Babi pangang zelf maken. Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. Hoe je dat recept zelf maakt? Ik ga je het vandaag vertellen!
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… Andréa
Deze maand kreeg ik het blog van Andréa, Byandreajansen.nl weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met haar blog (die toen nog 4Pure heette) aan de slag en toen maakte ik deze Salted Caramel Pecan Pie. Ik twijfelde even of ik die weer zou maken, maar het linkje naar haar recept deed het niet (waarschijnlijk door de naamsverandering) en ik kon het recept zelf niet meer vinden op haar blog. Mijn oog viel overigens al snel op dit recept dus zo erg was dat niet 😉 .
Net als bij het Chinees restaurant
Ik heb namelijk al een tijdje het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Het lijkt me zo leuk om te doen en ik heb binnenkort het recept voor een waanzinnig lekkere zoet zure kip (koe lo kai) voor je in de planning. Maar ook recepten als bijvoorbeeld foe yong hai wil ik sowieso nog mee aan de slag. Je vindt ook al wat lekkere gerechten zoals Chinese tomatensoep, loempia’s, of deze vegetarische loempia’s op mijn blog dus met die homemade rijsttafel komt het wel goed 😉 . Vandaag beginnen we immers met dé klassieker: babi pangang!

Babi pangang recept
Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.
Hoe maak je babi panang?
Ik heb me laten inspireren door het recept van Andrea, maar ik heb de bereidingswijze en ingrediënten wel behoorlijk aangepast (zoals dat ‘moet’ bij de foodblogswap, je eigen draai eraan geven). Ik ben daarom ook gewoon lekker aan de slag gegaan. Door tijdens het maken van de saus en de marinade te proeven en aan te passen, ben ik tot dit recept gekomen en ik moet zeggen, het is heerlijk! Het is een lekker en makkelijk recept geworden wat je prima op een doordeweekse avond kunt maken (met rijst en groenten of een frisse komkommersalade bijvoorbeeld), maar ook als onderdeel van de rijsttafel. Probeer hem eens, het is echt een aanrader!


Ingrediënten
- 500 gram hamlappen of varkenshaas*
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- ½ theelepel sambal
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gembersiroop
- 200 gram gezeefde tomaten
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ketchup
- 200 ml water
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel maizena
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
- Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
- Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
- Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
- Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
- Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
- Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
- Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Beste Eef,
Zou het ook in de slowcooker kunnen en hoelang moet dat.
Het ziet er heel lekker uit en ik wil het wel eens proberen.
Mvg Raimond
Ja ik denk dat dat wel kan. Maar dat hebben we zelf nog niet geprobeerd, dus precieze instellingen kan ik je helaas niet geven. Wellicht beginnen met 4 uur op low.
Ik heb het gerecht met dikke speklappen (van een Duits slagerijtje) gemaakt en met verse gember.
De saus heb ik met het bakvet met marinade extracten gemengd. een beetje vet, maar wel heerlijk!
Zonder jouw basisrecept had ik het nooit zo lekker gekregen.
Wat heerlijk, dankje Bart!
Wat was het heerlijk! Volgende keer maak ik er nog een groente gerecht bij. Nu alleen zure komkommer gemaakt.
Dankjewel voor het delen Caro!
Hallo Eef, kan ik dit recept maken en als het afgekoeld is in de koelkast zetten en de volgende dag in de oven zetten? Als dat kan, wordt de rijst dan niet hard?
Josien
Vers is deze denk ik het lekkerst, je zou de babi pangang eventueel wel opnieuw kunnen verwarmen. Rijst in de oven opwarmen zou ik zelf niet zo snel doen dat zou ik in een koekenpan doen 🙂
Heerlijk recept, al vele malen gemaakt. Ik maak het met kippenborst. Vrienden vinden het heerlijk en meestal met foe jong hai of pindasoep vooraf.
Wat super om te lezen, daar worden we blij van! Dankjewel voor je reactie 🙂
Mooie site alles word goed en duidelijk uitgelegd wij zijn blij met Eef 😎
Nou wat lief! Dat vinden we leuk om te horen, dankjewel! 🙂
Goedemorgen Eef wij hebben gisteren Babi Pangang van jou recept gemaakt, maar dan van kippendijen filet en ik heb ze geroosterd in de airfryer en het was heerlijk, we hebben trouwens deze week een Eef week woensdag pasta gorgonzola en zondag kip piri piri
Wat leuk om te horen Leo, dankjewel!
Ik heb vandaag dit gerecht gemaakt en vond het erg lekker! Dit gaat zeker vaker gemaakt worden 🙂
dankjewel voor het recept!
Wat superleuk om te horen! Bedankt voor je reactie. 🙂
Hoi Eef, ik heb je recept gemaakt en met genot opgegeten! Geweldig lekker! Mijn man vond het beter dan bij de chinees.
Dank je wel voor jou hulp bij het koken!
Wat leuk om te horen, daar doen we het voor! Dankjewel 😀
Hoi Eef, weer zo’n topper! Ik dacht eerst, babi pangang smaakt het beste van de chinees maar oh wat is dit weer een overheerlijk gerecht! Ik maak het met kipfilet omdat mijn darmen geen ander vlees kunnen verteren en ik moet zeggen, we waren aangenaam verrast hoe lekker dit was. Net zoals je kipballetjes in zoetzure saus, een topper! Dankjewel voor het delen van dit heerlijk gerecht!
Wat leuk om te horen! Daar worden we heel blij van. Fijn dat het zo’n succes was! 🙂
Kan je bij dit recept het vlees braden en de saus maken en vervolgens invriezen, om op een later moment te eten? Of is dat niet aan te raden?
Hoi Eef
Wat hebben we genoten vande babi pangang hij was verrukkelijk.
Groetjes Anny Marx
Wat leuk om te horen, bedankt voor het delen!