Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep is een van mijn favoriete soepen. Die heerlijke combinatie van zoetzuur, kip, ei en knapperige groenten in een warme kom soep: zalig!

Chinese tomatensoep heb ik, net als de meeste mensen, voor het eerst gegeten bij “de Chinees”. Deze zelfgemaakte versie smaakt precies zoals bij de chinees. Die heerlijke zoetzure smaak, perfect! Zal ik je dan direct een geheimpje verklappen? Er zit namelijk appelmoes in dit recept. Appelmoes zorgt er namelijk voor dat deze soep de juiste smaak krijgt. Klinkt gek hè?! Maar geloof mij maar dat is nou net wat deze soep zo lekker maakt.

Variatie

Met dit recept voor Chinese tomatensoep kun je volop variëren. Voor een vegetarische versie laat je de kip achterwege. Voeg eventueel wat mihoen toe voor een goed gevulde soep. Voor wat extra groenten in de soep doen dunne plakjes prei, wortel in dunne reepjes of wat plakjes champignon het erg goed. Eigenlijk kun je alle kanten op met dit recept maar persoonlijk maak ik hem het liefst zo. Niet voor niets deel ik mijn eigen favoriete bereidingswijze van deze soep met je!

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Het makkelijke recept voor een overheerlijke Chinese tomatensoep! Makkelijk om te maken, binnen 45 minuten klaar en waanzinnig lekker.
4.23 van 257 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 6 kommen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 stuks kipfilet (ca. 300 gram)
  • 2 eieren (middel)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosui
  • 1 ui
  • 25 gram taugé
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje en snijd de knoflookteentjes fijn.
  • Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig worden.
  • Voeg dan de geraspte gember toe en bak dit kort mee.
  • Daarna de tomatenpuree erbij en deze ook even kort meebakken.
  • Voeg dan de bouillon samen met de appelmoes, gembersiroop, tomatenblokjes, kipfilet en de suiker toe. Roer goed door elkaar en laat dit vervolgens ongeveer 15-20 minuten pruttelen tot de kipfilets gaar zijn.
  • Terwijl de soep lekker aan het pruttelen is gaan we de omelet maken welke we straks op de soep serveren. Kluts hiervoor 1 eitje in een kom en bak deze met een beetje olie in een koekenpan tot een dunne omelet.
  • Breng op smaak met peper en zout en herhaal dit met het andere eitje zodat je twee dunne omeletten hebt. Rol de omeletten op en laat ze afkoelen, Snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
  • Haal de kipfilets uit de soep als ze gaar zijn en pluis de kipfilets vervolgens. Dit doe je door met een vork het vlees los te trekken.
  • Zet de staafmixer in de soep en pureer deze mooi glad.
  • Doe daarna de kip weer terug in de soep.
  • Meng de maizena met 2 eetlepels water en doe dit door de soep. Laat de soep nog even rustig koken en iets indikken.
  • Snijd alvast de bosui in dunne ringetjes.
  • Verdeel de soep over 6 kommen en verdeel hierover de plakjes omelet, ringetjes bosui en de taugé. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 197kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 19g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Chinese tomatensoep

131 thoughts on “Chinese tomatensoep

  • Ik ben zo dol op deze soep, maar had geen idee hoe je nou die typische zoetzure smaak krijgt. Nu weet ik het 😉 Ik ga ‘m zeker een keertje maken, heerlijk!

  • Hanneke says:

    Vorige week heb ik deze soep gemaakt. Ik had niet helemaal de juiste ingrediënten in huis, maar desondanks smaakte het heerlijk! Bedankt voor het recept!

  • Had geen zin om uitgebreid te koken vanavond en maakte deze heerlijke soep volgens de hoeveelheden in het recept voor ons tweetjes. Twee borden elk en nog over voor een kommetje morgen. Hardstikke lekker. Bedankt!

  • Had geen zin om uitgebreid te koken vanavond en maakte deze heerlijke soep volgens de hoeveelheden in het recept voor ons tweetjes. Twee borden elk en nog over voor een kommetje morgen. Hardstikke lekker. Bedankt!

  • Hallo Eef,
    Vanavond krijg ik mensen voor eten. Ik maak uitgebreide nasi want dat maak ik niet voor mezelf.
    Dacht hier moet de Chinese tomatensoep aan vooraf gaan!!
    Ik kwam jou recept tegen en heb het zojuist gemaakt.
    Top!!smaakt verrukkelijk!!bedankt

  • Hallo Eef,
    Vanavond krijg ik mensen voor eten. Ik maak uitgebreide nasi want dat maak ik niet voor mezelf.
    Dacht hier moet de Chinese tomatensoep aan vooraf gaan!!
    Ik kwam jou recept tegen en heb het zojuist gemaakt.
    Top!!smaakt verrukkelijk!!bedankt

  • Vorige week deze soep gegeten. Had er nog extra prei en taugé in gedaan en zo een heerlijke maaltijdsoep gemaakt. Nog wat stokbrood, kruidenboter en pestomayonaise voor erbij en het was werkelijk heerlijk. Wat ik over had heb ik ingevroren.

  • Vorige week deze soep gegeten. Had er nog extra prei en taugé in gedaan en zo een heerlijke maaltijdsoep gemaakt. Nog wat stokbrood, kruidenboter en pestomayonaise voor erbij en het was werkelijk heerlijk. Wat ik over had heb ik ingevroren.

  • Zojuist het recept gevolgd en de soep gemaakt! Wat een fijn recept, goed te volgen en met voor bij vooral basis ingrediënten. Zelf geen keukenprinses dus de smaak kan ik niet goed beoordelen maar dat doet vanavond mijn schoonfamilie. Zal vast goed komen. Ik vond hem iig al lekker! Ga het recept in m’n boekje noteren:) dank je wel!

  • Zojuist het recept gevolgd en de soep gemaakt! Wat een fijn recept, goed te volgen en met voor bij vooral basis ingrediënten. Zelf geen keukenprinses dus de smaak kan ik niet goed beoordelen maar dat doet vanavond mijn schoonfamilie. Zal vast goed komen. Ik vond hem iig al lekker! Ga het recept in m’n boekje noteren:) dank je wel!

  • Jetty pluimers says:

    Wat een heerlijke soep! Eind januari vieren de verjaardag van man en zoon en staat ie op het menu. Grote pan met Chinese tomatensoep en stokbrood. Erg makkelijk en snel te maken.

      • Renera Marks says:

        Ik kon geen foto toevoegen. Anders had k je de lege pan gefotografeerd. Vandaag je chinese tomatensoep geprobeerd. We kregen 5 grote eters op bezoek dus alles verdubbeld en een lepeltje sambal toegevoegd voor wat extra pit. Hij viel enorm in de smaak en was super snel klaar. Ik kreeg al de vraag of k wilde bellen als k hem nog eens maaktje. Dus weer een Eefreceptje erbij.

  • Jetty pluimers says:

    Wat een heerlijke soep! Eind januari vieren de verjaardag van man en zoon en staat ie op het menu. Grote pan met Chinese tomatensoep en stokbrood. Erg makkelijk en snel te maken.

  • Ik heb afgelopen weekend deze heerlijke soep gemaakt. De enige wijziging is dat ik kipdijfilet in kleine stukjes erin heb gedaan. Smaakte heerlijk!!

  • Ik heb afgelopen weekend deze heerlijke soep gemaakt. De enige wijziging is dat ik kipdijfilet in kleine stukjes erin heb gedaan. Smaakte heerlijk!!

  • Heerlijk deze soep , mijn man en zijn niet dol op tomatensoep. Maar dit soepje is zo goddelijk. Het smaakt nog lekkerder als bij de Chinees . Dankjewel voor het recept ,!

  • Heerlijk deze soep , mijn man en zijn niet dol op tomatensoep. Maar dit soepje is zo goddelijk. Het smaakt nog lekkerder als bij de Chinees . Dankjewel voor het recept ,!

  • Steeds met n’n neus boven de pan tijdens het kook-proces en jaaaaa het ruikt als bij de Chinees nu nog proeven ….
    Thx voor het recept Eef!!

  • Steeds met n’n neus boven de pan tijdens het kook-proces en jaaaaa het ruikt als bij de Chinees nu nog proeven ….
    Thx voor het recept Eef!!

  • Net gemaakt en gegeten, kon in de buurtsuper geen tomatenblokjes vinden die niet in blik zitten (ivm bpa) dus fles passata gebruikt. Hij werd daardoor iets dikker dus geen maizena nodig en heb hem daardoor ook niet gepureerd dit was niet nodig. Hij was super lekker, ik durf wel te zeggen het lekkerste recept die ik ooit gemaakt heb, super bedankt daarvoor.

  • Net gemaakt en gegeten, kon in de buurtsuper geen tomatenblokjes vinden die niet in blik zitten (ivm bpa) dus fles passata gebruikt. Hij werd daardoor iets dikker dus geen maizena nodig en heb hem daardoor ook niet gepureerd dit was niet nodig. Hij was super lekker, ik durf wel te zeggen het lekkerste recept die ik ooit gemaakt heb, super bedankt daarvoor.

    • Dankjewel 😀 je kunt de gembersiroop vervangen voor een halve eetlepel suiker of 1 eetlepel honing. Het zoetje maakt de soep extra lekker.

  • De soep gisteren gemaakt , vegetarisch , echt heel lekker. Je zou de maizena al weg kunnen laten de soep is al gebonden op zich . Appelmoes doet zijn werk ook. Hartelijk dank, top recept.

  • Gekozen voor de kippenbouillon in potjes. Leek de soep iets te zout te maken, dus wat extra water toegevoegd. Als variatie 1 rode peper erbij gedaan. Heerlijke soep en net wat meer pit zo met de rode peper! 🙂

  • Barbara Metz says:

    Voor chin tomatensoep:
    Trek boullion van kip en voeg toe
    1 appel in 4-en,1 sinaasappel in 4-en, 3 stengels bleekselderij in 3-en gesneden, 750 gr tomaten in 4-en en 1 grote ui in 2-en,, 1knoflookteentje en een stukje gember(heelll fijn snijden).
    Haal alle grof gesneden groenten eruit, tomaten door een zeef drukken.
    Een pakje tomato-frito, lettervermicelli en fijne soepgroenten erbij, ff laten koken, zout en peper naar smaak
    Morgen eten. Smakelijk!!

  • Kim Lijnders says:

    Dit recept klinkt als muziek in de oren! Eenvoudig, maar goed! Ik ga hem zondag proberen ! Ik zit alleen een beetje in dubio met de suiker…. Wij zijn hier volop aan het minderen met suiker en met koken laat ik het eigenlijk altijd achterwege… Alleen lijkt het me wel essentieel voor de zoete smaak van de chinese tomatensoep…

  • Dit recept lijkt me heerlijk.
    Ik wil graag dit recept maken, maar dan met extra groenten. Wortels en prei. Nu is mijn vraag, wanneer voeg ik mijn groente toe( ik denk op het laatst) maar hoelang moeten de groente dan koken of opstaan?

    • Dat ligt volledig aan welke groenten je gebruikt en of je ze er volledig rauw in doet. Prei zou ik gewoon mee koken dat hoeft niet zo lang, maar voeg je wortel toe dat moet vaak een stuk langer. Dus even op gevoel doen en kijken of je groenten klaar zijn met een vorkje 😉

  • Brigitte Dittmar says:

    Vandaag klaar gemaakt en de soep is super lekker. ???? Ook mijn man en dochters vinden hem super. De jongste wilde eerst geen soep toen ze zag dat er appelmoes in ging…….maar omdat wij zo enthousiast waren heeft ze toch geproefd en wilde ze ook gelijk een kom…. Ga hem snel nog eens maken.

  • hoi eef,
    maak wel vaker je recepten die zijn top, al ben ik alleen, ik hou van koken, dus grote vriezer :).maak dus teveel
    nu is het zo overbuurvrouw(en dochtertje) krijgt van voedselbank(niet haar fout en niets om voor te schamen vind ik)probleem is ze krijgt vaak veel te veel van het zelfde, of van die ingevroren wokgroenten of een paperika´s, na ontdooien is het…prut vaak. en ze is geen keuken prinses, dus geeft aan mij kan jij er wat mee(want we willen niets verspillen), heb teveel en weet niet wat ermee te doen, dus ook zo vandaag, chinese groentenmix, ik zelf had nog kippenblokjes in vriezer(waren 50% afgeprijsd) dus ik heb je soep gemaakt en was succes, zo zeer dat ik het aan durfde vanavond tegen tien uur naar chi xang te gaan mijn chinese vriend 3e generatie(en mensen op alli express kan uitschelden als het moet) en resaurant(bellingwolde en 1 van de betere zoek maar op) heeft hier paar honderd meter verderop en me nooit het recept wilde geven, zij hebben dus ook geproefd, hij kwam met oma 96 hier en vertaalde ( kan wel beetje manderijn maar haar dialect versta ik niet zo goed)chinezen vinden uit of kopieren goed, nu een hollandse meid, die ons eten kopieert en zelfs beter maakt met appelmoes ipv gember is wel beter gember en mannen …, beter appelmoes ,chinezen genoeg , ik vond dat ik je het even moest vertellen(omaatje me op hart gedrukt, vertel haar)dus bij deze en ik denk een beter compliment van omaatje, die zelf moest koken met wat ze had, kun je niet krijgen lijkt me.
    groetjes

  • graag gedaan eef, was wel even een echte test he, al is keuken redelijk aangepast aan wat de mensen die nummer 19 bestellen, dat idee, niet dat babipangan met bloed, wat eigenlijk indonenisch is. laat ik stellen de babi die ik daar thuis eet(soms weet je niet eens wat je eet) is anders dan wat naar klanten gaat. ik zal zelf es een recept posten, van een sloveen, zijn vrouw dan;) een soort gehaktbrood tortila. uitleggen was met hem aan het werk, hij wat in alu folie nog warm ook, voor lunch en ik zelf gesmeerde broodje kaas, liet mij proeven, lekker jo, met kip groenten prei paperika en wat onbekende en een saus wat ze ajvar noemen, nu wel te koop eerder niet, maar maakt ze zelf , deeg ook en dat omdat haar man om 5 uur op moest,,misschien zo lekker omdat ik haar liefde voor haar man erin proefde, de moeite. geen idee of ingredienten bij supermarkt te koop zijn, maar tegenwoordig zijn er allerlei toko´s en als zij dat jaren geleden kon vanuit een sta caravan, geen slowcooker ofzo maar een houtkachel waar je op kan koken. ze zijn nu weer terug oorlog is over, ik ging er vaak op vakantie, nu even niet dus, maar dan ga je de cultuur in je eet wat ze eten, uit eigen tuin of eigen kip, recepten die van moeder op dochter worden overgeven, dat ik als man kook was eerst vreemd voor ze, ik moest een vriendin zoeken die dat voor me doet en wilden me al koppelen aan een nicht , tot ik uitlegde dat mijn beste vriendin aan kanker ben verloren en nooit meer die intense momenten(leven als het je laatste dag is wat dan ook kan zijn) met anderen, had of kan hebben en dan bedoel ik niet gekke dingen gewoon picknicken op de heide, ik weet dit is een delen van receptensite en sorry daarvoor maar geuren en eten brengen herinneringen terug.
    vriendelijke groet erik

  • Monique Epping says:

    Net gemaakt, heerlijk!!
    Bij gebrek aan appelmoes heb ik 2 zoete appels gesneden en erdoor gedaan.
    Denk dat t voor de smaak geen verschil maakt, want die was super en authentiek.
    Dankjewel Eef, voor dit recept, dit komt vaker op tafel!

  • Wat een lekkere soep ik heb hem al vaak gemaakt ik eet hem met stokbrood en zelf gemaakte kruidenboter heerlijk ben hem nu voor de buren aan het maken haha die kent alleen de soep van de Chinees nou die zal wel smullen hoor bedankt voor het lekkere recept

  • Hallo Eva

    Zojuist de soep gemaakt, wat is die lekker 😋
    En nu heb ik meteen een basisrecept voor de babi pangang saus ,volgende week ook uitproberen.
    Maar deze soep is een blijvertje, dank je voor het recept 🥰
    Groetjes Annie

  • 5 sterren
    Hey Eef, ik heb je soep al vaak gemaakt, ontzettend lekker. Nu is er pas een kookboek verschenen met vrijwel hetzelfde recept als was jij beschrijft, maar dan voor in een slowcooker. Ik vond het een beetje apart maar goed.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat fijn dat je zo geniet van dit recept! Tja, overlap van soortgelijke recepten zal je altijd hebben. Dit is natuurlijk ook een klassieker, met een reden!

  • Ik wil deze soep 1 dag van te voren maken en dan wat meer vullen met wortel/prei en rijstvermicelli kan dat allemaal 1 dag van te voren?
    Ik heb altijd dunne stukjes wortel en prei.
    En kan dat ook met rijstvermicelli 1 dag van te voren of wordt dat er niet lekkerder op?

  • 4 sterren
    Misschien als tip eerst een boulion maken van fruit. Sinaasappel, appel en banaan laten trekken en daarna filteren. Verder het recept van Eef volgen. Geeft een heerlijke smaak

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept