Gazpacho recept

Gazpacho

Gazpacho is een koude Spaanse soep. Het is een heerlijk verfrissende soep die vaak tijdens warme zomerse dagen wordt gegeten. Je moet hem echt ijs- en ijskoud eten en er gaat geen vlees, vis of bouillon in. Het is een soep die je maakt op basis van pure (meestal) rauwe ingrediënten en het is me toch een smaakbommetje!

Ik dacht lang, gazpacho is niet voor mij. Een koude tomatensoep? Brr.. Maar het tegendeel is waar! Ik probeerde het toch een tijdje geleden en het kostte letterlijk 1 lepeltje van deze soep en ik was om. Inmiddels maak ik hem ook graag zelf. Het is een super makkelijk recept en ideaal als het te warm is om de oven of het fornuis aan te zetten ;-). Mijn recept voor warme tomatensoep is trouwens, als het niet zo warm is buiten, ook een aanrader.

Koude Spaanse soep

Deze frisse, licht kruidige tomatensoep heeft een wat onduidelijke geschiedenis. Zoals met veel Spaanse recepten wordt gazpacho al honderden jaren bereidt en gegeten, maar het toevoegen van tomaten werd pas vanaf de 19e eeuw gebruikelijk . Er zijn theorieën dat gazpacho gebaseerd is op een Romeins gerecht op basis van azijn, Een andere theorie is dat de Moren een soortgelijk gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood maakten en dat gazpacho hierop is gebaseerd. (bron: Wikipedia) Het is een snel en voedzaam gerecht, het is dus geen wonder dat het al zo lang wordt gegeten!

Ingredienten gazpacho

Spaanse gazpacho

Spaanse gazpacho wordt over het algemeen gegeten als lunch, tussendoortje, voorgerecht of tapas op een hete zomerdag. In sommige delen van Spanje serveren ze hem niet alleen ijskoud, maar ook half bevroren voor extra verkoeling. Omdat er maar weinig ingrediënten in zitten is het enorm belangrijk dat er goede, smaakvolle tomaten en goede olijfolie wordt gebruikt. Gazpacho hoort verfrissend, licht kruidig, dorstlessend en lekker vers te smaken.

koude Spaanse soep

Voor ieder moment

Je kunt deze koude Spaanse soep dus op ieder moment van de dag eten. In de zomer is het best fijn om een fles zelfgemaakte gazpacho klaar te hebben staan in de koelkast. Ga je de gazpacho als tapas serveren? Probeer hem dan eens met empanadas of Spaanse tortilla erbij. Feestje!

Gazpacho
Gazpacho recept

Gazpacho

Gazpacho, koude Spaanse tomatensoep en dat is me toch een partij lekker! Heerlijk verfrissend en bomvol groenten en smaak.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram tomaten
  • ¼ komkommer (of 2 snackkomkommers)
  • 1 gegrilde paprika (uit een pot)
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 eetlepel azijn (naar smaak – ik gebruikte frambozenazijn maar rode wijnazijn is ook lekker)
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • olijfolie, peper en zout naar smaak
Ter garnering: een handje cherrytomaten in partjes, stukjes komkommer en olijfolie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Was de tomaten en komkommer. Doe deze in de keukenmachine.
    • Ontvel de knoflook en de sjalot en voeg deze met de rest van de ingrediënten toe.
    • Pureer tot je een mooie gladde soep hebt, breng verder op smaak met peper, zout en olijfolie.
    • Laat de soep minimaal 2 uur koelen in de koelkast en serveer hem ijskoud. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Je kunt gazpacho ongeveer 2-3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 110kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
    Gazpacho recept


    3 thoughts on “Gazpacho

    • Allard Williane says:

      Hallo, lekker toch bij dit warm weer een goede koude gaspacho. Ik heb het recept van een oud moederke uit Jerez en zij deed er nog 1/2 ajuin bij voor 1kg tomaten en wijnazijn van Jerez, de beste. Paprikapoeder en komkommer deed zij er ook niet in, maar de tomaten in Spanje zijn dan ook veel sappiger.

    • 5 sterren
      hai,
      had geen spaanse tomaten, zoals allard hierboven, maar uit eigen tuin.
      oude rassen, zijn door droogte klein gebleven,, maar niet met minder smaak.
      die als garnituur gebruikt, basis was een kilo bak cherry roma tomaatjes, ik kreeg 3 van die via anderen (heb erg goede koeler, tomaatjes blijven weken goed)
      had nog een stuk komkommer over(van een komkommersalade, basis ook van jou eef ::) )
      heb er 2 blaadjes marokaanse munt door heen gedaan, nog net iets frisser.
      En met een zelfgebakken stokbrood, van meel van de molen hier. hele mederiane regio gehad dus. hoe gezond en bio wil je het hebben.Omdat ik rare gedachtengang heb, je zei ijs en ijs koud eten,bedacht ik me maak er ijsjes van, heb van die vormpjes.Vanavond gratis ijs voor de kids in de buurt en opvang. werd goed ontvangen.je weet ik woon in gemeente westerwolde.
      bedankt voor je inspiratie

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept