Volg mij:
Bij de borrel

Vietnamese loempia’s (de lekkerste!)

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia’s. De lekkerste! Echt, geloof mij, deze zijn zó lekker. Zelfs zo lekker dat ik ze vlak achterelkaar, maar liefst 3 (!) keer heb gemaakt. Lekker voor bij de borrel of als onderdeel van een Aziatisch diner.

Ken  je dat? Dat je meerdere keren achter elkaar hetzelfde maakt? Dat had ik dus met deze Vietnamese loempia’s… De eerste keer dat ik ze maakte waren ze op voor ik het wist en kon ik er dus geen foto van maken. De tweede keer kwam er onverwacht visite langs en die wilde deze loempia’s ook graag proeven. De derde keer is het me gelukt er snel even een foto van te maken want dit recept kon ik niet achterhouden. Zo makkelijk, zo lekker en zo… op!

Vietnamese loempia’s

Ik heb weleens gehoord dat ze de vulling er in Vietnam er vaak rauw in doen. Niet helemaal mijn ding, zeker met kip neem ik het liefst het zekere voor het onzekere en bak het van te voren als de bereidingstijd zo kort is (de loempia’s bak je ca. 4 minuutjes in de frituurpan). Daarnaast kunnen de smaken tijdens het bakken alvast intrekken. Het kipgehakt is heerlijk smaakvol en mals wat zorgt voor een heerlijke Vietnamese loempia.

Ingredienten voor Vietnamese loempia's met kip

Weinig nodig

Eigenlijk heb je maar een handjevol ingrediënten nodig voor het maken van deze Vietnamese loempia’s. Natuurlijk kun je nog het een en ander aanvullen met bijvoorbeeld Chinese kool, paksoi of witte kool. Maar eigenlijk hoeft dat niet. De vulling is met prei, taugé, wortel, kip en noedels al gevarieerd genoeg. Maar mocht je nog een restje van het een of ander in huis hebben is het natuurlijk wel bij uitstek de gelegenheid om ze op te maken. Voor wat extra pit kun je er trouwens nog wel even een pepertje of een theelepeltje sambel (of 2…) aan dit recept toevoegen.

Vietnamese loempia's met kip


Het recept voor Vietnamese loempia’s:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig voor Vietnamese loempia’s (ingrediënten):

  • 20 loempiavellen (ontdooid of vers)
  • 300 gram kipgehakt
  • 100 gram wortel (geraspt)
  • 75 gram prei (in ringetjes gesneden)
  • 75 gram taugé
  • 50 gram glasnoedels
  • ½ bouillonblokje kip
  • 1½ eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • peper

Extra: meng een eetlepeltje bloem met een beetje water tot een dik papje waarmee je straks de loempia’s dicht kunt plakken.

Optioneel: voor een beetje extra pit kunt je er nog een fijngesneden rode peper of een theelepeltje (of 2…) sambal doorheen doen.

Hoe maak je Vietnamese loempia’s:

We beginnen met het maken van de vulling. Doe dit eerst voor je en ontdooi daarna de vellen pas. De vulling moet even afkoelen voor je de loempia’s kunt maken. (Indien je bevroren loempiavellen gebruikt)

  1. Week de glasnoedels enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
  2. Doe een beetje olie in de wok, fruit de gember aan, voeg de wortel toe en bak dit even kort tot de wortel iets zachter begint te worden.
  3. Voeg dan het kipgehakt toe samen met het halve bouillonblokje en naar smaak peper.
  4. Zodra het gehakt gaar is voeg je de prei toe, even mee bakken en breng op smaak met de ketjap en naar wens nog een beetje peper.
  5. Voeg daarna de glasnoedels en de taugé als laatste toe. De taugé mag een beetje knapperig blijven.
  6. Laat de vulling volledig afkoelen.
  7. Daarna gaan we de loempia’s vouwen. Neem een vel en leg de punt naar je toe.
  8. Verdeel hierover ongeveer 1½ eetlepel van de vulling en vouw de punt naar binnen, rol tot halverwege op en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder en smeer op het puntje een beetje van het bloem/ water mengsel. Herhaal dit tot alle loempiavellen op zijn.
  9. Dek de loempiavellen af met plasticfolie en vries deze indien gewenst in.
  10. De loempia’s bak je op 175 graden in de frituur voor ongeveer 4 tot 5 minuten (halverwege even keren). Laat ze daarna even uitlekken op een keukenpapiertje.
    1. Serveer met chilisaus en/of sojasaus en eet smakelijk!

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia's Pinterest collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Willy

    Haal Eef. Lijkt me lekker. Braad je het kipgehakt net zolang als gewoon gehakt?

    9 oktober 2019 at 19:32
    • Beantwoorden Eef

      Ja precies hetzelfde eigenlijk. Gewoon rullen, het wordt alleen iets lichter van kleur in vergelijking met rundergehakt omdat kip natuurlijk wat lichter is, maar het is eigenlijk zo gaar.

      11 oktober 2019 at 18:22

    Laat een reactie achter