Zelf bapao maken is zo’n leuk (en heel lekker :p ) klusje om te doen! Deze prachtige Chinese bapao, baozi genaamd, is niet alleen een feestje om te zien door de prachtige sluiting aan de bovenkant. Hij is ook nog eens ontzettend lekker door de heerlijke vulling van fijngesneden kip en Aziatische smaakmakers zoals hoisin, soja en oestersaus.
Het lijkt misschien ingewikkeld de broodjes zo te vouwen, maar geloof mij, dat valt alles mee. Je moet het even (letterlijk) in de vingers krijgen en dan vouw je ze zo dicht. Ik heb verderop in het recept nog stap voor stap foto’s toegevoegd, dus dan kun je precies zien hoe het moet.
Bapao broodjes
In mijn tienerjaren zal ik er wat hebben gegeten. Nu vind ik ze eigenlijk niet zo lekker meer. Begrijp me trouwens niet verkeerd, ik vind ze uit de supermarkt niet zo lekker meer. Van de toko neem ik ze nog weleens mee, maar die ietwat chemische, saaie van de supermarkt laat ik nu lekker in het vriesvak liggen. Ik twijfel nu trouwens, zouden ze die nog hebben? Die doorzichtige zakjes met een bevroren bapao voor nog geen euro?
Zelf stoombroodjes maken
Ik dwaal af merk ik. Want het maakt natuurlijk helemaal niets uit, ik heb namelijk een verschrikkelijk lekker recept voor zelfgemaakte bapao voor je. En geloof mij, als je deze eenmaal hebt geproefd dan denk je niet meer aan die uit de supermarkt. Heel wat jaren geleden deelde ik ook al twee recepten voor bapao, bapao met kip en bapao met pittige kipvulling. Ook beide heerlijke recepten en die zijn echt op de meer Indische manier gevouwen in tegenstelling tot de vouwtechniek die ik vandaag heb gebruikt.
Hoe vouw je Chinese bapao broodjes?
Er is geen goed of fout in het vouwen. Lijkt het je makkelijker om de meer Indische versie aan te houden? Dan doe je dat toch. Maar geloof mij, deze vouwtechniek is ook echt niet moeilijk en zeg nou zelf, hij ziet er ook nog eens tof uit!
Waanzinnig lekkere vulling
Terwijl ik deze bapao broodjes aan het maken was kwam mijn buurvouw even langs, het rook immers zo ontzettend lekker bij mij (met die woorden mag je natuurlijk altijd even langskomen 😉 ). De vulling was net aan het afkoelen en ik liet haar een beetje proeven (altijd fijn zo’n testpanel wat gewoon even langskomt) en die werd direct goedgekeurd. De volgende keer dat ik haar zag vroeg ze direct, ‘Eef, wanneer komt dat recept nou online? Ik wil die vulling maken, lijkt me ook lekker voor bij rijst en een beetje groenten.’ Dus doe er je voordeel mee, want dat kan natuurlijk ook 🙂 .
Zelfgemaakte bapao bewaren?
Dat kan prima! Na het stomen laat je de broodjes volledig afkoelen en dan bewaar je ze op het velletje bakpapier in een ziplock bag in de vriezer. Later kun je ze dan (nog bevoren!) weer gaar stomen in ca. 15-20 minuten. Ideaal voor als je zin hebt in een lekkere snack of snelle maaltijd!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem*
- 150 gram water (lauwwarm)
- ½ zakje gedroogde gist (ca 3-4 gram)
- 1 eetlepel suiker
- zout
- 400 gram kipdijfilet (fijngemalen of in hele kleine stukjes gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel mirin
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het deeg door de gist te mengen in een kom met het lauwwarme water en de suiker. Laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe vervolgens de bloem erbij en kneed het deeg door. Voeg tijdens het kneden het zout toe.
- Kneed er met een keukenmachine met deeghaak in ca. 10 minuten een soepel deeg van.
- Maak er vervolgens een bal van en doe een beetje olie in de kom. Leg hierin de bal en draai om zodat er rondom olie zit.
- Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Terwijl het deeg aan het rijzen is gaan we de vulling maken.
- Verhit een beetje olie in de pan en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan tot deze glazig beginnen te worden.
- Voeg dan de kip toe en bak even mee. Voeg de overige ingrediënten van de vulling toe en voeg naar smaak eventueel nog een beetje peper/zout toe.
- Laat de vulling vervolgens volledig afkoelen voor je de bapao gaat vullen.
- Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 40 gram per stuk en draai er balletjes van.
- Rol het balletje dat je als eerste hebt gemaakt uit tot een mooie ronde lap. Doe ongeveer 1 eetlepel van de vulling hierin.
- Knijp de buitenkant rondom in (zoals te zien is op de foto) en draai er een soort 'knoopzakje' van.
- Leg dit op een velletje bakpapier en herhaal met de rest van het deeg.
- Dek af en laat nog ongeveer een half uurtje rijzen.
- Stoom daarna de broodjes in ca. 15-20 minuten gaar. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Lee Kum Kee.
Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Nikkie says:
Goedemorgen … is er een alternatief voor een stoommandje? Ik heb ooit iets gelezen over een vergiet met heet water maar vroeg me af of jij en goede tip hebt
Eef says:
Jaaa gewoon een vergiet is prima hoor. Gebruik ik zelf ook weleens (mijn stoommandje staat in de studio) dus als ik thuis wil stomen pak ik vaak mijn vergiet. Ruim water in een ruime pan, vergiet er boven hangen (mag het water niet raken), bapao’s erin, deksel erop en stomen maar 🙂
Elke says:
Lijkt mij een superlekker receptje. Welke bloem gebruik je juist?
Eef says:
Ik heb ze zowel met gewone tarwebloem gemaakt als met speciale bapao bloem. Dat laatste geeft net een zachter deegje, maar het verschil (vond ik) minimaal dus ik zou gewoon tarwebloem gebruiken 🙂
Ronin says:
Top recept en al meermaals gemaakt, heerlijk!
Voor een extra kick mag er een flinke lepel chili-vlokken of sambal door de kip.
Gebruik ipv kraanwater een flesje spa-rood bruiswater voor extra luchtig deeg (dan wél iets langer laten rusten!).
De EL suiker doe ik meestal 50/50 vanille-suiker en kristal-suiker voor een extra zoetje.
Wanneer ik kleinere broodjes maak zijn papieren cupcake bakjes ook erg handig ipv bakpapier.
Een variant voor de vulling: 4 ons mager rundergehakt of kip-gehakt, 3 sjalotjes fijn gesneden en 2 á 3 tenen knoflook. De ui en knoflook kort aanzetten en het gehakt rul bakken. Scheut ketjap erbij, 2 TL sambal, 1 TL ketoembar en 1 TL Sumak (of Vadouvan).
Zelfs vega is leuk, met fijn gesneden wortel, ui, prei, peper, knoflook en 2 lepels masala of kerrie… De groente kort even wokken en afmaken met de kerrie…
Altijd een feestje!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een leuke variatietips, dankjewel voor het delen 🙂
Wim en Ben says:
Dit recept weer eens gemaakt met mijn zoontje, altijd een wedstrijdje wie de lekkerste vulling heeft.
(Gemaakt met patentbloem)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha wat leuk, dankjewel!