Chocolade macarons, het is alsof je het beste van twee werelden in één zoete versnapering combineert. Macarons zijn luchtige koekjes die zowel knapperig als een heel klein beetje taai horen zijn. Dit keer heb ik ze gemaakt met chocolade en voorzien van een chocoladevulling, dubbelop lekker!
De chocolade macarons heb ik gevuld met chocoladeboter. Wie kent het nog? Chocoladeboter is echt iets van “vroeger”. Vriendlief is er dol op en zodra ik het ergens zie dan neem ik het voor hem mee. Niet elke supermarkt verkoopt het nog maar je kunt het vaak vinden bij de boter in het schap in een wit bakje met blauw en bruine letters. Toevallig heb ik het gevonden bij de Dekamarkt.
Mocht je nu geen chocoladeboter kunnen vinden is er ook geen man over boord hoor. Met Nutella of chocopasta smaken deze heerlijke macarons ook erg lekker.
Macarons: oefening baart kunst
Macarons kunnen wat lastig zijn om te maken. Je hebt er even geduld voor nodig en je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst! Gewoon proberen en met deze tips voor macarons kom je zeker een heel eind. Laat je het me weten als je ze gemaakt hebt en of je voor chocoladeboter of Nutella hebt gekozen?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram chocoladeboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram poedersuiker
- 80 gram amandelmeel
- 50 gram fijne suiker
- 10 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop het eiwit net niet helemaal stijf. Voeg het zout en de fijne suiker toe en klop de eiwitten dan helemaal stijf.
- Zeef de poedersuiker, cacaopoeder en de amandelmeel. Schep het daarna rustig en voorzichtig door het eiwit tot het beslag licht gaat glanzen.
- Teken met een potlood kleine rondjes op het bakpapier zodat je straks makkelijk de macarons kunt spuiten. Gebruik eventueel een dop of klein borrelglaasje om de rondjes af te tekenen.
- Leg het velletje bakpapier op een ovenplaat en vul een spuitzak met het beslag. Spuit de macarons op het bakpapier tot het beslag op is. Indien nodig kun je dit in twee delen doen.
- Leg een handdoek neer en sla hier een paar keer met de bakplaat op (of laat de bakplaat voorzichtig vallen). Op deze manier gaan eventuele luchtbelletjes uit de macarons.
- Laat de macarons nu 20 tot 30 minuten opstijven. Je moet met je vinger over de macaron kunnen gaan zonder dat het beslag aan je vingers plakt dan zijn ze klaar om te bakken.
- Verwarm de oven voor op 140 graden boven- en onderwarmte en bak daarna de macarons in ca. 20 minuten af. Laat ze daarna volledig afkoelen en haal ze van het bakpapier. Als de macarons nog plakken aan het bakpapier zijn ze nog niet gaar en moeten ze nog even de oven in. Je moet ze er namelijk makkelijk vanaf kunnen halen/ draaien.
- Zodra ze volledig zijn afgekoeld zoek je de macarons die het beste bij elkaar passen. Doe de chocoladeboter in een spuitzak en spuit een beetje op een van de macarons. Plak het andere kantje er voorzichtig op en herhaal tot alle macarons aan elkaar zitten met een laagje chocoladeboter. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Wat heerlijk!! Chocoladeboter is inderdaad echt iets van vroeger, ik was er dol op. Nu eet ik het eigenlijk nooit meer. Ik moet echt binnenkort eens macarons gaan maken. Ze zien er weer prachtig uit!!
Eef says:
Ja, echt he. Oldskool 😉
Anne-Marie says:
Wat heerlijk!! Chocoladeboter is inderdaad echt iets van vroeger, ik was er dol op. Nu eet ik het eigenlijk nooit meer. Ik moet echt binnenkort eens macarons gaan maken. Ze zien er weer prachtig uit!!
helmutvanRiel says:
ik vind het jammer dat bij het uitprinten zoveel foto’s zitten. Ik wil solo het recept uitprinten zonder fo0to’s. Dat is geld besparend en milieuvriendelijker.
Eef says:
Als je het recept via de printbutton (onderaan het artikel) print heb je alleen de foto’s die bij het recept horen. Helemaal milieuvriendelijk is natuurlijk de online versie 😉 maar hopelijk helpt dit je al een beetje 🙂
helmutvanRiel says:
ik vind het jammer dat bij het uitprinten zoveel foto’s zitten. Ik wil solo het recept uitprinten zonder fo0to’s. Dat is geld besparend en milieuvriendelijker.
Eef says:
Ja, echt he. Oldskool 😉
Eef says:
Als je het recept via de printbutton (onderaan het artikel) print heb je alleen de foto’s die bij het recept horen. Helemaal milieuvriendelijk is natuurlijk de online versie 😉 maar hopelijk helpt dit je al een beetje 🙂
liesbeth willemars says:
Ziet er verrukkelijk uit! Waarvoor gebruik je de gele kleurstof uit je ingrediënten lijstje?
Eef says:
Oeps, helemaal nergens voor 😉 Ik heb ooit ook gele macarons gemaakt en denk dat ik even een vlaag van verstandsverbijstering had tijdens het tikken. Dank voor je oplettendheid 🙂
Laisa says:
Vorige week heb ik dit recept geprobeerd en toen zijn ze goed gelukt. Nu heb ik het deze week nog eens geprobeerd, maar zijn ze niet goed gebakken in de oven. Het “voetje” loopt helemaal uit, de bovenkant is wel mooi, maar de binnenkant is hol. Wat doe ik verkeerd?
Eef says:
Je doet niets verkeerd, macarons maken is simpelweg lastig. Als ik het zo lees heb je waarschijnlijk het beslag iets teveel gemengd of de macarons nog niet lang genoeg op het aanrecht laten staan voor je ze gaat bakken. Probeer het nog eens en hou hiermee rekening. Bij mij mislukken ze soms ook nog, het blijven lastige lekkernijen 😉
liesbeth willemars says:
Ziet er verrukkelijk uit! Waarvoor gebruik je de gele kleurstof uit je ingrediënten lijstje?
Bianca says:
Bij de Jumbo wordt de chocoladeboter nog verkocht.
Het zit niet meer in een zilverwikkel zoals vroeger maar in een kuipje.
Het heet Choba boter.
Ik heb het onlangs gekocht om mijn kleinkinderen te laten proeven van wat ik vroeger zo heerlijk vondt.
In mijn herinnering is het minder korrelig.
Succes met het maken van macarons
Eef says:
Klopt! Ik heb het ook van de Jumbo 🙂 Volgens mij de enigste winkel die het verkoopt?
Bianca says:
Bij de Jumbo wordt de chocoladeboter nog verkocht.
Het zit niet meer in een zilverwikkel zoals vroeger maar in een kuipje.
Het heet Choba boter.
Ik heb het onlangs gekocht om mijn kleinkinderen te laten proeven van wat ik vroeger zo heerlijk vondt.
In mijn herinnering is het minder korrelig.
Succes met het maken van macarons
Barbara Touw says:
Ik heb dit recept vandaag maar het gaf een vrij droog deeg ( ondanks dat ik flnke eieren gebruikte). Het resultaat bleef dan ook wat korrelig. Wat deed ik fout?
Eef says:
Macarons zijn ook vrij droog/ bros dus dat klopt wel. Het korrelige kan verschillende oorzaken hebben. Het niet zeven van de amandelmeel, te grove suiker of te kort gemixed.
Kathleen says:
Hey ik zou graag deze chocolade macarons willen proberen enkel die chocolade boter dat vind ik hier niet. Je sprak over nutella … Bedoel je dan gewoon nutella er tussen smeren of moet hier nog iets extra met worden gedaan ?bedankt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Kathleen! De macarons zijn gemaakt met chocoladeboter, dit kun je bij sommige supermarkten nog kopen. Als je het niet kan vinden kun je nutella of andere chocopasta gebruiken ter vervanging voor de chocoladeboter. Hopelijk kom je er zo uit :D. De Jumbo heeft chocoladeboter nog in hun webshop staan.