Vegetarische loempia recept

Vegetarische loempia

Vegetarische loempia. Lekkere, knapperige vegetarische mini loempia’s met een vulling van wortel, prei, taugé, mihoen en lekkere smaakmakers zoals ketjap, (zoete) sojasaus, gember en een beetje peper. Een vegetarische snack die verslavend lekker is, geloof mij maar!

Ik ben dol op loempia’s. Zo’n kraampje met vers gebakken loempia’s voorbij lopen is voor mij best een uitdaging 😉 . Dat knapperige jasje van filodeeg en dan die heerlijke vulling die lekker op smaak is gebracht met Aziatische sausjes en kruiden. Een feestje!

Zelf vegetarische loempia’s maken

Eens in de zoveel tijd maak ik zelf een stapel loempia’s voor in de vriezer. Soms maak ik mijn recept voor Vietnamese loempia’s met kipgehakt of deze vegetarische loempia’s en als ik een beetje zin heb maak ik ze beide. Heel veel werk is het op zich niet. De vulling is zo klaar, het kost alleen wat tijd om ze op te rollen dus het is efficiënter om in een keer flink wat te maken en het dan in te vriezen zodat je altijd een snack in huis hebt voor de lekkere trek of als je onverwacht visite krijgt.

Vegetarische mini loempia's

Loemia’s invriezen

Ongebakken loempia’s kun je prima invriezen. Voor je de loempia’s gaat rollen zorg je ervoor dat de vulling natuurlijk volledig afgekoeld is. Dus na het rollen kun je ze zo in de vriezer doen. Ik leg ze meestal op een bord bedekt met bakpapier of plastic folie en als het bord vol is leg ik bovenop de loempia’s weer een velletje bakpapier of plastic folie. Zo ga ik door tot het bord echt vol is en dan vries ik ze in. Zo plakken ze niet aan elkaar. Eenmaal ingevroren verpak ik ze vaak later in porties in (herbruikbare) diepvrieszakjes of bakjes.

Je hoeft de ingevroren loempia’s niet te ontdooien voor je ze gaat bakken trouwens, gewoon bevroren frituren en de tijd in de friteuse iets verlengen met een minuut of 2-4 tot de loempia’s mooi goudbruin zijn. De exacte tijd hangt af van hoe groot de loempia’s zijn dus kijk af en toe even of ze al voorzien zijn van een mooi goud bruin kleurtje.

Ingredienten vegetarische loempia

Wat heb je nodig voor vegetarische loempia’s?

Eigenlijk niet zoveel! Wat lekkere, fijngesneden groenten zoals prei, wortel, taugé en witte kool. Verder gebruik ik dunne glasnoedels. Die vullen mooi en ze nemen ook nog eens ontzettend veel smaak op waardoor het een heerlijke toevoeging is in de loempia’s. Dit alles breng ik op smaak met ketjap manis of zoete sojasaus, gewone (lichte) sojasaus, gember siroop, peper en een half blokje groentebouillon. Waarschijnlijk allemaal dingen die je standaard wel in huis hebt.

Wist je trouwens dat deze loempia’s niet alleen vegetarische zijn, maar het zijn ook nog eens volledig vegan loempia’s.

Voor erbij serveer ik graag chilisaus of mijn nieuwste ontdekking: Plum Sauce van Lee Kum Kee. Die is wat zoeter en zachter van smaak. Erg lekker bij deze loempia’s!

Vegetarische loempia

Vegetarische loempia recept

Vegetarische loempia's

Makkelijk recept voor heerlijke vegetarische loempia's.
4.16 van 19 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 20 loempiavellen (vers of ontdooid)
  • 100 gram wortel (geraspt)
  • 100 gram prei (in dunne ringen)
  • 75 gram witte kool (fijngesneden)
  • 75 gram taugé
  • 50 gram glasnoedels
  • ½ blokje groentebouillon
  • 2 eetlepels ketjap manis (of zoete dikke sojasaus)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper
Extra: meng een eetlepeltje bloem met een beetje water tot een dik papje waarmee je straks de loempia's dicht kunt plakken.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Week de glasnoedels enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
    • Doe een beetje olie in de wok, voeg de wortel en kool toe en bak dit even kort tot de wortel en kool iets zachter beginnen te worden.
    • Verkruimel het bouillonblokje eroverheen en voeg naar smaak peper toe.
    • Voeg dan de prei toe, even mee bakken en breng op smaak met ketjap, gembersiroop, sojasaus en naar smaak nog een beetje peper.
    • Voeg daarna de glasnoedels en de taugé als laatste toe. De taugé mag een beetje knapperig blijven.
    • Proef de vulling breng verder op smaak met extra sojasaus of peper.
    • Laat de vulling volledig afkoelen terwijl je de loempiavellen laat ontdooien (indien je bevroren vellen gebruikt).
    • Daarna gaan we de loempia's vouwen. Neem een vel en leg de punt naar je toe.
    • Verdeel hierover ongeveer 1½ eetlepel van de vulling en vouw de punt naar binnen, rol tot halverwege op en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder en smeer op het puntje een beetje van het bloem/ water mengsel. Herhaal dit tot alle loempiavellen op zijn.
    • Dek de loempiavellen af met plasticfolie (om te voorkomen dat ze uitdrogen of om ze direct in te vriezen).
    • De loempia's bak je op 175 graden in de frituur voor ongeveer 6 tot 8 minuten (halverwege even keren). Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
    • Serveer met een lekkere dipsaus en eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Optioneel: voor een beetje extra pit kunt je er nog een fijngesneden rode peper of een theelepeltje (of 2...) sambal doorheen doen.
    Voedingswaarden zijn berekent op basis van niet bereide loempia's. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 59kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Vegetarische loempia recept

    Vegetarische loempia's Pinterest Collage

    Dit artikel is onderdeel van een in samenwerking met Lee Kum Kee. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

    11 thoughts on “Vegetarische loempia

    • 4 sterren
      Hoi Eef, ziet er heerlijk uit. Al een aantal van je recepten gemaakt…. Deze zou ik ook graag eens proberen, maar zou je loempia’ s ook in de air fryer kunnen maken? Groetjes Mirjam

      • Airfryer moet zeker kunnen. Ik zou ze even proberen op 160 graden en dan een minuut of 15 en regelmatig keren. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus mocht je anders ondervinden hoor ik het natuurlijk graag van je 🙂

        • Hoi Eef,

          Wat een heerlijke loempia’s, we hebben er echt van genoten.
          Misschien een domme vraag. 🙂
          Je geeft aan dat je niet gebakken loempia’s prima kan invriezen. Dus dat was ik van plan!
          Maar op het filodeeg wat ik heb gebruikt staat na ontdooien niet meer invriezen. Dus toen begon ik te twijfelen. Kan ik ze nou wel of niet invriezen?

          Bedankt voor je heerlijke recept!

          • Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂 Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nooit nagelezen heb haha. Maar ik denk dat ze bedoelen de vellen op elkaar opnieuw invriezen want dan krijg je ze vaak niet meer van elkaar. Zo kan dat prima hoor, ik doe het regelmatig.

          • Hoi Lysanne,
            De waarschuwing “Na ontdooien niet meer invriezen” is een standaard etiketteringsverplichting. Voor eiwithoudende producten (vlees/vis) en nitraathoudende groenten ( zoals spinazie) is dit wel een uitdaging. Voor deegwaren kan ik me dat niet voorstellen.

      • Ja dat moet zeker kunnen. Houd ca. 220 graden aan bij boven en onderwarmte en hetelucht op 200 graden. Bereidingstijd is dan ongeveer 15-20 (tussendoor regelmatig keren) en het zo ook een beetje in de gaten houden. De bereidingstijd is natuurlijk ook afhankelijk hoe groot je ze maakt 🙂

          • Het antwoord op deze vraag kun je gewoon vinden in het recept – bij de hoeveelheid 😉 En hoeveel er in een verpakking zitten dat is per merk verschillend.

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept