Foe yong hai, als je toch eens wist hoe lang dit recept op mijn “te-maken-voor-de-blog-lijstje” heeft gestaan, moet ik me stiekem een beetje schamen… Het is namelijk zo’n ontzettend lekker gerecht, dat je ongetwijfeld kent van het Chinees restaurant. En het is ook echt een heel leuk recept om eens zelf thuis te maken.
Maar ja, die looks hè. Het is nou eenmaal, net als babi pangang, niet echt een ‘mooi’ gerecht. Dat hoeft ook niet, als de smaak zo waanzinnig lekker is. Maar dat weerhield mij er eerlijk gezegd wel van om hem voor de blog te maken… Ik hoop dat het enigszins is gelukt het ‘smakelijk’ vast te leggen want geloof mij: dit recept wil je proberen!
Foe yong hai net als bij het Chinees restaurant
Ik ben de laatste tijd een beetje in een fase waarin ik allerlei favoriete gerechten maak die je vaak bij het Chinees restaurant op de menukaart tegenkomt. Zo maakte ik eerder de babi pangang naar recept van Andrea, maar ook zoetzure kip, Chinese tomatensoep, Bapao met kip, vegetarische loempia’s en meer. Sommige recepten maak ik al jaren zelf (zo is de Chinese tomatensoep al sinds 2017 een succesnummer op mijn blog) en sommige recepten heb ik net pas uitgeprobeerd, zoals de ontzettend goed gelukte zoetzure kip (ook echt een aanrader).
Lekker zelfgemaakt
Dat ik de laatste tijd een beetje in deze fase zit heeft overigens een supersimpele reden. We hadden namelijk een tijdje geleden weer eens Chinees afgehaald. Ken je dat, dat je ergens enorm zin in hebt en dat het dan ontzettend tegenvalt? Chinees bestellen wij, als we dat doen, vaak met de hele familie en dat gaat nu natuurlijk even niet dus het was ook echt al een hele tijd geleden. We hadden een maandmenu besteld met allemaal gerechten en het viel me toch een partij tegen! De smaak was zo ontzettend flauw, het smaakte bijna allemaal hetzelfde, zo zonde!
Net als bij het Chinees restaurant
Ik besloot toen, dan ga ik het lekker zelf maken en experimenteer ik er op los om de juiste smaak te pakken te krijgen. En zo komen, naast de experimenten zoals de krokante zoetzure kip ook de niet-zo-mooie recepten zoals deze heerlijke vegetarische foe yong hai ook op de website. Want deze is heerlijk en is een lekkere makkelijke maaltijd voor jezelf, samen met je lief of het hele gezin. Hij mocht niet ontbreken want hij is een partij lekker! Oh, en deze Chinese omelet met die herkenbare zoetzure saus is ook nog eens snel klaar.
Enne, die trek in afhaalgerechten van het Chinees restaurant? Die is ook gestild, we hebben een paar weken later bij een ander Chinees restaurant (waarvoor we wel een stukje moesten omrijden) toch een heerlijk maandmenu gegeten 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien
- 2-3 tenen knoflook
- 4 eetlepels suiker (witte basterdsuiker of anders kristalsuiker)
- 500 gram passata
- 4 eetlepels gembersiroop
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 4 eetlepels azijn
- olie, peper en zout naar smaak
- 8 eieren (middel)
- 200 gram prei (in dunne reepjes gesneden)
- 300 gram champignons (in plakjes gesneden)
- 100 gram taugé
- bosui (ter garnering)
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van de saus. Snipper de uitjes en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig zijn.
- Voeg dan de suiker toe zodat de ui karameliseert.
- Voeg dan de passata, gembersiroop, hoisinsaus en de azijn toe. Breng aan de kook en proef de saus. Voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe.
- Als de saus te dun is kun je hem iets inkoken of indikken met een maizenapapje (= 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel (koud) water). Of je voegt iets water toe als de saus juist te dik is.
- Ondertussen gaan we de omelet maken. Het makkelijkste is om dit in vieren te doen. Dus elke keer 2 eieren en 1/4 van de groenten gebruiken. Dan heb je 1 omelet per persoon.
- Kluts dus 2 eieren in kommetje. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de champignons en prei even aan.
- Voeg op het laatst, vlak voor je de eieren erbij doet, een beetje van de taugé toe en vervolgens de geklutste eieren.
- Bak de omelet aan beide kanten, strooi er naar smaak nog wat peper en zout overheen. Bak zo alle omeletten en houd de gebakken omeletten warm tussen twee borden.
- Serveer met wat gekookte rijst, garneer met was bosui en de saus naar smaak eroverheen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Henriette Koster says:
Lekker !! Vanavond gemaakt. Makkelijk te maken en nog lekkerder dan die van de Chinees.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Otis en David says:
Het was heel erg lekker, gaan we zeker nog een keer maken 🥰
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te lezen! Bedankt voor het delen 🙂
Leny van de ven says:
Heerlijk wat is dit lekker geweldig lekker genoten met vrienden en die vonden het toch lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annemieke says:
Even voor de zekerheid een vraag.
Ik wil dit recept morgen gaan maken. Op internet vond ik dat passata, gezeefde tomaten zijn. Klopt dit? 😁
Eef says:
Ja dat klopt hoor 🙂
Annemieke says:
Oké top! Bedankt voor je snelle reactie! 🌸
Claudia says:
Makkelijk en lekker recept. Top
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Mitchel says:
Gisteren gemaakt en was lekkerder dan bij de Chinees! Vooral de saus was erg goed gelukt 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ?
Judith-Rosa Sterkenburg-Tuininga says:
Ik ga deze week maken, maar probleem is, dat er bij saus wel behoorlijk veel suiker is. Mijn man heeft suikerziekte en hoe zit het eigenlijk?
Met vriendelijke dank
Judith-Rosa
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je zou de suiker naar smaak kunnen vervangen tot een zoetstof die geschikter is voor je man, dat hebben we echter zelf niet geprobeerd dus we horen graag of het heeft gesmaakt!
Annemieke says:
Ik maak de saus altijd met nepsuiker. Soms met splenda of stevia. Laatste x heb ik de saus gemaakt met zoetjes van eigen merk AH. Smaakte echt perfect. Je hebt wel heel wat zoetjes nodig voor de lekkere zoete smaak.
Michel says:
Perfect!
Meeuwsen says:
Kan je niet beter i.p.v. suiker bij te voegen de uien zelf laten caramelliseren
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat kan ook, dan zijn ze wel iets minder zoet maar dat is zeker een optie! Ben je iets langer bezig, dat wel 😉 .
Geralda Van Zoeren says:
Heerlijk. Weer een goed gekeurd recept van Eef door mijn man. Ik mag hem vaker maken…
Wies van de Poel says:
Heerlijk recept. Door mijn man beoordeeld met een 9+, best bijzonder voor iemand die een maaltijd zonder vlees geen maaltijd vindt 😃
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Kijk, daar worden we blij van 😀
Josée Pellen says:
Hoe herkenbaar. Wij halen onze chinese eten het liefst bij een Chinees in Zwolle al wonen we daar inmiddels niet meer. Maar als we daar moeten zijn…. Andere Chinese restaurants vallen meestal tegen. De Foe Jong Hay maak ik al jaren zelf. Vaak in combinatie met bamie. Ik gebruik wel citroen in plaats van azijn omdat ik niet zo van die azijn smaak houd. De combinatie van zoet, zuur en pittig blijft heerlijk en het is een snelle, lichte en gezonde maaltijd!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk!
Marga Suurmeijer says:
Heerlijk gegeten. Dankjewel Eef voor dit recept. Die ga ik vaker maken. Het was alsof een engeltje over je tong ……..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Dat zijn de beste complimenten. 😉
Marita says:
Goh, wat is dit lekker zeg. De saus is overheerlijk en mijn gezin wil meer van. Wij hebben wel kroepoek erbij gedaan.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel Marita!
Chatinka says:
Vanavond gemaakt omdat ik weer eens wat anders wilde proberen, heb er 1 thuis tussen zitten die werkelijk praktisch niets lust (zelfs klein gesneden groente vist hij eruit). Ik had wel 2 kipfilets klein gesneden en gebakken. Voor hem de omelet met kipfilet gedaan en voor mijn andere zoon en mij met groente. Hij vroeg of de saus uit een pakje was of zelf gemaakt want hij vond hem heerlijk. Dankjewel voor het recept en we gaan hem vaker maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, en wat ontzettend fijn dat je deze nu op je lijstje kan zetten voor je zoon! Win-win zou ik zeggen :-D.
Anneke says:
Het was heel erg lekker. Ik had nog een beetje hoisinsaus en de gembersiroop heb ikzelf gemaakt. Ik woon in Hongarije en dan zijn niet alle ingrediënten makkelijk te verkrijgen. Dus bij een volgend even wat meer hoisinsaus inslaan!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Heerlijk, zo zelfgemaakt! Fijn dat het heeft gesmaakt :-).
Henriëtte says:
Lijkt me heerlijk! Ik durf het bijna niet te vragen maar kunnen de uien worden vervangen en zo ja, door wat? Ben namelijk allergisch voor uien. ..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik denk dat je de uien dan het beste eruit kunt laten, de saus zal dan wel wat anders worden qua structuur.
Co Smeenge says:
Hallo dit gerecht gemaakt was super lekker maar hoelang kun je de saus bewaren
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Co, wat fijn om te horen! De saus kun je afgekoeld en goed afgedekt nog zo’n 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Altijd even kijken, ruiken en proeven als je niet zeker weet of hij nog goed is 😉 .
Bep says:
Heerlijk! Zo makkelijk te maken, het was een groot succes.
De saus werd ook getipt voor vlees op de bbq.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen Bep, dankje!