1u 30 min.
4.39 van 112 stemmen

Babi pangang recept

Babi pangang zelf maken. Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. Hoe je dat recept zelf maakt? Ik ga je het vandaag vertellen!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Andréa

Deze maand kreeg ik het blog van Andréa, Byandreajansen.nl weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met haar blog (die toen nog 4Pure heette) aan de slag en toen maakte ik deze Salted Caramel Pecan Pie. Ik twijfelde even of ik die weer zou maken, maar het linkje naar haar recept deed het niet (waarschijnlijk door de naamsverandering) en ik kon het recept zelf niet meer vinden op haar blog. Mijn oog viel overigens al snel op dit recept dus zo erg was dat niet 😉 .

Net als bij het Chinees restaurant

Ik heb namelijk al een tijdje het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Het lijkt me zo leuk om te doen en ik heb binnenkort het recept voor een waanzinnig lekkere zoet zure kip (koe lo kai) voor je in de planning. Maar ook recepten als bijvoorbeeld foe yong hai wil ik sowieso nog mee aan de slag. Je vindt ook al wat lekkere gerechten zoals Chinese tomatensoep, loempia’s, of deze vegetarische loempia’s op mijn blog dus met die homemade rijsttafel komt het wel goed 😉 . Vandaag beginnen we immers met dé klassieker: babi pangang!

Babi pangang recept

Babi pangang recept

Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.

Hoe maak je babi panang?

Ik heb me laten inspireren door het recept van Andrea, maar ik heb de bereidingswijze en ingrediënten wel behoorlijk aangepast (zoals dat ‘moet’ bij de foodblogswap, je eigen draai eraan geven). Ik ben daarom ook gewoon lekker aan de slag gegaan. Door tijdens het maken van de saus en de marinade te proeven en aan te passen, ben ik tot dit recept gekomen en ik moet zeggen, het is heerlijk! Het is een lekker en makkelijk recept geworden wat je prima op een doordeweekse avond kunt maken (met rijst en groenten of een frisse komkommersalade bijvoorbeeld), maar ook als onderdeel van de rijsttafel. Probeer hem eens, het is echt een aanrader!

Zelf babi pangang maken zoals bij het Chinees restaurant

Babi pangang

Babi pangang

Babi pangang zelf maken is een eitje met dit makkelijke recept voor de lekkerste babi pangang net zoals bij het Chinees restaurant.
4.39 van 112 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten

Ingrediënten

4 personen
Marinade vlees:
  • 500 gram hamlappen of varkenshaas*
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel sambal
Voor de babi pangang saus:
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 200 gram gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel maizena
Olie om in te bakken en atjar tjampoer om te serveren

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
  • Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
  • Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
  • Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
  • Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
  • Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
  • Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
  • Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!
Goed om te weten:
* Je kunt dit recept zowel met hamlappen als met varkenshaas maken. Varkenshaas is malser dan hamlappen, hamlappen zijn voordeliger.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 29g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Babi pangang

Babi pangang Pinterest Collage

107 gedachten over “Babi pangang recept”

    • Ja ik denk dat dat wel kan. Maar dat hebben we zelf nog niet geprobeerd, dus precieze instellingen kan ik je helaas niet geven. Wellicht beginnen met 4 uur op low.

      Beantwoorden
  1. Ik heb het gerecht met dikke speklappen (van een Duits slagerijtje) gemaakt en met verse gember.
    De saus heb ik met het bakvet met marinade extracten gemengd. een beetje vet, maar wel heerlijk!
    Zonder jouw basisrecept had ik het nooit zo lekker gekregen.

    Beantwoorden
  2. Hallo Eef, kan ik dit recept maken en als het afgekoeld is in de koelkast zetten en de volgende dag in de oven zetten? Als dat kan, wordt de rijst dan niet hard?
    Josien

    Beantwoorden
    • Vers is deze denk ik het lekkerst, je zou de babi pangang eventueel wel opnieuw kunnen verwarmen. Rijst in de oven opwarmen zou ik zelf niet zo snel doen dat zou ik in een koekenpan doen 🙂

      Beantwoorden
  3. Heerlijk recept, al vele malen gemaakt. Ik maak het met kippenborst. Vrienden vinden het heerlijk en meestal met foe jong hai of pindasoep vooraf.

    Beantwoorden
  4. Goedemorgen Eef wij hebben gisteren Babi Pangang van jou recept gemaakt, maar dan van kippendijen filet en ik heb ze geroosterd in de airfryer en het was heerlijk, we hebben trouwens deze week een Eef week woensdag pasta gorgonzola en zondag kip piri piri

    Beantwoorden
  5. 5 sterren
    Hoi Eef, ik heb je recept gemaakt en met genot opgegeten! Geweldig lekker! Mijn man vond het beter dan bij de chinees.
    Dank je wel voor jou hulp bij het koken!

    Beantwoorden
  6. 5 sterren
    Hoi Eef, weer zo’n topper! Ik dacht eerst, babi pangang smaakt het beste van de chinees maar oh wat is dit weer een overheerlijk gerecht! Ik maak het met kipfilet omdat mijn darmen geen ander vlees kunnen verteren en ik moet zeggen, we waren aangenaam verrast hoe lekker dit was. Net zoals je kipballetjes in zoetzure saus, een topper! Dankjewel voor het delen van dit heerlijk gerecht!

    Beantwoorden
  7. Kan je bij dit recept het vlees braden en de saus maken en vervolgens invriezen, om op een later moment te eten? Of is dat niet aan te raden?

    Beantwoorden
4.39 van 112 stemmen (103 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie