Bapao met pittige kipvulling. Een heerlijk gestoomd broodje met een vulling van pittige kip dát zijn deze broodjes. De zelfgemaakte versie van bapao is, zoals het vaak zo is met zelfgemaakte dingen, vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt. Smaakvoller, minder klef (het heeft wat meer textuur) en toch ook luchtig. Dol op bapao en gek op pittig eten? Dan is dit een recept voor jou!
Nu vind ik de term ‘pittig’ altijd een beetje tricky. De reden hiervoor is dat wat voor de een pittig is de ander het totaal niet pittig hoeft te vinden. Ik weet nog goed dat we toen ik nog toerisme studeerde een surinaams broodzaakje om de hoek hadden. Hier verkochten ze broodjes hete kip met zuur. Het zuur was ingelegde komkommer, het broodje een pistoletje en de kip wat zeker heet te noemen! Ik vond het heerlijk maar er waren genoeg klasgenootjes die daar totaal anders over dachten. De een vond het wel een beetje pittig en de ander waagde zich er niet meer aan “veel te heet” was de reden.
Toen ik deze broodjes met Esmée maakte besloten we een pittige versie te maken en een milde versie. De milde versie, Bapao met kip staat inmiddels al een tijdje online en vandaag is het tijd om deze pittige versie de show te laten stelen. Als je dus niet zo van pittig houdt is de Bapao met kip een regelrechte aanrader. Wel gek op pittig? Dan lekker deze versie maken of doe eens gek en maakt ze beide!
Dit recept geeft je in totaal 12 Bapao’s met pittige kipvulling. Wellicht ietwat veel om alleen, samen met je lief of je gezin op te eten. Prima aantal voor een verjaardag met eters of als onderdeel van een diner voor een groot gezelschap. Wil je de bapao wat langer bewaren omdat je ze misschien niet allemaal in één keer gaat op eten kan dit. Een dagje of maximaal 2 in een plastiek boterhamzakje in de koelkast en anders even invriezen in hetzelfde boterhamzakje. Boterhamzakje erom laten en even oppiepen in de magnetron. Door het boterhamzakje droogt de bapao niet uit en stoomt deze gaar.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram patentbloem (+ extra voor het vormen van de bolletjes)
- 300 gram water (lauwwarm)
- 100 gram rijstebloem
- 10 gram zout
- 7 gram gist (gedroogd)
- 8 kippenbouten
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 blaadjes daun salam (of laurierblad)
- 1 ui
- 1 rode rawit peper
- 1 groene rawit peper
- 1 cm gember (vers - geraspt)
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel citroensap
- ½ theelepel sesamolie
- ½ theelepel korianderpoeder
- zonnebloemolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Voor het maken van het deeg doe je de bloem, rijstebloem, gist, zout** en het lauwwarme water samen in de kom, meng en kneed het deeg een minuut of 15 á 20 tot een egale deegbal. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Om dit te testen doe je een beetje zonnebloemolie op je vingers. Pluk een stukje deeg van de deeg bal en trek het voorzichtig uit elkaar. Mocht het deeg te nat zijn dan kun je altijd een klein beetje extra bloem toevoegen.
- Vet een kom in met zonnebloemolie, leg de bal met deeg erin, draai om zodat alle kanten bedekt zijn met zonnebloemolie en laat het geheel, afgedekt met een natte theedoek rijzen. Het volume van het deeg moet verdubbeld zijn, dit duurt ongeveer 60 minuten (even afhankelijk van de kamertemperatuur.
- Als het deeg aan het rijzen is kunnen we de vulling klaar maken. Zet een pannetje met water op het vuur. Doe daar de kippenbouten en de kippenbouillonblokjes in en kook de kip gaar. Schep de kip als deze gaar is uit het water en laat even afkoelen. Bouillon niet weggooien.
- Pluk het vlees van de kippenbouten en snijd het vlees vervolgens in kleine blokjes.
- Snipper het uitje en snijd de groene en rode rawit pepertjes fijn. Verhit wat zonnebloemolie in een hapjes pan.Fruit het uitje & de pepertjes aan en voeg dan de blaadjes daun salam, de kip in blokjes en de koriander toe en schep even om. Voeg dan 2 soeplepels van de bouillon waarin je net de kip hebt gekookt toe. Breng op smaak met de ketjap manis, sesamolie, citroensap en geraspte gember. Kook het geheel goed in tot het meeste vocht verdampt is.
- Als het deeg klaar is met rijzen stort je het deeg op een met bloem bedekt aanrecht. Verdeel het deeg in 12 stukken (ca. 75 gram per stuk) en maak hier bolletjes van. De bolletjes vorm je door het deeg in je hand te nemen en de zijkanten naar binnen te vouwen terwijl je, je hand in een kommetje houdt. Draai dit vervolgens rustig met je handen tot een mooi bolletje.
- Wanneer alle bolletjes gevormd zijn neem je ze in je hand en druk je het deeg zachtjes plat zodat je een rond lapje deeg overhoudt. Doe in het midden van het lapje deeg wat van het pittige kip mengsel en vouw vervolgens de zijkanten weer naar binnen terwijl je een bolletje vormt. Zorg ervoor dat de broodjes goed gesloten zijn zodat er tijdens het stomen geen vulling uit kan komen. Vervolgens doe je de broodjes in een stomer of stoommandje en stoom je broodjes klaar in ca. 20 minuten. Eet smakelijk!
handig om te weten:
** Zorg hierbij dat het zout niet in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van het gist tegen.
Sandra says:
Klinkt weer goed joh!
Desiree | Sweet Happinez says:
Ziet er heerlijk uit!
Ridvan Düzey says:
Heerlijk recept, bedankt!
Eef says:
Graag gedaan, goed om te horen dat het recept geslaagd is 🙂
Eef says:
Hoi, de blaadjes daun salam staan niet in je ingredientenlijst. Zonder blaadjes is t ook vast lekker. Ik ben benieuwd!
Eef says:
Ik zie het, wat suf! Ik heb het er direct bij geschreven: je hebt 2 blaadjes nodig.
Eef says:
Maar ze waren lekker, ook zonder de blaadjes!
Eef says:
Top! Blij om te lezen 😀
Jim says:
Waarom rijstebloem? Is dit om het luchtiger te maken of…
Eef says:
Omdat je met rijstebloem bapao maakt. Dit is veel zachter bloem waardoor je de herkenbare zachte bapao broodjes krijgt.
Jim says:
Waarom rijstebloem? Is dit om het luchtiger te maken of…
Tineke Dubbelman says:
Ik wil dolgraag recepten gaan opslaan, maar kan de opslaan-button niet vinden. Zoeken op Bapao met kip levert bij opslaan ook geen resultaat op. Wat doe ik verkeerd? gr. 10neke
Eef says:
Hi Tineke, je doet niets verkeerd, het recept kon je nog niet opslaan (ik moet handmatig nog een paar oude(re) recepten omzetten). Ik heb dat direct voor deze voor je gedaan dus als het goed is kun je hem nu wel opslaan 🙂
Thirza says:
Hi! Superlekker recept dit,
Alleen als ik ze heb gemaakt en ik heb het opgewarmd dan is de vulling een beetje droog. Wat kan ik hier tegen doen? Ik vind een smeuïge vulling lekker. Het water tot de helft laten verdampen?
Eef says:
Kipdijfilet gebruiken i.p.v. kipfilet dat zou het verschil moeten maken denk ik?