Vietnamese loempia’s. De lekkerste! Echt, geloof mij, deze zijn zó lekker. Zelfs zo lekker dat ik ze vlak achterelkaar, maar liefst 3 (!) keer heb gemaakt. Lekker voor bij de borrel of als onderdeel van een Aziatisch diner.
Ken je dat? Dat je meerdere keren achter elkaar hetzelfde maakt? Dat had ik dus met deze Vietnamese loempia’s… De eerste keer dat ik ze maakte waren ze op voor ik het wist en kon ik er dus geen foto van maken. De tweede keer kwam er onverwacht visite langs en die wilde deze loempia’s ook graag proeven. De derde keer is het me gelukt er snel even een foto van te maken want dit recept kon ik niet achterhouden. Zo makkelijk, zo lekker en zo… op!
Vietnamese loempia’s
Ik heb weleens gehoord dat ze de vulling er in Vietnam er vaak rauw in doen. Niet helemaal mijn ding, zeker met kip neem ik het liefst het zekere voor het onzekere en bak het van te voren als de bereidingstijd zo kort is (de loempia’s bak je ca. 4 minuutjes in de frituurpan). Daarnaast kunnen de smaken tijdens het bakken alvast intrekken. Het kipgehakt is heerlijk smaakvol en mals wat zorgt voor een heerlijke Vietnamese loempia.
Weinig nodig
Eigenlijk heb je maar een handjevol ingrediënten nodig voor het maken van deze Vietnamese loempia’s. Natuurlijk kun je nog het een en ander aanvullen met bijvoorbeeld Chinese kool, paksoi of witte kool. Maar eigenlijk hoeft dat niet. De vulling is met prei, taugé, wortel, kip en noedels al gevarieerd genoeg. Maar mocht je nog een restje van het een of ander in huis hebben is het natuurlijk wel bij uitstek de gelegenheid om ze op te maken. Voor wat extra pit kun je er trouwens nog wel even een pepertje of een theelepeltje sambel (of 2…) aan dit recept toevoegen.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 20 loempiavellen (vers of ontdooid)
- 300 gram kipgehakt
- 100 gram wortel (geraspt)
- 75 gram prei (in ringetjes gesneden)
- 75 gram taugé
- 50 gram glasnoedels
- ½ blokje kippenbouillon
- 1½ eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel gember (geraspt)
- peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Week de glasnoedels enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
- Doe een beetje olie in de wok, fruit de gember aan, voeg de wortel toe en bak dit even kort tot de wortel iets zachter begint te worden.
- Voeg dan het kipgehakt toe samen met het halve bouillonblokje en naar smaak peper.
- Zodra het gehakt gaar is voeg je de prei toe, even mee bakken en breng op smaak met de ketjap en naar wens nog een beetje peper.
- Voeg daarna de glasnoedels en de taugé als laatste toe. De taugé mag een beetje knapperig blijven.
- Laat de vulling volledig afkoelen.
- Daarna gaan we de loempia's vouwen. Neem een vel en leg de punt naar je toe.
- Verdeel hierover ongeveer 1½ eetlepel van de vulling en vouw de punt naar binnen, rol tot halverwege op en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder en smeer op het puntje een beetje van het bloem/ water mengsel. Herhaal dit tot alle loempiavellen op zijn.
- Dek de loempiavellen af met plasticfolie en vries deze indien gewenst in.
- De loempia's bak je op 175 graden in de frituur voor ongeveer 4 tot 5 minuten (halverwege even keren). Laat ze daarna even uitlekken op een keukenpapiertje.
- Serveer met chilisaus en/of sojasaus en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Willy says:
Haal Eef. Lijkt me lekker. Braad je het kipgehakt net zolang als gewoon gehakt?
Eef says:
Ja, je ziet heel goed wanneer het gaar is 🙂
Eef says:
Ja precies hetzelfde eigenlijk. Gewoon rullen, het wordt alleen iets lichter van kleur in vergelijking met rundergehakt omdat kip natuurlijk wat lichter is, maar het is eigenlijk zo gaar.
W.Roos says:
Heb ze vanmorgen gemaakt, wat zijn ze heerlijk, ik had er 18 gemaakt, hebber nog maar 6 over.
Eef says:
Ja dit heb ik dus ook altijd haha. Lekker he 😉
Toos de Groot says:
Ik je heb er 20 gemaakt, ik had rijstbladen meegenomen uit Vietnam, heel teer , ik moest ze goed nat maken ( daar geleerd) om je zorgen dat ze niet braken. Volgens de kok daar moesten er ook nog twee eieren door, heb ik maar gedaan , nu nog de rest van de Vietnamese maaltijd.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh wat leuk, en lekker!
Nicoline says:
Hoi Eef. Waar haal je de glasnoedels en loempiavellen? Of welk merk?
Eef says:
Hi Nicoline, ik gebruik de loempiavellen van ‘spring home’ uit de diepvries of verse van de Turkse supermarkt. Glasnoedels kan van elk merk, de laatste keer heb ik de dunne van Go-Tan gebruikt 🙂
Ineke says:
Hallo Eef,
Zou ik de loempia’s kunnen maken en daarna kunnen invriezen?
Met vriendelijke groet,
Ineke
Eef says:
Ja dat kan prima, doe ik zelf ook vaak 🙂
Claudia says:
Hoi Eef, ik heb dezelfde vraag als Nicoline.
En, wat als je, zoals wij, geen frituurpan hebt? Airfryer??
Eef says:
Ik heb het nog niet geprobeerd te bakken in de airfryer of in de oven dus daarover kan ik je helaas nog geen antwoord geven. Een kwestie van uitproberen 🙂
juliette says:
Frituren in in een koekepan of wok met zonnebloem olie of arachide olie.
Of in de oven:Leg de loempia’s op een bakplaat en bestrijk ze nogmaals met wat olie.
Bak de loempia’s in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven(voorverwarmen op 180 graden)
Lin says:
Hoi, vandaag gemaakt, heerlijk. Wel wat vet na het uit de frituurpan halen. Tips? Mogelijk strakker oprollen?
Eef says:
Strakker oprollen, goed laten uitlekken en als je het in delen bakt niet teveel tegelijk zodat het olie lekker heet blijft. Succes!
Eef says:
Hi Claudia, zie hierboven het antwoord 🙂 Airfryer kan. Ik denk dat ze dan op 200 graden zouden moeten en voor ca. 6-8 minuten (vers/ ontdooid). Bevroren zou je even moeten proberen hoe lang, misschien 7-9 minuten? Maar dan kan zeker 🙂
Monique says:
Superlekker, ik ben helemaal fan, heb je toch te veel gebakken ????volgende dag ook nog lekker( 5 min in airfryer 200 Gr)
Eef says:
Hahaha, goed om te horen mam 🙂 Blij dat ze de volgende dag ook nog lekker waren xxx
Wilma says:
Kan ik als ik bevroren vellen gebruik de loempia’s alsnog invriezen?
Eef says:
Meestal plakken ze dan helaas volledig aan elkaar dus dat zou ik je niet aanraden.
Peggy says:
Dat kan prima. Nooit anders gedaan en gaat goed
Wel een tip, leg ze niet tegen elkaar aan tijdens t invriezen Mr los van elkaar
Lina says:
Hoi eef, de loempias zijn echt heerlijk geworden! Het recept klopt ook precies en dat ben ik echt niet vaak gewend van kooksites. Was om eerlijk te zijn ook best sceptisch in het begin maar ik ben blij dat ik ze gemaakt heb. Bedankt voor dit heerlijke recept 🙂
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
Angelique says:
Het lijkt me zo lekker , maar we lusten totaal geen gember. Is dat echt nodig ?? Of kan ik dat er ook uitlaten
Eef says:
Hi Angelique, als je het niet lekker vindt, dan lekker achterwege laten. Er zitten genoeg andere smaakmakers in 🙂
Mae says:
Deze loempia’s zijn een no-no voor iedereen die weet hoe echte Vietnamese loempia’s worden gemaakt….
Eef says:
Gelukkig zet ik er niet bij het authentieke Vietnamese recept in handen te hebben 😉 Ze trouwens zijn een echte yes-yes voor iedereen die weet hoe lekker deze smaken dus probeer ze eens Mae en laat je verrassen!
Jonathan says:
Wauwww dit recept is echt mega lekker ????. Ik heb ze nu voor de 3e keer gemaakt. Echt een aanrader!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Henriette Koster says:
Hier waren deze loempia’s ook een succes. Ga ze zeker vaker maken.
Bedankt voor je recept.
Eef says:
Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂
Bianca says:
Dit recept leek ons ook lekker en stond al twee weken op mijn to-do lijstje. Gisteren de ingredienten gehaald en net de vulling klaar die staat af te koelen. De loempia vellen liggen intussen te ontdooien. Ik had de glasnoedels in eerste instantie te kort en in te lauw/koud water geweekt..dacht huh…mijn mes wil er niet door het leek wel metalen/glasdraden…ik weer opnieuw ..nu veel warmer water in de kom gedaan en de noedels erin…daarna was het goed er waren ze zacht. Geworden. Nu even wachten tot ik ze kan rollen en vouwen.. ben erg benieuwd..de geur van de vulling ruikt al heerlijk..
Eef says:
Wat leuk om te lezen, ik heb ze toevallig van de week zelf ook weer gemaakt 🙂
Bianca says:
Zojuist de loempia’s gerold en gevouwen… en afgedekt met huishoudfolie in de koelkast gezet voor vanavond..ze zijn niet allemaal hetzelfde geworden..de een is wat langer en de ander wat dikker en korter… wat is normaal de lengte en diameter van een vietnamese loempia? Heb je nog tips of trics voor het rollen?
Eef says:
Ik doe er zelf altijd ongeveer 2 eetlepels vulling in. De punt van het loempiavel heb ik dan naar mij toe liggen, 2 eetlepels vulling iets onder het midden, eerst de onderkant een slag rollen, zijkanten naar binnen, dan is je loempia ongeveer zo lang als een pritstift (ken je die nog 🙂 ) en dan doorrollen naar de bovenkant. Puntje insmeren met een beetje van het bloem/water mengsel en klaar.
Henna says:
Gisteren heb ik ze gemaakt. Niet helemaal het zelfde want er mag geen tauge in van mijn dochter en ik kon geen loempia vellen vinden in de winkels. Maar bij een turkse winkel hebben ze puntvormige deegvellen heel dun. Dat ging perfect! Worden ook lekker knapperig.
Tegelijk voor de heren shoarma rollen gemaakt. Shoarma vlees even in de keukenmachine gemalen.en dan gaar in de deegvellen. Smullen!!
Eef says:
Ja die zijn ook heerlijk! Gebruik ik ook weleens, filodeeg kan soms lastig zijn. Klinkt lekker shoarma rollen trouwens, goed idee 🙂
Heidi says:
Hallo Eef,
Ik heb net alvast mijn vulling gemaakt. Ga morgen mijn loempia’s verder afmaken.
Even een vraagje. Een deel van de loempia’s eten wij morgenavond bij de bami. De andere helft wil ik graag invriezen. Bak ik deze dan eerst voor. Of vries ik ze rauw in.
Dank alvast voor je antwoord.
Vriendelijke groet.
Eef says:
Dan kun je ze rauw invriezen dan bak je ze wat langer en zijn ze perfect 🙂
Mariska says:
Dit recept is zo lekker. Ik heb er een tijdje geleden 40 gemaakt en in de vriezer gelegd. Inmiddels zijn ze op. Omdat het morgen oud en nieuw is, kreeg ik een vragende blik van mijn man…. Dus vanavond de keuken in!
Eef says:
Ah wat leuk om te lezen! Lekker zijn ze he 😀 Fijne jaarwisseling en de beste wensen 🙂
Wilma says:
Hoi!
Mijn dochter kon de glasnoedels niet vind en in de winkel en heeft woknoedels meegenomen. Kan dat ook?
Eef says:
Nee je hebt echt glasnoedels nodig of mihoen. Woknoedels zijn hier (vind ik) niet lekker in.
Celine says:
Hi Eef, recept was heerlijk! Ik heb de Vega variant gemaakt met champignons gehakt (bij jumbo) en champions bouillonblokje. Groot succes onder de vegetarische eters in mijn familie.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
mirelle says:
wat een super lekker recept is dit! 3x in 3 weken dat ik ze aan het maken ben! Super grote hit in de familie. Als je ze in het klein wil maken, snij je dan een loempiavel door de midden of is daar een ander product voor te koop?
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂 Dat zou je kunnen doen, maar dan moet je ze anders rollen. Je kunt soms (bij de toko) ook kleinere vellen vinden.
Erik says:
Duidelijk omschreven en aan de slag gegaan.
Zeer goed gelukt en smaakvol.
Zekers met ook een eigengemaakte chilisaus erbij.
Een mooi feestje
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ?
Corina says:
Ik heb vandaag de loempia’s gemaakt,wat zijn ze zalig. Echt super lekker echte aanrader !!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Feride says:
Hallo Eef,
Dank je wel voor het recept. Al meerdere malen gemaakt. Familie rn vriendenkring zijn helemaal verkocht. Iedereen die twijfelt gewoon doen… Echt heel lekker en makkelijk.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je compliment 🙂
Richard says:
Hallo Eef,
Kunnen de bevroren loempia’s zo uit de diepvriezer gelijk in de hete frituur, of moeten ze eerst ontdooien?
Eef says:
Gewoon bevroren in de frituur 🙂
Jan says:
Hoi Eef; ik heb je loempia’s gemaakt hoor,ze smaakte voortreffelijk. Ik had een aardig voorraadje gemaakt, maar de visite vond ze zo lekker dat ik er diezelfde avond doorheen was. Hartelijke dank voor het recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen dat het zo in de smaak viel. Dat horen we graag 😀
Peter says:
ze zijn inderdaad heerlijk al diverse keren gemaakt top, sommige waren er van overtuigd dat ze gekocht waren bij een vietnamese winkel dat is toch wel een compliment dacht ik zo
Eef says:
Een heel mooi compliment, blij om dat te horen 🙂
Dicky den Uyl says:
Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en ze zijn heerlijk iedereen hier in huis zijn er nu al aan verknocht dank je voor het recept 😊
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Dicky! Wat leuk om te horen, dank je wel 😍
René Uffelie says:
Ik wil morgen- vrijdag de 30ste- het deeg gaan vullen en rollen en dan pas op oudejaarsavond de frituur in. Als ik ze in de koelkast leg, in alu folie, zijn dan de dag later nog lekker?
Beoordeling van recept komt nadat mijn vrouw en ik ze gegeten hebben
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi René, dat zou moeten kunnen inderdaad!
René Uffelie says:
Ben na het lezen van jou bericht, er mee begonnen
René Uffelie says:
Paniek in de tent. Heb ronde rijstpapier vellen gekocht bij AH en tijdens oprollen, brak het alsof het glas is(?) waar zijn de wat soepelere vierkante vellen te koop, die zich makkelijk op laten rollen?. Gelukkig heb ik morgen nog even. Groet, Rene
Raymond says:
Ter info: Volgens mijn Vietnamese collega wordt er in Vietnam geen kip in loempia’s gedaan, maar varkensvlees (gehakt) of zeevruchten (bv garnalen). Ook geen gember of ketjap.
Wel een sjarlotje. In Vietnam wordt overigens een dunner deeg gebruikt. Verder komt het aardig overeen met het originele recept.
Verder heb ik dit recept niet geprobeerd dus kan ik er geen oordeel over geven, maar het kan uiteraard heel erg lekker zijn. Ik ben namelijk erg verwend met zulke collega’s. 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Raymond, altijd goed om meer te leren over andere keukens! En dat klinkt zeker als verwennerij 😉
Marcel DeVries says:
Hallo TEAM Eef,
Ik zit hier in een wachtruimte het recept en alle reacties hierop te lezen en het water loopt me door de mond!
Ga straks meteen door naar de toko in Eindhoven om de ingrediënten voor het recept te halen!
Gaat dus helemaal goed komen en wordt dus morgen snoepen van deze Vietnamese loempia’s
Groeten Marcel
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Marcel, hoop dat je er van gaat genieten vandaag! Bedankt voor je reactie!