Tomatensoep. Een heerlijke soep met lekker veel groenten. Doordat het een tomatensoep van gegrilde groenten is, wordt het extra smaakvol. Door de toevoeging van het aardappeltje is de tomatensoep mooi gebonden en daardoor ook ietsje dikker van textuur. En dat maakt het geheel nóg lekkerder!
Ik ben gek op soep. Inmiddels staan er al behoorlijk wat lekkere soep recepten op mijn blog. Ik heb zelfs een lijstje met 9 snelle soep recepten. Vandaag weer een nieuw soep recept voor je. En wel een tomatensoep recept en wat voor een!
Tomatensoep van gegrilde groenten
Nu vind je op mijn blog al meerdere tomatensoep recepten, zoals deze heerlijke Chinese tomatensoep. Maar wat maakt deze dan weer anders? Want anders smaakt deze tomatensoep zeker. Dat komt doordat de groenten eerst gegrild worden. Hierdoor ontstaat er een soort smaakexplosie en als je daar dan soep van maakt. Je raadt het misschien al, dan wordt het echt éxtra lekker. Om het af te maken doe je er nog een beetje room bij en wat (zelfgemaakte) croutons. Of gebruik de overgebleven gepofte tenen knoflook om er een lekker knoflookbroodknoflookbrood mee te maken.
Tomatensoep minder zuur maken
Soms kun je met tomatensoep weleens hebben dat het wat zuur smaakt. Dat komt omdat tomaten van zichzelf zurig zijn. Hoe kun je tomatensoep minder zuur maken? Ik gebruik daar graag een zoete tegenhanger voor zoals in dit recept de wortel. Maar ook bak ik de tomatenpuree echt even mee zodat deze een beetje ‘ontzuurt’. Dat maak een wereld van verschil. Mocht je het toch nog iets te zuur vinden, dat wil weleens verschillen van het soort, dan kun je natuurlijk altijd een klein beetje suiker toevoegen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo tomaten (bijvoorbeeld rijpe roma tomaten)
- 1 flinke wortel/winterpeen (ca. 200 gram)
- 1 aardappel (middelgroot)
- 2 uien
- 1 bol knoflook
- olijfolie, peper en zout
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
- 500 ml water
- 1 blokje groentenbouillon
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de tomaten in grove stukken, schrap de wortel en snij in blokjes, schil de aardappel en snij ook in blokjes. De ui ontdoe je van het velletje en snij je in kwarten en van de bol knoflook snij je de bovenkant af.
- Verdeel de groenten over een bakplaat (zet de bol knoflook met de opengesneden bovenkant naar beneden) druppel er olijfolie overheen en breng op smaak met de oregano, paprikapoeder, peper en zout.
- Schuif de bakplaat in de oven voor ca 30-45 minuten tot de groenten gegrild en gaar zijn.
- Verhit daarna een beetje olijfolie in een pan en bak de tomatenpuree even aan.
- Voeg dan de groenten toe, van de knoflook voeg je 2-3 tenen toe (of meer naar smaak), bak even mee en voeg tot slot het water toe en verkruimel het blokje bouillon boven de pan.
- Doe de deksel op de pan, breng zachtjes aan de kook en laat de soep nu nog ca. 10 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur.
- Pureer vervolgens de soep met de staafmixer tot een mooie gladde soep. Breng verder op smaak met peper, zout en (extra) oregano en serveer met een scheutje (kook)room en zelfgemaakte croutons naar smaak.