Empanadas met gehakt

Empanadas met gehakt

Heb jij weleens empanadas gegeten? Het zijn lekkere deeghapjes met een vulling van gekruid gehakt. Grote kans dat je ze weleens op vakantie bent tegengekomen in bijvoorbeeld Spanje of Portugal. Maar met dit recept voor empanadas met gehakt maak je ze voortaan ook zelf!

Zelf empanadas maken

Empanadas komen oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. Het zijn gevulde deeghapjes die bij feestjes niet mogen ontbreken, maar ook zeker in restaurants worden geserveerd. In Zuid-Amerika kom je de empanada ook veel tegen. Ieder land heeft een eigen variatie (en vaak ook naam) erop en typische vullingen. In Spanje noemen ze kleine empanadas trouwens empanadillas.

Empanadas

The Daring Kitchen

Foodiefriend Simone van Simone’s Kitchen organiseert af en toe ‘The Daring Kitchen’ waarbij je mee kunt doen om uitdagingen te koken of te bakken. Het zijn allemaal iets uitdagendere recepten en baksels zoals macarons, mergpijpjes en nu dus de empanada. Die stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken voor het blog, vroeger maakte ze thuis weleens met zo’n apparaatje om ze dicht te vouwen. Misschien ken je ze wel. Ook zonder apparaatje kun je ze prima maken hoor. Ze zijn zo lekker en met dit recept eigenlijk helemaal niet zo uitdagend, of ‘daring’, om in vaktermen te blijven 😉 Je kunt ze dichtvouwen met wat vouwtechnieken of simpelweg met een vork de randen dichtdrukken.

Empanadas met gehakt

Mijn versie van empanadas heb ik gevuld met gehakt. Door het gehakt heb ik wat paprika en kruiden zoals gerookt paprikapoeder, koriander en oregano gedaan. Waardoor het echt een onwijs smaakvolle vulling geworden is! Empandas worden vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook bakken in de oven zoals ik heb gedaan. Hierdoor krijg je een lekker deeghapje wat een lekkere bite heeft en een iets krokant jasje. Je kunt ze zo serveren, of er nog een lekker sausje bij maken. Bijvoorbeeld een knoflookdip, pittige salsa of yoghurt sausje.

Ook leuk om eens te proberen, de Marokkaanse versie: batbot met gehakt.

Empanadas met gehakt
Empanadas maken

Empanadas met gehakt

Deze empanadas met gehakt zijn zo leuk om te maken. Dit heerlijke gevulde deeghapje met gehakt en groenten is muy bien!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Deeg laten rusten: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 25 stuks*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg
  • 600 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren (middel – kamertemperatuur)
  • 200 ml water (lauwwarm)
  • 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
Voor de vulling
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram gehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 gele paprika (in kleine blokjes)
  • 1 rode paprika (in kleine blokjes)
  • 1 ei (geklutst)
  • olijfolie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het deeg. Doe de bloem, zout, eieren, water en gesmolten roomboter in een kom.
  • Mix en kneed met de hand of een keukenmachine met deeghaak tot een mooi soepel deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Maak ondertussen de vulling. Zet een ruime koekenpan met wat olijfolie op het vuur en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg het gehakt toe, breng op smaak met de kruiden en bak rul.
  • Voeg dan de gesneden paprika toe en bak tot de paprika zacht is. Breng verder op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Rol het deeg uit tot een mooie lap en steek hier met een uitsteekvorm ronde plakken uit.
  • Vul deze met ongeveer 1 volle eetlepel van het gehaktmengsel, vouw dicht, druk de zijkanten goed aan (gebruik hiervoor eventueel een vork). Je kunt ook de uiteinden mooi vouwen zodat je zo'n mooi gevouwen randje krijgt. Herhaal dit tot het deeg en het gehakt op zijn.
  • Leg de empanadas op een met bakpapier geklede bakplaat, bestrijk met het geklutste ei en bak de empandas (eventueel in delen) in ca. 12-15 minuten goudbruin. Serveer met een sausje naar wens. Eet smakelijk!

Video

handig om te weten:

* De exacte hoeveelheid hangt er natuurlijk vanaf hoe groot of hoe klein je ze maakt. Ik heb zelf een vorm gebruikt met een diameter van 10 centimeter om het deeg mee uit te snijden.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 154kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 5g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Empanadas maken

2 reacties op “Empanadas met gehakt

  • Ik ga dit zeker proberen. Maar waarschijnlijk wel gewoon met bladerdeeg wat we ook altijd doen met de pittige kip empanade. Ben niet zo goed met deeg en dan is dit ideaal. Maar deze vulling lijkt me heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept