Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Bapao met Kip

Bapao, waarschijnlijk ken je het wel. Die kleffe broodjes met een vulling van kip of rundvlees die je even in de magnetron kunt op piepen. Zo kennen de meeste mensen het broodje bapao maar als ik jou nu eens vertel dat je ze ook thuis kunt maken? Zelfgemaakt zijn ze namelijk vele malen lekkerder én je kunt de vulling nog eens geheel naar eigen smaak maken. Lekker om zo uit het vuistje te eten, bij een rijsttafeltje, als snack, voor de lunch…

Een tijdje geleden had ik afgesproken om met Esmée van Es’Factory om een dagje te koken. We waren elkaar al een paar keer tegen gekomen tijdens blogevents en het leek ons leuk eens samen te koken. Dat werd een dag vol koken, proeven, lachen en een lesje fotografie. Zó ontzettend leuk om eens bij een andere foodblogger letterlijk een kijkje te nemen in de keuken. Je komt erachter dat je sommige dingen hetzelfde doet of juist totaal anders. Het is leuk, leerzaam en uiteindelijk ook nog eens lekker want we maken onder andere deze waanzinnig lekkere broodjes bapao met kip. Echt een aanrader om eens te maken.

Zelfgemaakt zijn de broodjes bapao namelijk vele malen lekkerder dan uit de supermarkt. De vulling van deze broodjes is lekker kruidig wat perfect samengaat met het zachte gestoomde broodje. Je proeft de kokos, van het geconcentreerde blok santen welke je in de vulling doet, een heel klein beetje terug wat een fris-zoetig smaakje geeft aan het geheel. Je kunt de broodjes stomen in een stoommandje op een pannetje met kokend water of door ze in een stoomapparaat te doen mocht je deze in huis hebben.

Dit recept geeft je in totaal 12 broodjes bapao gevuld met kip. Tenzij je voor de hele familie een grote rijsttafel gaat maken misschien ietwat veel voor met z’n tweeën of als hapje voor het gezin. Overigens is het natuurlijk ook een erg lekker én origineel hapje voor met een verjaardag maar dat terzijde. De broodjes bapao kun je even (een dag of één a maximaal twee) bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen. In beide gevallen, tip van Esmée, bewaar je ze het beste in een boterhamzakje. Gewoon per stuk in een plastiek boterham zakje doen, dichtknopen en hoppa de vriezer of de koelkast in. Even in het plastiek zakje oppiepen in de magnetron et voilà jij kunt weer genieten van zo’n lekker broodje.

Broodje Bapao met Kip

Het recept voor Broodje Bapao met Kip

Voorbereidingstijd: 1 uur, 30 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Totale tijd: 1 uur, 30 minuten

Porties: 12 broodjes bapao met kip

Broodje Bapao met Kip

Ingredienten

  • 400 gram patentbloem (+ wat extra voor het vormen van de bolletjes)
  • 320 gram* lauwwarm water
  • 100 gram rijstebloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist
  • 50 gram santen (geconcentreerde santen (blok))
  • 8 kippenbouten
  • 3 blaadjes djerek purut (citroenblad)
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 3 theelepels koenjit
  • zonnebloemolie

Instructies

  1. We beginnen met maken van het deeg voor de broodjes. Doe de bloem, rijstebloem, gist, zout** en het lauwwarme water samen in de kom, meng en kneed het deeg een minuut of 15 á 20 tot een egale deegbal. Mocht het deeg te nat zijn kun je eventueel wat bloem toevoegen.
  2. Doe het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en draai je de bol deeg ook even om zodat het deeg aan alle kanten bedekt is met zonnebloemolie. Laat het deeg ca. 60 minuten rijzen (afgedekt met een natte theedoek) of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
  3. Terwijl het deeg aan het rijzen is gaan we de vulling klaar maken. Doe de kippenbouten in een pan met water, voeg 2 kippenbouillonblokjes toe en kook hierin de kip rustig gaar op middelhoog vuur. Zodra de kip klaar is schep je deze uit de bouillon (de bouillon overigens niet weg doen) en laat je de kippenbouten even afkoelen.
  4. Als de kippenbouten afgekoeld zijn pluk je het vlees van de boutjes. Voor extra smaak kun je ook de velletjes toevoegen aan het vlees. Snij vervolgens het vlees in kleine blokjes.
  5. Snipper het uitje en snij de teentjes knoflook fijn. Verhit wat zonnebloemolie in een hapjes pan en fruit de ui en knoflook even aan. Doe hierbij de Djerek Purut (citroenblad), koenjit, gemalen koriander en bak dit even kort mee. Voeg dan de kip toe en 2 soeplepels van de bouillon waar de kip net in gaar gekookt is.Breng het geheel aan de kook en laat het even rustig pruttelen voor een minuut of 5. Voeg dan de santen toe, laat dit smelten terwijl je rustig door het kip mengsel roert. Laat dit even rustig pruttelen tot het vocht verdampt is.
  6. Als het deeg klaar is met rijzen stort je het deeg op een met bloem bedekt aanrecht. Verdeel het deeg in 12 stukken (ca. 75 gram per stuk) en maak hier bolletjes van.
  7. Wanneer alle bolletjes gevormd zijn neem je ze in je hand (verdeel ook wat bloem over je handen om plakken te voorkomen) en druk je het deeg zachtjes plat zodat je een rond lapje deeg overhoudt. Doe in het midden van het lapje deeg wat van het kip mengsel en vouw vervolgens de zijkanten weer naar binnen terwijl je een bolletje vormt. Zorg ervoor dat de broodjes goed gesloten zijn zodat er tijdens het stomen geen vulling uit kan komen. Vervolgens doe je de broodjes in een stomer of stoommandje en stoom je broodjes klaar in ca. 30 minuten.

Opmerkingen

* Bij brood zijn alle hoeveelheden (ook vloeistoffen) altijd in gewicht (gram) aangegeven. Bij 300 gram water dan ook dit in grammen afwegen en niet in milliliter.
** Zorg dat het zout niet in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van het gist tegen.

https://www.eefkooktzo.nl/bapao-kip/

Broodje Bapao met Kip

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Wat leuk dat jullie samen hebben gekookt 🙂 Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een broodje bapao heb gegeten, vind het er altijd zo vies klef uitzien. Jouw versie daarentegen ziet er echt goed uit joh!!!

    20 april 2016 at 07:40
    • Beantwoorden Cindy

      Ik doe ze na het stomen als ze koud zijn wel eens afbakken in de oven of even in de.olie bakken ook erg lekker

      24 augustus 2018 at 17:53
  • Beantwoorden Elledina

    Hallo,

    Even een vraagje over het recept. Je beschrijft dat het zout niet in aanraking mag komen met de gist. Maar hoe is dit mogelijk als je alles in 1 kom moet doen ?

    11 oktober 2017 at 10:55
    • Beantwoorden Eef

      Je kunt dan het gist in het midden van de kom doen en de zout aan de zijkanten of (indien je bijvoorbeeld een machine gebruikt) het zout iets later toevoegen. Dan komt het nooit direct in aanraking met het gist.

      15 oktober 2017 at 11:45
  • Beantwoorden Tessa

    Hi Eef,
    En nog een klein tipje wbt het opwarmen. Ik bewaar ze ook altijd per stuk in een boterhamzakje in de vriezer. Maar ik leg dan een nog bevroren bapao in het nog dichte! zakje in de magnetron. En verwarm hem tot het zakje op gaat bollen en knapt. Je hoort dan een doffe plof. Dan is hij klaar en bloedje heet. Dat duurt een paar minuutjes maar of zelfs korter. Soms hoor je geen plofje dus blijf er even bij. Het is zo gepiept.

    Groetjes, Tessa

    15 februari 2019 at 08:29
    • Beantwoorden Eef

      Klopt in het zakje opwarmen in de magnetron, zie dat ik dat niet zo duidelijk heb vermeld, zal het even aanpassen. Dank voor je aanvulling Tessa 🙂

      16 februari 2019 at 20:08

    Laat een reactie achter