Heb jij weleens empanadas gegeten? Het zijn lekkere deeghapjes met een vulling van gekruid gehakt. Grote kans dat je ze weleens op vakantie bent tegengekomen in bijvoorbeeld Spanje of Portugal. Maar met dit recept voor empanadas met gehakt maak je ze voortaan ook zelf!
Zelf empanadas maken
Empanadas komen oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. Het zijn gevulde deeghapjes die bij feestjes niet mogen ontbreken, maar ook zeker in restaurants worden geserveerd. In Zuid-Amerika kom je de empanada ook veel tegen. Ieder land heeft een eigen variatie (en vaak ook naam) erop en typische vullingen. In Spanje noemen ze kleine empanadas trouwens empanadillas.
The Daring Kitchen
Foodiefriend Simone van Simone’s Kitchen organiseert af en toe ‘The Daring Kitchen’ waarbij je mee kunt doen om uitdagingen te koken of te bakken. Het zijn allemaal iets uitdagendere recepten en baksels zoals macarons, mergpijpjes en nu dus de empanada. Die stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken voor het blog, vroeger maakte ze thuis weleens met zo’n apparaatje om ze dicht te vouwen. Misschien ken je ze wel. Ook zonder apparaatje kun je ze prima maken hoor. Ze zijn zo lekker en met dit recept eigenlijk helemaal niet zo uitdagend, of ‘daring’, om in vaktermen te blijven 😉 Je kunt ze dichtvouwen met wat vouwtechnieken of simpelweg met een vork de randen dichtdrukken.
Empanadas met gehakt
Mijn versie van empanadas heb ik gevuld met gehakt. Door het gehakt heb ik wat paprika en kruiden zoals gerookt paprikapoeder, koriander en oregano gedaan. Waardoor het echt een onwijs smaakvolle vulling geworden is! Empandas worden vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook bakken in de oven zoals ik heb gedaan. Hierdoor krijg je een lekker deeghapje wat een lekkere bite heeft en een iets krokant jasje. Je kunt ze zo serveren, of er nog een lekker sausje bij maken. Bijvoorbeeld een knoflookdip, pittige salsa of yoghurt sausje.
Ook leuk om eens te proberen, de Marokkaanse versie: batbot met gehakt.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 2 eieren (middel – kamertemperatuur)
- 200 ml water (lauwwarm)
- 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook
- 300 gram gehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel oregano
- ½ theelepel kurkuma
- 1 gele paprika (in kleine blokjes)
- 1 rode paprika (in kleine blokjes)
- 1 ei (geklutst)
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het deeg. Doe de bloem, zout, eieren, water en gesmolten roomboter in een kom.
- Mix en kneed met de hand of een keukenmachine met deeghaak tot een mooi soepel deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
- Maak ondertussen de vulling. Zet een ruime koekenpan met wat olijfolie op het vuur en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg het gehakt toe, breng op smaak met de kruiden en bak rul.
- Voeg dan de gesneden paprika toe en bak tot de paprika zacht is. Breng verder op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Rol het deeg uit tot een mooie lap en steek hier met een uitsteekvorm ronde plakken uit.
- Vul deze met ongeveer 1 volle eetlepel van het gehaktmengsel, vouw dicht, druk de zijkanten goed aan (gebruik hiervoor eventueel een vork). Je kunt ook de uiteinden mooi vouwen zodat je zo'n mooi gevouwen randje krijgt. Herhaal dit tot het deeg en het gehakt op zijn.
- Leg de empanadas op een met bakpapier geklede bakplaat, bestrijk met het geklutste ei en bak de empandas (eventueel in delen) in ca. 12-15 minuten goudbruin. Serveer met een sausje naar wens. Eet smakelijk!
Janet says:
Ik ga dit zeker proberen. Maar waarschijnlijk wel gewoon met bladerdeeg wat we ook altijd doen met de pittige kip empanade. Ben niet zo goed met deeg en dan is dit ideaal. Maar deze vulling lijkt me heerlijk.
Eef says:
Dat is dan zeker een goed alternatief. Hartige taartdeeg kan ook denk ik.
Cheyenne says:
Hi! Zou je een deel hiervan kunnen invriezen om later af te bakken? Groetjes!
Eef says:
Ja hoor dat moet prima kunnen 🙂
Manolito van Galen says:
Hoi Eef,
Een heerlijk gerecht.
Wat voor soort gehakt dien je te gebruiken?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Lieve groetjes,
Manolito
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Manolito! In dit recept is rundergehakt gebruikt 🙂