Tomatensoep

Tomatensoep

Tomatensoep. Een heerlijke soep met lekker veel groenten. Doordat het een tomatensoep van gegrilde groenten is, wordt het extra smaakvol. Door de toevoeging van het aardappeltje is de tomatensoep mooi gebonden en daardoor ook ietsje dikker van textuur. En dat maakt het geheel nóg lekkerder!

Ik ben gek op soep. Inmiddels staan er al behoorlijk wat lekkere soep recepten op mijn blog. Ik heb zelfs een lijstje met 9 snelle soep recepten. Vandaag weer een nieuw soep recept voor je. En wel een tomatensoep recept en wat voor een!

Tomatensoep van gegrilde groenten

Nu vind je op mijn blog al meerdere tomatensoep recepten, zoals deze heerlijke Chinese tomatensoep. Maar wat maakt deze dan weer anders? Want anders smaakt deze tomatensoep zeker. Dat komt doordat de groenten eerst gegrild worden. Hierdoor ontstaat er een soort smaakexplosie en als je daar dan soep van maakt. Je raadt het misschien al, dan wordt het echt éxtra lekker. Om het af te maken doe je er nog een beetje room bij en wat (zelfgemaakte) croutons. Of gebruik de overgebleven gepofte tenen knoflook om er een lekker knoflookbroodknoflookbrood mee te maken. 

Tomatensoep recept

Tomatensoep minder zuur maken

Soms kun je met tomatensoep weleens hebben dat het wat zuur smaakt. Dat komt omdat tomaten van zichzelf zurig zijn. Hoe kun je tomatensoep minder zuur maken? Ik gebruik daar graag een zoete tegenhanger voor zoals in dit recept de wortel. Maar ook bak ik de tomatenpuree echt even mee zodat deze een beetje ‘ontzuurt’. Dat maak een wereld van verschil. Mocht je het toch nog iets te zuur vinden, dat wil weleens verschillen van het soort, dan kun je natuurlijk altijd een klein beetje suiker toevoegen.

Tomatensoep van gegrilde tomaten

Tomatensoep

Makkelijk recept voor een heerlijke tomatensoep van gegrilde tomaten, wortel, ui en knoflook. Een lekkere en makkelijke tomatensoep!
5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo tomaten (bijvoorbeeld rijpe roma tomaten)
  • 1 flinke wortel/winterpeen (ca. 200 gram)
  • 1 aardappel (middelgroot)
  • 2 uien
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie, peper en zout
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 500 ml water
  • 1 blokje groentenbouillon

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij de tomaten in grove stukken, schrap de wortel en snij in blokjes, schil de aardappel en snij ook in blokjes. De ui ontdoe je van het velletje en snij je in kwarten en van de bol knoflook snij je de bovenkant af.
  • Verdeel de groenten over een bakplaat (zet de bol knoflook met de opengesneden bovenkant naar beneden) druppel er olijfolie overheen en breng op smaak met de oregano, paprikapoeder, peper en zout.
  • Schuif de bakplaat in de oven voor ca 30-45 minuten tot de groenten gegrild en gaar zijn.
  • Verhit daarna een beetje olijfolie in een pan en bak de tomatenpuree even aan.
  • Voeg dan de groenten toe, van de knoflook voeg je 2-3 tenen toe (of meer naar smaak), bak even mee en voeg tot slot het water toe en verkruimel het blokje bouillon boven de pan.
  • Doe de deksel op de pan, breng zachtjes aan de kook en laat de soep nu nog ca. 10 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur.
  • Pureer vervolgens de soep met de staafmixer tot een mooie gladde soep. Breng verder op smaak met peper, zout en (extra) oregano en serveer met een scheutje (kook)room en zelfgemaakte croutons naar smaak.

handig om te weten:

Je gebruikt niet alle tenen van de gepofte knoflook in dit recept. Wat je over hebt kun je bewaren of je maakt er direct een lekker knoflookbrood mee wat heerlijk is voor bij de soep. In het recept van het knoflookbrood gebruik je 1 hele bol, maar met de teentjes minder die je gebruikt in de soep maak je ook een heerlijk knoflookbrood. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 97kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 3g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Tomatensoep

Tomatensoep Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top