Bulgogi. Een Koreans rundvleesgerecht dat vaak wordt gemaakt op de BBQ, maar je kunt het ook prima binnenshuis in de (grill)pan bereiden. Het zijn dunne plakjes gesneden rundvlees met een waanzinnig lekkere, simpele marinade. Echt aanrader!
Wat is bulgogi?
Dat zijn dus dunne plakjes gesneden rundvlees in een waanzinnig lekkere, simpele marinade van knoflook, suiker, sojasaus, mirin, sesamolie en zwarte peper. Lekker met rijst, kimchi en bosui. Het gemarineerde vlees karamelliseert zodra het de grill raakt. Gaat de BBQ aan? Dan zul je beamen dat het vlees, dat doortrokken is met een rokerige smaak door de houtskool, moeilijk te overtreffen is.
Bulgogi recept
Het recept voor beef bulgogi komt uit het kookboek van Billy Law dat ik onlangs kreeg van uitgeverij Good Cook. Ik ben dol op de Koreaanse keuken, ik heb zelfs nog laatst kimchi gemaakt, maar het is tegelijkertijd een keuken waar ik (nog) niet zo in thuis ben. Superleuk dus om het eens te verkennen en er mee te experimenteren!

Klein Korea van Billy Law
De auteur Billy Law neemt je aan de hand mee en vertelt je alles over de Koreaanse keuken. De keuken die bekend staat om het fermenteren (denk kimchi), maar zoveel diverser is dan alleen dat. In het kookboek vind je dan ook 70(!) iconische Koreaanse recepten van bimibap, Koreaanse KFC en natuurlijk ook kimchi en dit waanzinnige recept voor beef bulgogi wat ik vandaag met jullie mag delen. Wat mij betreft kan ik er kort over zijn: dit boek is een regelrechte aanrader als je dol bent op de Koreaanse keuken en er meer uit wil maken en van wil leren.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kg ossenhaas of ribeye
- 1 ui (in ringen)
- 3 bosuien (in 5 cm lange stukken)
- 5 tenen knoflook
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 60 ml sojasaus
- 40 ml mirin
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij het rundvlees in de lengte doormidden, in twee lange repen. Snij vervolgens iedere reep tegen de draad in, in 3 cm dikke plakken.
- Meng het rundvlees in een grote kom met de ui en de lente-uien en zet de kom apart.
- Maak de marinade van de knoflook, suiker, sojasaus, mirin, sesamolie en versgemalen zwarte peper. Roer door tot de suiker opgelost is.
- Schenk de marinade over het vlees en gebruik je handen om alles goed te mengen (gebruik indien nodig handschoenen). Dek de kom af met plasticfolie. Zet in de koelkast en laat het vlees 1 uur marineren.
- Stook je BBQ hoog op of zet een grillpan op hoog vuur. Bereid het vlees in delen. Rooster het rundvlees 1 tot 2 minuten aan iedere kant, of tot het gekarameliseerd is.
- Serveer het geroosterde vlees met bijvoorbeeld pittige dipsaus en een grote kom met gestoomde rijst en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Sun says:
Maarrr, waar blijven de rode peper vlokken en de Aziatische peer of kiwi?!!
Grtz,
Sun uit Seoul
Nu woonachtig in Portugal
Eef says:
Hi Sun, die zitten niet in het recept van Billy helaas. Ik vind Gochugaru heerlijk en ik denk dat het ook een zalige toevoeging kan zijn op dit recept, denk je niet?
Tessa Janssen says:
Is 1 kilo niet een beetje veel voor 4 personen?
Janneke says:
Heerlijk!!!