Babi pangang

Babi pangang recept

Babi pangang zelf maken. Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. Hoe je dat recept zelf maakt? Ik ga je het vandaag vertellen!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Andréa

Deze maand kreeg ik het blog van Andréa, Byandreajansen.nl weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met haar blog (die toen nog 4Pure heette) aan de slag en toen maakte ik deze Salted Caramel Pecan Pie. Ik twijfelde even of ik die weer zou maken, maar het linkje naar haar recept deed het niet (waarschijnlijk door de naamsverandering) en ik kon het recept zelf niet meer vinden op haar blog. Mijn oog viel overigens al snel op een heel ander recept dus zo erg was dat niet 😉 .

Net als bij het Chinees restaurant 

Ik heb namelijk al een tijdje het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Het lijkt me zo leuk om te doen en ik heb binnenkort het recept voor een waanzinnig lekkere zoet zure kip (koe lo kai) voor je in de planning. Maar ook recepten als bijvoorbeeld foe yong hai wil ik sowieso nog mee aan de slag. Je vindt ook al wat lekkere gerechten zoals Chinese tomatensoep, loempia’s, of deze vegetarische loempia’s op mijn blog dus met die homemade rijsttafel komt het wel goed 😉 . Vandaag beginnen we immers met dé klassieker: babi pangang!

Babi pangang recept

Babi pangang recept

Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.

Hoe maak je babi panang?

Ik heb me laten inspireren door het recept van Andrea, maar ik heb de bereidingswijze en ingrediënten wel behoorlijk aangepast (zoals dat ‘moet’ bij de foodblogswap, je eigen draai eraan geven). Ik ben daarom ook gewoon lekker aan de slag gegaan. Door tijdens het maken van de saus en de marinade te proeven en aan te passen, ben ik tot dit recept gekomen en ik moet zeggen, het is heerlijk! Het is een lekker en makkelijk recept geworden wat je prima op een doordeweekse avond kunt maken (met rijst en groenten of een frisse komkommersalade bijvoorbeeld), maar ook als onderdeel van de rijsttafel. Probeer hem eens, het is echt een aanrader!

Zelf babi pangang maken zoals bij het Chinees restaurant

Babi pangang

Babi pangang zelf maken is een eitje met dit makkelijke recept voor de lekkerste babi pangang net zoals bij het Chinees restaurant.
4.15 van 27 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
marineren: 1 uur
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Marinade vlees:
  • 500 gram hamlappen of varkenshaas*
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel sambal
Voor de babi pangang saus:
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 200 gram gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel maizena
Olie om in te bakken en atjar tjampoer om te serveren

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
    • Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
    • Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
    • Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
    • Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
    • Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
    • Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
    • Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
    • Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Je kunt dit recept zowel met hamlappen als met varkenshaas maken. Varkenshaas is malser dan hamlappen, hamlappen zijn voordeliger.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 29g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g | Trans Fat: 1g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Babi pangang

    Babi pangang Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    37 reacties op “Babi pangang recept”

    1. Waarom wordt hier geen schouderkarbonades van het bot afgesneden gebruikt. Is wat vetter maar ook mals en goedkoper?

      1. Eef

        Dat kan ook, ik gebruik alleen zelf hamlappen of varkenshaas. Maar als jij graag schouderkarbonades wilt gebruiken mag dat uiteraard 😉

        1. Ik doe het met varkenshaas..zaliggggg..en je recept is heerlijk ( gemaakt als warme lunch hier in PT ) dank je wel!

      2. Procureurlapjes gebruik ik voor babi pangang.
        Ik koop een heel stuk en snij zelf de gewenste dikte ,bij karbonades heb je standaard gesneden hele dunne lappen .
        Ik snij ze 1,5 cm dik . Want na het koken in de kruiden ga je ze bakken in olie dan krijg je mooie babi pangang na het n stukken snijden.
        Babi pangang is een Hollands recept . Geen Chinees of indonesisch gerecht.
        Iedereen heeft zijn voorkeur voor het vlees die ze willen maar bij karbonades heb je dat bot weer .
        Ik maak het regelmatig maar dan weer op mijn manier en ik moet zeggen mijn recept smaakt toch beter dan van de Chinees.

    2. Hoi Eef,

      Het recept ziet er goed uit. Het water loopt mij al bijna letterlijk in de mond! Ik zie bij de smakelijke foto ook een schaaltje met groenten staan. Is dat ook een gerecht dat je zou kunnen delen of wellicht al eerder gedeeld hebt?

      1. Eef

        Dankjewel! Ja en nee, ik heb het weleens vermeld bij een ander recept, maar het is eigenlijk heel simpel 🙂 Het is een beetje een inspiratie op Roedjak Manis omdat ik geen atjar in huis had en het ook niet perse waanzinnig lekker vind bij de babi pangang. Roedjak manis is een soort pittige fruitsalade. Deze keer gemaakt met stukjes ananas, komkommer, sesamolie, chilivlokken, sojasaus en eventueel kun je er nog wat citroensap bij doen als je fruit zoetig is. Het is een beetje op gevoel en dit keer heb ik er wat sesamzaadjes overheen gedaan. Een lekkere frisse toevoeging. Officieel is roedjak manis vrij zoet en zit er ook iets van suiker of siroop door, maar omdat de babi pangang al zoetig is heb ik dat achterwege gelaten.

          1. 5 sterren
            Heerlijk gegeten vanavond, belangrijk: het hele gezin vond het lekker:)
            Wij aten het samen met sperzieboontjes
            En morgen op op verzoek de kwarkbol (ook zo’n heerlijk recept:)
            Heel fijn Eef

            1. 4 sterren
              Smaak van saus en vlees was top, maar het vlees krokant bakken lukt me niet… Blijft wat vocht in de pan zitten en er komt geen krokant korstje. Wat doe ik fout?:)

            2. Eef

              Probeer de marinade iets meer in te koken zodat het teveel aan vocht verdampt en je er wel een krokant korstje van kunt bakken.

        1. Wat lekker. Weer zo’n recept dat mij aan mijn tijd in Nederland doet denken. Ga het zeker gauw een keer maken. Jolanda

        2. Heb het gemaakt .op advies van mijn vrouw . Ik kan dus gerust zeggen het lijkt niet eens op Babi Pangang. Als je een Babi Pangang maakt op deze manier zou ik het .(te) mager varkensvlees met een zoetige saus noemen maar beslist geen Babi pangang.een goede namaak Pangang vergt wat meer aandacht (roosteren). Maar ieder zijn idee over Pangang dus voor mij is het geen lof gerecht .maar gelukkig zijn er veel die dit gerecht wel lekker vinden groetjes en veel succes van de hobby Bert

      1. Eef

        Nee oestersaus vervangen is wat lastig, het is echt zo’n typische smaak. Eventueel door hoisin zou ik het dan vervangen, maar niet zo zeer omdat het echt vergelijkbaar is, meer omdat het qua smaak past binnen dit gerecht.

        1. De lokale Aziatische supermarkt hier verkoopt ook een vegetarische oestersaus op basis van ketjap en paddestoelen. Wellicht dat je die kunt gebruiken.

        2. 4 sterren
          Vandaag dit gerecht gemaakt, het was heerlijk.
          Oestersaus weggelaten en ketjap asin gebruikt,
          Als extra nog Thaise roerbakgroente erbij geserveerd, fijne maaltijd!

    3. Yvonne Janssen

      Hallo Eef, ben van plan je recept te maken. Het lukt me echter de laatste tijd niet meer om het recept op te slaan in mijn aangemaakte account, alleen op pinterest. Is hier iets aan te doen of doe ik iets verkeerd?

      1. 5 sterren
        ik heb het gemaakt…was super lekker…kreeg n compliment van lekkerder dan bij de chinees…ook de saus is verrukkelijk…voor herhal7ng vatbaar… ????

    4. Eef, wat een heerlijke recepten heb je! De butter chicken, pure chocolade mousse en tiramisu stonden al op onze favorietenlijst maar deze wordt eraan toegevoegd. Het was smullen!

    5. Hoi Eef, Wij eten geen varkens vlees,zou je dit gerecht ook kunnen maken met kipfilet.Een soort ajam pangang?? Groetjes, Lidia

      1. Eef

        Zou het gewoon proberen, misschien is dat wel hartstikke lekker. Ik heb het zelf niet geprobeerd dus kan het je niet uit eigen ervaring vertellen helaas 🙂

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top