Kimchi! Ken je dit Koreaanse bijgerecht al? Het heeft een unieke smaak, die lastig te omschrijven is. Het is namelijk zowel een tikkeltje pittig, als ook zoet en tegelijkertijd ook nog een beetje zout. Een echte smaakbom dus! Ook proef je subtiel de tonen van knoflook en gember, wat het weer een beetje een friszure smaak geeft.
Wat is kimchi?
Mocht je dit Koreaanse succesnummer nog niet kennen, dan leg ik je graag even uit wat Kimchi is 🙂 . Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool. Het wordt gefermenteerd, waardoor het die bijzondere frisse en lichtzure smaak krijgt en het heel lang bewaard kan worden.
Zelf kimchi maken
Mijn kimchi recept is gebaseerd op twee verschillende Koreaanse recepten, waarbij ik smaak en makkelijkheid van bereiding heb gecombineerd. Deels uit het kookboek ‘klein Korea’ van Billy Law (waar ik eerder dit recept voor Bulgogi uit maakte) en deels op het recept van Alice Choi van hipfoodiemom.com.
Voor de gochugaru, Koreaanse radijs en rettich, kun je het beste even een bezoekje aan de toko brengen, daar kun je al deze ingrediënten vinden.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo Chinese kool
- 500 ml water
- 160 gram grof zeezout
- 225 gram rettich (verkrijgbaar bij de groentenboer of toko)
- 4 stengels lente ui
- 5 tenen knoflook
- 1 cm gember (geraspt)
- 1 ui
- 20 gram Gochugaru
- 75 ml vissaus
- 5 gram suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
- jampot met deksel 3 stuks
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Trek de bladeren van de Chinese kool. Snij de onderkant eraf (het kontje) en spoel de bladeren schoon onder de kroon.
- Snij ze dan in kleine vierkante stukjes (het formaat van Kimchi zoals je hem kent).
- Neem een ruime kom en doe hierin een laagje gesneden Chinese kool, water en het grove zout. Herhaal dit laagje voor laagje. Zorg ervoor dat de Chinese kool net onder water staat, wanneer je dit aandrukt.
- Dit laat je 2 uur staan. Daarna laat je het uitlekken en spoel je het schoon, zodat je het zout wegspoelt.
- Snij nu de lente ui in stukken van 2 centimeter.
- Schil de rettich en doe dit in een keukenmachine samen met de (ontvelde) tenen knoflook, gember, ui, Gochugaru, vissaus en suiker.
- Schep hier de Chinese kool en gesneden bosui doorheen en verdeel over 3 potjes.
- Het fermenteren duurt ongeveer 1-2 dagen (afhankelijk van hoe warm het is) en kun je herkennen aan de belletjes die ontstaan. Je kunt de potjes dan in de koelkast zetten. Dit vertraagt het fermentatieproces en verbetert de smaak. Na 1-2 dagen in de koelkast kun je de Kimchi eten. Geniet ervan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jetty Molenveld says:
Schil de rettich en doe dit in een keukenmachine samen met de (ontvelde) tenen knoflook, gember, ui, Gochugaru, vissaus en suiker.
Bedoel je dat dit heel fijn gemalen moet worden? Ik heb geen keukenmachine, wel een staafmixer.
Als laatste begrijp ik niet waarom de potjes in de koelkast gaan. Vertraagd het proces door de temperatuur? Zo ja, dan is het misschien beter om het sowieso in de koelkast te zetten?
Vorige week voor het eerst kimchi gegeten in een restaurant. Wil het nu graag zelf proberen te maken.
Graag hoor ik van je.
Groetjes Jetty
Eef says:
Ja dat moet je inderdaad heel fijn malen. Ze moeten in de koelkast op een gegeven moment anders blijft de fermentatie te hard gaan en kunnen ze overstromen en daarbij wordt de smaak er niet perse beter van. Succes 🙂
Constance says:
Hoi Eef, hoeveel gember die je erin? Ik mis deze bij de ingrediënten 🙂
Eef says:
Ik zie het, meteen aangepast, 1 cm gember moet het zijn 🙂
Constance Jongerius says:
Hoi Eef, hoeveel gember doe je erin? Staat niet bij de ingrediënten 😃
Eef says:
Meteen aangepast, moet 1 centimeter zijn, dankjewel voor je oplettendheid 🙂
Yara says:
Rettich is ook gewoon bij de Lidl te koop
Els says:
Ik zie niet bij de ingredienten hoeveel lente ui erin moet
Eef says:
Oeps! Meteen aangepast 🙂
Marlies says:
Hoi Eef, ik ben de kimchi nu aan het maken, dank je wel voor het recept! Moet de lente ui in stukjes door de kool of moet deze mee in de blender fijngemaakt worden?
Anne says:
Dag Eef 🙂 hoelang kunnen we het bewaren en is het 1 tot 2 dagen buiten de ijskast en dan 1 tot 2 dagen in de ijskast?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Anne, dat klopt inderdaad. 1-2 buiten de koelkast en dan 1-2 in de koelkast voor je hem kunt eten. Vervolgens kun je de kimchi ongeveer tot 3 maanden in de koelkast bewaren mits deze luchtdicht is afgesloten. Geniet ervan!
Robin says:
Hoi Eef,
Moeten zowel de lente-ui als de normale ui door de pasta of moet de lente ui los in de weckpot?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Robin, ik heb het even wat duidelijker neergezet. De lente-ui mag inderdaad los erbij, kook ze!
Toos Töben says:
Hoe zou je vissaus kunnen vervangen om het vegan te maken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je zou vegan vissaus kunnen gebruiken, nori-blaadjes er doorheen mengen of het gewoon weglaten!
Marjon says:
Moet ik m’n potje kimchi dicht of open bewaren op kamertemperatuur? Ben zo benieuwd!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hey Marjon, de potjes moeten dicht bewaard worden! Kook ze!