Babi pangang zelf maken. Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. Hoe je dat recept zelf maakt? Ik ga je het vandaag vertellen!
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… Andréa
Deze maand kreeg ik het blog van Andréa, Byandreajansen.nl weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met haar blog (die toen nog 4Pure heette) aan de slag en toen maakte ik deze Salted Caramel Pecan Pie. Ik twijfelde even of ik die weer zou maken, maar het linkje naar haar recept deed het niet (waarschijnlijk door de naamsverandering) en ik kon het recept zelf niet meer vinden op haar blog. Mijn oog viel overigens al snel op dit recept dus zo erg was dat niet 😉 .
Net als bij het Chinees restaurant
Ik heb namelijk al een tijdje het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Het lijkt me zo leuk om te doen en ik heb binnenkort het recept voor een waanzinnig lekkere zoet zure kip (koe lo kai) voor je in de planning. Maar ook recepten als bijvoorbeeld foe yong hai wil ik sowieso nog mee aan de slag. Je vindt ook al wat lekkere gerechten zoals Chinese tomatensoep, loempia’s, of deze vegetarische loempia’s op mijn blog dus met die homemade rijsttafel komt het wel goed 😉 . Vandaag beginnen we immers met dé klassieker: babi pangang!
Babi pangang recept
Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.
Hoe maak je babi panang?
Ik heb me laten inspireren door het recept van Andrea, maar ik heb de bereidingswijze en ingrediënten wel behoorlijk aangepast (zoals dat ‘moet’ bij de foodblogswap, je eigen draai eraan geven). Ik ben daarom ook gewoon lekker aan de slag gegaan. Door tijdens het maken van de saus en de marinade te proeven en aan te passen, ben ik tot dit recept gekomen en ik moet zeggen, het is heerlijk! Het is een lekker en makkelijk recept geworden wat je prima op een doordeweekse avond kunt maken (met rijst en groenten of een frisse komkommersalade bijvoorbeeld), maar ook als onderdeel van de rijsttafel. Probeer hem eens, het is echt een aanrader!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram hamlappen of varkenshaas*
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- ½ theelepel sambal
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gembersiroop
- 200 gram gezeefde tomaten
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ketchup
- 200 ml water
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel maizena
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
- Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
- Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
- Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
- Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
- Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
- Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
- Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Yvonne says:
Waarom wordt hier geen schouderkarbonades van het bot afgesneden gebruikt. Is wat vetter maar ook mals en goedkoper?
Eef says:
Dat kan ook, ik gebruik alleen zelf hamlappen of varkenshaas. Maar als jij graag schouderkarbonades wilt gebruiken mag dat uiteraard 😉
klohocy says:
Ik doe het met varkenshaas..zaliggggg..en je recept is heerlijk ( gemaakt als warme lunch hier in PT ) dank je wel!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 😀
Bertina says:
Superlekker!!! Heb ipv varkensvlees kipdijfilet gebruikt.
Dank je voor het lekkere receptm
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Johnny says:
Procureurlapjes gebruik ik voor babi pangang.
Ik koop een heel stuk en snij zelf de gewenste dikte ,bij karbonades heb je standaard gesneden hele dunne lappen .
Ik snij ze 1,5 cm dik . Want na het koken in de kruiden ga je ze bakken in olie dan krijg je mooie babi pangang na het n stukken snijden.
Babi pangang is een Hollands recept . Geen Chinees of indonesisch gerecht.
Iedereen heeft zijn voorkeur voor het vlees die ze willen maar bij karbonades heb je dat bot weer .
Ik maak het regelmatig maar dan weer op mijn manier en ik moet zeggen mijn recept smaakt toch beter dan van de Chinees.
Petra says:
Beste Eef,
Je recept is heerlijk!
We hebben gesmuld.
Ik heb het bewaard,?
Eef says:
Yes, helemaal leuk om te horen 😀
Dale says:
Heb het even opgezocht, maar ik lees werkelijk nergens dat het een Nederlands recept zou zijn. Chinees/Indonesisch, dus waar je dat Nederlands vandaan haalt is me een raadsel!
Ben het aan het voorbereiden, Eef! Vanavond eten en dan maak ik er ook Foe Yong Hai bij! Ook zo’n heerlijk, Hollands recept!
Simone says:
Heeeerlijk. Wel met koppeling gemaakt, hou nl niet zo v varkensvlees.
Erg erg lekker
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Fijn te horen 🙂
Neline says:
Het was héérlijk, Eef! Echt van genoten. Heerlijk chinees gegeten en het smaakt gezonder/verser dan afhaal chinees. Een blijvertje dit!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 😀
Mark says:
Hoi Eef,
Het recept ziet er goed uit. Het water loopt mij al bijna letterlijk in de mond! Ik zie bij de smakelijke foto ook een schaaltje met groenten staan. Is dat ook een gerecht dat je zou kunnen delen of wellicht al eerder gedeeld hebt?
Eef says:
Dankjewel! Ja en nee, ik heb het weleens vermeld bij een ander recept, maar het is eigenlijk heel simpel 🙂 Het is een beetje een inspiratie op Roedjak Manis omdat ik geen atjar in huis had en het ook niet perse waanzinnig lekker vind bij de babi pangang. Roedjak manis is een soort pittige fruitsalade. Deze keer gemaakt met stukjes ananas, komkommer, sesamolie, chilivlokken, sojasaus en eventueel kun je er nog wat citroensap bij doen als je fruit zoetig is. Het is een beetje op gevoel en dit keer heb ik er wat sesamzaadjes overheen gedaan. Een lekkere frisse toevoeging. Officieel is roedjak manis vrij zoet en zit er ook iets van suiker of siroop door, maar omdat de babi pangang al zoetig is heb ik dat achterwege gelaten.
Ine Zwaan says:
Ik heb vandaag de babi pangang gemaakt. Het was superlekker. De saus was subliem. Het thuisfront liet weten: die Eef weet wel wat lekker is!
Eef says:
Yes dat lees ik graag, super leuk 😀
Jeroen says:
Gisteren voor vrienden dit recept gemaakt en het was heerlijk!
Deze ga ik zeker onthouden.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankje voor je berichtje
Marco Diepens says:
Hallo Eef,
Ga de babi pangang dit weekend maken. Moet ik de donkerbruine of de lichtbruine basterdsuiker gebruiken? Gr. Marco
Eef says:
Ik heb zelf donkerbruine gebruikt 🙂
Marco Diepens says:
Dank je wel
Ineke says:
Heerlijk gegeten vanavond, belangrijk: het hele gezin vond het lekker:)
Wij aten het samen met sperzieboontjes
En morgen op op verzoek de kwarkbol (ook zo’n heerlijk recept:)
Heel fijn Eef
Eef says:
Wat leuk om dat te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annelise says:
Smaak van saus en vlees was top, maar het vlees krokant bakken lukt me niet… Blijft wat vocht in de pan zitten en er komt geen krokant korstje. Wat doe ik fout?:)
Eef says:
Probeer de marinade iets meer in te koken zodat het teveel aan vocht verdampt en je er wel een krokant korstje van kunt bakken.
Jolanda says:
Wat lekker. Weer zo’n recept dat mij aan mijn tijd in Nederland doet denken. Ga het zeker gauw een keer maken. Jolanda
Bert says:
Heb het gemaakt .op advies van mijn vrouw . Ik kan dus gerust zeggen het lijkt niet eens op Babi Pangang. Als je een Babi Pangang maakt op deze manier zou ik het .(te) mager varkensvlees met een zoetige saus noemen maar beslist geen Babi pangang.een goede namaak Pangang vergt wat meer aandacht (roosteren). Maar ieder zijn idee over Pangang dus voor mij is het geen lof gerecht .maar gelukkig zijn er veel die dit gerecht wel lekker vinden groetjes en veel succes van de hobby Bert
Eef says:
Dankjewel Bert, wat jammer om te horen dat hij niet in de smaak viel bij je. Dat kan natuurlijk, smaken verschillen 😉
Jan van der Walle says:
De Chinese keuken is altijd lekker. Ook om zelf te maken. Bij het lezen van je recept dacht ik aan de site van de bekende “Tijgerkop” : Mingfang Wang.
Gezien jouw interesse in het Chinese koken is het interessant om op haar site kijken :
https://www.youtube.com/channel/UCxPDzlts1ESakG0kz0p4aCQ
Groeten van Jan.
Eef says:
Leuke tip die kon ik nog niet, dankjewel 🙂
Klazien says:
Lijkt mij een heerlijk recept, maar is de oestersaus echt nodig of kan ik die ergens door vervangen?
Eef says:
Nee oestersaus vervangen is wat lastig, het is echt zo’n typische smaak. Eventueel door hoisin zou ik het dan vervangen, maar niet zo zeer omdat het echt vergelijkbaar is, meer omdat het qua smaak past binnen dit gerecht.
Klazien says:
Dank je wel Eef, ik denk dat ik hoisinsaus dan ga proberen.
Louis says:
De lokale Aziatische supermarkt hier verkoopt ook een vegetarische oestersaus op basis van ketjap en paddestoelen. Wellicht dat je die kunt gebruiken.
Klazien says:
Vandaag dit gerecht gemaakt, het was heerlijk.
Oestersaus weggelaten en ketjap asin gebruikt,
Als extra nog Thaise roerbakgroente erbij geserveerd, fijne maaltijd!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Monique says:
dag Eef – ik ga dit recept proberen – maar wou graag weten of je ook een recept hebt voor Atjar Tjampoer
Eef says:
Nog niet, maar die komt eraan 🙂
Yvonne Janssen says:
Hallo Eef, ben van plan je recept te maken. Het lukt me echter de laatste tijd niet meer om het recept op te slaan in mijn aangemaakte account, alleen op pinterest. Is hier iets aan te doen of doe ik iets verkeerd?
Eef says:
Dan ben je waarschijnlijk niet ingelogd, anders kun je deze gewoon opslaan. Wil je dat even nakijken voor me?
Trudy says:
ik heb het gemaakt…was super lekker…kreeg n compliment van lekkerder dan bij de chinees…ook de saus is verrukkelijk…voor herhal7ng vatbaar… ????
Eef says:
Daar word ik blij van! Dankjewel 🙂
Carin says:
Eef, wat een heerlijke recepten heb je! De butter chicken, pure chocolade mousse en tiramisu stonden al op onze favorietenlijst maar deze wordt eraan toegevoegd. Het was smullen!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Lidia says:
Hoi Eef, Wij eten geen varkens vlees,zou je dit gerecht ook kunnen maken met kipfilet.Een soort ajam pangang?? Groetjes, Lidia
Eef says:
Zou het gewoon proberen, misschien is dat wel hartstikke lekker. Ik heb het zelf niet geprobeerd dus kan het je niet uit eigen ervaring vertellen helaas 🙂
Anna says:
“Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.” en wat doe je daar verder mee dan? En waarom de marinade inkoken als ik het vlees apart bak en daarnaast de saus maak. Waarom, waarvoor?
Eef says:
Als je het maakt dan snap je waarom. De marinade van het vlees is iets anders dan de saus. De marinade van het vlees bestaat uit oa oestersaus en tijdens het bakken komt vocht vrij van het vlees. Dat wil je inkoken zodat je de babi pangang ook krokant kunt bakken ipv koken in de marinade.
Joke says:
Bij 1 kg vlees de ingrediënten verdubbelen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klopt!
Rob says:
Hallo Eef,
Welke Soja saus gebruik jij voor dit recept, Ketjap Manis of de soja saus die je ook gebruikt voor Sushi?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik bedoel hier de lichte sojasaus die je ook gebruikt voor sushi inderdaad, ketjap manis is wat dikker en stroperig van structuur.
E. Goedbloed says:
Ik gebruik jouw recept met kipfiletblokjes. Heerlijke marinade en saus.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja super marinade is dit! Ook lekker met tofu of tempeh 🙂
Claudia says:
Wat bedoel je met gezeefde tomaten? Is dat zo”n blikje concentraat of de helft van een gewoon blik( nl 400 gram) met tomaten.
Eef says:
Gezeefde tomaten zijn tomaten uit blik, tomatenpuree is dat concentraat 🙂
Margarita says:
Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt.
En met plezier!
Mijn man en kinderen vinden het heerlijk!
Ze zijn altijd heel kritisch wat eten betreft.
Super bedankt voor dit heerlijke recept! 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat super om te horen, dankjewel!!
Leonvan Loon says:
Pottedikkie, dit was erg lekker. Zelfs mijn kritische gezin was erg tevreden. Super Eef, bedankt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ha, wat fijn! Dankjewel!
Emile says:
Ik heb dit gerecht al meerdere keren bereid, ook voor een vriendengroep. Ik gebruik hiervoor kip. Maar een heerlijk gerecht. Ik maak er vaak ook nog foe yong hay bij.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Heerlijk!
Gaby Joswig says:
Wat een makkelijk maar heerlijk gerecht, ga het zeker vaker maken!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Gaby!
Lies says:
Gisteren de babi pangang en de kip sate ajam gemaakt, het was echt heerlijk en iedereen smulde ervan 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Lies!
Gideon says:
Hallo, ik heb je recept een doorgelezen maar dit mag natuurlijk geen babi pangang hete. Ten eerste het verkeerde vlees en ten tweede is de bereidingswijze helemaal verkeerd.
Je moet dit met procureur doen en je kook de procureur van bijv. 1 kg aan een stuk. Dit doe je voor bijna twee uur. Dan laat je het afkoelen en snij je er mooie plakken van 1 tot 1,5 cm. Daarna frituur je de plakken en als deze mooi krokant zijn haal je ze uit het vet en hak je daar mooie reepjes van, saus erover en klaar is je babi pangang.
Eef says:
‘Gideon kookt zo’
Anny says:
Hoi Eef
Wat hebben we genoten vande babi pangang hij was verrukkelijk.
Groetjes Anny Marx
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen, bedankt voor het delen!
Neline says:
Kan je bij dit recept het vlees braden en de saus maken en vervolgens invriezen, om op een later moment te eten? Of is dat niet aan te raden?
Jules says:
Hoi Eef, weer zo’n topper! Ik dacht eerst, babi pangang smaakt het beste van de chinees maar oh wat is dit weer een overheerlijk gerecht! Ik maak het met kipfilet omdat mijn darmen geen ander vlees kunnen verteren en ik moet zeggen, we waren aangenaam verrast hoe lekker dit was. Net zoals je kipballetjes in zoetzure saus, een topper! Dankjewel voor het delen van dit heerlijk gerecht!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Daar worden we heel blij van. Fijn dat het zo’n succes was! 🙂
Anja says:
Hoi Eef, ik heb je recept gemaakt en met genot opgegeten! Geweldig lekker! Mijn man vond het beter dan bij de chinees.
Dank je wel voor jou hulp bij het koken!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, daar doen we het voor! Dankjewel 😀