fbpx
Frambozen macarons recept

Frambozen macarons basisrecept

Frambozen macarons oftewel roze macarons met een vulling van botercrème en framboos. Deze Franse lekkernij is echt het proberen waard om eens te maken en het is lang niet zo ingewikkeld om ze te maken als je wellicht zou denken.

Veel mensen denken dat het maken van macarons waanzinnig moeilijk is en eerlijk: heel makkelijk is het niet maar waanzinnig moeilijk ook zeker niet. Wanneer je macarons gaat maken zijn er een aantal belangrijke stappen in het recept waarbij het fout kan gaan en deze ga ik je punt voor punt toelichten.

Wat zijn macarons?

Om te beginnen bij het begin. Wat zijn macarons? Macarons zijn 2 kleine luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een vulling. Ze zijn herkenbaar door een gladde eischaal-achtige bovenkant en een ribbelige bodem (ook wel voetje genoemd). Het beslag bestaat uit opgeklopt eiwit, amandelmeel en (poeder)suiker. Daarnaast kun je nog kleurstof toevoegen zoals ik bij deze frambozen macarons hebben gedaan om ze roze te maken. De vulling kan bestaan uit botercrème, jam, curd, chocopasta, ganache… eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het kan een vulling zijn voor je macarons. Voor deze frambozen macarons heb ik gekozen voor een botercrème met framboos.

Waar moet je op letten als je macarons maakt?

✓ Eiwit stijf kloppen: eiwit stijf kloppen doe je het beste in een vetvrije kom met een niet al te vers ei op kamertemperatuur. Klop de eiwit tot deze stijf is en blijf niet te lang doorkloppen.
✓ Eigenlijk doe ik dit nooit maar voor macarons moet het echt: zeef het amandelmeel en de poedersuiker. Stukjes of kleine brokjes horen namelijk niet in een macaron.
Neem de tijd. Wanneer je in het recept het opgeklopte eiwit combineert met het amandelmeel en de poedersuiker moet je deze rustig door elkaar spatelen. Hier kan namelijk alles mis gaan. Dit klinkt misschien eng maar zodra je de tijd ervoor neemt komt het zeker goed.
✓ Tot slot: ken je oven. Wanneer ik de macarons voor 20 minuten bak op 140 graden worden ze bij mij perfect. Elke oven is anders en de baktijd bij macarons neemt nou eenmaal erg nauw. Probeer desnoods eerst 1 macaron en kijk hoe deze eruit komt. Is de onderkant verkleurd? Dan zou je de temperatuur iets lager kunnen zetten. Is de macaron van binnen nog niet gaar? Dan zet je de temperatuur iets hoger of verleng je de baktijd.

Verder is het een kwestie van: doen! Gewoon proberen en mocht er iets mis gaan? Rome is ook niet op een dag gebouwd en soms is ergens mee aan de slag gaan de best leermethode. Het heeft mij ook even tijd gekost om onderstaand recept zo te krijgen dat de macarons perfect zijn. De ene keer een beetje meer poedersuiker, dan meer amandelmeel en nu uiteindelijk is dit basisrecept echt de perfecte basis om deze heerlijke frambozen macarons mee te maken.

Tip! Om macarons te maken welke allemaal dezelfde grootte hebben teken je op een bakpapier rondjes af. Je kunt hiervoor ook zo’n handige macarons bakmat gebruiken.

Frambozen macarons recept

Frambozen macarons basisrecept

Een heerlijk basisrecept voor Franse frambozen macarons.
4.52 van 37 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks (ongeveer)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de macarons
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • 50 gram fijne suiker
  • 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • snuf zout
  • kleurstof  (rood of roze)
Voor de botercrème
  • 125 gram roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur)
  • 60 gram frambozen (verse of uit de vriezer - ontdooid)
  • 30 gram poedersuiker

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Klop het eiwit stijf en voeg er, zodra het eiwit bijna helemaal stijf is, een snufje zout en de fijne suiker aan toe. Mix tot de eiwitten helemaal stijf zijn.
  • Zeef de poedersuiker en amandelmeel door een fijne zeef en voeg dit toe aan het eiwit samen met de kleurstof. Spatel dit voorzichtig om tot een glad beslag dat licht begint te glanzen. Spatel je te lang door dan wordt de binnenkant van de macaron hol of breekt de bovenkant. Spatel je te kort dan krijg je geen gladde bovenkant of geen voetje aan de macaron.
  • Teken kleine rondjes op bakpapier af, dan kun je de macarons straks makkelijker in een gelijke vorm spuiten. Gebruik eventueel een dop of smal borrelglaasje om de rondjes af te tekenen.
  • Leg het bakpapier alvast op een ovenplaat (je wilt straks niet de macarons moeten verplaatsen) en vul een spuitzak met het beslag. Spuit de macarons op het bakpapier tot het beslag op is. Doe dit eventueel in twee delen indien nodig. Neem een handdoek en laat hier de bakplaat een paar keer op "vallen" zodat overtollige luchtbelletjes uit de macarons gaan.
  • Laat nu de macarons ongeveer 20 tot 30 minuten opstijven (mag ook iets langer). Je moet met je vinger over de macaron kunnen gaan zonder dat het beslag aan je vingers plakt.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden en bak daarna de macarons in 20 minuten af. Laat ze daarna volledig afkoelen en je zou ze makkelijk van het bakpapier af moeten krijgen. Plakken ze nog? Dan zijn je macarons niet gaar en moeten ze nog even langer de oven in.
  • Terwijl de macarons in de oven staan of aan het afkoelen zijn maak je de botercrème. Hiervoor klop je de boter ongeveer 5 minuten lang op met een garde of keukenmachine tot hij wittig van kleur is. Druk de frambozen door een zeef en doe het vocht wat er vanaf komt bij de boter samen met de poedersuiker. Meng door elkaar tot een gladde botercrème.
  • Pak vervolgens een macaron en spuit met een spuitzak een beetje frambozen botercrème erop en druk het andere deel van de macaron er voorzichtig op. Herhaal tot alle macarons aan elkaar zitten door een beetje botercrème. Eet smakelijk!

handig om te weten:

De macarons kun je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 115kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 1g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 3g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Frambozen macarons recept

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

74 reacties op “Frambozen macarons basisrecept”

      1. Bij ons liep het iets minder goed af. De macarons wilden maar niet opstijven. En de botercème zag eruit als bebloede hersens. We hebben toch echt het recept gevolgd. Voor ons wordt het eens maar nooit meer. Gelukkig hadden we nog koekjes in de kast liggen…

        1. Eef

          Wat jammer! Zo te horen is je botercreme in de schift geraakt en de macarons opstijven begrijp ik niet helemaal? Heb je ze even buiten de koelkast laten staan? Als het erg warm is in huis is het sowieso vaak lastiger dus misschien even proberen als de temperaturen weer iets normaler zijn?

    1. 5 stars
      Vandaag voor de 2e keer de macarons gemaakt, super recept en niet zo moeilijk.
      Dese keer met vanille botercreme als vulling👍🏻.

      1. 4 stars
        Vandaag voor het eerst geprobeerd, en goed gelukt! Moet nog wat oefenen om de bovenkant mooi glad te krijgen.. Heb je daar tips voor?

        1. Eef

          Wat leuk om te lezen! Een mooi glad beslag maken en ze echt even laten ‘opstijven’ aan de lucht + de luchtbellen eruit slaan. Oefening baart kunst in het geval van macarons, echt even een dingetje om in de vingers te krijgen 😉

  1. Hartstikke lekker! Ik heb ze net uitgeprobeerd en ze zien er super mooi uit. Ik vind het ook fijn dat er niet zo vel suiker zit in de botercreme, bedankt!

  2. Hartstikke lekker! Ik heb ze net uitgeprobeerd en ze zien er super mooi uit. Ik vind het ook fijn dat er niet zo vel suiker zit in de botercreme, bedankt!

  3. Ik wil al heel lang macarons maken, wilt alleen nog niet zo lukken maar oefening baart kunst…:-).Mag ik vragen wat voor kleurstof het beste is om te gebruiken voor de macarons.

    1. Hi Vera, klopt, macarons maken moet je echt even oefenen maar als het lukt… zo leuk én lekker. Voor deze macarons heb ik vloeibare (waterachtige) kleurstof gebruikt. Een paar druppeltjes is al voldoende maar ik heb voor een ander recept ook gewoon cacaopoeder gebruikt (werkt ook prima) en gel-achtige kleuring en ook dat werkte prima. Zo lang het maar een heel klein beetje is wat je gebruikt aan kleurstof kun je vrijwel alle soorten gebruiken. Succes!

  4. Ik wil al heel lang macarons maken, wilt alleen nog niet zo lukken maar oefening baart kunst…:-).Mag ik vragen wat voor kleurstof het beste is om te gebruiken voor de macarons.

    1. EKZ

      Hi Vera, klopt, macarons maken moet je echt even oefenen maar als het lukt… zo leuk én lekker. Voor deze macarons heb ik vloeibare (waterachtige) kleurstof gebruikt. Een paar druppeltjes is al voldoende maar ik heb voor een ander recept ook gewoon cacaopoeder gebruikt (werkt ook prima) en gel-achtige kleuring en ook dat werkte prima. Zo lang het maar een heel klein beetje is wat je gebruikt aan kleurstof kun je vrijwel alle soorten gebruiken. Succes!

  5. Net geprobeerd om deze macarons te maken.. helaas ging het al mis op het punt dat de eiwit bijna stijf was en de suiker werd toegevoed. Het werd ineens weer slap. Heb het 2x geprobeerd en beide keren gebeurde het.
    Ben er nu mee gestopt.
    Wat kan ik voor de volgende keer veranderen?
    Of hoorde het zo ?
    Gr Sanne

    1. Hi Sanne,

      Nee dat zou zeker niet moeten gebeuren. Gebruik je fijne kristalsuiker of een andere soort suiker misschien?

      Groetjes,

  6. Net geprobeerd om deze macarons te maken.. helaas ging het al mis op het punt dat de eiwit bijna stijf was en de suiker werd toegevoed. Het werd ineens weer slap. Heb het 2x geprobeerd en beide keren gebeurde het.
    Ben er nu mee gestopt.
    Wat kan ik voor de volgende keer veranderen?
    Of hoorde het zo ?
    Gr Sanne

  7. Hoi Eef!

    De macarons zijn echt heerlijk!! Alleen een beetje hard…heb ze te lang in ze oven gedaan? Of ben ik gewoon te kritisch 😉 en vergelijk ik ze teveel met die van de proofs?

    Gr lisanne

    1. Ja en nee 😉 Vers zijn ze wat harder. Doe ze een dagje in de koeling en de volgende dag zijn ze wat zachter, taaier. Zo vers als je ze eet wanneer je ze zelf maakt, eet je natuurlijk nooit bij de profs 🙂

      1. Hoi Eef!
        Ik ga morgen deze macarons maken en ze lijken me heerlijk! Ik vroeg me alleen af wat voor soort suiker je bedoelt. Kristalsuiker? Basterdsuiker? Graag hoor ik natuurlijk van je!

        Groet Rosanne

  8. Hoi Eef!

    De macarons zijn echt heerlijk!! Alleen een beetje hard…heb ze te lang in ze oven gedaan? Of ben ik gewoon te kritisch 😉 en vergelijk ik ze teveel met die van de proofs?

    Gr lisanne

  9. EKZ

    Ja en nee 😉 Vers zijn ze wat harder. Doe ze een dagje in de koeling en de volgende dag zijn ze wat zachter, taaier. Zo vers als je ze eet wanneer je ze zelf maakt, eet je natuurlijk nooit bij de profs 🙂

    1. Ja dat kan. Houd er alleen rekening mee dat aardbeien zachter van smaak zijn dan frambozen waardoor je ze wellicht minder sterk terug proeft.

  10. EKZ

    Ja dat kan. Houd er alleen rekening mee dat aardbeien zachter van smaak zijn dan frambozen waardoor je ze wellicht minder sterk terug proeft.

  11. Voor de eerste keer macarons gemaakt via dit recept alleen zelfrijzend amandelmeel gebruik want nergens normale amandelmeel kunnen vinden maar ze zijn super gelukt

  12. Voor de eerste keer macarons gemaakt via dit recept alleen zelfrijzend amandelmeel gebruik want nergens normale amandelmeel kunnen vinden maar ze zijn super gelukt

  13. Ook wij konden geen amandelmeel vinden, dus hebben we zelfrijzend amandelbakmeel (koopmans) genomen. De macarons zijn goed gelukt en lekker.

  14. Waanzinnig makkelijk recept..een amuse :Een chocolademacaron met mango ,ganzenlevermousse en gedroogde serranoham afgetopt met een eetbaar viooltje. Je gasten zullen verbaasd staan .

  15. te weinig beslag voor wat er stond. We wouden er 30 maken maar uiteindelijk kregen we er maar 17 uit. Wel goed recept verder

    1. Eef

      Waarschijnlijk heb je ze dan groter gemaakt waardoor je er minder uithaalt. Het aantal is natuurlijk gebaseerd op de grote van de macaron 😉

  16. Mario Reynaert

    Zijn echt heerlijk, heb ze voor het eerst gemaakt. Enkel vergeten lucht uit te duwen en er zijn er een paar gekraakt door de lucht die er uit moest. Dus de tip nr 4 : Neem een handdoek en laat hier de bakplaat een paar keer op “vallen” zodat overtollige luchtbelletjes uit de macarons gaan is aan te raden. Verse frambozen gebruikt en die gewoon door de boter gemixt. Super heerlijk recept!

  17. 5 stars
    jaaaa voor de eerste keer macarons gemaakt, wat ik al zo lang van plan was… en dan zijn ze supergoed gelukt!!! Lekkerrrrr voor de verjaardag van mn dochter;) Bedankt voor het recept!!

  18. 2 stars
    Helaas niet gelukt. Ik dacht eerst dat ik ze te kort had gemixt. Omdat ze korrelig waren aan bovenkant en niet glad.. Maar tijdens het bakken liepen ze helemaal uit. En dus een lege macaron. Dus je verwacht dat ik te lang gemixt heb. Dus weet niet wat ik fout heb gedaan. Eerste keer een recept geprobeerd. Normaal pak ik de mix van funcakes. Die lukken wel altijd.

    1. Eef

      Wat jammer om te horen! Het is niet het makkelijkste recept en zo te lezen heb je ze inderdaad te lang gemixt. Blijf het proberen, je kunt niet altijd direct zessen gooien maar het gaat je zeker lukken. Ook zonder een pakje want dat is natuurlijk heel wat anders 😉

  19. 5 stars
    M’n dochter van 12 heeft ze zojuist gemaakt en zien er prachtig uit. Ze had groene kleurstof gebruikt en dat werd helaas vies bruin na het bakken. Maar ze smaken heerlijk. Dank je wel!

  20. 4 stars
    Ik heb het vandaag geprobeerd en de macarons zagen er heel mooi uit, maar ze zijn best hol van binnen en ik krijg ze niet goed van de bakmat af (lijken nog wat gaar maar ik heb ze al een tijdje langer laten zitten). Komt dit doordat ik te lang heb geroerd?

  21. 5 stars
    Zojuist t beslag en botercreme gemaakt met gele kleurstof en banaan😁 hopen dat t lukt ze gaan zo de oven in 🎉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top