Babi pangang recept

Babi pangang zelf maken. Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. Hoe je dat recept zelf maakt? Ik ga je het vandaag vertellen!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Andréa

Deze maand kreeg ik het blog van Andréa, Byandreajansen.nl weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met haar blog (die toen nog 4Pure heette) aan de slag en toen maakte ik deze Salted Caramel Pecan Pie. Ik twijfelde even of ik die weer zou maken, maar het linkje naar haar recept deed het niet (waarschijnlijk door de naamsverandering) en ik kon het recept zelf niet meer vinden op haar blog. Mijn oog viel overigens al snel op dit recept dus zo erg was dat niet 😉 .

Net als bij het Chinees restaurant

Ik heb namelijk al een tijdje het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Het lijkt me zo leuk om te doen en ik heb binnenkort het recept voor een waanzinnig lekkere zoet zure kip (koe lo kai) voor je in de planning. Maar ook recepten als bijvoorbeeld foe yong hai wil ik sowieso nog mee aan de slag. Je vindt ook al wat lekkere gerechten zoals Chinese tomatensoep, loempia’s, of deze vegetarische loempia’s op mijn blog dus met die homemade rijsttafel komt het wel goed 😉 . Vandaag beginnen we immers met dé klassieker: babi pangang!

Babi pangang recept

Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.

Hoe maak je babi panang?

Ik heb me laten inspireren door het recept van Andrea, maar ik heb de bereidingswijze en ingrediënten wel behoorlijk aangepast (zoals dat ‘moet’ bij de foodblogswap, je eigen draai eraan geven). Ik ben daarom ook gewoon lekker aan de slag gegaan. Door tijdens het maken van de saus en de marinade te proeven en aan te passen, ben ik tot dit recept gekomen en ik moet zeggen, het is heerlijk! Het is een lekker en makkelijk recept geworden wat je prima op een doordeweekse avond kunt maken (met rijst en groenten of een frisse komkommersalade bijvoorbeeld), maar ook als onderdeel van de rijsttafel. Probeer hem eens, het is echt een aanrader!

Babi pangang

Babi pangang zelf maken is een eitje met dit makkelijke recept voor de lekkerste babi pangang net zoals bij het Chinees restaurant.
4.40 van 107 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Marinade vlees:
  • 500 gram hamlappen of varkenshaas*
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel sambal
Voor de babi pangang saus:
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 200 gram gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel maizena
Olie om in te bakken en atjar tjampoer om te serveren

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
    • Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
    • Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
    • Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
    • Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
    • Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
    • Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
    • Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
    • Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Je kunt dit recept zowel met hamlappen als met varkenshaas maken. Varkenshaas is malser dan hamlappen, hamlappen zijn voordeliger.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 29g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    77 thoughts on “Babi pangang recept

      • Procureurlapjes gebruik ik voor babi pangang.
        Ik koop een heel stuk en snij zelf de gewenste dikte ,bij karbonades heb je standaard gesneden hele dunne lappen .
        Ik snij ze 1,5 cm dik . Want na het koken in de kruiden ga je ze bakken in olie dan krijg je mooie babi pangang na het n stukken snijden.
        Babi pangang is een Hollands recept . Geen Chinees of indonesisch gerecht.
        Iedereen heeft zijn voorkeur voor het vlees die ze willen maar bij karbonades heb je dat bot weer .
        Ik maak het regelmatig maar dan weer op mijn manier en ik moet zeggen mijn recept smaakt toch beter dan van de Chinees.

        • Heb het even opgezocht, maar ik lees werkelijk nergens dat het een Nederlands recept zou zijn. Chinees/Indonesisch, dus waar je dat Nederlands vandaan haalt is me een raadsel!
          Ben het aan het voorbereiden, Eef! Vanavond eten en dan maak ik er ook Foe Yong Hai bij! Ook zo’n heerlijk, Hollands recept!

    • Hoi Eef,

      Het recept ziet er goed uit. Het water loopt mij al bijna letterlijk in de mond! Ik zie bij de smakelijke foto ook een schaaltje met groenten staan. Is dat ook een gerecht dat je zou kunnen delen of wellicht al eerder gedeeld hebt?

      • Dankjewel! Ja en nee, ik heb het weleens vermeld bij een ander recept, maar het is eigenlijk heel simpel 🙂 Het is een beetje een inspiratie op Roedjak Manis omdat ik geen atjar in huis had en het ook niet perse waanzinnig lekker vind bij de babi pangang. Roedjak manis is een soort pittige fruitsalade. Deze keer gemaakt met stukjes ananas, komkommer, sesamolie, chilivlokken, sojasaus en eventueel kun je er nog wat citroensap bij doen als je fruit zoetig is. Het is een beetje op gevoel en dit keer heb ik er wat sesamzaadjes overheen gedaan. Een lekkere frisse toevoeging. Officieel is roedjak manis vrij zoet en zit er ook iets van suiker of siroop door, maar omdat de babi pangang al zoetig is heb ik dat achterwege gelaten.

    • Ik heb vandaag de babi pangang gemaakt. Het was superlekker. De saus was subliem. Het thuisfront liet weten: die Eef weet wel wat lekker is!

          • 5 sterren
            Heerlijk gegeten vanavond, belangrijk: het hele gezin vond het lekker:)
            Wij aten het samen met sperzieboontjes
            En morgen op op verzoek de kwarkbol (ook zo’n heerlijk recept:)
            Heel fijn Eef

            • 4 sterren
              Smaak van saus en vlees was top, maar het vlees krokant bakken lukt me niet… Blijft wat vocht in de pan zitten en er komt geen krokant korstje. Wat doe ik fout?:)

            • Probeer de marinade iets meer in te koken zodat het teveel aan vocht verdampt en je er wel een krokant korstje van kunt bakken.

        • Heb het gemaakt .op advies van mijn vrouw . Ik kan dus gerust zeggen het lijkt niet eens op Babi Pangang. Als je een Babi Pangang maakt op deze manier zou ik het .(te) mager varkensvlees met een zoetige saus noemen maar beslist geen Babi pangang.een goede namaak Pangang vergt wat meer aandacht (roosteren). Maar ieder zijn idee over Pangang dus voor mij is het geen lof gerecht .maar gelukkig zijn er veel die dit gerecht wel lekker vinden groetjes en veel succes van de hobby Bert

    • Yvonne Janssen says:

      Hallo Eef, ben van plan je recept te maken. Het lukt me echter de laatste tijd niet meer om het recept op te slaan in mijn aangemaakte account, alleen op pinterest. Is hier iets aan te doen of doe ik iets verkeerd?

    • Eef, wat een heerlijke recepten heb je! De butter chicken, pure chocolade mousse en tiramisu stonden al op onze favorietenlijst maar deze wordt eraan toegevoegd. Het was smullen!

    • Hoi Eef, Wij eten geen varkens vlees,zou je dit gerecht ook kunnen maken met kipfilet.Een soort ajam pangang?? Groetjes, Lidia

      • Zou het gewoon proberen, misschien is dat wel hartstikke lekker. Ik heb het zelf niet geprobeerd dus kan het je niet uit eigen ervaring vertellen helaas 🙂

    • “Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.” en wat doe je daar verder mee dan? En waarom de marinade inkoken als ik het vlees apart bak en daarnaast de saus maak. Waarom, waarvoor?

      • Als je het maakt dan snap je waarom. De marinade van het vlees is iets anders dan de saus. De marinade van het vlees bestaat uit oa oestersaus en tijdens het bakken komt vocht vrij van het vlees. Dat wil je inkoken zodat je de babi pangang ook krokant kunt bakken ipv koken in de marinade.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Ik bedoel hier de lichte sojasaus die je ook gebruikt voor sushi inderdaad, ketjap manis is wat dikker en stroperig van structuur.

    • 5 sterren
      Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt.
      En met plezier!
      Mijn man en kinderen vinden het heerlijk!
      Ze zijn altijd heel kritisch wat eten betreft.
      Super bedankt voor dit heerlijke recept! 🙂

    • Ik heb dit gerecht al meerdere keren bereid, ook voor een vriendengroep. Ik gebruik hiervoor kip. Maar een heerlijk gerecht. Ik maak er vaak ook nog foe yong hay bij.

    • Hallo, ik heb je recept een doorgelezen maar dit mag natuurlijk geen babi pangang hete. Ten eerste het verkeerde vlees en ten tweede is de bereidingswijze helemaal verkeerd.

      Je moet dit met procureur doen en je kook de procureur van bijv. 1 kg aan een stuk. Dit doe je voor bijna twee uur. Dan laat je het afkoelen en snij je er mooie plakken van 1 tot 1,5 cm. Daarna frituur je de plakken en als deze mooi krokant zijn haal je ze uit het vet en hak je daar mooie reepjes van, saus erover en klaar is je babi pangang.

    • Kan je bij dit recept het vlees braden en de saus maken en vervolgens invriezen, om op een later moment te eten? Of is dat niet aan te raden?

    • 5 sterren
      Hoi Eef, weer zo’n topper! Ik dacht eerst, babi pangang smaakt het beste van de chinees maar oh wat is dit weer een overheerlijk gerecht! Ik maak het met kipfilet omdat mijn darmen geen ander vlees kunnen verteren en ik moet zeggen, we waren aangenaam verrast hoe lekker dit was. Net zoals je kipballetjes in zoetzure saus, een topper! Dankjewel voor het delen van dit heerlijk gerecht!

    • 5 sterren
      Hoi Eef, ik heb je recept gemaakt en met genot opgegeten! Geweldig lekker! Mijn man vond het beter dan bij de chinees.
      Dank je wel voor jou hulp bij het koken!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept