vindt. Doe de eieren in kokend water met een snuf zout en kook ze 3 minuten voor een zacht ei, 5 minuten voor half zacht en 7 minuten voor hardgekookt.
- Tegelijkertijd maak je ook de hollandaisesaus. Smelt hiervoor de roomboter in een steelpannetje of in de magnetron.
- Doe de gesmolten roomboter in een klein kannetje of bekertje met een schenktuit. De eidooiers doe je in een hoge beker met 1 eetlepel water en een paar druppels citroensap naar smaak.
- Doe de staafmixer in de hoge beker en zet hem aan. Giet in een langzame, dunne straal de gesmolten boter erdoor terwijl je de staafmixer op een constante snelheid laat draaien.
- Op een gegeven moment merk je dat de saus dikker begint te worden en dan is de hollandaisesaus klaar, zo simpel is het. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.
- Verdeel de asperges en de ham over twee borden. Giet de hollandaisesaus over de asperges. Snijd de helft van de eieren in kleine blokjes en de andere helft in partjes. De partjes verdeel je over de borden en kleine blokjes ei weer over de asperges. Sprenkel er tot slot nog wat fijngesneden peterselie over en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Cosy & Trendy. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Sandra says:
Hmmm zo lekker! Ga ze ook snel op tafel zetten want het seizoen is maar zo kort 🙁 Dat servies is echt supergaaf!
Eef says:
Ja dat is echt het nadeel maar ja, zo blijven ze wel extra speciaal toch 😉
Geralde says:
Bedankt voor dit lekkere recept!
Gisteren gemaakt en er heerlijk van gesmuld!
Eef says:
Wat leuk! Blij om dat te lezen Geralde 🙂 Dank voor je reactie.
Corry says:
Wij willen t vanavond maken!! Serveer je de Hollandse saus zonder opnieuw op te warmen? Dank…!!
Eef says:
Ja die serveer je er gewoon bij nadat je hem hebt gemaakt (terwijl de asperges koken). Hij is dan lauw maar door de warmte van de asperges wordt hij weer lekker warm.
Corry says:
Het was heerlijk!! Voor herhaling vatbaar….. Thx!!
Corry says:
Wij willen t vanavond maken!! Serveer je de Hollandse saus zonder opnieuw op te warmen? Dank…!!
Eef says:
Ja die serveer je er gewoon bij nadat je hem hebt gemaakt (terwijl de asperges koken). Hij is dan lauw maar door de warmte van de asperges wordt hij weer lekker warm.
René van Beek says:
Heerlijk van gegeten,wist niet dat een hollandaisesaus zo simpel is om te maken.bedank voor het recept.
Eef says:
Dank je wel! Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂
René van Beek says:
Heerlijk van gegeten,wist niet dat een hollandaisesaus zo simpel is om te maken.bedank voor het recept.
Eef says:
Dank je wel! Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂
christiane says:
U spreekt over 4 hele eieren 2 dooiers maar gebruiken jullie dan de eiwitten van de 4 hele eieren ook?
Eef says:
Ja, je kookt de 4 eieren om die later in stukjes te snijden en over de asperges te serveren. De eidooiers gebruik je voor de hollandaisesaus. Je houdt dan dus 2 x eiwit over – hiermee mag je doen wat je zelf wilt 🙂 Hoop dat het zo duidelijk is – zo niet hoor ik het graag.
christiane says:
U spreekt over 4 hele eieren 2 dooiers maar gebruiken jullie dan de eiwitten van de 4 hele eieren ook?
Sasja says:
Vandaag gegeten, was heerlijk! Was al een tijdje op zoek naar een aspergesaus ZONDER zakje. Thanx
Eef says:
Wat leuk om te horen! Eet smakelijk 🙂
Corine Renskers says:
Wat een heerlijk recept en gemakkelijk te maken!
Wel wordt de saus snel minder homogeen en dus wat klonterig als ie wat langer staat. Kun je dit op één of andere manier voorkomen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Als hij weer rustig verwarmt wordt, au bain marie of evt in de magnetron, zou hij weer een mooi glas geheel moeten worden!
Sasja says:
Vandaag gegeten, was heerlijk! Was al een tijdje op zoek naar een aspergesaus ZONDER zakje. Thanx
julie says:
hey
Eef , wat een leuk recept dit ga ik in het weekend zeker proberen
sezoen is maar kort he !!
proficiat met uw blog ,staan zeer lekkere gerechten op
Julie
Eef says:
Dankjewel Julie 🙂
julie says:
hey
Eef , wat een leuk recept dit ga ik in het weekend zeker proberen
sezoen is maar kort he !!
proficiat met uw blog ,staan zeer lekkere gerechten op
Julie
ANJA says:
Goed idee, ik gebruik het hele ei en doe er wat creme fraiche bij plus wat dragon
Sylvia says:
Haa Eef, heb je nog een goed preggo-proof alternatief voor die Hollandaise saus?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi, wat een goeie.. hebben we helaas niet nee! Zal het zeker noteren ;-).
Netty Arnoldus says:
Wat een heerlijk makkelijk recept ik kreeg het door van een vriendin.
Dank je wel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Netty, jij ook bedankt!
Corrie says:
Heb vandaag gemaakt het was heerlijk voor herhaling vatbaar 😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! 🙂