Kimchi! Ken je dit Koreaanse bijgerecht al? Het heeft een unieke smaak, die lastig te omschrijven is. Het is namelijk zowel een tikkeltje pittig, als ook zoet en tegelijkertijd ook nog een beetje zout. Een echte smaakbom dus! Ook proef je subtiel de tonen van knoflook en gember, wat het weer een beetje een friszure smaak geeft.
Wat is kimchi?
Mocht je dit Koreaanse succesnummer nog niet kennen, dan leg ik je graag even uit wat Kimchi is 🙂 . Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool. Het wordt gefermenteerd, waardoor het die bijzondere frisse en lichtzure smaak krijgt en het heel lang bewaard kan worden.

Zelf kimchi maken
Mijn kimchi recept is gebaseerd op twee verschillende Koreaanse recepten, waarbij ik smaak en makkelijkheid van bereiding heb gecombineerd. Deels uit het kookboek ‘klein Korea’ van Billy Law (waar ik eerder dit recept voor Bulgogi uit maakte) en deels op het recept van Alice Choi van hipfoodiemom.com.
Voor de gochugaru, Koreaanse radijs en rettich, kun je het beste even een bezoekje aan de toko brengen, daar kun je al deze ingrediënten vinden.


Ingrediënten
- 1 kilo Chinese kool
- 500 ml water
- 160 gram grof zeezout
- 225 gram rettich (verkrijgbaar bij de groentenboer of toko)
- 4 stengels lente ui
- 5 tenen knoflook
- 1 cm gember (geraspt)
- 1 ui
- 20 gram Gochugaru
- 75 ml vissaus
- 5 gram suiker
Ook handig:
- jampot met deksel 3 stuks
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Trek de bladeren van de Chinese kool. Snij de onderkant eraf (het kontje) en spoel de bladeren schoon onder de kraan.
- Snij ze dan in kleine vierkante stukjes (het formaat van Kimchi zoals je hem kent).
- Neem een ruime kom en doe hierin een laagje gesneden Chinese kool, water en het grove zout. Herhaal dit laagje voor laagje. Zorg ervoor dat de Chinese kool net onder water staat, wanneer je dit aandrukt.
- Dit laat je 2 uur staan. Daarna laat je het uitlekken en spoel je het schoon, zodat je het zout wegspoelt.
- Snij nu de lente ui in stukken van 2 centimeter.
- Schil de rettich en doe dit in een keukenmachine samen met de (ontvelde) tenen knoflook, gember, ui, Gochugaru, vissaus en suiker.
- Schep hier de Chinese kool en gesneden bosui doorheen en verdeel over 3 potjes.
- Het fermenteren duurt ongeveer 1-2 dagen (afhankelijk van hoe warm het is) en kun je herkennen aan de belletjes die ontstaan. Je kunt de potjes dan in de koelkast zetten. Dit vertraagt het fermentatieproces en verbetert de smaak. Na 1-2 dagen in de koelkast kun je de Kimchi eten. Geniet ervan!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hoi Eef,
Ik heb alle ingrediënten verzameld,…..behalve de gochugaru.
Ik kon het nergens vinden, maar wel gochujang. Heb je een advies voordat ik het ga proberen? 😁🙈
Dit kun je vinden bij de toko of google even op de naam voor meer (online) verkooppunten 🙂
Hoi Eef,
Bedankt voor het recept! Is het een probleem om de kimchi in een plastic bakje (die wel luchtdicht is) te doen i.p.v. in een glazen pot? En moet het luchtdicht zijn of kan het ook in een glazenpot zonder ‘seal’?
Alvast bedankt!
Ik denk dat het allemaal kan, alleen hoe beter het afgesloten is, hoe langer het houdbaar gaat zijn. Maar zeker het proberen waard! 🙂
Moet ik de potjes na 2 dagen in de koelkast zetten voor 1-2 dagen of moet dit al een het begin om de smaak te verbeteren?
Mvg Lieke
Nee echt pas na die dagen, in de koelkast gaat het anders niet fermenteren.